Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage - dlaczego pomimo tego, że jest coraz starsze to staje się ono ciągle droższe?

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Być może już było.. Dlaczego sprzęt starszej daty jeszcze 2-3 lata temu był warty połowę tego co dziś? A no sprawa jest bardzo prosta. Teraz więcej ludzi ma dostęp do internetu przez co wpadło więcej cwaniaczków i "myslicieli" którzy myślą.. że myślą. Jakiś debil postanowił.. poszukam frajera i wystawię sprzęt za chorą cenę.. co mi zależy. Szary kowalski patrzy.. ILE MÓJ SPRZĘT JEST WARTY ?! I godzinę potem mamy już dwie aukcje z takim samym sprzętem za chorą cenę. Historia powtarza się 10, 20.. 30 razy.. a po drodze co większy cwaniak handlarz dodaje swoje 2 słowa "Unikat,super.hiper,najlepszy.. itd". Tym sposobem zatracił się kontrast cenowy z dzisiejszych czasów i czasów.. powiedzmy z 2007r. Do tego dochodzi wysyp kin domowych, które można kupić prawie w każdym sklepie rtv, markecie. Całe niezłe kino domowe z LG z maksymalną możliwą ilością bajerów kosztuje 999zł.. a stary wzmacniacz z 1977roku przykładowo 699 (który 3 lata temu stał za 200). 98% ludzi woli kino z gwarancją i świetnym designem. Tym sposobem allegro straciło sens.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko co jest warte to kino domowe z LG za 999zl? Nic. A takie Accuphase E 303x dzwiekowo warte jest nieporownywalnie wiecej. I byc moze wlasnie ow zalew chlamu w marketach byl posrednim powodem wzrostu cen uzywanego sprzetu na Allegro.

Tylko ten Akufejs to jest cos wart dla nas i nam podobnym.A reszta gawiedzi,to nawet na to nie spojrzy! Nie ten front panel dizajn!Po prostu dla nich obciach i wiocha.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

"" Tylko ten Akufejs to jest cos wart dla nas i nam podobnym.A reszta gawiedzi,to nawet na to nie spojrzy! Nie ten front panel dizajn!Po prostu dla nich obciach i wiocha. "" - ale jest jeszzce jedno pytanie - czy to nie jest plaskie dzwiekowo - rowne bez jakichkolwiek wysunietych czesci liniowe? bo jesli tak to jest to kolejny obciach dla nieaudiofili? - nie twierdze ze takie jest bo nie sluchalem ale obawiam sie ze czesc urzadzen wlasnie tak gra tzw "wszystkie korekty off" co dla przecietnego sluchacza majacego przecietny sprzet jest nie do przyjecia

No niestety,

fajne vintage jest ładne, ale niestety drogie :(

Sprawdziłem sobie z ciekawości ceny mojego tunera - Technics ST-7300K,

nie jest to top end, ale też nic taniego.

Kupiłem w 2004 czy 2005 za jakieś 60zł na Allegro.

Czarny.

Dziś są dwa srebrne (IMO gorzej wyglądające) - jeden po 160 a drugi po 120.

Fakt faktem że to co zapłaciłem to trafiłem na okazje po prostu, ale kupiłem na fali modnych tunerów tutaj.

W sumie jak się patrzy na ceny starych rzeczy wniosek nasuwa się jeden - kto nie sprzedaje po chorych cenach ten jet frajerem, bo nie nabija w butlę.

A ludzie widząc że u "handlarzy" jest jak jest to i tak się biją u zwykłych ludzi o duże ceny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To forum niestety schodzi na psy. Prawdziwych milosnikow dzwieku znajacych sie na klockach starych i nowych policzyc mozna na palcach jednej reki za to kazdy lubi komentowac aukcje Allegro i kazdemu nie podobaja sie ceny. A teksty futu to po prostu banan na gebie:-) Accuphase plaskie wow naprawde swietny teskt. A i nie gra bo jest stare. Zenada na maxa.

