Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników ukraińskich lampowców ;-)

McGyver
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też siedzą w końcówce rca vt126-b 6x5/g

Mam dwie pary bardzo podobne do siebie ale są najwyraźniej innych roczników

Różnią się dźwiękiem bo para która siedzi w tej chwili daje więcej wypełnienia na średnicy

Nie jest to olbrzymia różnica jak w przypadku zmiany kondensatorów ale średnica naprawde nabrała więej wypełnienia i brzmi lepiej

Jutro powinny przyjść do mnie chwalone w wielu miejscach prostowniki BENDIX 5852 ( 6X5GT ) a wtedy opiszę czy będzie skok czy też tylko krok .

Ostatnio przez dostatek nadmiernego wolnego czasu przez te długie weekendy postanowiłem sprawdzić jak tak wygląda bias na diabełkach

Po jakiś 700 h grania trzymają parametry

Jako ze wymieniłem 3 pary kondensatorów w systemie postanowiłem sprawdzić czy w związku z tym wzmacniacz nie zgrał by się lepiej z inna wartością biasu

Sprawdziłem kilka pozycji mniejszych i wiekszych i wszystko było by fajnie ale zauażyłem po kablach ze ustawiam napiecię w miejscu gdzie wpada sygnał z nowo wlutowanych kondensatorów i po godzinie sprawdzania róznych wartości kondensatory najwidoczniej sie rozkalibrowały i zaczęły podawać sygnał tak jak by były nie wygrzane a mnie chciał szlag trafić ;/

na szczęscie po dniu systematycznego grania wszystko wróciło do normy

Potwierdza to co myślałem - wlutowanie uzywanego kondensatora wygrzanego do nowego urzadzenia nie oznacza ze nie będzie musiał wygrzewać się na nowo bo wystarczy że w poprzednim urządzeniu pracował na innym napieciu i będzie musiał układać sie na nowo

jak się bawić to się bawić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(a chętnym ortodoksom analogu udostępnię do owocnych testów prawdziwe, sprawne stosy selenowe z 58r. :))

te zwrotnice nie są czasem więcej warte od tych pudeł ^^ ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DJ_Achmed

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

"Nie jestem przekonany ze powinienes szukac lampek, raczej najpiew skupil bym sie na wlasciwym dobraniu kondensatorow.

Te srebrne jenseny maja opinie bardzo szczegolowych czasem za bardzo z raczej jasna prezentacja.

Kolega masza testtowal ostatnio V-capy CuTf i bardzo mu podeszly, ja jestem zafascynowany brzmieniem Audynow true copper, ktore tez sa cieple, bardzo dynamiczne ach krystaliczne i nie tna w zadnym stopniu na gorze co nie znaczy ze nie maja szczegolow, bo podaja mase informacji i detali.

Ogolnie chyba raczej miedz jest bardziej przy lampkach (moja prywatna opinia)

Lampy sa oczywiscie bardzo wazne ale wymiana kondow wnosi kilka razy wiecej do brzmienia i calego charakteru systemu.

ps. oba kondy maja swoja wade, wygrzewaja sie bardzo dlugo, parzylem na testy vcapow i to jest ok 400h grania a audyny tez w tej materii do sprinterow nie naleza."

w nawiązaniu jeszcze do tekstu powyżej:

czy ktoś mógłby wypowiedzieć sie nt. rosyjskich teflonów w DAC-u?

testowaliście , porównywaliście?

w nawiązaniu jeszcze do tekstu powyżej:

czy ktoś mógłby wypowiedzieć sie nt. rosyjskich teflonów w DAC-u?

testowaliście , porównywaliście?

