Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekty - MIT vs Transparent

Davout

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie dotyczy raczej budzetowych IC. Mit shotgun 3 czy moze Transparent music link plus lub musiclink super.

Jesli ktos mial przyjemnosc porownania obydwu prosilbym o wrazenia z odsluchu.

Ktory z tych IC bedzie mial wiekszy bas i dynamike? a takze ktory z nich delikatnie przyteperuje mi wysokie tony.

https://www.audiostereo.pl/topic/62637-interkonekty-mit-vs-transparent/

moim zdaniem MIT Shotgun S3 to jednak troszkę inna bajka niż Transparent Music Link Plus...polecam ten kabelek, bo sprawdza się w bardzo wielu konfiguracjach...kiedyś miałem go i goniąc króliczka sprzedałem - szybko jednak zorientowałem się, że był to kolosalny błąd i dziś cieszę się dwoma Shotgunami S3 (od źródła do pre o od pre do końcówek)...dodatkowy plus do możliwość dopasowania impedencji na wejściu, co istotne jest szczególnie przy preampach...no i nazywanie go 'budżetówką' to dość odważne twierdzenie...

W sumie to te kable są bardzo podobne tak naprawdę - bardziej górę ci wygładzi jednak transparent. Z tym mit-em to ostrożnie zwłaszcza z regulacja impedancji na wejściu to też ostrożnie.... a faktem jest że te kable w ofercie mit-a czy transparenta - to jest budżetówka ... niestety taka prawda ... wystarczy spojrzeć w ofertę i cennik obu producentów

W Twojej konfiguracji powienien lepiej sprawdzic się Transparent niż MIT. Do MITa próbowalem sie przekonac przez rok. Ten kabel "cywilizuje" brzmienie przez wyraźne ograniczenie wysokich tonów, co powoduje spadek dynamiki - a to w rocku sprawdza sie raczej średnio. Poza tym dzwiek jest mocno poszatkowany. Najlepiej spróbuj obu, wiem ze to żadna rada - jednak te kable graja tak odmiennie, ze ciezko coś doradzic. Transparent jest gładszy, pełniejszy w górze, ma za to tendencje do mulenia basu. Masz raczej "jasno grajacą" konfigurację, dlatego Transparent mógłby się sprawdzić.

Wlasnie wysokie chcialbym nieznacznie przyteperowac. blachy potrafia czasem ukluc w ucho. transparenta obiecal pozyczyc mi jeden znajomy z forum, gorzej ma sie sprawa z MITEM, nie bardzo mam od kogo wziac na odsluchy dlatego raczej pozostanie mi sugrowac sie opiniami forumowiczow.

... , więc powiadasz że wyraźny rezonans wysokotonowca w Monitor Audio RS1 przy ~17-18 khz chcesz korygować kabelkami ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Davout, 26 Mar 2010, 19:21

>pytanie dotyczy raczej budzetowych IC. Mit shotgun 3 czy moze Transparent music link plus lub

>musiclink super.

>Jesli ktos mial przyjemnosc porownania obydwu prosilbym o wrazenia z odsluchu.

>Ktory z tych IC bedzie mial wiekszy bas i dynamike? a takze ktory z nich delikatnie przyteperuje mi

>wysokie tony.

najlepiej kup je wszystkie i podłącz równolegle...

>Ten kabel "cywilizuje" brzmienie przez wyraźne ograniczenie wysokich tonów, co

powoduje spadek dynamiki>

no widzisz, ja uważam natomiast, że góra MIT'a jest znakomita i niczym nieograniczona...tak więc nie pozostaje Ci nic innego jak porównać 1:1...i tak wyglądać powinny rady, bo tylko własnym uchem ocenisz co bardziej Ci się podoba...a ww. opis od Whitesnake już bardziej pasuje mi do Transparenta właśnie...

