Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie kolumn w salonie - które najlepsze?

pietreksz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pomóżcie mi w doborze ustawienia sprzętu, żeby wszystko ładnie współgrało. Obecnie mam takie jak na obrazku, niestety pogłos za duży i denerwuje.

Jak Waszym zdaniem można temu najlepiej zaradzić?

Wymiary pokoju to 7,5m x 5,2m

ściany i sufit: płyty GK

podłoga: panele

Na rysunku widać obecne ustwienie.

Nie sugerujcie się meblami, sprzętem i ustawieniem na zdjęciach - te fotki tylko po to żeby pokazać "na żywo" jak ściany wyglądają.

mój sprżet rtv:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13820-100000384 1267860495_thumb.jpg

post-13820-100000385 1267860495_thumb.jpg

post-13820-100000386 1267860495_thumb.jpg

post-13820-100000387 1267860495_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy tak gołych ścianach i takiej podłodze, będziesz miał zawsze pogłos jak w kościele.

Musisz skasować wędrowanie dźwięku po pomieszczeniu,i odbijanie się od ścian.

Jakieś dzieło sztuki na ściany przeciwległe do glośnków, coś tłumiącego na podłogę.Może oderwij kolumny od podłogi

Są sposoby na zmniejszenie natężenia pogłosu wzgl. tego co "wychodzi" z kolumn np.:

- odsłuch w bliższym polu + dalsze odsunięcie kolumn od ścian

- wytłumienie pomieszczenia

... następnie aby dodatkowo poprawić kwestię częstotliwości niskich/"postawić kropkę nad i" można zastosować elektroniczną korekcję z systemem pomiarowym (Audyssey EQ, korektory TacT, KRK ERGO, Behringer ULTRACURVE PRO DEQ2496).

Ja osobiście staram się stosować wszystkie sposoby na raz.

zapomniałem dodać, że liczy się dla mnie głównie samo stereo, 5.1 t tylko dodatkowo do filmów :)

myślałem, żeby dać na ściany boczne jakieś obrazy, np:

Ukryta Zawartość

A może spróbować jakiegoś ustawienia niesymetrycznego, diagonalnego np?

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sądzę, że przy powierzchni powyżej 40m2, otwartej na inne pomieszczenia, ciężko Ci będzie prawidłowo nagłośnić salon przy obecnie posiadanym sprzęcie, nawet z pomocą subwoofera.

ło stary nie pograsz w takim pomieszczeniu, słabe wytłumienie = odbijanie się dźwięku, echo, pogłos, buczący bas. do tego jeszcze te witryny szklane. wiem bo mam podobne pomieszczenie, fakt taki salonik i do tego jeszcze kominek :) bajka.

Bez urazy ale w takim pomieszczeniu jak na zdjęciu nic nie zagra. Jeżeli ktokolwiek będzie chciał ci doradzić zestaw do tego pokoju naciąga cię na wydanie pieniędzy w błoto.

Najpierw zmiana akustyki pokoju potem sprzęt.

mike1973, 6 Mar 2010, 09:28

>Bez urazy ale w takim pomieszczeniu jak na zdjęciu nic nie zagra.

Każdy sprzęt "słuchawkowy" bez problemu zagra w tym jak i każdym pomieszczeniu.

A skoro poprzednik pisze, że "nic nie zagra", to ma zapewne na myśli tylko zestawy głośnikowe?

bo elektronika z pomieszczeniem ma niewiele wspólnego, chyba że się mylę i CD w odpowiednio wytłumionym pomieszczeniu zagra lepiej niż w dużym salonie?

A skoro zestawy głośnikowe, wydaje mi się że są produkty, które są tak właśnie konstruowane aby wykorzystać duże i przestronne pomieszczenia. być może dipole wspomagane subami...

Nie straszcie człowieka. Na początek ze dwa dywany na podłogi, Na ściany półki z płytami, Kwietnik z kwiatami i gra muzyka. Po kilku latach samo się zagraci pomieszczenie.

