Skocz do zawartości
IGNORED

KLOTZ LAGRANGE NIE DORÓWNUJE OPTYKOWI PROLINKA????

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiech na sali!! Podłączyłem do Onkyo 6850 i Yamahy A1 optyk PROLINKA i KLOTZ LAGRANGE. Po odsłuchu dzwiek z Klotz był stłumiony słabo uwydatniał bass i dźwięki były mało wyraźne. Prolin natomiast wzmocnił bas podkręcił górę i pokazał lepsza selektywność muzyki. Jak to jest ze optyk gra lepiej od analoga przecież to nie możliwe??

Na moje uch różnica około 20%

A niby dlaczego według Ciebie jest niemożliwe, żeby optyk grał lepiej niż analog?

Czy wiesz, co oznacza (albo raczej co daje) w Twoim przypadku zastosowanie kabla optycznego, a co kabla analogowego?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"jeżeli podłączysz po chinch to wtenczas podasz sygnał zdekodowany na analog natomiast po wyjściu optycznym podajesz sygnał cyfrowy który zdekodowany będzie dopiero w wzmacniaczu . "

Prawda???

Niekoniecznie. Najlepiej DSP-A1 łączyć kablem elektrycznym (chinch) ale sygnał CYFROWY, czyli pod wyjście "coaxial digital out" w źródle. Trzeba go jednak mieć. Optykiem to sobie możesz łączyć zabawki w stylu Sony PS1 albo mini disc MD... albo badziewnie CD bez wyjścia digital coaxial jak w Twoim wypadku ;)

o lepszym brzmieniu na coaxial niż analog z DSP-A1 pisałem dwa razy: 10 Kwi 2005, 21:12 i 7 Sie 2008, 15:07 ;) Wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszesz słowa "DSP-A1" i "Pioneer" to znajdziesz...

analog jest sens stosować gdy masz bardzo dobre źródło np. świetne CD czy zewnętrzny DAC, wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że zagra to lepiej po analogu (w czystym stereo bo przy korzystaniu z DSP w yamaszce już nie - masz wtedy dodatkową konwersję A/D przed DSP czyli dodatkowe śmiecie przed DSP).

Tak więc w większości przypadków (ludzie raczej nie podłączają Wadii 781i czy Audio Note DAC5 pod yamahę) lepiej łączyć cyfrą (ale nie fiber optikiem co jest oczywiste, w przypadku DSP-A1 najlepsze wejście cyfrowe to digital coaxial). Ja np. używałem z DSP-A1 wyłącznie transportu CD (bez sekcji analogowej)- EAD T-1000 na kablu coaxialnym cyfrowym Van den Hul "The First". Drugie wyjście cyfrowe z transportu EAD używałem optyczne na zewnętrzny przetwornik D/A - EAD 7000 mkII, ale (!) nie chłamowate fiber-optic tylko glass-optic AT&T na kablu wadii glass-optic, ponieważ EAD miał dodatkowe wyjście AT&T Glass...

Sygnał stereo miałem zatem wzmacniany z porządnego przetwornika D/A przez niezły wzmacniacz jak na tamte czasy (Densen DM-10), natomiast yamahę używałem w muzyce jedynie do subtelnego włączania akustycznych efektów (przednich i tylnych) z procesora DSP, bo w stereo wzmacniacz wbudowany w DSP-A1 jest niestety marny (w porównaniu z densenem był płaski, elektroniczny z kartonowym basem)...

szwed75

nie wiem co to jest dla Ciebie "słaby coaxial", bo zapewniam, że nawet antenowy 75Ohm (2zł za metr z bazaru, bez wtyczek RCA, włożony "na styk") jest lepszy od najdroższego optyka plastikowego! Problemem tkwi nie tylko w marnej przepustowości "plastików" ale również w kiepskiej klasy modułach przetwarzających sygnał świetlny cyfrowy na elektryczny cyfrowy już wewnątrz urządzenia. W przypadku łączenia cyfrowym coaxialem nie ma tego dodatkowego przejścia.

Sytuacja się powtarza i dzisiaj. Lepszy dźwięk uzyskuję się np. z Sony PS3 przez najtańszy kabel HDMI za 15zł (gdzie idzie sygnał cyfrowy elektryczny) niż przez najdroższy fiber optic! Pomijam już fakt, że w łączeniu fiber-optic (właśnie przez kiepską przepustowość tego standardu) nie można z PS3-ki wydusić dzwięku 7.1 HD, a jedynie 5.1 HD, podczas gdy poprzez HDMI śmiga nawet 7.1 192/24).

Co nie zmienia faktu, że sprzedawcy wciskają ludziom kable optyczne nawet do PS3-ki ;)

W standardzie HD-DVD toshiby też były ograniczenia w dźwięku po fiber optic, pełnię standardu HD-DVD w materii dźwięku można było wykorzystać jedynie poprzez łączenie HDMI (czyli cyfrowo elektrycznie)...

americano, 14 Mar 2010, 12:39

>fakt, że w łączeniu fiber-optic (właśnie przez kiepską przepustowość tego standardu) nie można z

>PS3-ki wydusić dzwięku 7.1 HD, a jedynie 5.1 HD, podczas gdy poprzez HDMI śmiga nawet 7.1 192/24).