Zeby nie bylo teraz moje zdanie. Nie uwazam zeby cokolwiek starego bilo na glowe nowe i odwrotnie - niezaleznie od tego czego chca handlarze z Allegro i zwolennicy nowosci w audio. Zarowno teraz jak i dawniej byly i sa urzadzenia znakomite oraz kompletnie do dupy. Z vintage jest ten problem ze trzeba sie na nim znac zeby moc umiec wylowic prawdziwy rodzynek. Kolejna wazna kwestia to konfiguracja. Nie wszystko ze wszystkim zagra a jezeli nie zagralo nie znaczy to ze nalezy owo urzadzenie wszem i wobec obrzucac blotem. Chyba ze kosztowalo kilkaset zl jako nowe - wtedy raczej grac nie bedzie w zadnej konfiguracji. Powinienem w takim razie wylewac pomyje na Krella bo z Trianglami zrobil syf a nie widowisko. Ale posluchajcie co potrafi zrobic z Vienna Acoustics.

odpowiedz na post:

"nie twierdze ze takie jest bo nie sluchalem ale obawiam sie ze czesc urzadzen wlasnie tak gra"

wyraznie zaznaczylem i bylo to w poscie...

i zgadza sie trzeba umiec kupowac starszy sprzet, no i pomijac handlarzy po prostu a szukac u normalnych uzytkownikow

np pan hartmann_pl stwierdzil ze ozna na tym oskubywac ludzi na maca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o panu baskers juz nie wspomne bo to to w ogole porazka

imexi - ten tez jest niezly i lubi "pierdyknac cene z kosmosu" i jeszcze zero wspolpracy kiepski stan sprzetu naprawiany przy okazji sie trafia

takze tak jakmowie trzeba sie znac i poimijac handlarzy!!!

Ukryta Zawartość

Właśnie .Trzeba się znać.

Jeszcze kilka lat temu można było wiele rzeczy, i to naprawdę wspaniałych kupić za groszę.Dlaczego?

własnie dlatego,że się ludzie nie znali.Samemu kupiłem za marne grosze cały swój sprzęt,a kilka rzeczy jak np Revox PR-99MkIV dostałem zupełnie za darmo.Co z tego,że był to fabrycznie nowy egzemparz,ale to przecież już stare i niemodne.Za gramofon liniowy Sharp RP-117,niemiaszek oferował mi 300 euro,a ja go kupiłem z zerwanym paskiem bez żadnej rysy za 80 zł.Teraz te czasy już sie definitywnie skończyły.Nie ma na rynku już egzemplarzy z najwyższych serii.Nie wiem co bedzie dalej,ale jednego jestem pewny.Za kilkanascie lat ,dalej ludzie bedą się zabijać za sprzetem z lat 70 i 80 tych.Co do współczesnych wyrobów,to za kilkanaście lat bedą juz zmielone.Tak samo jest z zabytkowymi pojazdami.Ciągle jeżdzą te same ,coraz starsze,a nowsze się już rozpadły.

I tak jest nie tylko na allegro i nie dotyczy to ,tylko sprzetu o najwyższej wierności odtwarzania dzwięku.Dowodem niech bedzie ta zakończona aukcja.

Ukryta Zawartość

Cena 1127$ za radiomagnetofon.Śmieszne ,co.Ale kup teraz coś takiego w sklepie.

post-15150-100007941 1270467508_thumb.jpg

post-15150-100007941 1270467508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41 - biznes to biznes - sprzet ma cene jaka maxymalnie moze dac potencjalny kupujacy - chyba ze ktos chce uczciwie sprzedac - co jest coraz zadsze bo handlarze wylapuja takie okazje,

ja kiedys dawno temu sprzedawalem bratu wzmacniacz + radio - za cene za jaka on chcial sprzedac - nie zna sie wiec dal niska - i co kupil handlarz ktory sprzedal za 200zl wiecej, chyba stworze czarna liste tych hien na audiostereo moze cos to pomoze i zmniejszy wyzysk;p

