Skocz do zawartości
IGNORED

Łagodny, spokojny i jedwabny cd do Cyrusa

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w klubie odzewu brak wiec :

chcialbym zakupic niedrogi cd do wzmacniacza Cyrus One/Two z PSX.

Calosc wspolpracowalaby z Eposami M5, czyli wzmak przejrzysty, kolumny tez.

Szukam cd, ktory charakteryzuje sie lagodnym, spokojnym i jedwabnym brzmieniem.

Chwilowo z braku laku wyselekcjonowalem NADa 5425. Zasugerowano mi rowniez

Philipsa 304mkII, jako cd o analogowym i spokojnym brzmieniu. Prosze o wszelkie sugestie

w przedmiotowym temacie. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Marantz CD 5000 , Philips CD753.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wszystko zależy jak niską kwotę chcesz przeznaczyć. Miałem lampową JoLidę która grała ciepłym i spokojnym dźwiękiem, za 2000 zł można trafić używaną. Z bardzo tanich tanich CD mógłbym polecić Kenwoody 7040, 7050, 7060 które można trafić od 200 do 480 zł. Trochę droższa byłaby Yamaha 993, tańsza (ale i gorsza od 993) Yamaha 890. Do Kenwoodów są lasery, do Yamahy nie ma. Najtańsza propozycja to Onkyo 6920 i 6930 , które można trafić poniżej 190 zł - lasery dostępne. Jeżeli masz swój odtwarzacz i możesz dodatkowo wydać ok. 1000 zł, to sensownym wydaje mi się oddać CD do lampizacji stopnia wyjściowego - spece są na tym forum. Możesz też nabyć drogą kupna węglowe kable VdHula - koszt kilkaset złotych, a ładnie uspokajają. No i oczywiście bufor lampowy - używany Musical Fidelity X10D lub nowy Yaqin - też ocieplą i uspokoją, koszt ok. 500 zł. Samoróbek buforów nie polecam, bo są tanie, ale strasznie je partolą ...

Majac kilka modeli cd NADa, po odsluchaniu wyselekcjonowalem dwa, 5425 gra najlepiej, lagodnie ale i wystarczajaco przejrzyscie bez nieprzyjemnych sybilantow w wokalach, no i bardzo przestrzennie. Drugie miejsce zajal dziadek tj 5320, ale byl dosc slaby na blachach perkusyjnych, byly przypiaszczone i jednostajne. Jesli chodzi o NADa, to konkretnie numer jeden dla 5425. Chodzi mi o cd innych firm, ktore byc moze lepiej zagraja od wspomnianego w sposob, ktory oczekuje. Kwota to powiedzmy okolo 500zl. Biore tez pod uwage Cyrusa

PCMII, ktory aktualnie jest na Allegro.

Mam 5440, tez wydal mi sie odrobine za ostry z Cyrusem One, 5425 zagral dla mnie lagodniej i bardziej analogowo. A moze nie ma co szukac kwadratowych jajek, tylko zamknac temat na tym 5425?

• 2 miesiące później...

Chcialbym odswiezyc temat poniewac robie kolejne podejscie do zakupu cd jak w temacie. Na mysl przychodza mi Philipsy na TDA1541, jak rowniez kilka modeli Marantza, glownie CD40, 42mkII, 72.

Przegladalem rowniez Pioneery, ale niebardzo wiem czego szukać, ktos kiedys gdzies chwalil Akai,

ale nie pamietam jaki model, cd55 czy cd57.

Jesli chodzi o deklarowana kwote, to dosc cienko, maksymalnie 4 stówki.

Podpowiedzcie Koledzy co wybrac, czy tez do jakich modeli zawezyc poszukiwania. Z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam.

Micromega raczej nie gra slodko i milo,

Moze Denon DCD-2560 ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>mariuszdab

Trochę samograjów przewaliłem z tamtej epoki, niektóre jeszcze się walają po domu. Wspomniane przez Ciebie Akaje 55, 57 warte średniej uwagi. CD 55 to tandetna plastikowa wytłaczanka, prawie jak skrzynka na pietruszkę. CD 57 to taki wzbogacony o klawiaturę numeryczną CD37.Konstrukcyjnie lepszy. Gra poprawnie. Lepiej celuj w kierunku Marantzowo - Philipsowym pod kątem TDA1541A. Wspomniany CD40, lub jeszcze lepiej dość mało spotykany Marantz CD65 (posiadam wersję X) w różnych odmianach, zalecana wersja Gold.

Jest to tylko osobisty komentarz do wspomnianych modeli...

wladl,

Czyli nie zawracac sobie gitary Micromegą?, myslalem powaznie o Philips 472, 473, co jeszcze z Philipsa?, myslalem o Marantz'u cd40, 42mkII, 72, co tam jeszcze moze byc?

Najlepiej szukac czegos na TDA1541A (niektore stare CD mialy TDA1541).Zawsze mozna zrobic prostego NOS-moda poprawiajacego brzmienie (ominiecie filtra cyfrowego).

Poszukalbym jakie Marantze sa odpowiednikami Philipsow i szukal Philipsa, powinien byc tanszy, a w srodku to samo.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie ta kasa, moge wydac max 500 zeta. Wczoraj zniknal mi sprzed nosa Fine Arts 903, jestem zly sam na siebie. Mam na oku jeszcze Philipsa cd850 oraz Marantza cd75mkII i bije sie z myslami co wybrac, a moze jeszcze cos innego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.