Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio X16 vs Usher X-718

najtrajder

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie, czy Usher wypada lepiej w porównaniu z tymi Dynaudio? Czy warto dołozyć 500PLN do usherów, zależy mi na basie i jakości dźwięku głównie przy niezbyt głośnym słuchaniu. Mam Yamahę RX797, pokój ok 25m kw.

https://www.audiostereo.pl/topic/62080-dynaudio-x16-vs-usher-x-718/

Jezeli chodzi Ci o "duzy" bas to Dynaudio maja go wiecej. Cala reszta to kwestia posluchania i porownania osobiscie (to jednak w duzej mierze kwestia gustu), natomiast co do basu sprawa jest wyraznie slyszalna. X16 tu wygrywa...

Cześć najtrajder

Pierwsze pytanie: Kto ma słuchać tych głośników Ty czy ktoś inny.

Masz zamiar wydać na głośniki około 4kzł. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego: Kupuje te bo forumowicze tak napisali, a co będzie jak 50/50 % forumowiczów wypowie za jednymi i drugimi. Założysz drugi wątek z prośbą do forumowiczów o sprecyzowanie swoich wypowiedzi? Nie tędy droga, no chyba że kupujesz na podstawie wypowiedzi innych. Gratuluje !!! BTW słuchać i jeszcze raz słuchać !!!

Pozdrawiam

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Napisałeś tylko o dwóch modelach.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

A no właśnie tych dwóch drugich nie znam. Mam Dynaudio 52se i chętnie zamieniłbym je na Ushery o których mowa a najchętniej na Usher Dancer Be-718 beryllium, ale Elacków i CM5 trzeba posłuchać jak zresztą każdych innych. Breryllium słyszałem inna szkoła dźwięku ale i inna cena w porównaniu do moich Dynaudio.

pozdrawiam

Najlepiej posłuchać ja miałem inne x719 miesiąc . Co ciekawe sprzedałem swoje świetne esy continuum zeby kupić chwalone ushery (w jakimś magazynie audio nie wiem czy Stryjecki czy Kisiel je polecali także do lampy). Kolumny te grały o dwie klasy gorzej niz esy na podobnych wizulanie głośnikach (scanspeaki). Po podłączeniu chciało mi się płakać rozjasnione wyostrzone granie z przyzwoitą przestrzenią , wygrzewanie nic nie dało. Szybko je sprzedałem ze sporą stratą i kupiłem Audio Physic spark 5 które okazały się o wiele lepsze. Teraz słucham na Dynaudio focus 140 i nie narzekam a po drodze miałem kilka zacnych konstrukcji (virgo 2 , akustyk rr2 , proac response).

Proponuję zapoznać się z produktami firmy AKKUS Pana Witolda Albeckiego. Posiadam kolumny X-3, jednym słowem rewelacja. Jestem ich użytkownikiem od dwóch lat i nie planuję żadnych zmian. Powiększam tylko moją kolekcję płyt i delektuję się wspaniałą muzyką.

Pozdrawiam :)

Cześć najtrajder

>No tak, ale te Dancery dużo droższe od X-718. To znaczy, że słuchałeś X-718? Jak wypadły na tle

>Twoich Dynaudio?

W/g mnie i tego co słyszałem x-718B vs moje dynaudio 52se to te pierwsze były naprawdę lepsze w każdym aspekcie brzmienia a może to kwestia gustu przede wszystkim bas całkiem inny bardziej kontrolowany może troszeczkę chudszy niż w dynaudio ale to mi się podoba odnoszę wrażenie że w 52se bas ma tendencję do ciągnięcia się. Jednak musisz pamiętać że są to dwa inne głośniki i inna półka. Aczkolwiek twierdzę że mimo pewnych wad dynaudio 52se są zacnymi głośnikami w swojej cenie. Kiedyś Pacuła powiedział że 52se ma więcej w sobie Countura 1,3 niż audience coś w tym stwierdzeniu jest jednak nie do końca, może taki Countur 1.3 dla ubogich. Krótko mówiąc trzeba koniecznie posłuchać i najlepiej jeśli jest możliwość to w domu.

Pozdrawiam

>cześć, dzięki. W sobotę posłucham usherów X-718 ze swoją yamaszką :)

Jak będziesz "po" to skrobnij kilka słów

Pozdrawiam

Posłuchaj sobie jeszcze kolumn Akkusa. Kolumny robią na głośnikach Usher, ale cała reszta - czyli zwrotnice i obudowy to konstrukcja pana Albeckiego. Grają zdecydowanie lepiej niż kolumny Usher`a a cena dużo niższa. Ja kupiłem model V4 po długich poszukiwaniach i odsłuchach. Nie żałuję zakupu.

