Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat... kolumny podłogowe? Wharfedale Diamond.

njord

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako, że jestem "nowy" przeglądnąłem dokładnie forum przed zadaniem pytania :)

Nikt nie rozpisywał się na temat kolumn Wharfedale Diamond 9.6.

Oglądając kolumny w jakimś dużym sklepie bardzo spodobały mi się właśnie te kolumny.

Bardzo ładnie wykonane, całkiem zgrabne, ładny kształt no i parametry super + gwarancja 5 lat, cena 1650 zł.

Jednak nie miałem możliwości odsłuchu... może ktoś z Was ma lub miał styczność z tymi kolumnami i może mi coś więcej powiedzieć o tych kolumienkach?

Wzmak jaki posiadam to Cambridge Audio Azur 640A v2 w pokoju o powierzchni około 25m2.

Muza jaką często puszczam to Heavy Metal, Hard Rock ale zdarza się, że też Psychedelic Trance.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Witam,

Myślę, że nieco pomogę. Mam wprawdzie Diamondy 8.4, ale z grubsza podobnie grają (jednak 9.6 ponoć lepiej). Charakterystyka brzmienia (diamond 8.4):

Wysokie- dużo i szczegółowo (pod Yamahą jak dla mnie zbyt "jazgotliwe"

Średnica- Rewelacja. Czysto, wyraźnie, muzykalnie.

Niskie- Basu jest dość dużo, schodzi nisko, lecz jak dla mnie nieco "za słaby" no i średnio z kontrolą.

Diamondy 9.6 powinny grać lepiej i pewnie tak jest, basu będziesz miał aż nadto.

Ogólnie: Grają ciepło, z dobrą stereofonią i niezłą muzykalnością. Nadają się do "jasnych wzmaków", a Twój takim jest.

Pozdrawiam

Witam

Posiadalem te kolumny i jak dla mnie za dobrze nie graly , maja wycofana gore nie uslyszysz wszystkich detali ktore sa nagrane na plycie , srednica spoko, przestrzennosci jak dla mnie slaba slychac ze dzwiek leci z kolumn , basik hmmm duzo ale nie kontrolowany . Po przesiadce na MA rx6 odkrywam na nowo muzyke i kazda moja plyte . Po 2 miesiac sprzedalem je. Gdzies wyczytalem ze zle zrobili cos w tych glosnikach .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

cos z tanszych kolumn polecam ci m34i.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Diamondy i jasne brzmienie? Daleko im do tego. Słuchałem i serii 9.x i 10.x i jedyne co mogę o niej powiedzieć to to,że niektórym mogą się wizualnie podobać i mają sporo basu.

Sopran jest wycofany i mało szczegółowy. Na dobrą sprawę jedyny jego plus jest taki, że jest.

Średnica nosowa, wycofana z trudem oddająca damskie wokale.

Bas potrafi uderzyć i jest większy niż się oczekuje od kolumn o danej wielkości (niezależnie czy są to monitorki 10.1 czy podłogowe 10.4 lub 10.6)

Do muzyki szybkiej, gdzie trzeba dynamiki, detalu i sceny te kolumny się po prostu nie sprawdzą.One się nadają do jazzu, bluesa takiego barowego plumkania. Są mało dynamiczne, brak im klarowności, oddechu no ale ich cena...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Napisz coś o pomieszczeniu. Wielkość, rozkład, wytłumienie (dywany, półki itp.).

Bez tych informacji ciężej będzie trafić w odpowiednie kolumny ale tak na szybko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ukryta Zawartość

Rezonans w Monitor Audio RS6 będzie męczący - kolumny nie warte zakupu.

Ukryta Zawartość

njord, 27 Mar 2010, 23:07

>Nikt nie rozpisywał się na temat kolumn Wharfedale Diamond 9.6.

Powszechnie mówi się że bardziej udane są 9.5 ... słuchałem tylko 9.5 i ... mają raczej "przyciemnione" brzmienie, nie za przejrzyste, bas przesadzony (pomiary to potwierdzają). Ogólnie kolumny zupełnie nie męczące ... ale też nie ambitne (nie zaskoczą przestrzenią i czytelnością).

Na początek przygody z audio mogą być dobrym wyborem ... ale jeśli ktoś szuka czegoś więcej ... trójwymiarowej przestrzeni, krystaliczności, analityczności, to nie jest dobry wybór.

A co mysliscie o yamaha ns-777 czy to dobre glosniki mozna je kupic za 1700 zl

Będę musiał pojechać gdzieś na odsłuch kilku pozycji i wybrać to co mi spasuje. Każdy oczekuje od sprzętu czegoś innego... może wybiorę coś rozsądnego w cenie do ~ 2000 zł. A jak już zakupię to się pochwalę co wybrałem :) i z jakich pozycji wybierałem. Pozdrawiam Wszystkich.

Wharfedale Diamond to bardzo fajne kolumny nie wiem zupełnie czemu tak mało jest na ich temat informacji w bi-wiringu na posrebżanym kablu wyciągającym trochę górę grają na prawdę nieźle. Jednak do muzyki typu metal może być za dużo łomotu, bo trochę się gubią w dole - bas jest fajny nisko schodzący, ale trochę za wolny pasujący właśnie do jazzowo bluesowych klimatów, chociaż w psychodelic transie też mogły by się sprawdzić gorzej z tym szybkim metalem. W podobnej cenie pomyśl o Dali Concept 6 - mniej basu przez co lepsza jego kontrola, a nie myślałeś o dobrych monitorach do takiej muzyki mogą się nawet lepiej sprawdzić niż podłogówki.

• 3 tygodnie później...

... pojeździłem, posłuchałem, przekalkulowałem i wybrałem z wielu pozycji - kupiłem kolumny Wharfedale Diamond 9.5. Muszę powiedzieć, że zaskoczyły mnie tym, co potrafią. Mam je od ponad tygodnia i każdą wolną chwilę spędzam przy delektowaniu się każdym dźwiękiem wydobywającym się z tych kolumienek. Grają ciepło i przyjemnie, nie męczą ucha. Świetnie się prezentują. Bardzo ładnie wykonane - super gniazda do podłączenia kabli na wzór WBT, w komplecie są kolce. Jestem bardzo zadowolony z ich zakupu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.