Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 805S w Top-Hifi czy Harbeth w Q21

lukaszmajchrzak78

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

od długiego czasu poszukuję nowych kolumn do mojego zestawu. Kupiłem w ubiegłym roku wzmacniacz CREEK DESTINY, który współpracuje z odtwarzaczem MARANTZ SA-15S1. Niestety posiadane kolumny zupełnie nie pasowały do elektroniki, dlatego rozpocząłem poszukiwania kolumn. Może jest wielu przeciwników na forum marki B&W, ale mnie naprawdę spodobały się 805S, które słuchałem w salonie Top-HIFI. Byłem praktycznie zdecydowany na ten model i chciałem dokonać zakupu w przyszłym tygodniu. Wszystko jednak zmieniło się po tym, jak kolega zabrał mnie do salonu Q21, w którym trwała prezentacja kolumn Harbeth - model pod linkiem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zestaw ten posłuchałem na wzmacniaczu CREEK DESTINY (taki jaki mam) oraz na odtwarzaczu Ayon CD-S1s. Efekt po prostu mnie zaskoczył. Świetna przestrzeń, szczegółowość, analityczność (to co podoba mi się w B&W). Jednak największą niespodzianką był środek - szok. Czegoś takiego nie słyszałem. Słucham przede wszystkim jazzu, klasyki, trochę bluesa. Czułem się tak, jakbym był na koncercie na żywo.

Niestety niewiele znalezłem na forum na temat kolumn Harbeth, czy rzeczywiście moje wrażenia z odsłuchu są wiarygodne, czy przypadkiem takiej zmiany na plus nie wprowadził odtwarzacz Ayon oraz jakieś dobre okablowanie, listwy sieciowe itp. ? W przyszłym tygodniu jadę jeszcze raz do q21 z moim odtwarzaczem i okablowaniem, ale już przed odsłuchem chciałem jakoś się nastawić na te kolumny. Napiszcie proszę, jeśli słuchaliście te kolumny, jakie były Wasze wrażenia. Napewno wadą jest wygląd - duże pudła coś ala Altusy tylko w bardzo ładnym wykonaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/61880-bw-805s-w-top-hifi-czy-harbeth-w-q21/

Ukryta Zawartość

Nie wiele na temat Harbeth... toż to cała "Biblia" jest w tym wątku do którego zamieszczam ci link

A co do Harbeth ... hm usłyszałeś muzykę ... wierz mi że można z nich wycisnąć jeszcze więcej z inną lepszą elektroniką

Ukryta Zawartość

Dzięki, zaraz sobie poczytam.

Wiem, że można więcej, gdyż najpierw zagrało to z Accuphase E-560 i odtwarzaczem (także Accuphase, ale nie pamiętam jaki model). Podobno także dobrze to gra z wyższymi, mocniejszymi wzmacniaczami Ayon, ale nie chciałem już słuchać urządzeń, na które nigdy mnie nie będzie stać. To niestety zupełnie nie mój budżet. I tak wydatek na kolumny około 10 kzł. to dla mnie ogromne obciążenie i kredyt na 3 lata.

Jeszcze raz dziękuję za link. Rozumiem z twojej wypowiedzi, że to dobre kolumny i warto się nimi zainteresować.

-> lukaszmajchrzak78

"mnie naprawdę spodobały się 805S, które słuchałem w salonie Top-HIFI (...) kolega zabrał mnie do salonu Q21, w którym trwała prezentacja kolumn Harbeth (...)

czy rzeczywiście moje wrażenia z odsłuchu są wiarygodne, czy przypadkiem takiej zmiany na plus nie wprowadził odtwarzacz Ayon oraz jakieś dobre okablowanie, listwy sieciowe itp. ?"

Słuchałeś dwóch różnych zestawów kolumn w dwóch różnych akustycznie pomieszczeniach, prawdopodobnie przy innym ustawieniu kolumn. Dlatego nie zawracałbym sobie głowy problemami typu "dobre okablowanie, listwy sieciowe itp.". Czy słuchałeś tych samych nagrań?

Moim zdaniem taki odsłuch nie jest do końca wiarygodny, przede wszystkim ze względu na różnice w akustyce pomiędzy Twoim pokojem odsłuchowym, a pokojami w sklepach.

