Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny o pełnym paśmie 20hz-20khz

NOWOROSYJSK

Rekomendowane odpowiedzi

teraz polecam jeszcze zrobic sobie test na badanie sluchu:) gro ludzi nie slyszy juz 15khz a w salonach polecaja kolumny ktore przenoszą 30khz:) tylko kto to slyszy PIES? :)

najpierw zbadaj sobei sluch a potem opowiadaj banały o 20khz ,tak odemnie to mam znakomity słuch a maks co slysze to 18khz

Ja stawiam, że nie ma takich a przynajmniej ja nie widziałem po www. Żeby uzyskać 20hz z dobrą wytrzymałością mocową i bez elektronicznej korekcji, to trzeba mieć koło 15 cali na basie nisko strojonych czyli raczej z dwoma mebranami biernymi, a reszta moim zdaniem to naciągane 20hz, korekcja, lub osiąganie 20hz na siłę który przy większym odkręceniu gałki wywali mebrane. W drugą stronę, najwyższe rejestry, jak już koledzy pisali z wiekiem u człowieka zanika ich słyszalność i im człowiek starszy tym ten zakres się zmniejsza.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

no i żeby usłyszeć dobrze taką częstotliwość potrzebna jest odpowiednia odległość

o ile pamiętam L=v/f L- odl od głośnika v- prędkość dźwięku f- częstotliwość

wychodzi coś koło 17m. nie chce mi się dokładnie liczyć

>> methan, 4 Mar 2010, 20:56

Nieprawda, osobiście słyszałem 20Hz z odległości 5cm - ucho tuż przy wylocie BR strojonym właśnie do 20Hz i takąż częstotliwością pobudzanym.

rafal735r, 4 Mar 2010, 19:27

>Zapewne jest ich wiele, tylko kto to sprawdzi :) Dane na papierze czesto odbiegaja od

>rzeczywistych.

Tyle że kosztują zapewne krocie...i będą odsłuchiwane z odpowiednim sprzętem w odpowiednio zaadaptowanym pomieszczeniu...

Okolo 3m od głośnika najlepiej słychać bass. Na testerze basu gdy schodzi bas to może tak być że nic nie słychać a wszystko sie trzęsie sprawdzałem to na kolumnach od 25hz ale wystarczy odejść i ukucnąć to wtedy najlepiej słychać .

crusher07, 4 Mar 2010, 21:22

>Okolo 3m od głośnika najlepiej słychać bass. Na testerze basu gdy schodzi bas to może tak być że

>nic nie słychać a wszystko sie trzęsie sprawdzałem to na kolumnach od 25hz ale wystarczy odejść i

>ukucnąć to wtedy najlepiej słychać .

Rezonanse pomieszczenia, fale stojące.

methan, 4 Mar 2010, 20:56

>no i żeby usłyszeć dobrze taką częstotliwość potrzebna jest odpowiednia odległość

>o ile pamiętam L=v/f L- odl od głośnika v- prędkość dźwięku f- częstotliwość

>wychodzi coś koło 17m. nie chce mi się dokładnie liczyć

Bzdura.

Jestem ciekaw czy na tych głośnikach coś by było słychać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hehe Jak to muzyka jest robiona od 35Hz? Muzykę się przeważnie nagrywa mikrofonami (wyjątek stanowi muzyka tworzona komputerowo) a one z tego co mi wiadomo potrafią zarejestrować całe pasmo. A to, iż większość instrumentów nie wydobywa dźwięków z okolic dolnego skraju pasmo to inna sprawa.

konankombo, 4 Mar 2010, 21:49

>Jakis duży głośnik i linia transmisyjna, tylko to będzie wielkości pralki/lodówki

Ukryta Zawartość

Najwieszy z rodziny, B1 ma 67cm wysokosci, wazy 44kg i ma 12 calowy glosnik o bardzo duzym skoku. 500 watowy wzmacniacz buja go do 13Hz.

Ukryta Zawartość

?👈

Zakres słyszalnych dźwięków w praktyce zawiera się w przedziale od 16Hz do ponad 16kHz. Zakres częstotliwości podstawowych tradycyjnych instrumentów muzycznych zawiera się w przedziale częstotliwości od około 16Hz dla organów, do 4186Hz dla pikuliny. Najniższe częstotliwości pojawiają się raczej rzadko i są słabo słyszalne nawet w cichych pomieszczeniach, dlatego ich odtwarzanie przez urządzenia elektroakustyczne nie jest niezbędne. Przyjmuje się, że dla dobrej reprodukcji dźwięku wystarczy odtwarzanie częstotliwości począwszy od 40Hz przy jednoczesnym braku zauważalnych zniekształceń w oktawie poniżej, czyli w przedziale od 20Hz do 40Hz.

Kyle, 4 Mar 2010, 21:25

>Bzdura.