Może się myle, ale wydaje mi się że nie masz racji:

1. Po optyku max co możesz wypuścić to DD EX / DTS-ES. Żaden HD tą drogą nie pójdzie.

2. Skąd weźmiesz dźwięk 7.1 24/192? Na BD owszem, możesz zapisać do 7.1 kanałów, ale w tej sutacji max co się zmieści to 24/96. Jeśli mówimy o 24/192 to max ilość kanałów będzie 5.1.

Bobcat

Ad.1 no właśnie

Ad.2 każde PS3 jest w stanie wypuścić Linear PCM 7.1 192kHz, co za problem zrobić 2 times oversampling? I po HDMI to przechodzi, jeśli tylko ampli rozpozna tak gęsty sygnał.

szwed75

to sobie korzystaj z plastika za 400zł jak taki mądry jesteś...

>americano

Dźwięku HD nie wydusisz nie tylko przez optyk, także przez koaksjalny. To nie badziewność fiber-optyka tylko ograniczenie standardu SPDIF. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

ja korzystam z HDMI, a od fibera wolałbym antenowy 75 Ohm za 1zł/m, 2zł to była przesada, nie ma takiej potrzeby :)))

Dobrze, że autor wątku nie jest kretynem i nie kupił optyka za 400 zł (tylko za 20, na sprawdzenie jak sądzę i odkrył, że łączenie cyfrowo yamahy jest dobre), teraz może np. wymienić źródło, polecam np. NAD-a 502 (za 150-200zł, dobry dźwięk, ma digital coaxial out, błyskawicznie czyta CD).

americano kretynem można nazwać tego który ma jakieś tam swoje racje i nie dopuszcza innej niż własna. Kretynizmem jest też polecanie komuś starego odtwarzacza cd bo ma coaxial out. Co mają powiedzieć właściciele innych odtwarzaczy o hi-endowym brzmieniu a mające tylko optyczne wyjście? Kabel kabelkowi nie jest równy i w optyku i w coaxialu tek więc pi........ie, że antenowy 75 Ohm za zyla będzie lepszy od dobrego optyka zostaw dla babci. :)))

>szwed

jakoś trudno sobie wyobrazić hi-endowy odtwarzacz z wyjściem spdif tylko po optyku, to kolejny żart czy głupota?

w kwestii spdif americano ma rację

przesyłanie cyfrowego sygnału coax jest lepsze od optyka

z powodu strat sygnału tego drugiego - konwersji w urządzeniu - z elektryk na optyk i znowu optyk na elektryk

do przesyłania sygnału po coax zaleca się użycie kabla RG-59 zwykły w cenie 2 zł za 1m,

antenowy też poda sygnał z lepszym skutkiem niż optyk

Skrzypek może i głupota a może i żart... przykładowo sony cdp x 505 es.

Napisałem przecież, że teoretycznie coax jest lepszy od optyka

Firmy robiące kabelki robią nas w konia skoro antenówka jest lepsza od dobrego optyka.. Ciekawe jak się ma taki 1m za 2zł do kabelka 1m za 1000zł. Twoim zdaniem zagrają podobnie czy też różnice będą adekwatne do ceny???

daro896

ja bym sprzedał, ale oczywiście to Twój wybór.

Właściwie to potrzebujesz sam transport dobrej klasy. Polecam bardzo EAD T-1000 taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Świetny i tani transport na talerzyku pioneera, brzmieniowo pokonał kilka drogich transportów w tym sporo droższego CEC-a paskowego i inne (np. topowey DVD denon A1, topowe CD pioneera elite - sekcja zasilająca jest lepsza w EAD mimo że to napęd pioneera), był natomiast trochę gorszy od transportu wadii...) Ma bardzo niski jitter wyjściowy < 10ps. Do niego kabel coaxialny jakiś sobie dobierzesz, może być nawet tani video composite RCA 75 Ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trochę przesadziłeś, on się sprzedał za $425... a można wyrwać jeszcze taniej tylko trzeba upolować!

Ukryta Zawartość

Ewentualnie polecam również bardzo zbliżony transport thety

Ukryta Zawartość

poszedł za $375

Mówimy tu o transportach w których stosunek jakość/cena nowego jest BARDZO wysoki, a kupujesz za ułamek ceny nowego...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. parę dni temu kupiłem nówkę na gwarancji HD-DVD toshiby HD-E1 za grosze. Kupiłem ponieważ chciałem coś do słuchania CD w pokoju kinowym, a tośka ma spory i b. czytelny wyświetlacz w przeciwieństwie do PS3 która nie ma wyświetlacza wcale, a ja lubię widzieć który utwór leci niekoniecznie włączając do tego celu projektor :)) no i cena była śmieszna (wiadomo, standard HD-DVD jest już historią). Muszę przyznać, że dźwięk CD po HDMI z tośki jest rewelacyjny, po RCA jeszcze nie sprawdzałem bo mi się nie chciało ;) Natomiast NAD brzmi dobrze po cyfrze i po analogu (ale nie mam pilota więc zalega na strychu)...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.