Najlepiej by było, jakbyś obydwa zestawy kolumn mógł przetestować na spokojnie u siebie w domu. Wtedy z takiego odsłuchu można by wyciągnąc jakieś wiarygodne i racjonalne wnioski.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

B&W 805S są bardziej uniwersalne. Harbethy grają "muzykę" ale nie każdą ...

Niestety i jedne i drugie mają małą wadę - brak basu ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Powiem szczerze, że akurat napewno basu nie było zbyt mało. Q21 ma salę odsłuchową około 24-25m2 (tak na moje oko), ja mam pokój 26m2. Nie wiem jak w kwestii ustawienia kolumn i wpływu akustyki pomieszczenia, ale na szczęście mam duże możliwości ustawienia, tak więc nie spodziewam się problemów (z akustyką pomieszczenia także jest OK).

Jeszcze jedno - obydwie kolumny słuchałem na tych samych nagranich - wszystkie odsłuchy do tej pory przeprowadzane były na moich płytach które dobrze znam. Fakt - pomieszczenia były różne. Przed zakupem będę koniecznie chciał skorzystać z odsłuchu porównawczego u mnie w domu lub w jednym ze sklepów (pewnie łatwiej będzie w Q21, gdyż jest to salon niezależny a Top-Hifi to z tego co się orientuję sklep dystrybutora) - ale to już drobny szczegół.

>"Przed zakupem będę koniecznie chciał skorzystać z odsłuchu porównawczego u mnie w domu"

To po co opinia kogoś z forum jak sam posłuchasz i ostatecznie ocenisz czy warto, czy nie ?!

Poza tym moim zdaniem w 26m2 to raczej kolumny podłogowe miałyby rację bytu.. Ale to tylko moja opinia.

Miałem 805 i faktycznie to bardzo dobre kolumny. Może poszukaj coś z drugiej reki. 805N chodzą z oryginalnymi podstawkami po około 5-6 tys. Właściwie jedyny minus to brak najniższego basu, ale za to super stereofonia, doskonała przejrzystość i dobra barwa.

zgadzam sie z przedmowca,jednak polecalbym na 26m podlogowki,jak kupisz podstawkowce to bedziesz mial nienaturalny dzwiek,wyprany z niskich czestotliwosci.Rocka nie posluchasz,bedzie srednitonowy jazgot,nawet jak wytlumisz pomieszczenie.Polecam B&W 704 albo uzywane 804

barwa i "Bałersy"?:)

Co do harbethów 5 - to skrzynia jest większą niż w niejednej podłogówce i basu produkuje wystarczająco. Dźwięk ma tak duża masę, że niejedna podłogówka się chowa. A piszący o jazgocie na średnicy sami sobie wystawiają laurkę.

Seba78 - nie ma co walczyć z wiatrakami... niech se tam piszą co chcą to tylko o nich świadczy... "gazetowi audiofile"

a kolega lukaszmajchrzak78 - już usłyszał Harbeth i już zrozumiał... o co chodzi...

Ja wolę jednak więcej niższego basu. Ewentualnie mogą być Harbethy + koniecznie sub Velodyne ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja kiedyś miałem okazję słuchać Harbeth + sugden i powiem krótko: nic ciekawego.. Nic mi się w nich nie podobało po niezłą stereofonią..

Jak masz się ładować w kredyt na pare lat to nie kupuj, żadnych z wyminionych bo za pare miesiecy bedziesz pukał sie w czoło mówiąc "i to jest dziwek za naście tysięcy zł?!"

