Skocz do zawartości
IGNORED

Matrix mini-i dac - tani dac z xlr

essewissa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję daca do mojego zestawu stereo i zastanawiam się własnie nad kupnem Matrix Mini-i dac, ale niestety na forum Audiostereo jest o nim bardzo mało informacj. Czy ktoś miał może słuchał tego daca, ma o nim jakieś inforamcje? Zastanwaim się nad tym czy jest lepszy, i oile od Dacmagica, cena jest bardzo zachęcająca.

Link do opisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62551-matrix-mini-i-dac-tani-dac-z-xlr/

mysle ze niewiele osob mialo z nim stycznosc w kazdym razie zapytaj kolegi Fr@ntz ponoc on cos wie na jego temat. Ja mało brakowao abym kupil ten Dac zwazywszy ze mialem namiar na chinczyka ktory wysle to przez UK zeby uniknac cła i podatku.

Zrezygnowalem bo znalazlem inne wyborne zrodlo, mysle ze na lata, pozdro

Dac Matrix kupiłem w Chinach poprzez ebay. Mam go od stycznia. Urządzenie kupiłem z myślą o współpracy z laptopem. Wykorzystuję Matrixa głównie jako wzmacniacz słuchawkowy po USB. Jakość dźwięku jest kapitalna. Kupowałem go w ciemno, bazując jedynie na dobrych opiniach na anglojęzycznych forach oraz wyglądem. Myślę tylko o podpięciu w przyszłości referencyjnych słuchawek z przedziału do 1,5 kzł. Wtedy będzie to już w pełni audiofilskie słuchanie plików flac.

Wykonałem też jedyną próbę w głównym systemie. Napędem był DVD Denon-1940, sygnał płynął kablem optycznym. wyjście na RCA. Byłem bardzo mile zaskoczony możliwościami Matrixa. Punktem odniesienia był Marantz CD17 KIS. O dziwo DAC zagrał na porównywalnym poziomie w repertuarze akustycznym, w jazzie. Pod pewnym względem odbiór cechował się większą barwnością i ilością powietrza. Po włączeniu Animals Pink Floyd, musiałem jednak przyznać wyższość Marantzowi. W muzyce cięższej, zabrakło mi panowania nad dźwiękiem. Myślę, że Matrix nie przewraca pewnego systemu wartości. Urządzenie jest warte każdego wydanego dolara.

Wielkie dzięki snake za tak rzeczowy opis!!!. Muzyka jakiej słucham to są okolice jazzu, spokojniejsze klimaty, trochę muzyki elktronicznej i lżejszy rock. Potrzebny mi jest dac z xlr, który grałby szybkim detalicznym dźwiekiem bo to chciałbym poprawić w moim systemie. Tzn. nie jest u mnie tak źle z szybkością i detalicznością, wzmacniacz C.E.C.-a dużo poprawił w dźwięku, ale nie chciałbym żeby dac grał ze zbyt małą rozdzielczością i zbyt ciepło. Snake napisałeś, że Matrix trochę się gubi przy szybkich kawałkach, jest aż tak źle, da się słuchać rocka? Mógłbyś coś napisać o rozdzielczości i górze Matrixa?

Pozdrawiam

Ten DAC na pewno nie jest żyletą. Jest to urządzenie grające dźwiękiem dojrzałym i kulturalnym. Do słuchania wciąga jak cholera. W dźwięku jest miejsce na ciszę i wykop jednocześnie. Uważam, że góra jest wystarczająco rozdzielcza, przy tym niesamowicie płynna. Nie bój się rocka, w tym repertuarze zauważyłem po prostu więcej analogowości.

Odsłuch robiłem przy użyciu kabla optycznego, profesjonalnego za 28 zł. Kto wie jaki efekt byłby z lepszym kablem.

Lubię urządzenia, których charakter można porównać do "bezwzględnego dżentelmena".

• 4 miesiące później...

Dopiero teraz zauważyłem, że Matrix mini-i ma już swoją zakładkę na forum.

Odebrałem wczoraj mój egzemplarz zakupiony pięć dni temu (via Internet) w Hong Kongu. Ze wszystkimi kosztami "wyszedł" za 990zł.

Porównuję go z Musical Fidelity X-DAC oraz z Cambridge Audio DacMagic. Gra b. przestrzennie i głęboko, oferuje przyjemny i nasycony dźwięk. Niesamowite, że taka chińska maszynka tyle potrafi. Jak więcej posłucham, to obiecuję te trzy DAC'i szerzej i dokładniej opisać.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Czy jeśli cyfrową głośność tego Matrixa ustawi się na 100% to sygnał jest przetwarzany bez ucinania bitów? W sensie wszedł 16 bitowy sygnał cyfrowy i czy właśnie taki zostanie zamieniony na analogowy?

• 2 tygodnie później...

Recenzję Matrix mini-i już napisałem - czeka na publikację na www.stereounderground.pl

Myślę, że ukaże się w przyszłym tygodniu.

Morównywałem Matrix z Cambridge Audio DacMagic i Musical Fidelity X-DAC oraz Musical Fidelity X-Can v.3. Matrix dojrzałością dźwięku, jego dokładną przestrzennością oraz wielofunkcyjnością zdecydowanie i pewnie wygrywa. Bardzo dobry DAC, dobry wzmaniacz słuchawkowy i przedwzmacniacz.