Futu,własnie.Dla niektórych jakis przedmiot ma dodatkowo walory sentymentalne.I nie ma sie co złościc ,ze to tyle kosztuje.Bedzie kosztować jeszcze kilka razy wiecej.A co do tego wzmacniacza PA-428,to nie wiesz co piszesz.To najrzadszy model wzmacniacza z czasów PRL i całkiem dobrej klasy.Nigdy nie był sprzedawany oficjalnie w kraju i nawet za granicą uzyskuje wysokie ceny.W kraju jest tego może kilkadziesiąt sztuk,a w takim stanie z orginalnym opakowaniem kilkanaście.

Trzeba najpierw poszukać w necie,a dopiero pózniej pisać.Inaczej można się zbłaznic.

Oj nie będzie tak źle.

Teraz podniecamy się i kupujemy sprzęty jakie klasa średnia w starej UE kupowała 20 lat temu.

Teraz nas stać. Ale na te 20 letnie.

Na te które teraz się produkuje i które teraz kosztują 20 tys. zł. za klocek - nie stać prawie nikogo (u nas) A nie zaklinajmy rzeczywistości, teraz też się robi fajne klocki nie ustępujące starociom, a nawet lepsze !!! Tylko nie ma ich na półkach w hipermarketach, i stąd może wynikać przeświadczenie i też handlowe zaklinanie rzeczywistości, że teraz to tylko "plastykowe" kino domowe made in china, manta i podobne wynalazki.

Ale pochodźcie po sklepach ze sprzętem z najwyższej półeczki - w Polsce parę, powertujcie katalogi producentów. Sprzęt Hi-End jest nadal produkowany, tylko podobnie jak salon R.R. (autko) nie jest dostępny na każdym rogu.

Owszem społeczeństwo jest coraz głupsze, może nie głupsze bo to złe słowo, ale coraz więcej czasu poświęca na zdobywanie pieniędzy. I w tym wyścigu szczurów nie ma czasu na hobbystów (w tym melomanów, bo słowo audiofil dla mnie jest "fee")

A futu rzeczywiście mnie zaszokował, polski wzmacniacza za 3000 zł ? lol... mocna rzecz.

Handlarzom nie ma co się dziwić, skroją każdego na ile się da. Po prostu ten typ tak ma. Ja unikam handlarzy - mam swoje patenty, żeby zidentyfikować handlarza od zwykłego ludka. Zanim kupię, wiem co kupuję, owszem chciałbym kupić taniej (też zbieram klocki) ale skoro się nie da... Każdy chciałby kupić za grosze, a za górę pieniędzy sprzedać, a tu lipa. Stąd pewnie część żalów...

Ja najwyżej rezygnuję z zakupów jak cena mi nie odpowiada, nie działa też na mnie magia muszę wygrać tą aukcję, muszę przebić wszystkich - po prostu mam założone maksimum i powyżej pass. Zresztą najbardziej lubię "kup teraz" znam cenę, pasuje kupuję, nie pasuję nie. Na okazję jak ktoś mądrze napisał może liczyć tylko dziecko neo - każda taka aukcja jest obserwowana przez kilkunastu handlujących... Nawet jak jeden zaśpi, to 10 na pewno nie ;P

Póki co nie naciąłem się, jedyny problem: kobieta zaczyna patrzeć wilkiem na te klocki. Ale na to też znajdzie sie lekarstwo, uderzy po kieszeni, ale spokój do domu wróci ;P

Marek-41 jeśli potraktujesz sprzęt audio jak znaczki pocztowe (najdroższe te z wadą, bądź puszczone w kilku sztukach) - to masz rację.

Jeśli bierzemy pod uwagę wartości audio - sorry, ale jednak nie....

