Skocz do zawartości
IGNORED

Postrzelajmy!..czyli wszystko o wiatrowkach

rocco

Rekomendowane odpowiedzi

Ja go wieszam (przy strzelaniu na 50m z karabinka) na ogromnych drzwiach ze starej szafy, w którą śrut wchodzi śmiało, nie odbija się. A jak trafię w kołnierz kulochwytu, to wokoło jest po 15 m wolnej przestrzeni. No właśnie. Po roku pykania na powietrzu z pistoletu przyszedł czas na karabinek. Theoben Evolution 4,5mm z tłumikiem i dyfuzorem Vortex, moje marzenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ponieważ Theoben nie posiada otwartych przyrządów celowniczych ani miejsca na ich montaż trzeba było założyć "lupkę". Taką wybrałem Leupold VX-I 2-7x33. Mała, z małym powiększeniem ale wystarczy.

Ukryta Zawartość

post-17911-100000683 1267562312_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robertinus, 2 Mar 2010, 22:12

>A to moja. (:

Wspaniałości. Mniam! :)

Kolegom ku przestrodze:

Strzelanie do ludzi i zwierząt jest zabronione i ścigane prawem. Zwierzęta są chronione ustawą o ochronie zwierząt Rozdział 1 Art. 4 pkt.8, pkt.12 Art. 6 pkt.1 i 2.

Rocco i Jaro, Walther CP99 Compact i Walther CP99 różnią się nieco. Compact posiada blowback (odrzut zamka przeładowuje kulkę i napina spust) i magazynek na osiemnaście kulek stalowych w rękojeści, lufę gładką. CP99 jest na śrut ołowiany, nie posiada systemu blowback i posiada magazynek umieszczany w korpusie w postaci wianuszka na 8 śrutów i lufę gwintowaną.

chlopaki, a moze jednak cos z painball'a? :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

rocco, 2 Mar 2010, 23:04

>no dobra,bede wiercil dziure...

>to co sie stanie jesli nie wyjme zasobnika z CO2??...przeciez jesli wyjme to mi..uleci:-)

Jak nie wyjmiesz kapsuły, bardzo szybko odkształci się uszczelka zaworu podającego gaz. To się objawi uciekaniem gazu. Jej wymiana w serwisie to ok tygodnia bez pistoletu i koszty. Najlepiej kapsułę wystrzelać do końca lub też wyjąć mimi, że zmarnujesz trochę pozostałego w niej co2. Jedna kapsuła to ok. 2 zł.

>Filut, 2 Mar 2010, 22:36

>Walther CP99 Compact i Walther CP99 różnią się nieco. Compact posiada blowback

>(odrzut zamka przeładowuje kulkę i napina spust) i magazynek na osiemnaście kulek stalowych w

>rękojeści, lufę gładką.

Od początku przymierzałem się do compacta - właśnie ze względu na blowback.

Z tą lufą gwintowaną to ponoć są dwa warianty wykonania - gładka i gwintowana.

Jestem Europejczykiem.

Z tą lufą gwintowaną to ponoć są dwa warianty wykonania - gładka i gwintowana.

Dziwne stwierdzenie...tak prawdę mówiąc sam sobie przeczysz.

Lufy albo są gwintowane albo gładkie.

>Servantess, 3 Mar 2010, 08:39

>Z tą lufą gwintowaną to ponoć są dwa warianty wykonania - gładka i gwintowana.

>

>Dziwne stwierdzenie...tak prawdę mówiąc sam sobie przeczysz.

Nie piszę, ze lufa gwintowana jest gwintowana albo gładka, tylko "Z tą lufą gwintowaną to ponoć..."

i tu pewnie zabrakło słów "jest tak że" ale liczyłem na inteligencję czytających :-).

Tak sobie teraz patrzę po forach i ludzie piszą, że rzeczywiście są gładkolufowe i gwintowane, GL i GW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Cytat:

Przypomnijmy raz jeszcze w skrócie, co i jak zmienia się w przepisach polskiego prawa. Wiatrówki o energii wylotowej do 17 J przestają być bronią, ze wszystkimi tego konsekwencjami: będzie można je kupować tak jak na przykład rowery, jedynym kryterium będzie posiadanie odpowiedniej sumy pieniędzy; można z nich będzie strzelać gdziekolwiek, straci też zupełnie na znaczeniu kwestia gładkości lub gwintowania lufy owej wiatrówki.

Wiatrówki o energii wylotowej ponad 17 J pozostaną co prawda bronią, ale do ich posiadania wystarczy ukończenia 18 lat. dowód zakupu, zaświadczenie od lekarza oraz o niekaralności i rejestracja na komendzie Policji. Obligatoryjna rejestracja, dodajmy.

...there is no spoon...