Tak się składa że dziś wylutowałem Audyn True Coper 0,1uF i dałem na jakiś czas 0,1 ruski teflon k72. To było we wzmacniaczu po preampie i wejściu na EL84:

Ogólnie ruski teflon gra z tą samą jakością, ale znacząco inaczej.

zalety:

- gładki

- spokojny

- ciepła, szczegółowa średnica

- większa głębia

wady:

- mniej dynamiki

- mało basu

- mało góry

- ta góra co jest nie jest zbyt bogata

- nie wypełnia pomieszczenia dźwiękiem

W swym charakterze jest taki jak stereotyp brzmienia ruskich PIO. Pięknie gra, ale muli.

dotarły dziś do mnie 5852

miałem wiele frajdy rozpakowywując te pudełka z czesciami w zestawie

lampy trafiły sie w zajebiszczym stanie ( jak prosto z fabryki )

najpierw oglądałem 5 minut budowe tych prostowników bo nie widziałem jeszcze tak pięknej w budowie lampeczki a dopiero posadziłem je do końcówki

pierwsze co mnie zdziwiło i zbudziło obawy to długi okres rozgrzewania ( zielone oko zaswieciło sie dopiero po 30 sec )

w papierach pisało ze lampeczka nagrzewa sie 40 sec

posłuchałem 2 godziny i na ta chwile mogę się wypowiedzieć ze jest to para wybitnie brzmiących prostowników ;) ( potrafią zadziwić)

pograją z 60-100 h to powinny sie wygrzać i dac z siebie więcej ;)

podziękowania dla kolegi który je polecił ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

dotarły dziś do mnie 5852

Natychmiast wyjmij te lampy.

Właśnie dostałem info od Phasta, że ich nie wolno stosować w miejsce 6x5 do Phasta. 5852 potrzebuje dwa razy większy prąd żarzenia niż 6x5. Przeciążysz trafo i za chwilę zaliczysz spektakularny wybuch transformatora.

Edytowane przez masza1968
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak uważasz. To nie moja uwaga tylko Włodzimierza.

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/131/5/5839.pdf

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/049/6/6X5.pdf

Zwróć uwagę na prądy żarzenia.

6x5 - 0,6A

5852 - 1,2A!!

Szczerze mówiąc wiedziałem już wcześniej o tym 1.2A ale nie zrażałem się tym bo jest kilku forumowiczów co na takich lampach grało z phastem z powodzeniem

skontaktuje się z Wołodią w tej sprawie odnośnie konkretnej mojej konstrukcji z zielonym okiem i tymi prostownikami

szkoda mi tak na starcie rezygnować bo lampki graja bardzo fajnie

Przeciążysz trafo i za chwilę zaliczysz spektakularny wybuch transformatora.

ja pier... Maciek, tak ci sie tylko napisało czy efekt może być faktycznie taki?

u mnie graja z 30 godz. (3-5 godz na raz) trafa grzeją się dość mocno ale i na Sylvaniach tez się grzały.

kurcze nie dam sobie rady z tymi kondami

ktoś wie jak podłączyć Audyny? zgodnie z napisami ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

ja pier... Maciek, tak ci sie tylko napisało czy efekt może być faktycznie taki?

u mnie graja z 30 godz. (3-5 godz na raz) trafa grzeją się dość mocno ale i na Sylvaniach tez się grzały.

Piotrek, ja sam jestem tym zaskoczony ale od razu Włodek mi napisał żeby Was ostrzec. To nie jest moja wiedza tylko jego.

Te karty katalogowe też mi Włodek podesłał. Pogadajcie z nim na @ to Wam wyjaśni wszystko.

Z wybuchem to moja licencja poetica trochę :) Włodek napisał o przeciążeniu transformatora a to się może skończyć różnie.

ktoś wie jak podłączyć Audyny? zgodnie z napisami ?

Tak

Złoty alps odpadł ?

napędu wołodia bedzie musiał sam zrobic do tego potka ?

Alps odpadł. DACT gra lepiej.

