Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam nformacji o kolumnach Dali 104

Cobi

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie mogę znaleźć jakieś info o kolumnach "Dali 104" ??? Na forum znalazłem dużo pozytywnych opinii o tym sprzęcie i chętnie dowiedział bym się coś więcej, jakie mają pasmo przenoszenia, moc, etc. i w ogóle chciałbym zobaczyć jak wyglądają. Zna ktoś może jakąś stronkę z danymi i fotkami?? Szukałem w Google ale bez skutków.

btw. Cze te kolumny były by dobre do muzyki rozrywkowej?? Głównie słucham club, dance, techno.

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam,

COBI

https://www.audiostereo.pl/topic/6245-szukam-nformacji-o-kolumnach-dali-104/

Słuchałem Dali 104 z 10 lat temu.

Do muzyki jakiej słuchasz b dobre. Bardzo dynamiczne i chyba niemęczące przy tym (chyba bo słuchałem ich z godzinę w salonie i było ok).

Były jednym z moich faworytów, wybrałem systemdeki bo były bardziej kulturalne, lepsza średnica. ALe 104-ki były na prawdę niezłe.

CO do budowy to o ilepamiętam są w układzie d'Appollito (dwa woofery pon nad wysokotonowcem). Spore.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW trochę samozaparcia...

Ukryta Zawartość

Heh, poprawka :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za odppowiedzi, które jeszcze bardziej przekonują mnie do tych kolumn :-) i za link!

Wszystkie parametry jakie chciałem wiedzieć juz znam.

Teraz przydała by się jakaś fotka tego sprzętu, szukałem w internecie ale naprawdę nic nie mogę znaleźć (chodzi mi tylko o jakieś zdjęcie), w google wpisywałem już chyba wszystko co przychodziło mi do głowy.

Pozdrawiam.

COBI

tez duzo dobrego slyszalem o dali 104. Wyglądem są niemal identyczne jak model 505 - jedynie na froncie mialy zdaje sie taki meszkowaty material. Uklad glosnikow i BR taki sam.

mam gdzies zdjecia modelu 505, gdybys chcial - pisz na [email protected]

• Redaktorzy

No cóż, piękne nie są. 505 stanowiły postęp pod tym względem. Ale nie były też straszne. Ot, przyzwoity wygląd jak na swoją cenę na owe czasy. Średniej wysokości podłogowce w konfiguracji dwa nisko-śrenio, a pomiędzy nimi wysokotonowy. Front pokryty czymś czarnym aksamitopodobnym, reszta okleina foliowa.

wiadomo, kwestia gustu, mnie sie akurat podobają. Jak na ten przedział cenowy - ładne wykonanie, dosc konserwatywny wygląd - szczególnie estetycznie sie prezentują z maskownicami (nie wiem czy 104 mialy, 505 na pewno byly z mask.)

w ogóle drzewniejsze projekty pod względem wyglądu bardziej mi odpowiadają niż projekty "obecne"

Pamiętam, cenowo były porównywalne z B&W 602 S1. Dynamiczne i szczegółowe ale bardzo agresywne wysokie tony. Do popularnej muzyki rozrywkowej, z miękko brzmiącym wzmacniaczem mogły by się nadać.

• 4 lata później...

Dzięki McGyver.

Więc następne pytanie :)

Z tego co przeczytałem są dość uniwersalne i nietrudne do napędzenia. Czy jest szansa, że jakoś wyjątkowo nie zgrają się z moimi Arcamami Alpha 5 i Alpha 7? jakiego dźwięku można się spodziewać z takiego połączenia? Wiem, że na forum swego czasu połączenie "stary Arcam + stare Dali" było przez kilka osób mocno chwalone...

Jestem posiadaczem Dali 104.Ze wzmacniaczem Musical Fidelity A2 spisują się doskonale.Może nie są najpiękniejsze, ale nie o to chodzi.Skrzynki nie sa takie liche jak ktoś pisał...

mjuzik, 29 Sie 2008, 11:39

>Dzięki McGyver.

>Więc następne pytanie :)

>Z tego co przeczytałem są dość uniwersalne i nietrudne do napędzenia. Czy jest szansa, że jakoś

>wyjątkowo nie zgrają się z moimi Arcamami Alpha 5 i Alpha 7? jakiego dźwięku można się spodziewać z

>takiego połączenia? Wiem, że na forum swego czasu połączenie "stary Arcam + stare Dali" było przez

>kilka osób mocno chwalone...

104 grają wyraźnie "niegrzecznym" dźwiękiem, są dobre do ożywienia "zgaszonej", czy nawet zmulonej elektroniki. Potrzebują ciepło grającego wzmacniacza z niewyeksponowanym średnim basem (bo tego 104 mają akurat w nadmiarze, niestety kosztem zejścia i czytelności). Ze zbyt jasną elektroniką stworzą bolesny jazgot. Wielokrotnie upgradowałem te kolumny, i na podstawie analizy konstrukcji dochodzę do wniosku, że takie wymodelowanie brzmienia było celowe, po to, by uzyskać jak najwyższą efektywność. Szkoda że kosztem jakości. Po wymianie zwrotnicy i korekcie strojenia bassrefleksu te kolumny potrafią zagrać niezwykle kulturalnym, zrównoważonym dźwiękiem jak na ten zakres cenowy.

"Lampugajwera" pasuje, ale Music Angel za cholerę nie zgra się z Dali 104, zresztą one i tak nie pokażą możliwości Music Angela. Do stoczwórek to już prędzej Marantz PM68 do modyfikacji ;-)))

gizmov90, 29 Sie 2008, 16:38

>dali to dunski tonsil.. facet co mial pojecie w dali ma juz wlasna firme poszedl w pi.... danish

>phisics

Nie zgadzam się. Niektóre kolumny Dali darzę sporym szacunkiem, ale na pewno nie są to produkowane obecnie niskie modele. Duńskim Tonsilem na pewno nie można ich nazwać. Takie skojarzenia budzi raczej Eltax, choć też wypuścili trochę udanych kolumienek.

A Danish Physics (bo tak to się pisze) splajtowało.

a proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nic nie napisane o membranach i :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z opisu wynika ze sa ok.

Co do dali 450 to mozna kupić za 1500 w idealnym stanie,sam takie kupilem ongiś a pewnie i mozna jeszcze taniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

no i nikt sie nie pokusił to ja skorzystałem, moge powiedziec tylko tyle ze nie wiem skąd sie biorą opinie ze to prawie to samo co dali 505, mialem kiedys przez rok 505 i nijak sie ta opinia nie pokrywa z moim uchem.

Miałem kiedyś dali 104, dobrze wspominam. U mnie grały z Miusical Fidelity E1 - świetne zestawienie. Głośniki mają bardzo wysoką efektywnośc ok 93 db i są łatwe do prowadzenia. Trochę góra "kosi" więc potrzebna delikatna elektronika i kable. Polecam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.