Skocz do zawartości
IGNORED

Kuzma Stabi + Stogi - opinie

Gość AdamWysokinski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Witam,

Szukam opinii na temat zestawu Kuzma Stabi + Stogi. Recenzje dostępne w sieci są bardzo pozytywne, ale wiadomo jak to jest z recenzjami :-)

Interesują mnie opinie użytkowników oraz osób, które miały możność porównania zestawu Kuzma z innymi gramofonami ze zbliżonego poziomu cenowego. Szukam solidnej maszynki, ma grać muzykę i jak najrzadziej wymagać regulacji.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/62128-kuzma-stabi-stogi-opinie/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Redaktor miał kontakt bezpośredni. Zawsze mozna Go jeszcze o coś dopytać.

Ukryta Zawartość

Najprościej wpadnij do Katowic i tam na własne uszy porównasz przynajmniej trzy gramiaki w podobnej cenie z taką samą resztą toru.

Bezproblemowo są zawsze podłączone: Acustic Signature, intersujący Ciebie Kuzma i Feickert.

pozdr. Jacek.

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Do Katowic jadę, ale interesują mnie też opinie innych użytkowników lub osób, które miały styczność ze sprzętem Kuzmy. Niestety cena Feickerta (Woodpecker - moim zdaniem przepiękny TT) jest sporo wyższa od Kuzmy i AS. Biorę pod uwagę jeszcze kilka innych gramofonów (m.in. Rega, Nottingham Analogue) - stąd moje pytanie o porównanie z innymi systemami.

Fakt, Feickeret trochę odstaje z ceną, ale doświadczenie się przyda. Co do Kuzmy to trochę przeraża mnie konstrukcja tego napędu. Dla mnie to gramiak pod namiot, wałek mosiężny w kształcie litery T plus talerz plus silnik. Jednak walory brzmieniowe to inna bajka.

pozdr. Jacek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z takim miałem ostatnio do czynienia. Nie mogę jednak powiedzieć żebym był zadowolony ... Prawdopodobnie zbyt przekombinowane i mało uniwersalne ramię.

Warto się zainteresować z kolei tymi gramofonami:

Ukryta Zawartość

Są bardzo popularne i cenione w Japonii.

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ja gram na stabi tyle ze z moerchem UP4

uwazam ze gramofon bardzo dobry

zeby bylo lepiej trzeba polozyc 20kzł

najlepiej jak pisal Umka podjechac do RCM

co do Woodpeckera z nowym SME J gra ciekawie

pozdrawiam

>> Może ktoś słuchał i mógłby opisać porównanie Kuzmy z VPI (Aries 3/ Scout/ Scoutmaster)?

Napewno różnice pomiędzy tymi napędami może opiać Redaktor. Testował Kuzmę i posiada VPI.

pozdr. Jacek.

Stabi S i Stogi S używam niecały rok. Kupiłem ten gramofon zepsuty tzn. silnik był uszkodzony. Nowy silnik zdobyłem we własnym zakresie (dystrybutor w PL zażyczył sobie za nowy silnik z kółkiem napędowym kwotę raczej kosmiczną), wysłałem stary i nowy silnik do Kuzmy i po kilku dniach otrzymałem spowrotem nowy silnik z założonym kółkiem napędowym i dodatkowym łożyskiem trzpienia silnika oraz stary silnik. Opłata była symboliczna. Załatwianie problemów przez Kuzme wzorowe.

Co do użytkowania - ten gramofon jest świetnie wykonany i w rzeczywistości jest masywny znacznie bardziej niż to wygląda na zdjęciach. Talerz nie jest ciężki - raptem 4.5kg tyle że jest 2cm większy co powoduje akumulację znacznie większej energii (bez liczenia strzelę 20%). Jeśli słuchasz na 45 to raczej zastanów się 2 razy - zmiana obrotów polega na założeniu tulejki na rolkę napędową co wymaga zdejmowania talerza - nie jest to trywialne (ze względu na pasowanie).

Co do samego ramienia - unipivot z tłumeniem olejowym w wykonaniu Kuzmy jest prosty jak cep.

Mimo prostoty jest to ramię bardzo uniwersalne właśnie dzięki olejowemu trłumieniu. Pomimo małej masy efektywnej możliwość zmiany ilości oleju tłumiącego pozwala łatwo zestroić ramię z mało podatnymi wkładkami.

Prostota wykonania idzie w parze z pomysłowymi rozwiązaniami takimi jak np. precyzyjna regulacja azymutu (śruba bez łba poprzecznie w przeciwwadze).

Zamocowanie ramienia daje spore możliwości regulacji wszystkich parametrów (ramię jest włożone w mimośrodowy otwór w mosiężnej kolumnie ramienia). Jedynie regulacja VTA jest nieco utrudniona, gdyż trzeba ramię pewnie przytrzymać, żeby kolumna w której ramię jest osadzone nie przekręciła się względem własnej osi.

Pokrywa jest mało praktyczna w zakurzonych pomieszczeniach (osiada na ramieniu).

O brzmieniu nic nie napiszę, gdyż nie miałem okazji słuchać gramofonów z tego przedziału cenowego.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

hej ,jak masz taki budżet (ok.13 tysi) ,to chyba jest w czym wybrać.Z mojej strony mogę tylko zasugerować abyś odsłuchał taki sprzęt osobiście. Wiem ,że brzmi to trywialnie ,ale żadna pisana recenzja nie powie ci nic o brzmieniu.Wiem to po sobie-kupiłem w ciemno jedną ze swoich zabawek i.........cholera mnie mało nie zabiła-(.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.