>Właśnie, szukam mało budżetowych rozwiązań ;) chalupa -willa... jak palac!!! a sprzet za grosze sory ze tak pisze:) ale mam kolege ktory ma podobna sytuacje willa niczym z marzen a kupil sobie z Rtv Agd sprzet 7.1 i sie dziwi czemu mu to wszystko pierdzi w pomieszczeniu 80m

chalupa -willa... jak palac!!! a sprzet za grosze

>sory ze tak pisze:)

przepraszam, że się wcinam i ciągnę wątek nie na temat, ale wkurza mnie taka zawiść!

Po pierwsze, po czym wnosisz że to pałać? po zdjęciu które pokazuje 15m2 pustych ścian?

po drugie widać za oknem że to nadal teren budowy więc właściciel tego "budżetowgo " sprzętu pewnie ma ważniejesze wydatki.

Poza tym taka Yamaha i Jamo to też nie takie znowu "grosze"

ludzie mają tańszy sprzęt w "chałupach" i się cieszą ze słuchania muzyki.

Ktoś poprosił o poradę co ew. jak zaaranżować aby mu grało, ale oczywiście muszą sie pojawić kąśliwe dopiski.

Hej stereoMac jak na razie to chyba ty jesteś tu najbardziej uszczypliwy w tej dyskusji. Jak pewnie nie doczytałeś dokładnie założyciel wątku jest zainteresowany stacjonarnym zestawem stereo w pokoju w który mało co zagra bez a)poprawy akustyki, b)wydania dużych pieniędzy na pewnie dość egzotyczny zestaw który do końca nie gwarantuje sukcesu i będzie z pewnością predystynował zupełnie inne brzmienie niż zestaw Yamacha Jamo.

Nie ma w wypowiedziach kolegów zawiści że kolega wybudował sobie domek z tak atrakcyjnie wyglądającym salonem i uwierz że nie problem byłoby podwoić wartość tego domu razem z działką wstawiając do tegoż saloniku audio za porównywalną kwotę-co z tego jak nadal nie będzie grać przynajmniej przyzwoicie. Wyluzuj nieco stereoMac ciśnienie skacze a to niezdrowe-zdrówko jest jedno!

Pozdrawiam

pietreksz, 6 Mar 2010, 09:27

>mam jeszcze do dyspozycji pokoik:

>szer: 2,8

>dług: 3,02

>wys: 2,75

>ale to już za małe pewnie ;)

spoko, jakies małe monitory i bedzie super.

rochu, 6 Mar 2010, 09:16

>Sądzę, że przy powierzchni powyżej 40m2, otwartej na inne pomieszczenia, ciężko Ci będzie

>prawidłowo nagłośnić salon przy obecnie posiadanym sprzęcie, nawet z pomocą subwoofera.

Tylko po co nagłaśniać cały salon ? Można mieć salon 60m kw. i odsłuchiwać w bliskim polu - da to zdecydowanie niewielki wpływ akustyki na to co będziemy z kolumn słyszeć.

Więc idąc twoim tropem Kyle najlepiej wystawić wszystko przed dom wtedy naprawdę pomieszczenie nie ma znaczenia. Co ty wogóle piszesz? Ehh ok.

Owocnych poszukiwań życzę.

A Ty co piszesz ? Jak myślisz ... dla czego w studiach tak intensywnie korzysta się z monitorów bliskiego pola skoro takie studia mają reżyserkę po 30m kw i więcej ?

mike1973, 6 Mar 2010, 12:31

>Więc idąc twoim tropem Kyle najlepiej wystawić wszystko przed dom wtedy naprawdę pomieszczenie nie

>ma znaczenia.

A co ... może napiszesz że ma ? LOOOOOOOOL ...

W pierwszej kolejności przed wszystkimi zabiegami związanymi z ustrojami czy usytuowaniem kolumn,to położyć wykładzinę na całej powierzchni pomieszczenia,ewentualnie w około 80-ciu procent powierzchni.

Są do kupienia z wysokim włosiem sztucznym,nie''ugniatają''się jak zwykłe.

