Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do tego wzmacniacza??

Bushi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosc duzy problem-pieniadze... Mam jedyne 600 zł :-( Posiadam wzmacniacz Technics SU-V570 taki jak ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie kolumny moge do tego kupic za takie grosiaki ??

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/6246-jakie-kolumny-do-tego-wzmacniacza/

Jak mogą to być podstawkowce to nie masz się co martwić posiadając 600 zl. Można bowiem za nie kupić małe Missiony serii m. Nie pamiętam dokładnie oznaczenia, bo było to już ze 2 lata temu, ale bodajże m71. Słuchałem tych maleństw z kompletem cyrusa i byłem rozwalony. Naprwdę cudo, miła barwa dźwięku, szczególowa ale przyjemna dla ucha góra, szybki i konkretny bas.

Tego ostatniego mogłoby być więcej, ale te monitorki to naprawde małeństwa. Kosztowały wtedy nowe i bez rabatu ok 690 zł w sklepie, myślę ze za 600 by też sprzedali. Wg. mnie to 10 x lepsze rozwiązanie niż garażowe wynalazki z allegro. Jednym słowem, jeśli bas nie musi być subsoniczny, to ja stawiam na malutkie Missiony.

Hmm, a te kolumny nadaja sie do tego wzmacniacza?? Mam go od niedawna,nie mam do niego papierow,a na tej aukcji do ktorej dalem linka jest napisane ze ma 100 W na kanal.Jak teraz popatrzylem za tymi mission m71 to wyczytalem,ze rekomendowana moc wzmacniacza wynosi 25-75 W.

Jeśli chodzi o problemy doboru mocy wzmacniacza i głośników oraz inne tematy to polecam link

Ukryta Zawartość

Tannoy m2 mają trochę większą moc. Z tego co mi wiadomo, to nawet jeśli wzmacniacz ma 50W a kolumny 100W to są to wielkości dosyć teoretyczne a w praktyce i tak możesz popalić ten zestaw bez trudu jeśli masz raczej tani wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Jak będziesz kupował kolumny dowiedz się gdzieś (w np internecie) jaką mają faktyczną impedancję. Niektórzy producenci podają 8ohm czyli niby dla Ciebie dobrze bo mniejsza moc będzie odbierana przez głośniki ale często dla pewnych zakresów częstotlowości ta impedancja jest drastycznie mniejsza od podanej i np spada do 3,8 (bodajże KEF Cresta jeśli nie pomyliłem czegoś). Tannoye chyba mają bardziej zrównoważoną impedancję. Jestem ich właścicielem i nie chcę namawiać akurat na ten sprzęt ale nie narzekam. Postawione na taboretach (prowizorka w mieszkaniu :) w prawie pustym pokoju (prowizoryczne rozpraszacze w kątach za kolumnami: L-pudło od gitary, R-kaloryfer i pokrowiec od gitary) z takim sobie sprzętem (Kenwood) grają lepiej niż podłogowe Eltaxy Discovery z Yamahą sprzedawane obecnie wszędzie w promocjii. {Nota bene moje Tannoye, gdy kupowałem je 3 lata temu, też były w promocyjnych cenach.}

• Redaktorzy

Ten wzmacniacz jest słaby mocowo, niezależnie od deklarowanej w instrukcji obsługi wartości. Moc jest wynikiem nie tylko zastosowanej konfiguracji tranzystorów (a raczej w przypadku Technicsa układów scalonych), lecz układu zasilania. A niższe modele wzmacniaczy dużych koncernów są pod tym względem bardzo oszzcędnościowe. Nie przejmuj się, i bierz kolumny, jakie ci radzą. Ewentualnie zajrzyj do ostatniego HiFiM, powinno być jeszcze łatwe do dostania, tam testowano tanie kolumienki, wynika z tego że jest jeszcze parę modeli wartych zainteresowania.

Hmm mam pare problemow.Zdecydowalem sie na te Missiony m71, ale w najwiekszym sklepie w moim miescie, gosc powiedzial mi, ze nie prowadzi sprzedazy produktow tej firmy i nie chcial ich sprowadzic...Dzis kolega byl w Media Markt i tam tez ich nie ma :-( Co do Tannoy m2 to w tym samym sklepie uslyszalem,ze to stary model i teraz sprzedaje sie juz tylko mx2, ktore odradzacie...W Media Markt taka sama sytuacja jak z missionami :-( Mozecie powiedziec mi gdzie moge kupic te monitorki,albo podac jakies alternatywy?? A co powiecie na Tonsil Sounfinder 130 (pewnie nic dobrego:) ) albo Quadral qlx-160 ?? Co do tych ostatnich to jednak sa to kolumny podlogowe i wydaje mi sie, ze na moj zagracony pokoj chyba zbyt duze...

• 1 miesiąc później...

Właściwie to pewnie dokonałeś wyboru kolumn ale chcę innych zainteresowanych uświadomoć o quadralach qlx. Ostatnimi czasy kupiłem qlx 130 w komisie. Zwiodła mnie ich cena 220 zł/para ,stan niemalże idealny, wszytskie papiery ok, spotry głosnik basowy. Odsłuchałem w sklepie ale jak wiadomo pomieszczenie duże, wszechobecny szum i halas. Sopran ok, średnica też jest, bas stwiedziłem że w domu "pojawi się".

Przyniosłem pudła do domu i ....katastrofa. Sopran wysoki (nawet do zaakceptowanie przez moje wypaczone uszy), średnie mocne ale szorstkie i niemiłe dla ucha. A co do basu mam wrazenie jakbym w kartonowe pudło tłukł pałką policyjną. NIe schodzą nisko mimo głosnka basowego o sporej średnicy. Podłaczyłem inny wzmacniacz - stara unitre , która gra bardzo mocnym basem ale też pojawiło sie kartonowe bum, bum , bum.Praktycznie przesuwanie suwaka 60Hz w korektorze nie powoduje wielkich zmian - tylko kartonowy bas się wzbudza.

Zdaje sobie sprawę, że to nie duze pieniądze (chociaż dla mnie nie aż tak małe) ale czy sa moze jakieś sposoby na poprawę brzmienia - szczególnie dołu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.