Pozdrawiam i znikam

elvis

Gość intenser

(Konto usunięte)

lukaszmajchrzak78 - jeśli jesteś pod wrażeniem Harbetha to już przepadłeś

i gwarantuje Ci ze wraz z upływem czasu Twa miłość do nich będzie się nasilać

czasem trzeba przejść długą drogę , zatoczyć koło aby w końcu zakończyć poszukiwania na czymś co zwie się magią radialu

rozsmakowanie w naturalnej i prawdziwej barwie spowoduję ze większość innych głosników wyda Ci się napompowanych, wynaturzonych , podbitych , jazgoczących itp

elvis - nie sądzę, ze sundgen jest dobrym towarzyszem do tych głośników. One potrzebują rytmicznego i zwięzłego towarzystwa a nie zamulacza. A co do suba... jak najbardziej... zawsze można dołożyć sobie basu w najlepszym gatunku. Chociaż dalej twierdzę, że 5 dają go w ilości odpowiedniej. ostatnio jak słuchaliśmy 5 pędzonych wzmakiem Acu (który przecież przesadnie obfity na dole nie jest) to kanapa pod tyłkiem drżała jak rakieta sojuz przed startem. Ale to trzeba samemu sobie posłuchać... Dobra, nie ma co mielić - bo wyjdzie nie potrzebnie wątek pochwalano - dziękczynny. Najważniejsze, że jest możliwość posłuchania bo przede wszystkim właścicielowi powinno się podobać.

Malo basu w Harbeth??? A to dopiero numer:D Slyszales kiedys te kolumny w ogole?:D

Ten model w 26m2 to ideal. I tak jak powiedzial jeden z forumowiczow - jesli spodobaly Ci sie Harbeth to przepadles:-) Juz nic innego Ci sie nie spodoba (biorac pod uwage jakiej muzyki sluchasz).

nedj, 21 Lut 2010, 14:59

>-> lukaszmajchrzak78

>"mnie naprawdę spodobały się 805S, które słuchałem w salonie Top-HIFI (...) kolega zabrał mnie do

>salonu Q21, w którym trwała prezentacja kolumn Harbeth (...)

>czy rzeczywiście moje wrażenia z odsłuchu są wiarygodne, czy przypadkiem takiej zmiany na plus nie

>wprowadził odtwarzacz Ayon oraz jakieś dobre okablowanie, listwy sieciowe itp. ?"

>

>Słuchałeś dwóch różnych zestawów kolumn w dwóch różnych akustycznie pomieszczeniach, prawdopodobnie

>przy innym ustawieniu kolumn. Dlatego nie zawracałbym sobie głowy problemami typu "dobre

>okablowanie, listwy sieciowe itp.". Czy słuchałeś tych samych nagrań?

>Moim zdaniem taki odsłuch nie jest do końca wiarygodny, przede wszystkim ze względu na różnice w

>akustyce pomiędzy Twoim pokojem odsłuchowym, a pokojami w sklepach.

>Najlepiej by było, jakbyś obydwa zestawy kolumn mógł przetestować na spokojnie u siebie w domu.

>Wtedy z takiego odsłuchu można by wyciągnąc jakieś wiarygodne i racjonalne wnioski.

Zgadza się tym bardziej, że w Q21 byłem - obsługa super bardzo miła ale pokój odsłuchowy już "nieco" gorszy żeby nie powiedzieć inaczej. Słuchałem 3 różnych głośników i o ocenie sceny (głębokości i szerokości), przestrzeni, stereofoni nie ma mowy. W takich warunkach ocenić można barwę, szczegółowość, i poszczególne zakresy. Kolumny za nic w świecie nie chciały zniknąć z pokoju (monitory z przedziały 10-15 kPLN).

Druga sprawa to porównanie tych 2 kolumn. Nigdy się nie wypowiadam na temat urzadzeń, których nie słyszałem ale tutaj zrobie wyjatek. Jeżeli pogrzebać o Herbatnikach i B&W (słuchałem parę lat temu a pamięć ulotną jest) toż to są zupelłnie inne głośniki, inne szkoły dźwieku.

Pozdrawiam

Nigdy tego nie ukrywalem Panowie. Dzieki temu mam cos do powiedzenia w sprawie sprzetu, bo z nim na codzien obcuje i moje zdanie na temat poszczegolnych wynika z ich przesluchania. Pytam kiedy byles na odsluchu, poniewaz zmienilem ustawienie odsluchowki i w tej chwili kolumny "gina". Ale nie wypowiadam sie na tym forum by sie reklamowac wiec na tym poprzestane (jakby co zapraszam na priv).

Pozdrawiam i jak zwykle do uslug:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.