Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o pomoc w wyborze sprzetu do odsluchu

etemmu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozwazalem juz na tym forum opcje naglosnienia salonu: KD jako stereo, stereo jako stereo i KD - w koncu przyszla mi do lepetyny istotniejsza kwestia - w salonie moge nie miec mozliwosci glosnego i czestego sluchania muzy :-/ - istota zwana zona wrazliwa jest na co glosniejsze i bardziej rockowe dzwieki co moze zaszkodzic komfortowi mojego delektowania sie jakze pieknymi etiudami podwojnej stopy i szatansko przesterowanej gitary o growlingu nie wspominajac.

Do rzeczy - slucham w 80% rocka i metalu ale takze folka, muzy etnicznej i filmowej, czasem elektronicznej.

Moj gabinet bedzie mial ok 10m2 i tam bedzie moja oaza, stwierdzilem ze mimo wszystko bede tam spedzal najwiecej czasu i na wieksza ilosc decybeli bede mogl sobie pozwolic bez konfrontacji z niewiescim lamentem. Dochodze do wniosku (wplyw na to ma tez obserwacja stanu konta podczas trwajacego wykanczania mieszkania), ze ampli do kina kupie sobie za jakis czas, teraz beda musialy dac rade komputerowe pierdziawki logitecha 5.1 podpiete do odtwarzacza BR - lepsze to niz wbudowane w LCD. Za to satysfakcjonujacej jakosci stereo nie moge sobie odpuscic. I co wstawic w te 10m2 tak, zeby bylo bosko i nie za drogo - do 5-6k max wzmak+cd+kolumny+kable. Niestety, naleze do ludzi obdarzonych wrazliwoscia na jakos dzwieku, glebie i dynamike choc nie nazwe siebie audiofilem, ot melomanem (i troche muzykiem rockowym).

W zasadzie wybralem juz sobie sklep z Lodzi, jeden z atrakcyjniejszych sadzac po ceneo i zanim umowie sie na odsluch chcialbym miec kilka typow a nie leciec w ciemno.

Z lektury forum, recenzji itd oraz poczucia estetyki wybralem kilka wariantow, prosze o opinie osob miejacych wczesniej do czynienia chocby podczas odsluchow z wymienionymi. Ekstremistom audiofilom kupujacym zlote bezpieczniki dziekuje za opinie, nie dojrzalem jeszcze do tego rodzaju psychozy, doradcom teoretykom, ktorzy sluchali glownie opinii na forach takze :) Sprzet uzywany odpada, musze miec mozliwosc odsluchu wczesniej i znajac moje szczescie gwarancje.

A wiec, rozwazam nastepujace przy zalozeniu, ze jesli bedzie to "duzy" wzmak to musi miec main in oraz pre out:

Nad, Xindak odpada - brzydkie (trenerze nie moge, nie dam rady ;))

Marantz PM7003 + CD 6003

Cos z systemow mini: Yamaha PianoCraft MCR-640 + subik

PianoCraft MCS-1330

Yamaha CD-S1000 + A-S1000 (to juz troche drogie...)

Ewentualnie cos innego ze sklepow w Wawie lub Lodzi, najlepiej wzmak do ok 2000-2500zl, CD~1500zl kolumny do 2500zl

Jesli chodzi o kolumny to moje typy ( i czy jest sens zmieniac fabryczne yamahy w przypadku Piano crafta na ktores z ponizszych)

-B&W 685

- ktores z Focali : Chorus 706 V / 806 V

- Monitor Audio BR2 lub Br5 lub RX1 lub RX2

Dzieki za porady

No tak to wiem, jest jeszcze rtvmax i kilka innych salonow, ale chyba tylko top hifi sprzedaje pianocrafta jako zestawy z B&W - rozumiem, ze oryginalne monitory yamahy zabieraja ?

Troszke skromnie z odpowiedziami, wszyscy maja zlote bezpieczniki ?:)

Podobaja mi sie te Yamahy - czy warto doplacac 1400 zl do AS-1000 zamiast AS-700 ? Ta pierwsza z drewnianymi bokami wyglada nieziemsko. Ze wzgledu na ograniczony budzet bralbym tak czy inaczej do tego zestawu CD-S700. I pewnie zdecyduje sie na wybor pomiedzy Marantzem a Yamaha. Ktore z glosnikow MA, B&W, Focal bardziej pasuja (cieplejsze) do Yamahy a ktore do Marantza ?

A może zamiast kombinować ze wzmacniaczem i pasywkami kupisz aktywne monitory studyjne - dużo lepsze jakościowo brzmienie w tej samej cenie ... choć nierzadko kosztem wyglądu (w sprzęcie pro wygląd jest raczej olewany ... to ma grać a nie wyglądać ... w "Hi-Fi" jest często odwrotnie).

Jeśli słuchasz głównie ciężkiego rocka i metalu, to odpuść sobie Yamahę S1000. Fajny sprzęt, dobrze gra, ale ma troszeczkę techniczne brzmienie, czego nie słychać w innych gatunkach muzycznych, ale przy ciężkiej muzyce wychodzi to na wierzch od razu. Ze sprzętów, które wymieniłeś kieruj się w stronę Nada, nie patrz na design, to ma grać, a nie wyglądać. Czemu nie chcesz używanych sprzętów? Przecież nie musisz kupować na Allegro z wysyłką, poszukaj cierpliwie ogłoszeń blisko twojego miejsca zamieszkania, podjedź, pooglądaj, posłuchaj. Możesz wyrwać piękny sprzęt od pierwszego właściciela za rozsądne pieniądze, a poza tym będziesz miał znacznie więcej radochy z kompletowania systemu.

Pozdrawiam

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Nie no, bez przesady z tymi sluchawkami - zwlaszcza, ze uzywam ich prawie non stop do sluchania w pracy. Mebli bedzie malo wiec mysle, ze monitory dadza rade. Co do uzywek - jesli bylaby okazja z Wawy z mozliwoscia obejrzenia i w dobrym stanie takze wizualnym, czemu nie. Zastanawiam sie czasem co ludzie robia ze sprzetem skoro nieraz wyglada jakby wpadl pod tramwaj. Moj Technics SUV-500 ktorego sprzedalem mial 16 lat a nabywca sie spytal czy go trzymalem w opakowaniu. Jestem niestety troche esteta i dlatego wolalbym sprzet ktory takze mi sie podoba wizualnie oraz komponenty do siebie pasuja.

Heh ... skąd ja to znam. Też sprzedaję czasem kilkuletni sprzęt, a nabywcy dziwią się że stan -> jak nówka. ... a raz kupiłem używany sprzęt i był po prostu "zjechany" (zakup od "handlarzyny")

Kyle a czemu proponujesz aktywne ? Malo takowych slyszalem - tylko w studiu podczas nagrywania- nie pamietam co to bylo, mozliwe ze jakies Alesisy. W kazdym razie mialy specyficzne brzmienie, na pewno bdb do odsluchu rejestracji dzwieku i przy miksach ale do sluchania w domu by mnie chyba nie zachwycily.

Bo więcej słychać przy niższej cenie (lepsza selektywność, czytelność). Nie mają też mulącego podbicia basu (charakterystyczna górka przy np. 120 Hz w monitorach - Ja akurat takich podbić nie cierpię) ... dla odmiany w Hi-Fi takie "bass-bumpy" są na porządku dziennym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.