Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja coplanda cda 288 lub........

wul71

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam obecnie cd coplanda 288 i mogę powiedzieć że jest to przyzwoite cd ,jednak po zmianie kolumn z va Mozart Grand(tu akurat lekkie rozjaśnienie coplanda było wskazane)

na akustyki ilr12 dzwięk jest trochę zbyt chłodny,delikatnie metaliczny.w związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów czy poddać coplanda modyfikacji np. w firmie neel lub odpuścić sobie sprawę modyfikacji i poszukać innego cd w kwocie sprzedanego coplanda 288(ok.2400).myśle o rotelu 991ae którego posiadałem i wiem na co stać to cd.

https://www.audiostereo.pl/topic/62017-modyfikacja-coplanda-cda-288-lub/

Neela bym sobie odpuścił. Kupa kasy, a rezultat nie wiem czy tego wart.

Tu masz sensowną przeróbkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się to dobrze obmysli i zaplanuje to wcale nie musi być zrobione tak bałaganiarsko, nie trzeba też psuć obudowy wiercąc w niej taką masę dziur. Da się to wszystko zamocować w sposób bezinwazyjny.

Ukryta Zawartość

co do wartości merytorycznej się nie wypowiadam, ale jak już ktoś zaczął wiercić dziury w Coplandzie, to mógł się do tego przyłożyć, i zrobić to czysto. Jak również równo uciąć aluminiowe kątowniki.

Copland to świetna maszyna. Może wystarczyłaby lekka modyfikacja brzmienia kablami?

Co do estetyki wykonania, to się całkowicie zgadzam z szanownym przedmówcą. Ale - jak już wspomniałem wcześniej - da się wykonać podobną "operację" bez niszczenia obudowy, w sposób bezinwazyjny.

Taki cyrk mógł zrobić tylko elektronik.

Warto wysłać te fotki do firmy Copland może oni przemyślą sprawę i zaczną robić też taki B...el wewnątrz swoich urządzeń. Może to i gra lepiej niż wersja sklepowa ale jak ktoś zrobiłby mi taki apgrejd to wynająłbym kilku czeczenów. Oni zrobiliby mu mniej krzywdy jak ja.

Za chwilę ktoś pokaże rozwiniętą 100m rolkę przewodu szpadlem dorzuci części na górze postawi jedną lampę i powie "świetny dźwięk, lepszy od wersji sklepowej trochę kiepsko wygląda ale jak przemyśleć układ odciąć pół rolki przewodu szpadlem kdgarnę trochę części będzie lepiej".

TO GDZIE MA UMYSŁ TEN CO TO ROBI OD POCZĄTKU I WKLEJA TAKIE FOTKI JAKBY GRANAT WEWNĄTZR TEGO WYP.....LIŁ!

Przepraszam że się k..wa uniosłem ehh...

mike1973, 27 Lut 2010, 11:15

(...)

>Za chwilę ktoś pokaże rozwiniętą 100m rolkę przewodu szpadlem dorzuci części na górze postawi jedną

>lampę i powie "świetny dźwięk, lepszy od wersji sklepowej trochę kiepsko wygląda ale jak przemyśleć

>układ odciąć pół rolki przewodu szpadlem kdgarnę trochę części będzie lepiej".

E tam, wcale nie musi wyglądać jak szpadlem zrobione. To co teraz pokażę to wprawdzie Denon, ale jak się pomyśli to wszystko można tak porozmieszczać żeby stało na baczność w równych szeregach a w obudowie nie było dziur jak po serii z pepeszy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mac ja nie mam nic przeciwko modyfikacjom. Do tego zrobionym w ten sposób jak na ostatnim zdjęciu jakie wkleiłeś to dla mnie 10/10 punktów w w kwesti wykonania. Wiem że można tylko trzeba chcieć.

Jak ktoś pokazuje na swojej stronie takie zdjęcie jak te z Coplandem to man ja bym mu koła do taczki nie dał do przeróbki. Taka wizytówka w dzisiejszych czasach to strzał w stopę. Chyba że robi się tylko dla siebie ale i tak jak patrzę na coś takiego to nawet opinie tego człowieka nie są dla mnie opiniotwórcze.

