Skocz do zawartości
IGNORED

jaki zamiennik 6n6p układ srpp

genek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Mógłbyś spróbować 6N30P-DR / E182CC / ECC99.

Tylko czy osiągniesz zamierzone rezultaty ? tego nie wiem.

Lampa 6N6P nie jest lampą która może pracować w każdym układzie, aby pokazać swoje możliwości.

Główny nacisk postawiono chyba na jej moc admisyjną, anodową.

Świetnie spisuje się w układzie wtórnika katodowego, w układzie SRPP też, bo nic od siebie nie dodaje.

Ale MUSI współpracować z inną lampą, która będzie nadawać charakter brzmienia całej konstrukcji.

Sama 6N6P jest raczej lampą "bezbarwną", ale ma inną zaletę, opisaną powyżej moc.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Miała być lampa mająca taki sam pinout. Z wymienionych tylko 6N30P ma taki jak 6N6P i imho brzmieniowo jest sto razy lepsza. Nie musi być od razu -DR, zwykła -EW też świetna i dużo tańsza.

• 5 tygodni później...

6n6p I jest lampą przeznaczoną do pracy impulsowej. Nie wiem czy to sugestia, ale brzmienie I bardziej mi odpowiada niż 6n6p bez I.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Żywotność tych lampek jest pewnie podobna. Parametry niby te same, ale bym nie dowierzał, bo już konstrukcyjnie się różnią. Ta z I jest krótsza.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

dokopałem się do parametrów obu lampek, ale nie mam pewności czy info jest wiarygodne :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Peanut, 8 Kwi 2010, 14:29

>Skąd tak duża różnica?

Lampy "I" to lampy przystosowane do oddania w impulsie większej mocy tzn. wiekszego prądu anodowego, wydaje mi się że rosjanie w prosty sposób to osiagnęli zwiększając temperature katody, bo zwróć uwagę że lampy "I" (nie tylko 6n6p) mają zawsze wiekszy prąd żarzenia (dlatego tych "I" nie lubię ;-) ). Większa temperatura skraca żywotność każdej lampy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.