(mam na myśli ten wzmacniacz Diory)

SHrek777,masz rację,że to nie super sprzęt,ale w czasach kiedy powstawał ,był całkiem dobry.Jest to duża rzadkość.A co do tego,że współczesny sprzęt bedzie miał dużą wartość za kilkanaście lat,to się nie zgodzę.Dotrwa ,tylko ten najlepiej wykonany,czyli najdroższy i to wtedy,kiedy zostanie wykonany niezgodnie z dzisiejszymi standartami,które nie pozwalają budować długowiecznych urządzeń,bo to nieekologiczne.A takiego sprzętu produkuje się pojedyńcze sztuki,wiec szanse ,że dożyją są marne.Jeśli jednak tak się stanie,to będzie też drogi.No chyba ,że w końcu technologii przestanie się używać,aby jak najszybciej przerobić złoża naturalne na śmieci i powstaną urządzenia o jakości jakie naprawdę umożliwia współczeny poziom techniki.

Marek w 99% masz rację, bo w 9x% sprzęt jest tak jak mówisz, robiony żeby wytrwał do końca gwarancji + jakiś margines błędu. Pomijam iż np. kiedyś telewizor kineskopowy można było naprawiać w nieskończoność, tzn. można było wymienić praktycznie cały TV (tak był zbudowany). Teraz LCD, masz robione maszynowo, wymienia się dany moduł, lub wręcz w ramach gwarancji cały TV. I nawet super utalentowany serwisant nic nie zrobi, bo taka jest budowa tv, układy nanoszone na laminat (wymieni ktoś scalaczka z 300 nóżkami ???). Pomijam iż podzespoły b. szybko są nie do dostania.

Niestety żyjemy w świecie w którym rządzą koncerny (nie politycy, ci tylko biorą cash za podpisy pod tym i owym), a ekologia i takie tam, owszem ale o ile zapłaci za to klient i to ze 3 x - bo koncern też musi zarobić na ekologii.

Jaki koń jest każdy widzi.

Ale mówię, jest te kilka % sprzętu który jest robiony porządnie, jest to sprzęt drogi, dla wąskiej grupy ludzi, ale jest. I ten sprzęt przetrwa. Owszem za 20 lat będzie dużooooooooo mniejszy wybór staroci niż teraz (bo teraz można wiele staruszków reanimować zamiennikami - ale jak zamienić np. procesor wieży ???) , ale z drugiej strony, ktoś kto się wychował na mp3, muzie z komórki - dla niego słowo Hi-Fi to puste słowo. Nie można tęsknić za nieznanym.

W sumie żal, wolę już ludzi wygrzewających stoli pod wieże i toczących zażarte boje o "pełnię sceny" zależną od koloru przewodu sieciowego.

Oj święta i po świętach i znowu mnie więcej ;P

Shrek777.Teraz porządnego sprzetu już się nie produkuje.Jeśli już powstaje coś wybitnego,to robią to maniacy w troche większych garażach.Zaden duży koncern już nie zajmuje się produkcją wysokiej jakości sprzetu audio.Robi ,tylko chłam i to i tak w Chinach.A niestety bez ogromnych nakładów na badania i masowej produkcji,nie mamy szans na kupno wzglednie tanio naprawdę dobrego sprzętu.

Nie produkują,bo ,tak na prawdę nie mają dla kogo.Klasa średnia jest w zaniku i tak zapracowana,że zasypia po powrocie do domu i nie w głowie im słuchanie muzyki.Robią to w samochodzie podczas jazdy do pracy i z powrotem,a dokładniej ,podczas stania w korkach i podczas jogingu.Pamiętam swoje młode lata i to,że każdy z moich przyjaciów kombinował,jak tu zdobyć zachodni sprzęt hi-fi.Teraz jestem chyba jedynym na mojej ulicy,co coś takiego posiada.

Czasy się zmieniają i nie ma zapotrzebowania na takie ilości dobrego sprzętu jak kiedyś.

Zresztą nie ,tylko audio.Jeszcze niedawno silnik V-8 chevroleta,był najpopularniejszym silnikiem samochodowym na świecie,a teraz znaczek V-8 to synonim dużego luksusu.Coś mi się widzi,że to wszystko schodzi na psy.Nie obrażając psów.