Pozdro.

McGyver dobrze gada. Albo oddaj mu Coplanda do modykikacji (ja bym tak na twoim miejscu zrobił, bo to zacny sprzęt i do tego przepiękny, a robota McGyvera - kawiorowa !) albo szukaj czegoś innego. Taki tuning jaki proponuje Neel jest jedną wielką niewiadomą.

Alternatywnie możesz spróbować pobawić się kablami. W ogłoszeniach widziałem IC vdH The Second za 350zł - jest duża szansa że rozwiązał by sprawę (jak nie to bez straty sprzedasz).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 27 Lut 2010, 12:37

McGyver

Nie przesadzajcie. Neel mało sie udziela, ale robi bardzo dobre modyfikacje.

Sam z ciekawości kupiłem CD Harman Kardon i ztunningowałem go u nich w wersji max.

Świetne brzmienie, wrażenia na ich stronie wcale nie są przesadzone, a i wykonanie na moje oko laika - rewelacyjne... Mam go do dzisiaj w ramach ciekawostki na odsłuchy.

whitesnake - nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. Nie napisałem, że robią źle, czy mało estetycznie. Napisałem że tuning COPLANDA będzie u nich niewiadomą, bo najprawdopodobniej nigdy takiego wcześniej nie robili. Tym samym, nie wiadomo czy wprowadzone zmiany pójdą w oczekiwaną przez autora stronę, a nie sprawią że będzie np. jeszcze bardziej detaliczny.

Harman to zupełnie co innego - robili już go wiele razy, więc mają go 'opanowanego' i tu ryzyko wtopy jest niewielkie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Denon wygląda profesjonalnie, wiadomo przynajmniej za co się płaci.

Tara spoko, ja jednak myślałem o Twoich głośnikowych, wydaje mi się, że tutaj panaceum mogłyby być renomowane kable miedziane, a nie srebro. Może VdH od Magnum w górę?

Z tym się zgadzam. Myślałem, że skoro autor wątku zakłada taką mozliwość to rozmawiał z nimi i zdążyli rozszerzyć repertuar... Fakt, faktem jak dotąd dość wąski i mało życiowy, bo kto dzisiaj kupuje Harmana.

To w kazdym jeden z niewielu "zakładów", w którym modyfikacje przeprowadzane w kierunku uzyskania wyraźnych efektów sonicznych, a nie tylko zgodności z jakimiś tam teoriami. Dowód lezy cały czas na dnie szafy i wychodzi z niej kiedy wpada jakis znajomy przetestowac swój nowonabyty odtwarzacz z "wyższej półki" :). Nadal zdarza się, że wychodzi zdruzgotany...

Kolega ma srebrny IC Sonus Oliwa - i to może być źródło problemu. Ja bym poszedł w coś miedzianego, lub reczonego vdH The Second lub First.

dziękuje koledzy za pierwsze wpisy.Elb postaram się skołować sobie van den hula może załatwi problem,jednak coplanda i tak poddam małej modyfikacji aby wyciągnąć z niego trochę więcej.zależy mi aby ogólnie nie zmienił się charakter dzwięku coplanda tylko by dzwięk zrobił się bardziej gładki,szlachetny nie tracąc swej rozdzielczości a lampy pewnie potrafią to dać.

To First lub Second może być strzałem w 10.

PS. Gdyby ci się nie udało pożyczyć, to ktoś wystawił Firsta w ogłoszeniach za 400zł. Wynegocjuj 350zł, a jak ci się nie spodoba to sprzedasz za tyle samo. A jak będzie ci się spieszyło ze sprzedażą to wystawisz za 300zł i pewnie pójdzie w 1 dzień. Tak czy inaczej taka próbę można załatwić praktycznie 'bezkosztowo'.

McGyver, 27 Lut 2010, 13:11

>BTW, ma ktoś na Śląsku takiego VDH do pożyczenia na odsłuch?

Ja ci mogę pożyczyć, ale jak już sobie posłucham :-p

McGyver -ta lampizacja w denonku wygląda bardzo schludnie.powiedz mi ile czasu zajmuje ci taka modyfikacja i czy lampizacja da efekt jaki by mnie interesował czyli wygładzenie dżwięku bez utraty rozdzielczości bo myśle ze za około miesiąc może półtora poddał bym go lampizacji.narazie ten sam problem co każdy -brak kasy,bo od kiedy się wzbogaciłem(dostałem dom w darowiżnie)jestem częściowo spłukany.