• Redaktorzy

Ten Theoben piękny, ale drogi łajdak... Myśląc o wiatrówce o możliwie wysokiej energii (poniżej 17J), a w cenie poniżej 1000 pln, zwróciłem uwagę na niektóre modele Hatsana. Tylko tutaj widziałem prędkości początkowe rzędu 260-280 m/s przy kalibrze 5,5 mm, i 310 przy 4,5.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ROTFL...

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Swego czasu strzelałem sportowo.

Radziecka wiatrówka, boczny naciąg, przeziernikowe sportowe kołowe przyrządy. Ciężka. Działała jak sztucer.

Na szybkich treningach dało się strzelać w szkolnej sali geograficznej, w której było biuro LOK. Strzelaliśmy do kulochwytów składających się ze sklejki w wyciętym okienkiem 30x40cm, a za nią gruba stalowa blacha pod kątem 45". Ryzykiem był strzał w sklejkę - czasem rykoszetowało.

Bardzo miło wspominam P99 Compact. Blow Back daje bardzo miłe wrażenie, ale traci się na celności i system ten zabiera część energii pocisku.

www.myspace.com/loszmi

>>>Nie piszę, ze lufa gwintowana jest gwintowana albo gładka, tylko "Z tą lufą gwintowaną to ponoć..."

i tu pewnie zabrakło słów "jest tak że" ale liczyłem na inteligencję czytających :-).

Hatsan wypatrzony przez Józwę jest moim zdaniem OK. Z pewnością lepszy od jakiejkolwiek "chinki" choćby była najbardziej bajerancka. No i bezpieczniejszy w obsłudze. Trzeba pamiętać, że jest to męska wiatrówka wymagająca od użytkownika dobrej kondycji. Pierwsze sto strzałów - gwarancja zakwasów dla nie wytrenowanego bicepsa :)

Trochę o jednej takiej "chince".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sprawie luf gwintowanych i gładkich. Zasadniczo w pistoletach-wiatrówkach zasilanych co2, gwintowanie lufy to jeden rowek ciągnący się spiralnie wzdłuż lufy. Prawdziwe gwintowanie, to bruzdy, podobne do tych jak w broni palnej. Spotyka się je raczej w długolufowych wiatrówkach niż w pistoletach.

Są jeszcze lufy poligonalne ale o tym potem.

Kiedyś jakkolwiek gwintowana lufa wiatrówki stanowiła o tym, że trzeba było rejestrować zabawkę tak jak broń, bez względu ja jej siłę. Potem nastąpiła ulga i wiatrówki gładkolufowe i gwintowane stały się według władzy wiatrówkami bez potrzeby rejestracji. Ale... pokazały się mocne wiatrówki i te obostrzono rygorem rejestracji. W niektórych krajach używa się ich do polowania na wiewiórki, króliki, jakieś myszowate itp. W Polsce jest to zabronione. Obecnie wyznacznik do rejestracji jest jeden, moc. Powyżej 17J - rejestrujemy. Poniżej 17J - nie rejestrujemy. O "pozwolenie" na wiatrówkę nie trzeba się ubiegać ani w jednym ani w drugim przypadku.

Pisząc o treningu użytkownika wiatrówki-karabinka wcale nie żartowałem. Im mocniejsza sprężyna tym lepszy biceps trzeba mieć. Przypomnę, że tu nie chodzi o oddanie 5 strzałów. Proponuję sto pyknięć na początek...

I jeszcze jedno - kręgosłup. Pół godziny ćwiczenia pozycji strzeleckiej stojącej z karabinkiem i ból gotowy, to też trzeba potrenować.

My audiofile mamy zaprawę w dźwiganiu kolumn i końcówek mocy, zatem spokojna głowa. Ale ktoś, kto "dźwigał" jedynie Mantę, musi poćwiczyć ;)

Zimą na dworzu źle się pyka z pistoletu na co2. Zatem trzeba znaleźć sobie jakieś lokum pod dachem, garaż piwnica itp. To raczej zmusza do strzelania tarczowego, nie puszkowego. Czyli celność... Znowu "nadejszła wiekopomna chwiła" i... Rohm Twinmaster. Zaczęło mi to bardzo przypominać gonienie audiofilskiego króliczka, a zatem ostrożnie koledzy z tym "wiatrówkowaniem" :)

a moze cos z klasyki

polecam starego kolekcjonera militariów

Ukryta Zawartość

obecnie puszcza czesc swoich zbiorów

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>> Filut, 3 Mar 2010, 21:44

Ja tam nie wiem czy na tym forum jest wielu takich którym potrzebny jest tak wyczerpujący trening. Chodzi przecież o strzelanie dla przyjemności. Pragnący startować w zawodach są na forach poświęconych tematyce strzeleckiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.