>>>Marek-41

>>Nie produkują ,bo ,tak na prawdę nie mają dla kogo. Klasa średnia jest w zaniku i tak >>zapracowana, że zasypia po powrocie do domu i nie w głowie im słuchanie muzyki. Robią to w >>samochodzie podczas jazdy do pracy i z powrotem, a dokładniej ,podczas stania w korkach i podczas >>jogingu. Pamiętam swoje młode lata i to,że każdy z moich przyjaciół kombinował, jak tu zdobyć >>zachodni sprzęt hi-fi. Teraz jestem chyba jedynym na mojej ulicy, co coś takiego posiada.

OBOMA RENCAMI się podpisuję... Moim zdaniem trafiłeś w sedno sprawy. Klasa średnia, dziś, jako taka musi zapier..... aby stać się wyższą - nie czerpie poczucia stabilizacji i komfortu z bycia nią samą, co zachód osiągnął w latach 60, 70-tych. Nasza klasa średnia (istniejąca może od 10 lat w sensie istotnej liczebności) wzdryga się już na samą myśl, że jest ŚREDNIA. Konsumpcyjny styl narzucony przez marketing wymusza takie postawy i rywalizację, rozdętą wysoko powyżej potrzeb ... Nasza klasa średnia nie ma szansy poczuć się komfortowo w tak szybkim , zmieniającym się świecie. Aby nadążyć za trendami w AV, motoryzacji czy wyposażeniu AGD - potrzebny jest poradnik o grubości 800 stron co pół roku. Nie wspomnę o modzie dotyczącej ubioru, czy kosmetykach, lub chemii domowej - tu w 70% gospodarstw jest, nie jak kiedyś, opinia o tym co jest dobre - tylko reklama, która - jak twierdzą jej twórcy, jest tylko misją, która pomaga zorientować się w "gąszczu rozmaitości dostępnych na rynku". Podobnie dzieje się na rynku audio, gdzie jedyne słuszne czasopisma lub recenzenci "orientują" potencjalnych nabywców.

Tym bardziej trzeba cenić forum dyskusyjne, jako źródło "sąsiedzkiej" pomocy, oczywiście mocno wsparte zdrowym rozsądkiem, czyli : czytanie ze zrozumieniem, tudzież selekcja przydatnych informacji, co może, choć nie MUSI pomóc.

Zdrowych i Wesołych Świąt póki jeszcze wypada :-)

Pozdrawiam antagonistów i popleczników ...

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

coraz wiecej kolekcjonerów w watku :)

w zwiazku z tym mam pytanie-

czy koledzy znaja jakies szpitale ze sprzetem vintage bo wolałbym nie ryzykowac w tych z nowym sprzetem -jakby mi sie cos przydarzyło to bede wiedział gdzie sie udac

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir

Wszystkie polskie mają sprzęt z najlepszych lat vintage.

Ba mam dla Ciebie dwie dobre wiadomości z okazji świąt.

Pierwsza:

Wystrój też jest z tych lat, i w salach dla chorych i w operacyjnych. Ba optymiści mówią, że karaluchy też - ale wież optymiści to jak audiofile, nie da się ich poważnie brać.....

Druga:

Jeszcze ze dwa lata rządów tej ekipy i nie będzie szpitali, wrócą najlepsze lata vintage i będziemy się leczyć u bab znachorek na wsi.

A żeby Ci nie było za dobrze jest i smutna wiadomość: będzie tak unikalni w skali świata, że czas oczekiwania do baby znachorki będzie 2 x dłuższy niż obecnie na zabieg w szpitalu - czyli ok. 4 lat.

