Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  184 członków

Xavian Klub
IGNORED

Klub Xaviana

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Straszna cisza w temacie Xaviana. W takim razie mam pytanie o grubość podstaw górnej i dolnej w oryginalnych standach ST612. Wstępnie założyłem 10mm na górną i 15mm na dolną a w tym tygodniu mają iść do cięcia i mogę jeszcze poprawić.

Wiem że kolega p-a-b-u ma te standy, może jeszcze któryś z kolegów?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Panowie Xavian Jolly w Premium Sound!

Stolarka mistrzostwo. Mój kolor, moje drewno :)

Czy ktoś zna głośniki montowane?

Ciekaw jestem jak to gra, naprawde piękne.

Czy w całej nowej serii Xaviana to nie te same nisko-średniotonowe drivery co w nowych Proacach Tablette 10?

Proac na swojej stronie pisze i nich:

"The new Tablette 10 has cutting edge new drive units, the bass driver has a Paginna Mika cone which is reed leaves mixed with Mika and coated with an acoustic dope."

post-4029-0-15708900-1493454334_thumb.jpg

Czy w całej nowej serii Xaviana to nie te same nisko-średniotonowe drivery co w nowych Proacach Tablette 10?

W ProAc Tablette 10 stosowane są norweskie Seasy CA 13 o celulozowej membranie ,ta sama technologia co w Tablette II niegdyś CA11 , oraz Sonus Faber Minima i Minima Vintage (te dostały nowy okrągły kosz 12cm ) . Wysoko tonowy to ScanSpeak Discovery serii D2604.

Głośniki z pokazanego modelu Xaviana mają się do tych co w ProAcu jak dwa samochody pokazane poniżej ,jeden to BMW X5 ,drugi prawie jak X5 :-)

post-15230-0-23624300-1493464223_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Witam, jest może ktoś z Poznania lub wielkopolski posiadający Stelle? poszukuję kolumn do Mcintosha MHA 150, ciężko coś sparować, odsłuchiwałem z 15 par w tym Focal Aria, YB Zephyr, Harbeth 30.1, Impuls Audio Lagune (znakomite ) ale jeszcze to nie to. Chętnie umówiłbym się na godzinkę odsłuchu z moim Makiem :)

Stella nie zrobiła w tej cenie na mnie aż takiego wrażenia...odsłuchiwałem w kontraście do XN 250 , Ambry też i powiem szczerze że nie dopłaciłbym tej różnicy. Wykonane są pięknie , brzmienie też jest OK..ale nie padłem z wrażenia. YB Zephyr słuchałem ostatnio też w kontraście do XN 250...grają świetnie, choć Xaviany broniły się do pewnego pułapu rewelacyjnie.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Witam, jest może ktoś z Poznania lub wielkopolski posiadający Stelle? poszukuję kolumn do Mcintosha MHA 150, ciężko coś sparować, odsłuchiwałem z 15 par w tym Focal Aria, YB Zephyr, Harbeth 30.1, Impuls Audio Lagune (znakomite ) ale jeszcze to nie to. Chętnie umówiłbym się na godzinkę odsłuchu z moim Makiem :)

Jak kolega 'spnmdm' wspomniał zwróć uwagę na XN 250 miałem okazje je i Ambre przesłuchać

dylemat ale chyba te pierwsze wybrałbym.....

Stella nie zrobiła w tej cenie na mnie aż takiego wrażenia...odsłuchiwałem w kontraście do XN 250 , Ambry też i powiem szczerze że nie dopłaciłbym tej różnicy. Wykonane są pięknie , brzmienie też jest OK..ale nie padłem z wrażenia. YB Zephyr słuchałem ostatnio też w kontraście do XN 250...grają świetnie, choć Xaviany broniły się do pewnego pułapu rewelacyjnie.

Byłbym wdzieczny gdybyś napisał w jakich aspektach brzmienie Xavian'ów było lepsze pd YB, a w jakich YB był lepszy od Xavian'a?

Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, ale na XN 205 dźwięk był cieplejszy i bardziej zwarty. YB prezentowały większe napowietrzenie, detal, są zdecydowanie zimniejsze. Bas..hmmm kwestia oczekiwań. XN bardziej zaokrągony, Zephyr punktowy, mocny zwarty. Nie wiem jak to inaczej opisać :)

Jakby ktoś chciał kupić to do sprzedania mam XN 250 w idealnym stanie ze stendami oryginalnymi drewnianymi wszystko w kolorze wiśnia.

Jakby ktoś chciał kupić to do sprzedania mam XN 250 w idealnym stanie ze stendami oryginalnymi drewnianymi wszystko w kolorze wiśnia.

Co teraz będzie cieszyć Twoje ucho?

"Lampa nie umiera nigdy"

Diapason Adamantes. Są fundusze to zmienię, ale XN 250 to świetne monitory i trochę żal:)

Super, zadowolenia życzę :)

Jak będziesz już owe w posiadaniu mieć daj znać wpadnę ocenić :)

Ps. Fakt Xavian XN 250 szkoda, dobre kolumny.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, ale na XN 205 dźwięk był cieplejszy i bardziej zwarty. YB prezentowały większe napowietrzenie, detal, są zdecydowanie zimniejsze. Bas..hmmm kwestia oczekiwań. XN bardziej zaokrągony, Zephyr punktowy, mocny zwarty. Nie wiem jak to inaczej opisać :)

YB są neutralne , precyzyjne bez podgrzewania na średnicy ale przy lampie Cayin a88 faktycznie mogą się podobać cieplejsze kolumny.

Następca a88 czyli CS88 jest zdecydowanie cieplejszy i muzykalniejszy ....idzie w stronę A70 ale z wykopem i dynamiką. Coś pomiędzy a88 a a70.

Edytowane przez Luk77
  • 3 tygodnie później...

Czy mógłby sie ktoś wypowiedzieć na temat Xavian XN 270? Mogę kupić od znajomego. Bardzo mi się podoba jak to gra z jego sprzętem. Zdążyłem sie zapoznac że to seria już nie produkowana. Wzmacniacza jeszcze nie mam. A może jest jakiś użytkownik takich kolumn, który doradzi mi czy warto pchać się w to czy nie?

Zdecydowanie lepiej polować na XN 250. XN 270 potrzebują mocnego pieca, dużo prądu żrą i nie są łatwe do napędzenia. Słyszałem również że to 18 revelator nie ma już tak fajnego brzmienia jak 15 - tka w XN 250.

Zdecydowanie lepiej polować na XN 250. XN 270 potrzebują mocnego pieca, dużo prądu żrą i nie są łatwe do napędzenia. Słyszałem również że to 18 revelator nie ma już tak fajnego brzmienia jak 15 - tka w XN 250.

270-tki to obudowa zamknięta, nie schodzi bas tak nisko jak z 15-tki Revelatora w XN250 w BR ,poza tym srednica pasma w 250 -tkach lepsza niż w 270.

W pełni szczęśliwa aplikacja 15 Revelatora to 10 litrów netto , czyli obudowa nieco większa niż w XN250 ,bas jest głębszy ,precyzyjny ,świetnie artykuowany na podzakresy i nie traci nic ze swojej szybkości . Takie monitory wykonywaliśmy dla naszego klienta pod Cayina A-50 T na lampie EL34 . Aplikacja z wysokotonowycm SB Acoustic Satori jest zdecydowanie ciekawsza za sprawa możliwości niższego podziału pasma ,większej powierzchni membrany drgającej wysokotonowego SB Satori .Brzmienie jest ciekawsze ,bardziej nasycone niż z Revelatorem D2905/9700 (zwanym małym Revelatorem ) w XN250.

