Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV-400xi, Krell S-300i

stanleypl

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zamiana mojego wzmacniacza Musical Fidelity A 3.2 na Krella KAV-400xi lub Krella S-300i da mi istotny skok jakościowy jeśli chodzi o stereofonię. Chodzi mi głównie o szerokość sceny, głębię. Chciałbym ponadto, aby wokale były bardziej wyeksponowane. Mój system jest w zakładce "o mnie".

https://www.audiostereo.pl/topic/61857-krell-kav-400xi-krell-s-300i/

Jeżeli zależy ci na głębi i wyeksponowanych wokalach, to bez 2 zdań S300i będzie lepszy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przepraszam że się "wetnę" ale dodam swoje pytanie. Jak z wydajnością prądową Krella s-300i? Silny - niesilny? Słabszy czy silniejszy od NAD'a M3?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Trzeba by postawić dwa obok siebie i porównać. Niestety nigdy nie miałem takiej okazji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Krell 400xi w stosunku do A3.2 to nie przeskok o klasę, to jakościowa przepaść. Brać nie wahać się , zwłaszacza że Dynki to dobra kombinacja z Krellem. Nie słuchałem A308 ale znane mi osoby które miały okazję porównywać 400xi z 308 twierdziły że Krell jest jednak lepszym wzmacniaczem. Z całą pewnoiścią 400xi i jest też wyraźnie lepszy od A5 (mialem okazję porównać).

mikel, 20 Lut 2010, 20:13

>Przepraszam że się "wetnę" ale dodam swoje pytanie. Jak z wydajnością prądową Krella s-300i? Silny

>- niesilny? Słabszy czy silniejszy od NAD'a M3?

Ktoś ostatnio na forum robił porównania (brzmieniowe) M3 i S300i ... sprawdź w wyszukiwarce. W ostatnim HiFi Critic są pomiary S300i i zmierzyli 190W / 4Ohm i 320W / 4 Ohm mocy ciągłej, i odpowiednio 230W i 430W dynamicznej, więc chyba nie jest tak źle ;-)

Jest na tym forum wielu zapieczonych wrogów marki Krell, ale z moich doświadczeń wynika, że renoma tej marki na świecie nie jest dziełem przypadku. Między wzmacniaczami (odtwarzaczami również) MF a urządzeniami Krella jest przepaść. Przynajmniej w mojej opinii.

PMD,

>Krell 400xi w stosunku do A3.2 to nie przeskok o klasę, to jakościowa przepaść. Brać nie wahać się

>, zwłaszacza że Dynki to dobra kombinacja z Krellem. Nie słuchałem A308 ale znane mi osoby które

>miały okazję porównywać 400xi z 308 twierdziły że Krell jest jednak lepszym wzmacniaczem. Z całą

>pewnoiścią 400xi i jest też wyraźnie lepszy od A5 (mialem okazję porównać).

To w takim razie zbieram fundusze na tego Krella.

Jak masz możlwiość posuchaj gdzieś też 300i ja tego modelu nie słuchałem i nie wiem czym się będzie różnił od 400xi. 400-eki słuchałem z Vienna Acousti Mozart i CD MF A3.2 grało bardzo fajnie ale poszukałbym innego CD który ma więcej powietrza. A3.2 trochę za bardzo go zdusił jak dla mnie, choć z pewnością dobrze zrobił średnicy :)

Z tych dwóch krelli które wymieniłeś 400xi bardziej "włoży" wokal w nagranie. wszystko się zadzieje głęboko ale za linią kolumn. jak szukasz takiej maniery nagrań, że na każdym wokalista daleko do przodu to nie ten adres.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Witam kolege z mojego ...miasta ..szkoda tych funduszy....muzyka ..co to jest za stwor?..nie scena.. o nie...muzyka to rytm i barwa, kolor,emocje...a tego Dynaudio i Krell niestety nie zapewni ...szkoda czau....:)

Stanley

MF 3.2 na rynku wtornym kosztuje ok 2-2,5 tys. za 400xi wołaja okolo 6-6,5 tys.Wiec róznica około 4 tys czyli bardzo duzo.Przy 400xi zapomnij o takiej muzykalnosci i przyjemnosci ze słuchania srednicy jak w Twoim 3.2 zwłaszcza na wokalach ! Miałem 400xi i uwazam ze jest to pod wzgledem dzwieku jeden z najgorszych i najbardziej suchych i technicznych wzmacniaczy bardzo mocno przereklamowany ! Za nowy model s300i notabene o wiele lepszy musisz na rynku wtórnym dac około 7 tys. wiec około ponad 4 tys wiecej niz za Twojego 3.2.