;P

Shreek777

bajkopisarz jestes a ja pytam kolekcjonerów :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Marek-41,

chwila w której otrzymał ten radiomagnetofon, otworzył pudełku wypakował i załączył wnet całe pomieszczenie zalała głębia muzyki bas był głęboki jak nigdy dotąd, soprany były czyste niczym łzy szczęścia które spływały po jego policzkach kiedy to spoglądając roztargnienie na rachunek, zastanawiał sie czy kiedykolwiek znajdzie równego sobie pasjonata! Długo o tym nie rozmyśla mało jest takich co znają się tak jak On! Nikt przecież tak jak ON nie potrafi docenić staranności wykonania. gdyby mógł zapłacił by jeszcze więcej i tak by sie opłacało, przecież to Klasyk, przecież kasa nie poszła na nowa tandetę...!!

[email protected], 5 Kwi 2010, 23:35

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kawał starego, pięknego baroku pod maską; i świetny radiator - nie nagrzewa się dwie godz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

discomaniac71, 5 Kwi 2010, 13:13

Zeby nie bylo teraz moje zdanie. Nie uwazam zeby cokolwiek starego bilo na glowe nowe i odwrotnie -

>niezaleznie od tego czego chca handlarze z Allegro i zwolennicy nowosci w audio. Zarowno teraz jak i

>dawniej byly i sa urzadzenia znakomite oraz kompletnie do d..y. Z vintage jest ten problem ze trzeba

>sie na nim znac zeby moc umiec wylowic prawdziwy rodzynek. Kolejna wazna kwestia to konfiguracja.

>Nie wszystko ze wszystkim zagra a jezeli nie zagralo nie znaczy to ze nalezy owo urzadzenie wszem i

>wobec obrzucac blotem. Chyba ze kosztowalo kilkaset zl jako nowe - wtedy raczej grac nie bedzie w

>zadnej konfiguracji. Powinienem w takim razie wylewac pomyje na Krella bo z Trianglami zrobil syf a

>nie widowisko. Ale posluchajcie co potrafi zrobic z Vienna Acoustics

Zgadzam się z powyższym zdaniem Kolegi ^^

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>> Vintage - dlaczego pomimo tego, że jest coraz starsze to staje się ono ciągle droższe?

Bo doświadczeni słuchacze są coraz mądrzejsi w miarę zdobywanych doświadczeń i odsłuchów.

Ja nawróciłem się po raz n-ty będąc od niedawna szczęśliwym userem AKG K340. Oczywiście chodzi o hybrydowe słuchawki elektrostatyczno-dynamiczne z lat 1978-80. Nie wspomnę o kilku kolegach , którzy mieli okazję posłuchać u mnie jak nagrywa i odtwarza G-36 Revox'a. Zostałem zauroczony tym szpulowcem na Audi Show w Oławie dzięki uprzejmości Robtango i p. Dubiela.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Ja myślę że duży wpływ ma na to też moda ( jak kiedyś wszyscy mieli np. panele w domach:)kolejnym faktem jest to że jakoś niemcy nie chętnie pozbywają sie nowszych klocków a jak już to nie po tak niskich cenach.vintage jest to sprzęt który zalega im w komórkach i piwnicach. nasi kupują to za grosze przywożą walą piękny opis i tak się tworzy rynek z odpadów mimo że i u nich jest sporo amatorów na takie zabawki ,pozatym dużo informacji pojawia się na ten temat w internecie- ludzie się naczytają napala i chcą mieć za wszelką cenę. doskonale pamiętam aukcje wzmacniacza nad wystawiał to audio mix w Krakowie w styczniu 2009 roku. mam blisko więc licytowałem, niestety aukcji nie wygrałem poszedł za ok 520 zł. jeszcze w tym samym roku gdzieś na przełomie sierpnia - września pojawił się znowu na allegro. nick poznałem od razu był to ten sam wygrywający ze stycznia, aukcja od złotówki z cena minimalna jak się później okazało ustawiona na 600 zł. i teraz pytanie do Wszystkich, jak myślicie jaka była cena końcowa?

pomoże mi ktoś i odpowie co to za dwa klocki ten an górze to jakiś Soniak tylko nie wiem co za model...? a jesli chodzi o tego srebrnego to zupełnie nie mam pojęcia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.