Skocz do zawartości
IGNORED

CD z regulowanym wyjściem XLR

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chodzi mi o odtwarzacz, który miałby regulowany poziom na wyjściu XLR w cywilizowany sposób.

Są takie w ogóle ? Na razie gdzies o oczy obila mi sie jakas Theta Miles ?

Kto jeszcze cos takiego produkuje i w jakich cenach chodza te sprzety. Oczywiscie mowimy o klockach dostepnych dla Polaka po lekkim zadluzeniu sie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/6230-cd-z-regulowanym-wyj%C5%9Bciem-xlr/

Używam pare lat Milesa w wersji zbalansowanej bezpośrednio podłaczony do końcówki mocy. Wyjście jest bardzo dobrej jakości , aczkowiek po podłączeniu do opowiednio dobrego preampa będzie troche lepiej. Miles jest bardo udanym CD, niestety nie jest juź produkowany. Trzeba uważać do jakiego wzmacniacza sie go podłącza - najlepiej lampa , jeśli tranzystory to ciepłym brzemieniu z dużą paletą barw.

.. a teraz wrocmy na ziemie. Dlaczego koniecznie XLR i czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze w wiekszosc CD z regulowanym wyjsciem zmiana glosnosci odbywa sie w domenie cyfrowej i jest zwiazana z strata rozdzielczosci. Czy pasywny potencjometr nie wchodzi w rachube (domyslam sie ze chcesz podlaczyc CD bezposrednio do koncowki z pominieciem prampu).

xajas

www.jaschiks.com

w wadii regulacja głośnosci zachodzi w domenie cyfrowej,inne cd z regulacja na xlr to np T+A,Burmester

regulacja analogowo zachodzi np. w audio aero capitole cd zarowno w tanszej (kosztowal nowy ok.12 000)wersji,jak w wersji z kostką S.T.A.R.S.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Cywilizowany to wlasnie dla mnie regulowany zmotoryzowanym potencjometrem lub przełączaną drabinką rezystorów. Ponoć są juz układy scalone majace własnie tak zrealizowaną regulację głośności.

Dlaczego XLR ? Bo jak zmieniłem połączeniem pre - koncowka z chinch na XLR to tak jakbym kupił nowe o klasę lepsze klocki. Polepszeniu uległo wszystko, ciezko nawet wyliczac ile aspektów. Po prostu wiecej nie wrociłbym do poprzedniej konfiguracji.

barni

scalaki z drabinką to kustagon np.,o regulacji z drabinka w cd nie slyszalem,

nie zawsze jest pewnikiem regulacja analogowo przy uzyciu zdalnego sterowania,np. jest ciekawy test cd audio aero z poprzedniej serii ,w ktorym ktos zauwaza ze regulacja jest w nim analogowa czyli na prostym preampie lampowym tylko jesli korzysta sie z pokretla na plycie czolowej,jesli reguluje sie z pilota to wtedy jest regulacja z kosci philipsa taka jak we wszystkich marantzach itd.,chyba firma musiala sie z tym recenzentem zgodzic bo sprostowania nie widzialem,natomiast przy uzywaniu pilota utrzymywal on ze dzwiek jest sporo gorszy,czemu na zdrowy rozum trudno sie dziwic

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Theta stosowała drabinki rezystorowe w swoich rozwiązaniach.

Co do rozwiązań Wadii, to spotkałem sie z opiniami osób które słuchały ich CD-ków, że nawet te wymyślne rozwiązania regulacji cyfrowej degradowały zauważalnie dźwięk w porównaniu z zastosowaniem bardzo dobrych przedwzmacniaczy.

Też uważam ze jedyne sensowne rozwiązane dla regulacji wyjścia w CD to drabinka.

a czy Twoj amp ma caly tor zbalansowany?

Poszukaj DAC-ow z malych diyowskich firm robiacych takze na zamowienie.

DAC z pasywna konwersja I/V idealnie nadaje sie do tego. Wystarczy wymienic rezystor konwersji na pota o odp. rezystancji, najlepiej na skokowy na dobrych rezyst. albo transofmatorowy. I to bez numerow ze zmiana imped. wyjsciowej.

XLR to juz inna sprawa.

• 2 miesiące później...

Witam

Czy znacie Panowie jakieś linki do miejsc gdzie można podejrzeć takie rozwiązanie (DIY, schematy, scalaki)? Chodzi mi o "cywilizowaną regulację", o której pisał Barni tzn. potencjometr lub drabinka. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

XLR w prawo na DIY ;-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli CD może być dzielony, to CEC (tu taki transport, na jaki Cię stać) + CEC DX71, koniecznie połączone Superlinkiem (to takie CEC-owe magiczne złącze). DAC w całości zbalansowany, jego sekcję regulowaną porównywałem z preampami za ca. 10kzł, i szły równo...

Pzdr,

M.

Zgadzam sie - DX 71 to chyba jeden z najlepszych DAC'ow do 20 kzl. Swietna regulacja poziomu wyjsciowego. Jesli chce sie skorzystac z CEC'owego lacza to trzeba kupic naped CEC'a (najmniej TL 51, ale chyba b.rozsadne minimum to TL 2). Z tego co pamietam DX 71 jest w dystrybucji RCM i kosztuje 12-13 kzl.

Pozdr.

Kup CD Accuphase DP-65 lub nowsze DP-65V ( od 8000-........??) lub inne jak cię stać. CD że palce lizać, przepiękne analogowe brzmienie-a to już dziś rzadkość i doskonałe wyjście regulowane na XLR też. Dźwięk .....znam CECA, Arcama FMJ23T i parę innych źródeł tej miary( strasznie cyfrowe-nowoczesne granie-i chyba teraz tak już będzie,niestety), nie powiem ,że złe, ale przy Accuphase to tylko przedsmak grania :-)

Wlasnie chodzi mi o cos brzmiecego raczej cieplo, zestaw mam dosyc ostry poki co, tak wiec jakies chirurg nie wchodzi w ogole w gre.

Czy DP65 ma jakos sensownie zrealizowana wlasnie regulacje na wyjsciu, czy po prostu najprosciej na cyfrowo ?

W recenzjach na sieci stoi, ze gra cudnie, ale raczej z odchudzonym basem. martwi mnie toi troche gdzyz po prostu lubie normalny pelnopasmowy dzwiek z dobrze wybudowanym konturowym basem.

Panowie,

A czy znacie jakieś dobre cd o regulowanym poziomie wyjściowym przez złącze RCA (cena 3-4 tys.)?

pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Barani ja mam ponad rok CD Accuphase i nie zauważyłem, aby bas był odchudzony, a testowany był z wieloma kolumnami i w wielu konfiguracjach, moim znajomym służy niemalże jako źródło odniesienia.Następny CD który można porównać to Wadia. Nie mówię o nowym klocku bo to jest cenowa abstrakcja około 34 000zł. ,ale używane....? U nas ze względu na tą cenę mało kto ma Accuphasa, a jeszcze mnie zna, sprawdź sobie notowania w Niemieckim Audio (Niemcy byle czego nie kupują), albo po prostu posłuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.