Ktoś w ogłoszeniach juz od dłuzszego czasu sprzedaje ten s300i - dotad bez powodzenia.

Jak widac Krell też zszedł na dziady powierzajac produkcje Chińczykom.

Ale pierdoły piszą . Mam 400xi i wiem ,że zagra tak jak podasz mu sygnał . Jest neutralny ale jesli podłaczyc pod niego słabe źródło to pokaże ,że jest słabe . Sporo szukałem dobrego tranzystora i Krell został w domu . Ważne - po włączeniu gra marnie , trzeba rozgrzać .

...there is no spoon...

Temat założyłem po to, żeby uzyskać różne opinie na temat zamiany mojego Musicala na Krella, a nie dlatego że już chcę coś natychmiast zmienić w swoim systemie. Niestety mieszkam w takim mieście, że do najbliższego dobrego sklepu, gdzie można takich sprzętów posłuchać mam ponad 100 km. Dlatego słucham opinii tych co sprzęt o którym mowa znają.

Już Ci ktoś tu dobrze doradził.Kup MF A308 i bedziesz miał wszystko czego szukasz.MF maja swoją dusze ,Krelle zaliczyłbym do zwykłych drogich jazgotnikow-brak im pieknej barwy i emocji,chyba ze szukasz spektakularych łomotów i potężnego basu.

stanleypl,

Jeśli wybierzesz 400 xi to zanim go kupisz postaraj się przez parę dni u siebie posłuchać na takich nagraniach, których zazwyczaj słuchasz. Może być tak, że w pierwszych godzinach będziesz zachwycony ile to szczegółów, a po paru dniach zmęczony, że jest ich za dużo, bo np. skrzypnięcia struny o gryf wybijają się przed muzykę. To jest dobry wzmacniacz, ale na pewno nie do kupienia "w ciemno"

Krell ma dosc krytyczne opinie w USA, szczegolnie w USA. Ma tez grono zwolennikow. By rozsuplac ta zagadke trzeba.. wiedziec czego sie szuka.

Krell jest zdecydowanie z oddzialy chirurgii i to chirurgii precyzyjnej. Jest tak, ze porownujac wiele innych wzmacniaczy z krellem ma sie wrazenie, ze nie ukazuja wszystkiego, nie ukazuja tak wiele detali jak ukazuje krell. Szczegolnie, ze cena aparatu jest bardzo przystepna. No i niektorzy maja problem z rezygnacja z owych detali. Wydaje im sie, ze wiecej szczegolow to znaczy lepiej, wieksza scena to znaczy lepiej. Jest to kierunek ku dzwiekowi sluchawkowemu.

Ciekawa jest opinia uzytkownika z audioreview, ktory mial do czynienia z lampowcami i ktory nie akceptuje tego typu dzwieku. Ja chyba jestem takze z 'lampowych' klimatow. Zauwazylem, ze detaliczne systemy dobrze ukrywaja melodyjnosc instrumentow, sposob, w jaki melodia jest ksztaltowana a takze osuszane sa wokale czy barwy instrumentow. Pogon za detalem to slepa uliczka (moim zdaniem). Mozna kupowac coraz to drozsze i lepsze urzadzenia, ktore imponuja ta cecha ale muzyki w tym jest naprawde niewiele.

Jakos ratuje taka sytuacje analogowe zrodlo ale tez nie do konca.

Wracajac do poczatku - warto na poczatek zastanowic sie czego sie szuka nim sie wyda pieniadza na krella - to moze byc pomylka.

Review 9 of 13

Price Paid: $1700.00 from Audiogon

Summary:

I have been listening this integrated amp for a couple of months and I'm not very impressed of it. I was looking for a second system for my bedroom for casual listening. I heard it before at a friend's house and it sounded good, clean, clear but I did not listen it for a long time. After owning it for a few months I'm ready to put it on sale just like a whole bunch of other people selling their Krells in Audiogon. I guess most people get to listen to them at the store and get impressed by their HI-FI sound. Maybe it sounds clean but after a while it just WEARS YOU OUT! It is hard to listen to their amps for a long time. It must be that their use of transistors which are famous for ODD harmonics distortions is causing a very FATIGUING and UNINVOLVING sound. I guess that is what audio reviewers call it CLINICAL? After a while I feel worn out and nervous. I think most people buy them because High End magazines rave them. Do they actually own them or listen to them for enjoyment? or maybe they use them as a REFERENCE to compare other equipment? but after testing them they just go back to their own amps that they can listen for enjoyment. Krells are famous for their bass slam sound, but this integrated does not have too much of it. If you can listen to KRELL amps for a LONG time, I congratulate you, you are able to handle their very hard, nerve wrecking sound. I've heard other bigger Krell amps; some of them of course sound bigger and more powerful, but they all have the same signature. This is the first and last time I ever buy a KRELL. I own other brands, but they are not that bad.

