Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel 935 BX mk II + ...? Mały pokój, ostra muza.

nvomit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Szanowni forumowicze, doradźcie mi proszę jakieś kolumny do Rotela 935BX. W grę wchodzą tylko monitory, bo pomieszczenie maleńkie, zaledwie 7m2. Budżet około 1000PLN. Muzyka jaka będzie na nich grana to głównie ostry, kiepsko wyprodukowany metal (polski i skandynawski black). Zatem analityczność i szczegółowość kolumn nie jest wskazana. Nie chce jazgotu. Kolumny mają maskować kiepską produkcję płyt, nie sypać ostrą górą i dawać niezły bas. Mogą być używki, byle nie jakieś rupiecie z piwnicy.

Próbowałem Siesty Front, ale chyba nie da się ich ustawić w tak małym pomieszczeniu, żeby wydobyć z nich jakiś konkretny bas i ograniczyć sypanie góry. Jako źródło służyć będzie komp z Juli@ na pokładzie i Foobar jako player.

Na razie myślałem o:

Paradigm Atom lub Mini (może Titan?)

Heco Metas 300

Jakieś Elacki (tylko które?)

Jak do takiej muzyki zdecydowanie Paradigm monitor 3.

Z modelem 935 będzie bardzo dynamicznie i nie ostro.

Paradigmy wykładają się jedynie na serii 97x

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Szukaj czegos wiekszego w obudowie zamknietej (jezeli masz dowolnosc ustawienia) mozesz sie tez porozgladac za starszym sprzetem z lat 70/80 ktory ma korekcje srednich (przede wszystkim), na takich plytach z tego co slyszalem nie tyle gora jest problemem co wyzsza srednica, jeszcze jak piszesz o muzyce z kompa to nie wiem czy jakas kompresowana (?) jesli tak to juz zupelnie na dwoje babka wrozyla. Wowczas faktycznie mozesz miec zupelne cyry, bo takie plyty bez basu slyszalem. Nie wiem jak oni to robia.

Dobrze miec w tym wypadku (czyli metal+maly pokoj) dosc mocno wytlumione pomieszczenie...

No i mimo wszystko uwazaj, bo jezeli zaczniesz dobierac sprzet pod katem tak skopanych nagram, puszczajac cos lepiej zrealizowanego bedziesz mial mase podbic, dolkow i to takich cholernie meczacych, wiem bo przerabialem to kiedys w takim pomieszczeniu.

posiadam podobne, powinny się zgrać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

małe Wharfedale jak dla mnie graja pudełkowato i są ciemnymi kolumnami.

Jeśli nie paradigmy to może dynaudio 40 lub 42.

Powinno byc OK.

To chyba nie ten budżet, już lepiej znaleźć używane usher s520. U mnie wharki nie grają pudełkowato, mają dość barwną średnicę i nie zabiją wysokimi przy rotelu

Piotr_1, 7 Mar 2010, 19:30

OK. Wharefedale są dość pudełkowate :)

A jeśli chce się mieć dźwięk Wharefedale wystarczy pokręcić gałką wysokich w dół, na przykład przy Paradigmach.

Jednakże w takim układzie Wharefedale są dużo uboższe dynamicznie przy Paradigmach, więc jednak proponowałbym te ostatnie.

i spokojnie paradigmy monitor 3 mozna dostać w cenie poniżej 1000zł, nawet za 800zł.

200 zł co zostanie może być na przykład na jakiś używany van den hul.

Nie wiem, nie słuchałem tych paradigmów. Miałem kiedyś droższe paradigmy i nie nazwałbym ich dynamicznymi w stosunku do kevlarowych przetworników. Niestety to rotel ma pudełkowaty charakter, trudno temu zaprzeczyć. A w połączeniu z paradigmami wydaje się być połączeniem dla osób ze sporym ubytkiem słuchu na górze już.

Dobra chłopaki, dzięki za wpisy. Nad Para myślałem oczywiście. Problem w tym, że Monitor 3 rzadko ostatnio bywa na Allegro, teraz są tylko jakieś OW i jakoś nie wyglądają zachęcająco. Miał ktoś z nimi styczność? I czy te nowe wersje Paradigmów zgrają się odpowiednio z Rotelem?

Dynaudio też bym przyjął, ale już pomijając to, że do tysiąca na pewno ich nie dostanę, to czy aby w takim metrażu Dynaudio 40/42 nie będzie pomyłką?

AmAdeuz, oczywiście masz sporo racji, ale często słucham kiepsko nagranych płyt i dopóki to się nie zmieni, to nie będę się przejmował lepiej nagranymi płytami. Może polecisz jakieś konkretne modele?

Piotrze, ja potrzebuje kolumienki do szybkiej, najczęściej kiepsko i tanio nagranej muzyki (wprawdzie w formacie FLAC/APE/MPC/OGG/MP3 VBR, ale to raczej bez znaczenia). Jesteś pewien, że Wharfedale i Usher sprawdzą się w takich dźwiękach? To są chyba monitorki do spokojniejszej muzyki? Przy okazji potwierdzasz moje obawy odnośnie nowych Paradigmów.

Sittek, napisz proszę czego dokładnie słuchałeś na Rotelach (bo miałeś ich kilka) i Para i jak to brzmiało.

Może ktoś skrobnie coś na temat Heco i Elacków?

W zależności od zestawienia, komponentów i pomieszczeń możemy mieć różne odczucia. Trzeba się sugerować ogólnikami. Dla mnie ogólniki są takie, że:

1. Bas rotela zawsze będzie pudełkowy i nie będzie bardzo niski

2. W małym pokoju lepiej skorzystać z dobrodziejstwa małych monitorów, czyli takich 5..5,5 cala wooferów

3. Warto mieć dobre kable i świetny dac

4. Paradigmy to zawsze będą wynalazki

5. Tanie wharfedale na pewno mają dobre przetworniki i obudowy (quad), to na pewno warto podrasować kable i zwrotnice

6. usher s520 niezaprzeczalnie są rewelacyjne w swojej cenie

7. dynaudio są drogie

8. jakość materiału muzycznego nie ma nic do rzeczy, im lepiej tym lepiej, nie zależy od plików

Piotr nie lubi Rotela i będzie go odradzał, sitek ma Paradigmy i je będzie doradzał, ja mam Heco i je właśnie doradzę.

Ps. Jeszcze może Rafał zaglądnie i masz jak w banku że doradzi Magnaty Quantum.

Panowie, bez urazy....

Tak bardziej poważnie , to pewnie każde z tych głośników zagrają poprawnie, pytanie które autorowi przypadną do gustu. I znowu ja doradzę przetworniki wysokotonowe z tekstylnymi kopółkami. najmniej jazgotliwie będzie, a z Rotelem na pewno nie będzie zmulenia.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.