Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV-400xi, Krell S-300i

stanleypl

Rekomendowane odpowiedzi

skyrobin- mam odmienne zdanie co do średnicy 400. Słyszałem go w zestawieniu (wielokrotnie i długo) gdzie średnica była bardzo nasycona. Wg mnie, to kwestia zestawienia i pomieszczenia- może być skrajnie różnie, ale to jak prawie ze wszystkim.

>Kazelot

Nie chciałbym zabrzmieć jednoznacznie, że Krell 400 jest złym wzmacniaczem. Nie o to chodzi. Zwykle wiele zależy od warunków lokalowych, zestawienia systemu i gustu.

Jednak w Krellu trudno osiągnąć piękne, głębokie, soczyste barwy średnicy - 'aż do korzeni' i efektu gęsiej skórki ;-) nie tracąc nic z jej przejrzystości.

Może znacznie lepiej jest z modelem S-300i...

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Witaj Asmon .

Staram sie unikać dyskusji na tym forum ze względu na ich "rzeczowość" ale czasami chociaż trzeba kogoś poprzeć . Krell o którym mówimy to wydaje mi się ,że jest to 200 w przy 8 omach w klasie A i jest to całkowicie zbalansowana konstrukcja więc rozpisywanie się o tanich elementach i porównywanie tego wzmaka do budżetowych śmieci to jest jakaś bzdura !!!

Jakiś musical czy cambridge audio -ludzie zastanówcie się czasem o czym piszecie na tym podobno fachowym forum .

skyrobin, 24 Lut 2010, 20:00

"Jednak w Krellu trudno osiągnąć piękne, głębokie, soczyste barwy średnicy - 'aż do korzeni' i efektu >gęsiej skórki ;-) nie tracąc nic z jej przejrzystości."

Może i trudno, ale można ;) wiadomo, że można lepiej...

No właśnie -Description: Solid-state, remote-controlled, stereo integrated amplifier with 5 line-level inputs (1 balanced, 3 single-ended, 1 single-ended tape loop) and 1 set of single-ended preamplifier outputs. Power output: 200Wpc into 8 ohms (23dBW), 400Wpc into 4 ohms (23dBW). Output impedance: 0.17 ohm. THD: 1kHz

Po pierwsze to wzmacniacz nie oddaje całej mocy w klasie A - to widać choćby po wielkości radiatorów. Moje monobloki Lamma miały 100W w klasie A (a co dopiero 200W !), i aby oddać ilość ciepła jakie taki wzmacniacz produkuje, były jednym wielkim radiatorem. Każdy monoblok był wielkości skrzynki od piwa ! Krelle S300i/400xi mają chyba input stage w klasie A, a końcówki w klasie A/AB.

Po drugie, wartość 20W odnosi się do trybu 'Stand-by', a nie 'Idle', ale nawet tej katalogowej wartości Krell nie jest w stanie osiągnąć (jakaś głupia moda na produkty 'eko' - teraz kto poda że jego wzmacniacz zużywa mniej prądu na 'Stand-by', jest lepszy i bardziej ekologiczny). Nie pamiętam już dokładnie, ale z pomiarów hifi Critic wynika że na 'Stand-by' S300i zużywa chyba 50W, a włączony do sieci, ale bez sygnału (czyli 'idle') sporo więcej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

shorty20, 24 Lut 2010, 20:00

>Staram sie unikać dyskusji na tym forum ze względu na ich "rzeczowość"

I lepiej niech tak pozostanie...

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Byłem bardzo ciekaw kto z forumowiczów odpowie bo ja też chętnie bym się dowiedział bo przecież po to jest to forum -cyt z instrukcji do krella kav-300i ,a myślę ,że zasada się nie zmieniła "ALL CIRCUITS UP TO THE STAGE DRIVER OPERATE IN PURE CLASS A"

Dla zainteresowanych -KRELL 400xi był swego czasu w STEREOPHILE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są tam także pomiary .

I niech tak pozostanie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"(...)Nie pamiętam

>już dokładnie, ale z pomiarów hifi Critic wynika że na 'Stand-by' S300i zużywa chyba 50W, a włączony

>do sieci, ale bez sygnału (czyli 'idle') sporo więcej."

S300i zużywa w stand by 40 W, a włączony bez sygnału 60 W. Podczas pracy maksymalnie do 1000 W.

shorty20, 25 Lut 2010, 08:29

>Byłem bardzo ciekaw kto z forumowiczów odpowie bo ja też chętnie bym się dowiedział bo przecież po

>to jest to forum -cyt z instrukcji do krella kav-300i ,a myślę ,że zasada się nie zmieniła "ALL

>CIRCUITS UP TO THE STAGE DRIVER OPERATE IN PURE CLASS A"

>Dla zainteresowanych -KRELL 400xi był swego czasu w STEREOPHILE

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są tam także pomiary .

