Skocz do zawartości
IGNORED

[Pomoc] Komplet okablowania do sprzętu stereo (Yamaha + Monitor Audio)

Marcin_Rogalski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem "zielony całkowicie" w temacie okablowania. Nie jestem w stanie ogarnąć polecanych kabli do wymarzonego zestawu,

który licytuję, obserwuję [wszystko osobno]. Czy ktoś może mi polecić komplet kabli w cenie do 500 zł, czyli 3 komplety interkonektów + komplet głośnikowych do takiej konfiguracji:

1) Wzmacniacz : Yamaha ax-700/ax-870/ax-1090;

2) Tuner : Yamaha 670 RDS;

3) Odtwarzacz CD : CDX-900/CDX-930/CDX-1030;

4) Głośniki : Monitor Audio BR2.

??

Czy 500 zł na kable to nie za dużo?

Proszę o podanie optymalnej konfiguracji okablowania w takiej o to cenie lub niższej.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,

Marcin Rogalski

uwazam ze do takiego zestawienia nie ma sensu wydawac kasy na kable. kup sobie kilka plyt. kup troszke drozszy kabel do kolumn i tyle interconecty olej nic to nie zmieni.

• 3 tygodnie później...

Nie wiem czy dobrze kombinuję : do wzmacniacza, tunera radiowego i odtwarzacza cd potrzebuję dwa komplety interkonektów?

W tunerze mam tylko jedną parę gniazd na interkonekt.

Jak sobie myślę, że połączenia interkonektami powinno wyglądać tak :

1) Wzmacniacz + CD

2) Wzmacniacz + tuner.

Dobrze kombinuję?

Jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu.

Marcin_Rogalski, 21 Mar 2010, 01:55

>Czy 500 zł na kable to nie za dużo?

Za dużo. Za głośnikowe 2,5 mm kw. z miedzi dasz jakieś 2,5 PLN / metr (chyba że chcesz coś "inaczej wyglądającego" jak ProCab LS25 - w ten czas będzie drożej). Za "interkonekty" ... 50-80 zł /para ... przy czym uwaga kolegi wyżej by wybrać tańsze do tunera jest moim zdaniem bardzo rozsądna (weź lepsze , lepiej ekranowane do CD).

• 2 tygodnie później...

Czy dobrym rozwiązaniem jest podłączenie takiego zestawu Yamahy :

a) CDX-810

b) TX-670

c) AX-700

i głośników Wharfedale 10.2

interkonektami Chord i kablami głośnikowymi Klotz Twinax?

Zastanawiam się, bo nie mam możliwości odsłuchu, a o kablach Klotz'a słyszałem różne opinie.

Jeśli nie byłaby to trafiona opcja kabli to proszę o alternatywę (dwa interkonekty + kabel głośnikowy Bi-Wire z konfekcją [2x60 cm]) w cenie do 500 zł.

Marcin_Rogalski, 21 Mar 2010, 01:55

W przypadku Twojego zestawu okablowanie nie będzie miało żadnego wpływu na charakter dźwięku. !!!!!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Marcin_Rogalski

Kable które potrafią" cokolwiek" kosztują tyle co twoje audio i jeszcze trochę. Jak kupisz kable za parę złociszy to dołączysz do osób które później wypisują jak to kable nie mają żadnego wpływu na dźwięk. Będziesz oszukany itd.

Jak nie masz zasobów finansowych to lepiej zmień hobby.

A poważnie to poczytaj o akustyce, w tym drzemie potencjał. Z tą elektroniką co masz to daj spokój kablom.

bogdanmazur, 18 Kwi 2010, 10:25

>Marcin_Rogalski

>Kable które potrafią" cokolwiek" kosztują tyle co twoje audio i jeszcze trochę. Jak kupisz kable za

>parę złociszy to dołączysz do osób które później wypisują jak to kable nie mają żadnego wpływu na

>dźwięk. Będziesz oszukany itd.

>Jak nie masz zasobów finansowych to lepiej zmień hobby.

>A poważnie to poczytaj o akustyce, w tym drzemie potencjał. Z tą elektroniką co masz to daj spokój

>kablom.

A Ty od jakiego sprzętu zaczynałeś? Mam wrażenie, że jak piszesz w innym wątku o sprzęcie za 35 000 PLN to straciłeś szacunek albo go w ogóle nie miałeś do ludzi, którzy dopiero zaczynają stawiać kroki w HI-END i nie mają kupy kasy : "Kable które potrafią" cokolwiek" kosztują tyle co twoje audio i jeszcze trochę." .

Akustycznie będzie to dobrze ustawione : centralnie za miejscem odsłuchu; dobra wysokość głośników i odsunięte od ścian głośniki.

bogdanmazur, 18 Kwi 2010, 10:25

>Jak nie masz zasobów finansowych to lepiej zmień hobby.

>A poważnie to poczytaj o akustyce, w tym drzemie potencjał. Z tą elektroniką co masz to daj spokój

>kablom.

Rozumiem, że pierwsze zdanie z powyższego cytatu to tylko żart taki ? Jeśli tak, to bardzo, bardzo kiepski...

Drugie zdanie niestety prawdziwe, jak diabli. Potwierdzam, daj spokój kablom - kup w jak najlepszym stosunku ceny do ergonomii/wyglądu/solidności nie zawracając sobie głowy tym, jak grają.

A co do akustyki wyjaśniam Autorowi tematu - nie chodzi tu o prawidłowośc ustawienia sprzętu, ale o właściwości akustyczne pomieszczenia odsłuchowego. Adaptacja akustyczna daje wielkie efekty, niekoniecznie ogromnym kosztem.

Marcin Rogalski

Jesteś na początku drogi i nie złość się na kolegów,którzy patrzą na Ciebie z innej perspektywy.W Twoim przypadku okablowanie nie będzie miało znaczącego wpływu na brzmienie,chodzi tylko o to,aby nie uwypukliło niedostatków Twojego zestawu.Nic nie zastąpi odsłuchu,musisz pożyczyć sobie kable,albo od dystrybutora,ze sklepu,albo od znajomych i posłuchać.Najlepiej kable z półki wyższej i niższej i sam spróbujesz usłyszeć różnicę.Nie ma lepszego sposobu.Uwierz ćwiczę się w "tym sporcie "> 30 lat. I potwierdzam również fakt nie inwestowania w drogi kabel do tunera.Nie pomoże on w odbiorze a tylko uwypukli niedostatki przekazywanego sygnału.Pozdrawiam Cię i życzę sukcesów w "gonieniu króliczka"

< zajacek >

Ustawienie sprzętu, a właściwie kolumn ma wpływ na odbiór. Sam kombinuję z ustawieniem kolumn i za każdym razem są różne efekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.