Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki HD-595

ALTON

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie 3 miesiące temu dostałem swoje nowe słuchawki. Od początku zauważyłem, że prawa słuchawka przy niskich częstotliwościach lekko (dosłownie jest to ledwie słyszalne) stuka. Po pobawieniu się generatorem wyszło, że głośnik ten ma jakiś rezonans przy ok 80hz. W muzyce to nie przeszkadza ale sam fakt sprawia mi dyskomfort (gdyby kosztowały 50zł to bym to olał). Czy ktoś miał podobny problem? Chciałem je odesłać na gwarancję (24 mies) ale obawiam się, że obarczą mnie kosztem diagnozy bo oni tego nie usłyszą. Czy takie zdarzenie może mieć miejsce?

https://www.audiostereo.pl/topic/62412-s%C5%82uchawki-hd-595/

Witam, co do wymienionej przez Ciebie przypadłości ciężko mi się wypowiedzieć, ale miałem podobną sytuację z HD 555. Lewa słuchawka grała nieznacznie ciszej od prawej, po odesłaniu do serwisu oczywiście nie stwierdzono nic takiego, jednak ja 2 razy dzwoniłem w tej sprawie i uprałem się. Ostatecznie serwis uległ i wymienił lewy przetwornik, od tej pory wszystko było w porządku. Więc jeśli odczuwasz dyskomfort to proponuje odesłać je na gwarancję i walczyć o swoje :). Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Hd 555 i HD 595 posiadaja identyczne prztworniki. Przekladajac prztworniki z hd555 do hd595 robi sie hd595.

Mialem podobny problem z hd555. Na szczesce kupilem przez allegro a tam Ciebie nie ignoruja. Wiec mialem rozmowe z jednym Panem. Potem z drugim.

Po prostu mialem prawo i oddalem sluchawki.

Problem polega na tym ze w jednej sluchawce (a wlasciwie w obu) po pewnym poziomie glosnosci zaczyna cos stukac jakby rezonans. Wydawalo mi sie ze to prztwornik klepie o obudowe bo sie odkleil.

Zakupilem nowe sluchaki i mialem to samo, co prawda moglem podbic glosnosc troche bardziej, ale tez stukalo.

Poczytalem na necie, posluchalem specjalistow i sie okazalo, ze to po prostu tak ma, to nie sa jakies super przetworniki i wyczynowe sluchawki. Sa optymalne, dla zjadacza chleba, i ladnie graja (jak na cene). Jak podlaczy sie pod zwykla karte muzyczna i da na maxa to nie powinny stukac, ale jak juz karta bardziej profesjonalna, co ma dobrego wzmaka to hd 555 i hd595 wysiadaja.

Wiec jak ktos gluchy i potrzebuje bardzo glosno to ma problem. Wtedy jakies inne sluchaki polecam.

Ale uzywalem swoje lata i powiem szczerze ze to cale rezonansowanie sluchawki jest na takim poziomie akurat glosnosci, ze sluchanie wyzej powinno byc i tak zabronione ze wzgledu na utrate sluchu.

Wiec nie warto wpadac w panike po zakupie na poczatkowych testach sprawdzajac je na max glosnosci w wybranych pasmach.

Innymi slowy w programie generujacym tony na 50hz moze sie wydawac cicho i rezonansowac. Ale w muzyce kiedy uslyszymy w takiej samej glosnosci przyklodowo 3000hz to uszy troche wiedna.

Slucham muzyki tez glosno i nie pamietalem juz ze tak maja.

Poza tym chroni nasz prawo, wiec wlasciwie zawsze mozesz oddac:

"ZWROT BEZ PODANIA PRZYCZYNY (Dz.U. z 2000 r., nr 22, poz. 271) lub z powodu nie wyszczególnionego w rozdziale REKLAMACJA.

Każdy zakupiony u nas towar można zwrócić bez podania przyczyny w ciągu 10 dni liczonych od dnia odbioru w siedzibie firmy lub dnia wysłania towaru przez sklep (podstawa prawna art.544 k.c.) pod warunkiem że:

1. Zostanie zwrócony na koszt nabywcy w ciągu 10 dni od dnia wysłania przedmiotu oraz po wcześniejszym poinformowaniu sprzedającego.