No jeszcze przez jakis czas bede skazany na te monitorki. Srednica w polaczeniu z creekiem jest naprawde rewelacyjna. Do pelni satysfakcji i rownowagi tonalnej brakuje mi jedynie mocniejszego basu kosztem wlasnie wysokich tonow.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Coś z Cardasa, jeżeli może być używany to Golden Ref. ewentualnie Golden Presence. Górę przytemperuje na pewno Golden Cross, nie wiem czy nie za bardzo. Te kable generalnie mają wszystkie zalety, na jakich Ci zależy - dynamikę, bas i przestrzeń, góra jest jednocześnie łagodna i rozciągnięta, nie obcięta. Możesz też spróbować druty Kubala-Sosna.

Jeżeli znasz Transparenta i MIT-a to Cardasowi Golden Ref. na pewno bliżej do tego pierwszego, chociaż też nie do końca. Podobna jest soczystość, głębia, bas, Transparenty grają jeszcze bardziej przestrzennie ale te z wysokiej półki, na pewno nie Music Link Plus czy nawet Super.

ArtiQ, 27 Mar 2010, 14:21

>a ww. opis od Whitesnake już bardziej pasuje mi do Transparenta właśnie...

Wiec dochodzi nam dodatkowa zmienna w postaci systemu. Pozostaje jedynie porównanie...

Mój MIT poszedł do ludzi, Transparent z resztą też - więc, tak naprawdę żaden się nie sprawdził.

Ich miejsce swobodnie zajął Furutech refIII, ale to juz wykracza poza temat :).

Wpialem wlasnie IC transparenta musiclink plus. Pierwsze co udalo sie zaobserwowac to powiekszenie sceny plus przestrzen. Bas calkiem miesisty i z niezla kontrola. Jednak jesli chodzi o natarczywa gore to nastapila znikoma poprawa. Poslucham jeszcze troche ale nie wydaje mi sie aby transparent byl lekiem na moja dolegliwosc. Postaram sie pozyczyc gdzies ktorych z kabli cardasa proponowanych powyzej

Jak ma ktos jeszcze jakies propozycje chetnie wezme pod uwage.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jeżeli tak zależy Ci na utemperowaniu góry, to oprócz Cardasa Golden Cross posłuchaj węglowych IC Van den Hula, może się zdarzyć, że się sprawdzą i oszczędzisz sporo kasy. Jednak co do pozostałych zalet, zwłaszcza przestrzenności, mogą nie spełnić wymogów. Ale i tak warto sprawdzić np. The First Ultimate (Mk. II).

Davout

Z całym szacunkiem ale szukanie kabli prawie lub wiecej droższych od RS1 moim zdaniem mija się z celem. Czy nie lepiej znaleźć lepsze monitory choćby uzywane z wyzszej półki dokładajac do RS1 kwotę, którą masz na kable?

Mam wrażenie, ze wtej chwili idziesz w slepą uliczkę no chyba, że zakup kabli traktujesz jako lokatę kapitału (watpliwą).

...albo ja już nic z tego nie rozumiem ;(

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

-> xnivax, może i racja, ale mi się już po prostu nie chce myśleć za kogoś, dorośli jesteśmy w końcu. Chce klient kable, proponuje się kable i z głowy, a czy to mu do czegoś potrzebne to sam powinien wiedzieć najlepiej ;)

rs1 to mialybyc kolumny przejsciowe. po przeprowadzce planuje kupic podlogowki do salonu 30m2. teraz siedze na niespelna 14m2. Akurat kable maja to do siebie ze jesc nie wolaja a kupione z drugiej reki mozna w niedalekiej przyszlosci sprzedac z minimalna strata na wartosci. Tak czy siak jak nie uda mi sie skorygowac dzwieku w pozadanym kierunku rs1 pojda do pudla i na allegro.

Davout

Nowsze MIT-y góry raczej nie utemperują. Poszukaj starsze modele MIT-ów, grają spokojniej ale za to są nieco wolniejsze i mniej dynamiczne. Jeśli Transparent tego nie zrobił, to - prócz wymienianych Cardasów - może jakiś Fadel możliwie wysoki?

Pozdrawiam Stempur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.