Słuchałem Usherów X-718, z tym że na jakimś wzmaku Acoustic Advance, i muszę przyznać że dźwięk bardzo mi się podobał. Szczególnie zwraca uwagę otwartość góry i przestrzeń z jaką grają. Nie wiem jak to wypadnie na mojej yamaszce ale mam zamiar je kupić, szukam teraz jakichś używanych. Jak długo nic nie znajdę to być może zdecyduję się na nowe. W sobotę słuchałem też Elac BS244 i B&W CM5 w Top Hi-Fi, ale odsłuch był w kiepskich warunkach (Top Hi-Fi nowogrodzka w wawie) bo pomieszczenie miało ok 45m kw w dodatku zastawione sprzętem, więc basu nie uświadczyłem za dużo. Plaunję tez jeszcze posłuchać VA Haydn Grand, może to będzie też cos dla mnie, zobaczymy.

Pozdrawiam

Jesli mogę pomóc w tych męczarniach :), to ja kiedyś przeszedłem słuchanie dużej ilości podstawkówek (gdzieś chyba nawet wypisałem na formu listę) i moim zdaniem w tej cenie usher 718 są po prostu fantastyczne. Miałem tez dobre zdanie o proacach, ale to nie ten rozmach. Jesli stać Cię na berylówkę, to mogą być to kolumny na długo. U mnie (wersja "normalna") przetrwały kilka dobrych lat i zmianę pomieszczenia: wtedy juz musiałem kupić podłogówki.

najtrajder, 10 Mar 2010, 15:07

>Hi-Fi, ale odsłuch był w kiepskich warunkach (Top Hi-Fi nowogrodzka w wawie) bo pomieszczenie miało

>ok 45m kw w dodatku zastawione sprzętem, więc basu nie uświadczyłem za dużo.

To są właśnie bardzo dobre warunki (duże pomieszczenie wypełnione nieco "rozpraszaczami") ... ale jak dla kogoś referencją jest podbity bas na skutek rezonansu w małym pomieszczeniu, to można dojść do wniosku że rozmowa nt. "lepszości/gorszości" sprzętu audio na tym forum jest nierzadko bezsensowna.

Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Usher BE-718. Zakupiłem w promocyjnej cenie, bo nie mogłem nigdzie dostać X-718. Świeżo wyjęte z pudełka i grają o niebo lepiej niż moje poprzednie B&W 685. Chyba to jest to czego szukałem, czyste detaliczne soprany ale nie męczące, i do tego przyjemna basowa otoczka. I pomyśleć że męczyłem się "aż" pół roku z Bowersami :) teraz słuchanie naprawdę sprawia mi przyjemność...a poza tym jest i na co popatrzeć bo wygląd miodzio. Pozdrawiam

najtrajder, 17 Mar 2010, 21:07

>... czyste detaliczne soprany ale nie męczące, i do tego przyjemna

>basowa otoczka. I pomyśleć że męczyłem się "aż" pół roku z Bowersami :) teraz słuchanie naprawdę

>sprawia mi przyjemność...

Niedziwne, skoro Bowersy nie mają żadnego tłumika na wysokie tony. "Pełna moc" idzie na tweeter. To musi grać koszmarnie. W pierwszej chwili pewnie jest efektowne. Na pewno efektowne dla początkujących.

Zresztą Bowersy mają najgorszą zwrotnicę z możliwych. Tylko dwa elementy. Jak pokazują pomiary działa to fatalnie. Powinni pochylić front skoro zdecydowali się na filtry 1-ego rzędu. Choć jeden element nie oznacza, że filtr ma stromość 6dB/oktawę. Może mieć znacznie mniejszą.

jozefkania, 17 Mar 2010, 21:15

>Zresztą Bowersy mają najgorszą zwrotnicę z możliwych. Tylko dwa elementy. Jak pokazują pomiary

>działa to fatalnie.

Sądzę że jedne aspekty działa fatalnie a na inne korzystnie. Na pewno jest gorzej zrównoważone pasmo, faza też pewnie rozlatana jak stara k... kobieta lekkich obyczajów :P ... ale dzięki prostej zwrotnicy mniej powinien na niej spadać współczynnik tłumienia, i pewnie będą lepiej przenoszone drobne transjenty (tam mniejszy spadek mocy już pomijam).

Moim zdaniem złożone zwrotnice pasywne to nie mniejsze zło niż proste zwrotnice pasywne (tylko różnią się rodzajem paskudzenia) ... właściwie zwrotnice pasywne to ZUO :)

5125PLN? A to cwaniaki...jeszcze tydzień temu było 4500PLN. Ale ja zrobiłem jeszcze lepszy zakup, bo kupiłem nówki, z czarną okleiną za 5300PLN w MegaHZ. Utargowałem tyle bo nie mogli mi załatwić X-718 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.