:D może się mylę, "bzdura"- udowodnij to z fizycznego punktu widzenia (słyszenia). O ile pamiętam tak mnie na fizyce uczyli. Dla każdej częstotliwości potrzebna jest odległość nie twierdze że nie słychać jej przy 5m. napisałem najlepiej. Kyle skoro to bzdura napisz to teraz, proszę o merytoryczne dowody. Przecież na tej samej teorii buduje się linię transmisyjną o której ktoś już tu wspomniał.

Hehe...

Znowu okazja:)

Ukryta Zawartość

Na jednym towerze basowym tylko 4 x 12 cali, w obudowie zamkniętej:)

post-7648-100000525 1267737275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Miałem na myśli własnie komputerowo robioną muzyke bo nagrywane mikrofonem raczej nie jest to bass . W muzyce jak hip hop czy techno robią bas komputerowo sam nawet to robie programem Fl Studio ale to co wydają na płyte nie ma aż takiego basu niskiego bo głośniki by niewytzrymały. Większość kolumn ma od 60hz w góre.

Ja pracuje na sabuferze z dwoma 25 calowymi głośnikami po 1000 Wat i 20Hz słychać ale i tak dostrajamy go do 25Hz 0 dB; 20 Hz -6dB.Wrażenie jest piorunujące. Nie sądzę aby "normalne" domowe kolumny przenosiły takie częstotliwości w zadowalający sposób. W normalnym mieszkaniu raczej nie usłyszysz tak niskich częstotliwości bo fala ma kilka metrów i trzeba wyjść do drugiego pokoju. Najniższe częstotliwości raczej się odczuwa niż słyszy.

skk

stalin, 4 Mar 2010, 22:49

>Ja pracuje na sabuferze z dwoma 25 calowymi głośnikami po 1000 Wat i 20Hz słychać ale i tak

>dostrajamy go do 25Hz 0 dB; 20 Hz -6dB.Wrażenie jest piorunujące. Nie sądzę aby "normalne" domowe

>kolumny przenosiły takie częstotliwości w zadowalający sposób. W normalnym mieszkaniu raczej nie

>usłyszysz tak niskich częstotliwości bo fala ma kilka metrów i trzeba wyjść do drugiego pokoju.

>Najniższe częstotliwości raczej się odczuwa niż słyszy.

IRS Beta to normalne, domowe kolumny (no - na "hamerykańskie" salony). 15 Hz przy - 2 dB!

To prawda, że najniższe częstotliwości bardziej czuć, niż słychać. Dosłownie - czuć w powietrzu grozę...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dokładniej co sie dzieje jak nie słyszymy a wszystko sie trzęsie :

Działanie wibracji na poziomie, który przekracza próg wrażliwości może spowodować nawet pojawienia się bólu. Wibracje najbardziej są odczuwalne przy częstotliwości do 35 Hz, a w szczególności z zakresu 20 Hz. Pojawia się wtedy rezonans narządowy oraz poważne podrażnienie błędnika. W konsekwencji dochodzi do upośledzenia funkcji wielu narządów np. obniżeniem ich sprawności czy pojawieniem się nieprawidłowych odruchów i bólu. Może wystąpić również upośledzenie mowy w wyniku rezonansowego drgania szczęki i słupa powietrza w obrębie jamy nosowo - gardłowej oraz zmian napięcia mięśni krtani. Zjawisko to wpływa także na rezonans narządów w klatce piersiowej. Duża intensywność drgań (z zakresu 1-4 Hz), może utrudniać oddychanie i powodować ból w okolicach serca.

Wibracje bardzo niekorzystnie wpływają na wzrok, przyczyniają się do pogorszenia jego ostrości, zwężenia pola widzenia oraz osłabienie rozróżniania barw. Dzieje się tak przy częstotliwościach z zakresu 20-40 Hz i 60-90 Hz.

Wibracje narządów w obrębie jamy brzusznej mogą powodować przykre następstwa, ponieważ organy te (np. żołądek, trzustka, wątroba, śledziona) są swobodnie zawieszone i przez to może dojść do znacznych przemieszczeń. Z kolei podrażnienie delikatnego narządu równowagi wywołuje objawy choroby morskiej, takie jak zawroty i bóle głowy, duszności, szum w uszach, ból żołądka i nudności.

>Wibracje bardzo niekorzystnie wpływają na wzrok, przyczyniają się do pogorszenia jego ostrości,

>zwężenia pola widzenia oraz osłabienie rozróżniania barw. Dzieje się tak przy częstotliwościach z

>zakresu 20-40 Hz i 60-90 Hz.

To juz wiem czemu mi tak obraz drzy jak konkretnie przyloze na jakims basie :)

?👈

Irek 350 może dlatego że źródło dźwięku jest blisko błony bębenkowej, jeżeli przyjmiemy wykres fal jako sinusoidę i źródło dźwięku jako początek wykresu xy to w dużym przybliżeniu fale pokryją się w

punkcie 0. Może dlatego słyszysz niskie częstotliwości w słuchawkach, może też przez odpowiednie podbicie częstotliwości w nich. Jeżeli się mylę nich mnie ktoś poprawi.

Wiem jedno częstotliwości bliskie infra dźwiękom mają najdłuższą amplitudę, co przenosi się na odległość od źródła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.