Co do napędu, to nie ma co wyważać otwartych drzwi :) Są gotowce.

http://www.bentaudio.com/parts/step.html

http://www.altavistaaudio.com/dact.html

fajnie ze są gotowe napędy ;) ileż to ułatwień ;]

ile ten potek kosztuje ?

piotr122 najwyżej będzie bum ;) ostatnio moda jest na wybuchy ;)

skontaktowałem się z Wołodia . Napisał ze nawijaja trafa na 0.6 mA i są nawiniete z zapasem ale nie wie jak moze sie zachowywac z prostownikiem na 1.2 mA na dłuzszy dystans

Ja właśnie mierze miernikiem z specjalną końcówką temperaturę na uzwojeniu najblizej środka trafa .

po kilku godzinach zobaczymy jaka będzie temperatura z tymi prostownikami . jutro zrobie test z "starymi " dla porównania

Edytowane przez DJ_Achmed

a niby w jaki sposób ma trafo wybuchnąć ? najwyżej się zjara uzwojenie i w najgorszym wypadku zrobi niekontrolowane zwarcie

w sumie ....

nie kontrolowane zwarcie nie jest takie złe ;))

Ukryta Zawartość

Dżentelmeni o pieniądzach nie dyskutują :)

Za dużo jak wszystko w tym hobby ;)

masz racje ;) przepraszam .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez DJ_Achmed

Gość masza1968

(Konto usunięte)

a niby w jaki sposób ma trafo wybuchnąć ? najwyżej się zjara uzwojenie i w najgorszym wypadku zrobi niekontrolowane zwarcie

Paweł, jesteś strasznie dosłowny :) Trzyma się mnie jeszcze slang z off roadu, którym kiedys się czynnie pasjonowałem bardziej niż audio.

Pisząc "wybuchnie" miałem na myśli, że się najzwyklej w świecie sp***doli a nie, że wyleci w powietrze z całym wzmacniaczem i połową chałupy 02icon_mryellow.gif

Paweł, jesteś strasznie dosłowny :) Trzyma się mnie jeszcze slang z off roadu, którym kiedys się czynnie pasjonowałem bardziej niż audio.

Pisząc "wybuchnie" miałem na myśli, że się najzwyklej w świecie sp***doli a nie, że wyleci w powietrze z całym wzmacniaczem i połową chałupy

Ukryta Zawartość

no to ok bo by zaraz ten od brzozy powołał komisję :)

Ukryta Zawartość

Masza jak wiesz ja zaliczyłem mały zgon ale p. Waldemar już działa. 3 tygodnie muszę czekać na transformator sieciowy:) Przy okazji coś się ulepszy. Teraz na chwilę stałem się tranzystoros. ASR na pokładzie no ciekaw jestem jak z lampką powalczy. Masza dobrze radzi uwaga z lampami mogą zrobić bubu.

Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość masza1968

(Konto usunięte)

U Luckiego strzeliła lampa 6c18c właśnie w taki spektakularny sposób, że poszło trafo.

Lucky, pytałeś Waldka o co kamman z tym? Na jaką wartość MPW mają ustawiony prąd na diabełkach? Ja mam ustawiony bias na 240mA i pograłem na wszystkich parach 6c18c, które mam (po 3 dni na każdej) i nic się nie dzieje.

no i zrobiłem test 5 godzinny

przez ten czas obserwowałem temperature uzwojeń traf podczas słuchania muzyki

1.5 h temperatura uzwojeń 63 C

2 h temperatura uzwojeń 65 C

2.5 h temperatura uzwojeń 66 C

3 h temperatura uzwojeń 65 C

3.5 h temperatura uzwojeń 66 C

4 h temperatura uzwojeń 64 C

4.5 h temperatura uzwojeń 64 C

5 h temperatura uzwojeń 66 C

wachała sie ona od 63-66 °C

trafa jak twierdzi Producent phasta nawijane są z zapasem a izolacja całego trafa wydaje sie być niezmiennie twarda

według standardów które znalazłem na tej stronie

Ukryta Zawartość

nawet jesli izolacja wykozystana do izolowania uzwojen była najnizszej klasy ( A ) to i tak Temperatura maksymalna trwale dopuszczalna wynosiła by 105 °C - 39 °C wyzsza od tej która mam w tej chwili na trafach

wynik ? 5852 owszem potrzebuje - 1,2mA ( o 0.6 mA wiecej od 6x5 g ) ale stosowanie 5852 nie wpływa na niebezpieczny poziom temperatury na trafach co groziło by zwarciem miedzy uzwojeniami