2. Posiada kompletne oryginalne opakowanie i nie nosi śladów używania ani nie posiada uszkodzeń. W praktyce oznacza to że jeżeli przedmiot był używany to nabywca musi doprowadzić go do stanu nie wykazującego tego używania.

3. W przypadku wysyłki nabywca zobowiązuje się do należytego zabezpieczenia przedmiotu do transportu i bierze pełna odpowiedzialność za jego stan podczas transportu, także za uszkodzenia wynikające z niewłaściwego obchodzenia się przez usługodawcę.

4. W żadnym wypadku nie odbieramy przesyłek dostarczanych za zaliczeniem pocztowym."

Ja na swoich 595 nie zauważyłem podobnego zjawiska, a już parę razy tak je przetestowałem , że hej, aż całe "skakały po głowie" ; notabene - lepiej u mnie grają z dziurki decka sony niż ze wzmacniacza yamahy...

Może jestem mało wymagający (ale cholera przecież bym słyszał) ale słuchawki wg mnie grają czysto, nie ma żadnego stukania, podałeś dość dużą rozpiętość bo 30 hz to bardzo niski bas a 90 hz no.. to znacznie wyżej , może sama obudowa gdzieś rezonuje bo nie jest dokładnie spasowana?

A poza tym one mają taka skuteczność , że grają głośno już przy niewielkim wzmocnieniu, pewnie zaczęłyby zniekształcać gdybym podkręcił głośność ale moje uszy nie wytrzymały by tego...

>podałeś dość dużą rozpiętość

Bo to rezonuje różnie. Ale najczęściej w tych częstotliwościach, np 45hz rezonuje 50hz już nie.

> może sama obudowa gdzieś rezonuje bo nie jest dokładnie spasowana?

To samo im mówiłem przez telefon, bo to tak brzmi. Powiedziałem, że je rozkręcę i zobaczę co to, to powiedzieli, że stracę gwarancję. Może to banał, jeszcze kila miesięcy powiem ;)

Nie trzeba nic rozkręcać , pady są na zatrzaskach, nie ma żadnego problemu ze zdjęciem ich, a po zdjęciu padów sam dojdziesz co jest grane... Przyznam się że w lewej słuchawce też miałem świergot i okazało się , że to źle dopasowana siateczka przykrywająca głośnik, trochę ja nagiąłem i problem zniknął... he he taka pierdoła... Oczywiście nie namawiam Cię bo nie wiem czy nie zostawisz jakichs śladów... Sam przetwornik nie może rezonować no... chyba że naprawdę jest jakiś trafiony.

Całkiem przeoczyłem wątek. Po napisaniu wątku puściłem na nie 100hz przez godzinę w rozsądnej głośności. Po tym zabiegu wszystko ustało i grały pełną mocą bez zgrzytów.. co prawda słuchawek już nie mam, ale miło je wspominam.

>Nie trzeba nic rozkręcać , pady są na zatrzaskach, nie ma żadnego problemu ze zdjęciem ich

Możliwe. Powiedzieli mi jednak przez telefon, że oni tam mają sprzęt i poznają czy były rozkręcane. nie wiem czy to prawda.

A co do tego co mówił ALTON jeszcze. Rzeczywiście im dłużej je użytkowałem tym głośniej brać mogłem. Może kurz tłumił stukanie. Może się wyrobiły same. Na razie nie mam potrzeby rozbierać. Może z ciekawości po gwarancji.

• 3 miesiące później...

Na razie bez problemów użytkuję ok 6 m-cy.

Bez petardy audiofilskiej, ale HD 595 są nad wyraz przyjazne:

- technicznie (niska impedancja)

- użytkowo (bardzo wygodne nawet przy wielogodzinnych odsłuchach)

- dźwiękowo (neutralne, słucham wszystkich gatunków z przyjemnością)

- cenowo (ostatnio bardzo staniały)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.