Ciekaw jestem, czy kolumny przed kupieniem były odsłuchiwane.

Dla mnie to bezsens - zmiana kolumn, żeby było lepiej, a potem pisanie, że jest źle.

Oddaj kolumny i kup inne. Teraz modyfikacja, kable, stoliki itd. Wydasz cenę kolumn x kilka.

Każdy Ci chętnie podpowie w co dalej utopić kasę...

Niestety taka już dola audiofila - kupując nowy, obiektywnie lepszy klocek, trzeba synergię systemu budować od nowa.

wul71, 27 Lut 2010, 19:04

>McGyver -ta lampizacja w denonku wygląda bardzo schludnie.powiedz mi ile czasu zajmuje ci taka

>modyfikacja i czy lampizacja da efekt jaki by mnie interesował czyli wygładzenie dżwięku bez utraty

>rozdzielczości bo myśle ze za około miesiąc może półtora poddał bym go lampizacji.narazie ten sam

>problem co każdy -brak kasy,bo od kiedy się wzbogaciłem(dostałem dom w darowiżnie)jestem częściowo

>spłukany.

To zależy czy muszę to opracowywać od zera, czy nie. Bo jak już danego klocka robiłem, to mam obtrzaskane i nie muszę odkrywać ameryki na nowo. DCD1450AR już robiłem i opracowanie mam, więc mogę zmontować stosunkowo szybko. Efekt? Wygładzenie jest, w sensie usunięcia wszelkich sprzętowych szorstkich naleciałości. Ale szorstko też potrafi zagrać, jednak tylko wtedy kiedy takie jest samo nagranie. A rozdzielczość się nie traci, wręcz przeciwnie, słychać nawet więcej detali. I - ponownie - bez nachalności, bez włażenia "na twarz". Ale dość tego bo będą gadać że autoreklamę uprawiam, a ja tylko odpowiadam na pytanie :-)

Wuelem-. akustyki miałem możliwość porównać do vienn, i były moim zdaniem lepsze prawie pod każdym względem (z wyjątkiem barwy) wiec był to świadomy wybór, i jak napisał Elb teraz pozostało mi dopieścić system kablami ewentualnie tuningiem cd.fajnie mają ci co nie słyszą różnicy pomiędzy mbl a plastikowym jamnikiem np.moja żona

McGyver jak by się człowiek przejmował co o nim mówią inni to by ładnych parę lat mniej żył,dlaczego ktoś poświęcający swój czas i wiedzę nie miałby na tym zarobić i jestem świadomy tego że za dobrze wykonaną robotę trzeba godziwie zapłacić.i jeszcze jedno pytam na tym forum o poradę bo wiem że jest tu sporo ludzi posiadających odpowiednią wiedzę i trzymających tkz. poziom .

Wul71

Możesz napisać przy okazji słówko jak Audionet sprawował Ci się Mozartami. Bardzo bym prosił o kilka spostrzeń, gdyż sam właśnie rozważam kupno takiego wzmaka (póki co mam Pre- Audioneta i jestem z tego urządzenia bardzo zadowolony).

Słuchając rozumu....

Przepraszam, właśnie zauważyłem że w moim wpisie zjadłem jedno dość istotne słowo.

Chciałem napisać, że CZASAMI trzeba synergię systemu budować od nowa. Innym razem oczywiście od razu się uda i wtedy mamy problem z głowy.

Foni -uważam że było to bardzo dobre połączenie, audionet trzymał vienny za pysk aż miło,był to dzwięk gładki, szczegółowy z fajną przestrzenią tylko grało to u mnie w 19,5m2 i choć audionet ma zwarty, szybki bas to w moim pokoju nie mogłem go poskromić dlatego sprzedzłem vienny.a audionet moim zdaniem to niezły piec ,i z drugiej ręki chodzi po 4000-5000 pln za tę kase warto. myśle że za jakiś czas też chyba wejdę na dzielonego audioneta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.