Dla mojego wzmacniacza Phasta 5852 bendix jest bezpieczny

Zrobie jeszcze test poprzednimi lampami jakie strosowałem - 126-b 6x5 i zmierzę jaka średnia temperature uzyskam na uzwojeniach traf

test temperatury wykonany miernikiem z specjalną " elektrodą " do mierzenia temperatury

Ukryta Zawartość

Właśnie dostałem info od Phasta, że ich nie wolno stosować w miejsce 6x5 do Phasta. 5852 potrzebuje dwa razy większy prąd żarzenia niż 6x5. Przeciążysz trafo i za chwilę zaliczysz spektakularny wybuch transformatora.

ja tylko tyle za Duncanamps: 6X5 ratings Vh 6,3V Ih 0,6A

a to nowe cudo

Ukryta Zawartość

taka potęga militarna i żeby tak oszczędzać na miedzi i to dla jednej lampki:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

no i zrobiłem test 5 godzinny

przez ten czas obserwowałem temperature uzwojeń traf podczas słuchania muzyki

1.5 h temperatura uzwojeń 63 C

2 h temperatura uzwojeń 65 C

2.5 h temperatura uzwojeń 66 C

3 h temperatura uzwojeń 65 C

3.5 h temperatura uzwojeń 66 C

4 h temperatura uzwojeń 64 C

4.5 h temperatura uzwojeń 64 C

5 h temperatura uzwojeń 66 C

wachała sie ona od 63-66 °C

trafa jak twierdzi Producent phasta nawijane są z zapasem a izolacja całego trafa wydaje sie być niezmiennie twarda

według standardów które znalazłem na tej stronie

Ukryta Zawartość

nawet jesli izolacja wykozystana do izolowania uzwojen była najnizszej klasy ( A ) to i tak Temperatura maksymalna trwale dopuszczalna wynosiła by 105 °C - 39 °C wyzsza od tej która mam w tej chwili na trafach

wynik ? 5852 owszem potrzebuje - 1,2mA ( o 0.6 mA wiecej od 6x5 g ) ale stosowanie 5852 nie wpływa na niebezpieczny poziom temperatury na trafach co groziło by zwarciem miedzy uzwojeniami

Dla mojego wzmacniacza Phasta 5852 bendix jest bezpieczny

Zrobie jeszcze test poprzednimi lampami jakie strosowałem - 126-b 6x5 i zmierzę jaka średnia temperature uzyskam na uzwojeniach traf

test temperatury wykonany miernikiem z specjalną " elektrodą " do mierzenia temperatury

o - i to się nazywa pomocny post, dzięki DJ_Achmed.

Pytanie czy groźna jest tylko temperatura. Jeżeli tak to chyba nie ma zagrozenia bo tak jak ci napisałem w moim pre (nie Phast) trafo dochodzi do 70 C, gram ze 2 lata bez problemów.

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem to w tym wypadku tylko temperatura wydaje się być groźna dla trafa . Trafo buczy ? u mnie nie a więc nie wydaje się być przeciążone

Jeśli to nie Phast to musisz pytać się konstruktora o to jaka klasa izolacji jest użyta do uzwojeń , czy trafa są nawinięte z zapasem i jaka jest Temperatura maksymalna trwale dopuszczalna dla traf

poniżej ściąga

Temperatura maksymalna trwale dopuszczalna dla odpowiednich klas izolacji uzwojeń

klasy izolacji

(A) 105 °C max

(E) 120 °C max

(B) 130 °C max

(F) 150 °C max

(H) 180 °C max

ps . robie test prostowników 126-b 6x5 i już mogę napisać ze różnice temperatur nie będą duże ( max 10 °C )

te trafa długo stygną jak i długo sie nagrzewają

Edytowane przez DJ_Achmed

• Pokaż nowe odpowiedzi