>Właśnie, szukam mało budżetowych rozwiązań ;) chalupa -willa... jak palac!!! a sprzet za grosze sory ze tak pisze:) ale mam kolege ktory ma podobna sytuacje willa niczym z marzen a kupil sobie z Rtv Agd sprzet 7.1 i sie dziwi czemu mu to wszystko pierdzi w pomieszczeniu 80m

PO WIZYCIE U MNIE !!!! kolega o ktorym pisalem wczesniej zakupil sobie sprzt z audioklanu ( kase ma ) wiec tak odrazu yamaha 1900 ampl. i dvd do tego kolumny B&w 703 subwofer z serii800 i dipole B&W i jest zadowolony( oczywiscie najpierw bral tylko do odsluchu) tylko B&W w takim pomieszczeniu graly w miare oczywiscie za rozsadne pieniadze a rabat byl i to duzy ( TRIANGLE , MOZARTY ,PROAC graly tak sobie slabiej podkreslam w jego pomieszczeniu niz B&W pozdrawiam

Ok więc tak-zdjęcia nie pokrywają się z tym co narysowałeś na planie. Trzebaby kanapę postawić tyłem do okien żeby uzyskać to co jest na planie. Kaloryfer znika z tego miejsca(panele dzwonią jak cholera) rozwiązaniem jest ogrzewanie podłogowe. Kanapa wyjeżdza do miejsca za kominek w stronę okien. Do tego miejsca na podłogę wykładzina na tylną ścianę korek na podkład potem można przykleić tapetę. Potem ustroje akustyczne. Napewno znajdzesz na tym forum mnóstwo pomysłów na zrobienie czegoś we własnym zakresie jak i zaproszenie firmy która wszystko pomierzy i zbuduje odpowiednie pochłaniacze rozpraszacze pułapki. Jak już ten etap będziesz miał za sobą to napewno pomożemy tobie dobrać coś pasującego do twoich preferencji muzycznych. Myślę że na początek żeby 40m2 nagłośnić przyjemnym dźwiękiem wystarczy 30000pln oczywiście sprzęt używany. Powinienieś jednak wspomnieć jakich gatunków muzyki słuchasz to będzie łatwie określić obszar poszukiwań sprzętu.

NIe straszcie kolegi. Spokojnie da się z tym zrobić i to bardzo wiele.

Po pierwsze, zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Po drugie, tak jak ktoś tu pisał - dywan, gruby, duży (nie jest to tanie ale i tak lepiej jakbyś kupił sprzęt za 1.....pln a wszytkoby Ci dzwięczało.

NA sciany obrazy, ale płótna - od wenatz obite wykładziną - dodatkowe pochłanianie.

Po trzecie dużó zielska

Po czwarte - jakaaś szafka z ksiązkami (ale bez szyb) - najlepiej naprzeciwko kominka

Cały szprzęt najlepiej jakby stał na scianie z grzejnikiem .. ale jest kominek, więc może grzejnik nie bedzie potrzebny

Ja też walcze ze swoją akustyką (36m2 3 m wysokości) ale jest coraz lepiej.

Pytanie do kolegi mike1979. A dzlaczego nie 60000 lub 90000. Skad taka kwota. Je sie zmiesciłem w połowie i inwestuję już tylko i wyłacznie drobne kwoty w poprawe akustyki.

Ukryta Zawartość

Dywany, regały, kwiaty, kanapa, fotele, barek, obrazy, półki, szafki, ozdoby ścienne i stojące, lampy, zasłony, wygarbowane skóry, książki, piramidki, panele akustyczne,kot/pies, drewno kominkowe, tapeta np. typu winyl, ozdoby gipsowe, odsłuch z bliskiego pola, zabudowane/zastawione narożniki pokoju, wytłumione ściany za kolumnami... bla bla bla...

Przede wszystkim odrobina wysiłku, trochę pomysłu i dużo serca do zabawy z akustyką.

Jeśli słabszy sprzęt zagra, dopiero wtedy można się zastanawiać nad zakupem lepszego ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.