>

>I niech tak pozostanie .

No wlasnie - racje ma Ebelroth - stopien przedwzmacniacza klasa A, koncowka klasa A/AB. UP TO znaczy 'az do' a STAGE DRIVER to 'stopien koncowy'.

Robienie na tranzystorze 100W/8ohm w klasie A to czysty nonsens.

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

dagi, 25 Lut 2010, 11:57

>Hah, jeśli s300i nie ma przełącznika, to sprzedawca z wiadomo skąd musiał mnie bardzo brzydko

>okłamać..

Ma, tylko wewnątrz urządzenia, a ty pytałeś czy ma z tyłu ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Krell 400xi - głucha,bezdźwięczna czy jak kto woli bezbarwna średnica wyprana z muzyki. Brzmienie jak spod koca. Nie rekompensuje tego ładna przestrzeń, dynamika i bas. Taka prawda o tym klocku. Nie ma się co zachwycać.Chyba że ktoś nie ma porównania i jest mało osłuchany.Wtedy może się podniecać.

elvis512, to zalezy co jest prawda... czy jest jedna prawda? Chyba nie. Dla PILOTA to co napisal o 400xi jest prawda, dla Ciebie wrecz przeciwnie, a dla mnie nie do konca... Chyba trzeba sie pogodzic z faktem, ze w audio nie ma jednej oczywistej prawdy... Troche mnie wzielo, na filozofowanie...sorry...

majk!

masz absolutną rację. Nie ma jednej prawdy. Porównań może zawsze nasuwać się mnóstwo. Ktoś lubi sportowe auto za sztywność i predkosc, a niektórzy uwarzaja to za wade, wolą duze kanapowate auta, albo jakies hybrydy tego. Tak samo jest z krell'em itp.

Amen

Pozdrawiam

Elvis

dagi, 25 Lut 2010, 13:23

>Wewnątrz? Mogłbyś coś więcej napisać, jak to wyglada i czym to sie je?

Ludzie, wiecie do czego służy wyszukiwarka ? Nic tylko podać wszystko na talerzu ...

Tu masz zdjęcie wzmacniacza KAV-500i - w prawym dolnym rogu masz takie 3 czerwone przełączniki. Każdy ma pozycję 1 lub 2. W zależności od kombinacji jaką ustawisz, wzmacniacz będzie chodził na 100/120/220/240V. Przełączenie zasilania trwa 2s.

Napięcie to jednak nie problem. Problemem jest ten 'sim lock', którego Krell umieszcza w swoich urządzeniach i o którym pisałem wcześniej. Aby go zdjąć w S300i, musisz go podłączyć do komputera przez kabel RS-232. No i mieć odpowiednie oprogramowanie serwisowe aby się z urządzeniem połaczyć i to zmienić. A takie oprogramowanie ma tylko dystrybutor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elvis512, 25 Lut 2010, 14:55

>majk!

>

>masz absolutną rację. Nie ma jednej prawdy. Porównań może zawsze nasuwać się mnóstwo. Ktoś lubi

>sportowe auto za sztywność i predkosc, a niektórzy uwarzaja to za wade, wolą duze kanapowate auta,

>albo jakies hybrydy tego. Tak samo jest z krell'em itp.

Znaczy co? Krell to taki opel tigra?

pzdrw

soso

Krell to taki Lancer Evolution. Nie dla ludzi o słabych nerwach, miętkich nogach i rybim uścisku dłoni. Trzeba trochę ogarniać furę, aby tym jeździć ;-)))

Tak jak napisałem - nie każdy ma cojones grandes ;-)))

Fura bling bling gangsta stajla kojarzy mi się bardziej z czymś miękkim (aka ponton), więc to raczej jakiś Music Angel :-)))

>Elberoth, 25 Lut 2010, 16:34

....masz rację, tylko, że mi chodziło raczej o styl prezentacji....dużo góry....dużo pakowanego w karton basu i w zasadzie brak średnicy.....za ostatniego grajacego krell'a uważam ich koncówkę w "A" klasie (chyba 2 x 50 w).....ale o gustach się ponoć nie dyskutuje.....pozdrawiam serdecznie - Andrzej.

>Krell to taki Lancer Evolution.

Dawno już durnoty takiego kalibru nie czytałem.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.