Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki czy słuchawki ?

DR_DRE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników, chciałbym zapytać co jest lepsze co lubicie bardziej tak jak w temacie słuchawki czy głośniki i czemu akurat taki wybór czym to się różni ? Z doświadczenia wiem (czli mało) że jak na razie słuchawki w moich uszach wykazały się dużo lepszą górą słyszalnym tłem i dokładnością lecz dół czasem pozostawia wiele do życzenia... nie moge być obiektywny ponieważ głośniki które mam są słabe wiec czekam na wasze wypowiedzi !

zapraszam do dyskusji

https://www.audiostereo.pl/topic/62662-g%C5%82o%C5%9Bniki-czy-s%C5%82uchawki/

Ja osobiscie wole sluchac na glosnikach, poniewaz sluchawki nie daja mi takiej przestrzeni i lokalizacji instrumentow jak glosniki a dodatkowo ten wykop basu, no jest poprostu inaczej:) Ale sluchawki maja tez i swoje zalety. Mozna uzyskac o wiele wyzsza jakosc dzwieku o wiele nizszym kosztem. 10 krotnie nizszym?:) Nie musisz walczyc z akustyka pomieszczenia, nie martwisz sie o dobor kabli glosnikowych ktore nierzadko kosztuja drozej niz dobre sluchawki:) Ale to wszystko zalezy od preferencji. Nie masz milionow na koncie a chcesz miec super detaliczny dzwiek kup sobie jakies Stax, Sennki, AKG, Bayer...czy inne Grado. Jezeli natomiast chcesz sie poczuc bardziej jak na koncercie lepiej zainwestowac w kolumny.

Jest jeszcze jedno za glosnikami, mozesz siedziec z przyjaciolmi, dziewczyna i sluchac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeśli chcesz te kolumny tanim kosztem poszukaj słuchawek Technics RP F30...nie żartuję !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zyzio, o co come on z tymi Technicsami?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mam juz dobre sluchawki ale mimo tego na glosnikach jest lepiej. Moze nie az tak detalicznie, ale Staxy sa wybitne w tej dziedzinie. Ale uwielbiam glosnikowa przestrzen, szeroka, gleboka, miodzio:)Zadne sluchawki nie sa w stanie mi tego dac:) A tamte glosniki do ktorych podales linka sa w dziedzinie przestrzeni nawet lepsze od Avantii III ktore byly w tamtym czasie referencyjnymi autora testu.

Czytalem w Twojej recenzji tych sluchawek, ze maja potezny bas nawet wiekszy od HD650, moim zdaniem HD650 maja go ciut za duzo, nie duzo za duzo ale za duzo :) Ale to kwiestia gustu:)

Potężny nie znaczy dominujący :) A przestrzeń, czy inne aspekty...w Technicsach w dobranym torze się tego nie analizuje...one po prostu są muzyką....muzyka na kazdych innych słuchawkach jest pozbawiona wyrazu, szybkości i dynamiki....

pewnie wiele osob by sie z Toba nie zgodzila. Ja lubie moje sluchawy, pewnie niejeden rowniez uwielbia swoje AKG czy Grado. Porownywales te Technicsy z zestawem STAX 4040 Signature? Tam tez jest muzyka i to piekna. Co do przestrzeni kolumnowej a sluchawkowej, jej nie trzeba analizowac to po prostu slychac od razu. Na odbior muzyki wplywa wiele czynnikow. Ja osobiscie wole dobre kolumny ale owszem czasami mam ochote na sluchawki. Nie musze glosno dawac zeby byc blisko dzwiekow. A czasami poprostu nie ma warunkow na glosne kolumnowe sluchanie. Ale kto wie, jezeli te Technicsy sa chodz tak dobre jak HD800 to kupie je chocby ze wzgledow kolekcjonerskich bo i tak nie mam wzmacniacza pod dynamiczne sluchawki.

Stax to Stax - nie lepiej tylko inaczej ;-) Hd 800 przy Technicsach to popierdółka, mam je także, testowałem na różnych wzmakach, no chyba że zaczynają grać dopiero na wzmaku słuchawkowym za 10.000 zł :D Technicsy kiedyś kosztowały 700-do ponad 1000 zł, a HD 800 za 4 kzł nie umywa się do nich :D W zasadzie F30 są niedostępne, miałem już oferty na nie nawet za 2 kzł co jest niewiarygodne wręcz, jako że słuchawki zakupione zostały w 2001r, a gąbki są w rozsypce.....nie mam ich zamiaru jednak kiedykolwiek sprzedawać....

HD800 mozna kupic nowki za 3000zl, ciekawe jest to co piszesz o tych Technicsach, ale ciekawi mnie rowniez dlaczego dales akurat linka do testu tych Wilsonow, slyszales je i porownywales do tych Technicsow? Juz pomijam przestrzen kolumnowa:) Jakies analogie w sygnaturze dzwieku? Jezeli mieszkasz gdzies w oklicach Szczecina to z checia bym sie wybral je posluchac bo bede niedlugo w Polsce jezeli nie masz nic przeciwko:)

tak pomyslalem bo dales linka do recki kolumn:) Tez bylo to dla mnie i jest dziwne:)

Głośnikami można osiągnąć lepszy dźwięk, ale raczej w cenie wielokrotnie wyższej.

Do słuchawek (do, powiedzmy 500zł, oczywiście różne modele mają różną wrażliwość) nadaje się zwykły komp z sensowną kartą dźwiękową lub porządny odtwarzacz przenośny.

Do głośników potrzebny jest odpowiedni pokój, wzmacniacz, i źródło.

Problemy z ustawieniem głośników i akustyką pomieszczenia też nie należą do banalnych. Słuchawki zakładasz i wszystko gra.

Co do sceny: słuchawki mogą mieć potężną, wg niektórych nawet zbyt dużą, scenę. Patrz AKG k701/702 (te co prawda są drogie i bardzo wrażliwe na źródło).

Wygoda oczywiście w słuchawkach jest minusem. Nie spotkałem się ze słuchawkami, których noszenie byłoby przyjemniejsze niż nie posiadanie niczego na głowie ;) Nie można również poczuć w ciele basu. Ciężko w gronie paru osób rozkoszować się muzyką ;) Jest się ograniczonym pałętającym się kablem.

Mi bardzo odpowiada prywatność zamknięcia się w słuchawkach i odcięcie od reszty osób/rzeczy.

Szkoda, że Polska trochę kuleje jeżeli chodzi o możliwość odsłuchu co lepszych modeli słuchawek.

Moe czy gosze.

Są dwa różne rodzaje stereofonii - głośnikowa i słuchawkowa. Są różne w technice nagrywania. Odtwarzać można każdy rodzaj stereofonii oczywiście i na słuchawkach i na kolumnach. Tylko że poprawnie się odtworzy tylko w przypadku zgodności rodzaju nagranej stereofonii ze sposobem odtwarzania. Czyli jeśli stereofonia słuchawkowa, to na słuchawkach będzie 100% poprawna, a na kolumnach zagra, lecz nie odda poprawnie przestrzeni. Problem w tym, że 99% nagrań jest w systemie stereofonii głośnikowej. Urządzenia transformujące taki dźwięk do słuchania na słuchawkach sprawują się nie zbyt dobrze i nie rozwiązują do końca problemu. Jeśli poprawność stereofonii nie jest priorytetem, to nie ma czym sie przejmować. Osobiście nie jestem przeciwnikiem słuchawek, lubie naprzykład pływać w słuchawkach:)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.