Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra A-8850 vs A-8870

m.stank2

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem się na zakup Onkyo. Tylko teraz ostatnie pytanie. Czy różnica w dźwięku pomiędzy modelem A-8850 a A-8870 jest znaczna? 8870 kosztuje teraz prawie 2 razy więcej, a nowy kosztował 300DM więcej niż 8850.

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/62664-onkyo-integra-a-8850-vs-a-8870/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trochę o 8850. Również byłem posiadaczem Pioneera A-705R i powiem, że za te pieniążki naprawdę fajny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zdecydowałem już, że biorę Onkyo. Poczytałem o modelach 8850 i 8870, oba mi się bardzo podobają, wiadomo że 8870 jest lepszy, tylko nie wiem czy na tyle żeby dopłacać 300-400zł i czy różnica w dźwięku będzie w ogóle na co dzień słyszalna.

A może jednak nie onkyo, a audiolab 8000s, ale jeżeli zdecydowałeś się już na Onkyo to jak masz pieniądze to kupuj 8870, będziesz miał pewność, że kupiłeś wyższy model. Ja osobiście miałem między onkyo 8870, a Marantzem pm66se ki duży dylemacik, ale zdecydowałem się na Marantza i nie żałowałem.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dzięki za pomoc, ale już zdecydowałem ;) Chciałbym się tylko dowiedzieć czy 8870 wypada dużo lepiej dźwiękowo czy różnica jest nieznaczna w stosunku do 8850? Bardziej interesowałby mnie A-8850 ze względu na to, że jest po prostu tańszy, jednak jeżeli 8870 jest naprawdę dużo lepszy to dopłacę.

m.stank2, 29 Mar 2010, 00:34

Porównując schematy można zauważyć, że różnią się nieznacznie. A8870 dodatkowo drugą parę tranzystorów mocy, bo ma po prostu wiekszą moc (2x105 wobec 2x85 @8Ohm) Pewne inne różnice też są, ale raczej w układach zabezpieczeń, niż wpływających na dźwięk. Ale mogę się mylić.

Wzmacniacze były produkowane w tym samym czasie, 8870 to wyższy model, patrząc na specyfikację różni się tylko większą mocną, ale czy dźwiękowo również jest lepszy... właśnie tego nie wiem.

• 3 lata później...

Ktoś już może porównywał A-8850 z A-8870 ?

Z tego co widać po zdjęciach, to A-8870 ma ekranowane trafo, dodatkową parę kondensatorów i dwa tranzystory więcej.

A jak to się przekłada na dźwięk ? A-8870 gra swobodniej, dynamiczniej ?

Moc A-8850 jest dla mnie zupełnie wystarczająca i słucham max na godz 9 ale od zawsze nurtuje mnie, czy może A-8870 gra lepiej (poza większą mocą).

Ktoś już może porównywał A-8850 z A-8870 ?

Z tego co widać po zdjęciach, to A-8870 ma ekranowane trafo, dodatkową parę kondensatorów i dwa tranzystory więcej.

A jak to się przekłada na dźwięk ? A-8870 gra swobodniej, dynamiczniej ?

Moc A-8850 jest dla mnie zupełnie wystarczająca i słucham max na godz 9 ale od zawsze nurtuje mnie, czy może A-8870 gra lepiej (poza większą mocą).

Witam

Podstawowe różnice między 8850, a 8870 to w wyższym modelu jest ekranowany transformator jak napisałeś, oraz zwiększona liczba tranzystorów w końcówce mocy (co daje większą moc). Główne filtrujące kondensatory mają większą pojemność. Co do różnic brzmieniowych to nie pomogę, osobiście mam A-8850 i w zupełności się sprawdza w zestawie. Sądzę, że znaczących różnic nie będzie.

• 1 rok później...

Witam. Jak możecie ocenić pre gramofonowe w tych modelach ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Jakiś czas temu miałem 8870 - i wiem na pewno, że nigdy już nie kupię żadnego wzmacniacza Onkyo. W tej cenie można przecież kupić np. Arcama Alpha, albo jakiś model Sony ES. ...Fakt, 8870 wygląda imponująco, niestety jednak tak nie gra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.