Strengths:

Clear, quality construction; I guess you can resell it and get half of your money back.

Weaknesses:

Well, I think I wrote about it on my summary review, but to summarize, it has a very FATIGUING sound, HARD to listen to for LONG PERIODS of time. It is NERVE WRECKING.

Similar Products Used:

McIntosh Solid and Tubes, Audio Research, Cary, SONY SCD-777ES, Rega Apollo, CREEK.

Ten temat zrobil sie samonakrecajaca maszynka. Napisalem te kilka slow by nakreceni przez zakupem nieco przemysleli czego sluchaja, czego oczekuja.

Niedawno zamienilem bardzo muzykalne dokanalowe sluchaweczki Aurvana (rozkleily sie) na sennheisery w podobnej cenie. Przybylo wiele detali, jest czysto, klarownie, sterofonicznie ale bezdusznie i gdzies podziala sie przyjemnosc sluchania. To jest moim zdaniem ta sama sytuacja co z krellem. Krell is the best IF..

pzdrw

soso

jak zwykle tranzystorek pier...li od rzeczy.Suchy,jazgotliwy?Krell????Chłopie umyj sobie uszy ze dwa razy.Zenujace wpisy popełniasz jak zwykle.A autorowi watku polecam rzeczywiscie posłuchanie jakiegokolwiek Krella,zeby nie polegać na opiniach jakiegoś przygłupa...

Ważne jest zestawienie systemu,kable żródło etc.W przypadkowej konfiguracji wzmacniacze Krella nie pokażą swoich możliwości.Mam Krella kav300i i przesiadka z lampiaka nie boli,a poziom nieporównywalny.Żle o Krellu piszą ci ,którzy połkneli drogie,przypadkowe zestawienia .Na poziomie cen używanych ,nie ma tak grających wzmacniaczy.

>>jak zwykle tranzystorek pier...li od rzeczy.Suchy,jazgotliwy?Krell? ???Chłopie umyj sobie uszy ze dwa razy.Zenujace wpisy popełniasz jak zwykle.A autorowi watku polecam rzeczywiscie posłuchanie jakiegokolwiek Krella,zeby nie polegać na opiniach jakiegoś przygłupa...

Właśnie miałem to samo napisać apropos tranzystorkowych wpisów. Nic bardziej nie wkur... na forum niż takie pieprzenie głupot.

Co do Krella s-300i to brak muzykalności nie można mu zarzucić także polecam odsłuch. Sam się zastanawiam czy jednak nie pójść w tym kierunku. To porządny wzmak. Znacznie tańszy od Marantza 11s2 a grał na tym samym wysokim poziomie.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Właściwe podejście do tematu prezentuje soso. A ponieważ najważniejsza jest muzyka to polecam A308 lub Gryphon Tabu Century. Oba słuchałem i oba są we właściwym stylu. Słuchałem też 400xi i to nie jest to. Suchotnik. Duży bas i chuda średnica.

Mnie KAV-400xi mimo świetnej detaliczności szybko zmęczył, Krell S-300i jest bardziej muzykalny, daje brzmienie nasycone, a dopierając odpowiednie źródło i okablowanie, o czym już wcześniej wspomniał mi Elberoth, a sam się przekonałem, można dostosować dźwięk do własnych wymagań. Zdecydowanie polecam najpierw odsłuch S-300i.

soso, 21 Lut 2010, 10:12

Bardzo trafne spostrzeżenia.Nadszczegółowość korzystnie wypada przy krótkich prezentacjach,odsłuchach mających wzbudzić poklask,a efektowna ekspozycja detali zawsze w pierwszej chwili stawia inny system,powiedzmy,w niekorzystnym świetle.

Szczegóły,które zazwyczaj w muzyce grają rolę "wypełnienia","gustownego dodatku" nagle zaczynają aspirować do roli pierwszego planu,zamiast być umiejętnie w muzykę wplecione wyskakują z głośników niczym tasaki.I nie trzeba koniecznie krell'a z bowersami aby rzucić przeszkadzajkami w twarz.

Ja nie przeczę,że znajdą się amatorzy takiego brzmienia,czy to jednak dobry kierunek dla miłośnika muzyki...?

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.