Kilka ciekawych opisów Matrix mini-i tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-17176-100000024 1282892656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Młodszy brat" Matrix mini-i to Matrix Cube. Ponoć naprawdę niezły. Nie wiadomo dlaczego ciągle każda o nim wzmianka na head-fi jest natychmiast wycinana. Mam nadzieję, że tu na Audiostereo będzie bardziej demokratycznie. Tu link na eBay:

Ukryta Zawartość

Zdjęcie pewnie nie wejdzie, ale niniejszym próbuję:

Zdjęcie "nie weszło", ale na szczęście link działa. A to jest już jakaś pozytywna wartość smile.gif

Ukryta Zawartość

Musical Fidelity M1 Dac mocno potaniał:

Ukryta Zawartość

cena podobna do Matrixa, róznica około 200zł, ciekaw jestem jak gra ten dac, a w sieci mało informacji na jego temat.

Ukryta Zawartość

Kilka słów o Matrix mini-i vs. CA DacMagic vs. MF X-DAC na Stereo Underground tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cena podobna do Matrixa, róznica około 200zł, ciekaw jestem jak gra ten dac, a w sieci mało informacji na jego temat.

Niestety, nie jest tak pięknie jak to Kolega napisał. Musical Fidelity M1 DAC nadal kosztuje 498 Euro, a ta aukcja, którą Kolega wkleił dotyczy "apgrejdu" Musical Fidelity V-DAC do M1 DAC i to to kosztuje 298 Euro. Czyli wysyłamy do Niemiec V-DAC, a ten wraca już jako "M1 DAC". Niezłe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest cena za MF M1 Dac, a jedynie za upgrade V-Daca do M1!!!

Przeczytaj dokładnie opis zanim podasz taką 'rewelację'.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jest dokladnie jak napisal Violet.

Ihr Preis 298,00 EUR bei Inzahlungnahme eines Musical Fidelity V-DAC*

I naglowek aukcji.

Wichtig! Zuzahlungspreis bei Inzahlungnahme eines V-DAC

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Violet,

super recka na stereounderground, dzięki.

Mam pytanko.

Napisałeś że Matrix idzie bardziej w stronę brzmienia analogu.

Beresford też uchodzi za tego typu źródło. Czy miałeś okazje słuchać Beresforda? Jeśli tak to napisz proszę coś w kontekście porównania tych DAC'ów.

Z góry dzięki.

^^ Dzięki smile.gif

Słuchałem kiedyś jakiegoś Beresford'a, ale niestety, ma on tyle wersji i modów, że już nie pamiętam jakiej słuchałem. Generalnie - ładnie gra, ale nie mogę Beresforda porównać bezpośrednio do Matrix'a, bo mój mózg nie jest na tyle doskonały aby "z pamięci" dokonać takiej konfrontacji.

Matrix Cube:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Ja zakupilem Matrixa odebralem go 2 dni temu i moge szczeze polecic rewelacyjny dac zrobil mi z Nada zupelnie inny dzwiek o 2 klasy lepszy, faktycznie moge potwierdzic ze gra analogowo ale naprawde z dobra detalicznoscia i wspaniala przestrzennoscia

dzieki jeszcze raz violet za dobra recenzje ktora mnie jeszcze bardziej przekonala do zakupu tego daca

pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Tak na oko z fotek wygląda, że matrix ma wzmacniacz liniowy. Wydaje się być ciekawy choćby z tego powodu podczas gdy inne z tego przedzilu cenowego posiadają zewnętrzne zasilacze impulsowe.

Z racji tego, że ma tylko jedno wejśćie coaxial (rozumiem, że jest przejściówka w zestawie bnc na coaxial) przy podłączeniu do dvd, kompa, dekodera enki ewentualnie mojego poczciwego cd potrzeba czegoś w rodzaju przełącznika coaxial z czterema wejściami i jednym wyjściem.

Ciekawe czy takie coś może być:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No i ja zostałem zmatrixowany. Ten DAC jest rewelacyjny. Dużo by pisać o tym co się zmieniło bo wszystko zmieniło się na plus w porównaniu do Arcama CD 17 którego już sprzedałem. To co zwraca na siebie największą uwagę to wspomniana już przestrzeń oraz analogowość. Jestem zupełnie zaskoczony lokalizacją instrumentów. Mimo tak obszernej sceny każdy instrument słyszany jest bardzo detalicznie bardzo precyzyjnie. Oczywiście odkrywam nagrania od nowa. Jeśli ktoś szuka DAC'a do 1000 zł i chce mieć dźwięk jak za 10 tys zł to nie ma na co czekać :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Bardzo fajny dac gra naprawde Jak high end

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość Patrick

(Konto usunięte)

... Jeśli ktoś szuka DAC'a do 1000 zł i chce mieć dźwięk jak za 10 tys zł to nie ma na co czekać :)

Przepraszam czy moge zapytac ile i jakie przetworniki cyfrowo analogowe za 10 kzl sluchales i w jakiej konfiguracji...

Z gory dziekuje za odpowiedz i poswiecony czas.

Anxion, widzę że jesteś w posiadaniu rdac'a, czy możesz w paru słowach porównać rdac'a i matrix'a ???

Przyłączam się do powyższej prośby.

W zeszłym tygodniu słuchałem Musical Fidelity M1 DAC vs. Matrix mini-i. Matrix wypadł zupełnie bez kompleksów, moim zdaniem zagrał obiektywnie lepiej z każdego wejścia. Przestrzenniej, dobitniej i bardziej emocjonująco - a piszę to jako osoba bardzo lubiąca estetykę dźwięku Musical Fidelity. Jako CD posłużył Yamaha CD-S2000.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.