ScanSpeaki Revelator 15 i 18 znam na wylot ,ponieważ nie są nowością to na przestrzeni lat poznałem je bardzo dobrze .15 -tka Revelator powlekana,z magnesem 110mm bo ta była pierwsza na rynku niebawem liczyc będzie sobe 20 lat od momemntu powstania ,to bardzo udane głosniki do właściwych aplikacji .

Teraz wykonujemy klientowi podłogówkę malą 15 Revelator x2 na basie + 15 M revelator+ SB Satori TW29RN-B. Grać będzie ,ale już na dwa basowce 15cm potrzebny mocniejszy wzmacniacz niż push pull na EL34.

Nie ulega jednak wątpliwości że XN250 to udana kolumna .

Edytowane przez Studio16Hertz

I w ten sposób właśnie zdobywam jakąś wiedzę. A wydawało by sie że kupno głośników to taka prosta sprawa. Dziękuje za konkretny opis. Czyli co? Szukam dalej.

Znajomy jaki wzmacniacz ma podłączony do 270 -tek ?

250 miałem okazje posłuchać maja swój urok

Znajomy jaki wzmacniacz ma podłączony do 270 -tek ?

250 miałem okazje posłuchać maja swój urok

Jest to wzmacniacz Atc. Sam wzmacniacz mocy. Wspominał co to za model ale nie pamiętam bo nie jestem obeznany w temacie. Wiem tylko że angielska konstrukcja. Moge spytać jeszcze raz i odpiszę.

Mamy ostatnią parę XN250 Evo. Kolumny są z ekspozycji, z pełną gwarancją, faktura, paragon.

Możliwość zakupu w promocji z oryginalnymi standami lub bez. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu.

http://www.premiumsound.pl/product/search?query=xavian+xn250

pozdrawiam

www.premiumsound.pl

Kto słucha, nie błądzi...

• 1 miesiąc później...

Dziś odbieram Xaviany Gran Colonna kolejnym krokiem będzie wymiana biednego denona pma 710.

Z opinii rozsianych po internecie klarują mi się dwa wzmacniacze: Atoll in100 i Baltlab Epoca 2.

Czy macie jakiegoś faworyta w tym zestawieniu?

Może coś innego? Najchętniej używka, do 2,5-3k.

Tego modelu nie miałem okazji posłuchać ale spróbuj z Heglem 80

słuchalem z nim Xaviany Neox1 i Perły

na ale chodzą po 4 używki( może cosik zbijesz na cenie )

z tego co zauważyłem powoli 80 odchodzi na rzecz 90

dziś będę miał okazję usłyszeć go z Heglem 200, na ten oczywiście mnie obecnie nie stać, ale mogę dać ogląd ja brzmi z Heglami.

Sprzedający zasugerował jednak, że to połączenie może być trochę za jaskrawe - zobaczmy.

jakieś inne typy? :)

Dziś odbieram Xaviany Gran Colonna kolejnym krokiem będzie wymiana biednego denona pma 710.

Z opinii rozsianych po internecie klarują mi się dwa wzmacniacze: Atoll in100 i Baltlab Epoca 2.

Czy macie jakiegoś faworyta w tym zestawieniu?

Może coś innego? Najchętniej używka, do 2,5-3k.

Bardzo dobre głośniki

Colonna nadaje się do bardzo dobrych wzmacniaczy które po prostu nie napędzą wyższych modeli (np. Perla i wyżej, Dynaudio) Ja gram z Sugdenem A21 (wielki klasyk)- wychodzi pełny, dynamiczny dźwięk. Sądzę że tu H80 wykaże się z Colloną doskonale, albo czysta klasa A , np. mniejsze Unison Research, może Densen b-100, wspaniałe, "budżetowe" Coplandy.

H200 akurat celuje w bardziej wymagające kolumny/ monitory.

Zawsze się zastanawiałem dlaczego na rynku dominują wzmacniacze 40-100W, a recenzjach głośników przeważnie pisze się, że "lubią prąd." Z Colonną nie będzie tego problemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.