Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego 7.1 amplituner plus głośniki co wybrać do 4000tyś.zł

Listek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam zamiar nabyć zestaw kina domowego 7.1

Lecz nie wiem co wybrać najlepiej, czy kupić w zestawie, czy kupić głośniki i amplituner osobno?

Może coś z HK, denon? lub Onkyo jakie głośniki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam

Witam uprzejmie,

Zajrzyj na www.polpak.com.pl. Oferują zestawy za całkiem rozsądną cenę i powinieneś się w tym budżecie zmieścić.

Napewno zauważyłeś, że tu na Forum są zwolennicy różnych producentów: Onkyo, Denon, Yamaha, Sony, HK. Ja osobiście, co wielokrotnie deklarowałem na piśmie jestem od samego początku mojej przygody z audio zwolennikiem Pioneera. Pierwszy sprzęt przed laty, wybrany spośród wielu, był tej firmy, potem sprzęt się zmieniał na nowszy, ale pozostałem wierny Pioneerowi. Argumentów jest wiele, jeśli Cię one interesują - mogę Ci napisać na priva. Nikt nie neguje, że jest to górna półka. Ja na podstawie własnycch (jaknajlepszych) doświadczeń rekomenduję go z pełnym przekonaniem.

Posiadam obecnie 7.1. I również z własnego doświadczenia oraz z pełnym przekonanaiem wyrażam swoją opinię, że 7.1 to jest marketing dla drenowania naszych portfeli oraz tzw. "pic na wodę". Zajrzyj proszę (w tej zakładce, Kino Domowe) do założonego przeze mnie wątku "Czy warto iść ponad 5.1". Moim zdaniem - nie ma sensu, większość dyskutantów się ze mna zgodziło, zdania odmienne były sporadyczne. Jeżeli 7.1 daje coś więcej niż 5.1 - to na podstawie moich doświadczeń może to mieć miejsce wyłącznie w przypadku materiału filmowego z dźwiękiem zapisanym w formatach więcej-niż-5.1.

Raz, że tego typu DVD/BD stanowią znikomy margines rynku (przytłaczająca większość jest 5.1).

Dwa, że nawet jeśli masz takie filmy - to przyrost efektu w porównaniu z 5.1 jest znikomy, praktycznie niezauważalny.

Trzy, że nagrania czysto muzyczne (SACD, nowe BD pure audio, transmisje Sat radia, naziemne radio cyfrowe DAB) są i będą 5.1.

Cztery, że we wszystkich przypadkach jesli puszczasz 5.1 na 7.1 głośników - kanały BL/BR są wytworzone sztucznie przez układy matrycowe w dekoderze. Na filmach czasem daje to (marginalny) przyrost efektu. Przy muzyce - przeważnie razi i psuje scenę dźwiękową z tyłu.

Mówię to ja - posiadacz pełnego 7.1. A raczej: ten, co dał się złapać natrętnemu marketingowi 7.1.

Lepiej zamiast 7 kolumn pełnopasmowych - spraw sobie w ramach przeznaczonego budżetu 5 lepszych, albo lepszy amplituner. Amplituner 7.1 warto mieć, gdyż wtedy końcówki mocy z BL/BR przeznaczasz na bi-amping L/R.

przybylem aczkolwiek twoja obecność w tym oto szanownym wątku znizyła by moja wysoką ambicję do twojego poziomu(czyli zero) a szkoda

No w zasadzie nie wiem co chciałeś napisać ale jak zwykle wyszedłeś na kretyna. Ale rzeczywiście nie jest moją ambicją nawracanie całego AUDIOSTEREO na sprzęt firmy yamaha i kolumny tonsil, powiem nawet więcej, jestem w stanie zaakceptować użytkowników posiadających sprzęt innych marek. Nie mam jak ty objawów mani prześladowczej " tzw Klan ONKYO". Nie wypisuje bzdur na innych forach pod innymi nickami i nie zakładam sam wątków na które sam sobie później odpowiadam. Reasumując i biorąc powyższe przykłady twojego zachowania pozostaje ci życzyć dużo zdrowia ........... Psychicznego.

Autora wątku przepraszam za nie merytoryczny wpis.

Listek, 27 Lut 2010, 22:43

>zapomniałem do dać, że kolumny muszą być pod sufitem.

>

>pzdr

To chyba nie jest najlepszy pomysł, co znaczy muszą w przypadku 5.1/7.1 są pewne zasady, których warto się trzymać odnośnie rozmieszczenia kolumn. Zastanów się dobrze, bo jeżeli nie masz jak wszystkiego rozmieścić to może lepiej kupić dobre stereo.

andios, a słyszałeś thiel powerpoint? ;) Oczywiście cena, ale można poszukać alternatywy...

Przykład - polk audio OWM3. Miałem kiedyś podobne "klinowe" głośniczki polk audio (już nieprodukowane) i były całkiem fajne (podwieszone jako effects do yamahy dsp-a2070).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ultro znasz cos takiego jak totalny olew:) tak wlasnie mam na twoja osobę total zlew:) pozdrawiam

pisz sobie dalej a ja sie posmieje za ekranem monitora :) bo i tak mnie te forum bawi do potegi entej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.