Skocz do zawartości
IGNORED

Jazz i kontrabas - czego szukać?

xwx

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ten żarcik z chirurgiem był przynajmniej zabawny :-)

A wracając do kontrabasu pomyślmy - nawet jeśli samplowany to co? Gdyby ten wątek miał tytuł Kino i Osioł - to chyba zgodzilibyśmy się, że najlepszy osioł w filmie jest w Shreku - mimo, że nieprawdziwy ;-)

Pozdrawiam

D.

PS: Skalpel jest podobny do Cinematic Orchestra, popieram bo polskie.

Darekk>

Do łba by mi nie przyszło, by kogokolwiek zwyzywać. Wydaje mi się jednak, że (pomijając kompletnie kwestię czy Skalpel i Cinematic Orchestra "grają" jazz - nie chce mi się rozpętywać kolejnej wojny o nic) istnieje zdecydowana różnica pomiędzy basistami, a użytymi samplami basu. De gustibus jednakże i może w istocie o to chodziło rozpoczynającemu wątek xwx. Inna sprawa, że pytał o bas grające jeśli nie jedyne i pierwsze, to przynajmniej znaczące skrzypce. Nie wydaje mi się, by z tego punktu widzenia Twoje propozycje były trafione. Ot i tyle.

A do Parkera może przekonają Cię nagrania William Parker Quartet np. O'Neal's Porch (AUM Fidelity), czy Raining on the Moon (Thirsty Ear), a nie byłbym sobą, gdybym nie dodał Painter's Spring (Thirsty Ear), bo występuje tu Daniel Carter. Wprawdzie to free zbliżone do ....and William Danced, ale cóż - Daniel Carter! Pozostałe znane mi z nim nagrania mogą być już dla Ciebie niestrawne;-)

Pozdrawiam jak zwykle...

Pavbaranov:

oczywiście masz rację, ale wątek był niedawno reanimowany więc po prostu napisałem co mi się podoba (ale zacząłem od MMW - to prawdziwy jazz zgoda?). Mógłbym jeszcze dodać EST - ale to znów jest trio i raczej fortepian dominuje.

Dzięki za rekomendacje - sprawdzę.

Pozdrawiam

D.

PS: myślałem, aby otworzyć wątek pt. gdzie się kończy jazz - to ciekawy temat, nie tyle na akademickie dyskusje co raczej okazja do wymiany rekomendacji dla szukających czegoś nowego i wartościowego na obrzeżach

Darekk>

Hmmm... MMW i jazz powiadasz? Cóż - znów daleki od rozpętania burzy, oraz prezentacji swego prywatnego zdania - bodaj w wywiadzie z nimi przeczytałem, że nie grają wcale jazzu;-)

A propos PS. Kiedyś była burza na pl.rec.muzyka.jazz przy okazji płyty AMJ/PM. Bicie piany, w którym i ja pocześnie uczestniczyłem;) Sam temat jest ciekawy, problemem może być jedynie dość niedefiniowalne zjawisko, jakim jest jazz. Prędzej chyba - jeśli chcesz zapodać taki wątek, z takimi odpowiedziami, jakich oczekujesz - założyć wątek "obrzeża jazzu" czy tp. Wbrew pozorom sporo takiej, nieklasyfikowalnej/trudnoklasyfikowalnej muzyki jest i to ciekawej. Przynajmniej dla mnie. Sporo też i nieciekawej, ale tak jest wszędzie.

Pavbaranov

Piszesz: "Hmmm... MMW i jazz powiadasz? Cóż - znów daleki od rozpętania burzy, oraz prezentacji swego prywatnego zdania - bodaj w wywiadzie z nimi przeczytałem, że nie grają wcale jazzu;-)"

- Może MMW chcieli się odciąć od tzw. środowiska PSJ? - przecież też nie są nominowani do Fryderyków ;-) (mimo że Medeski to nasz chłop przecie!)

--> oldbeat,

Skuteczna reklama :) Trio Earla Klugha zakupione i przesłuchane. Kontrabas Ralpha Armstronga bardzo miły. Całej płyty zresztą bardzo dobrze się słucha. Jeżeli ktoś szuka ładnie nagranej, bezpretensjonalnej muzyki zagranej przez mały, akustyczny skład to dobrze trafił. Pozdrawiam. WS

Najlepszy bass? Oczywiscie "Oles", ale nie brat tym razem, michal tokai trio - bird alone, bas ktory

miazdzy, dodatkowo jest zespolona czescia calego zespolu, muzycznie plyta rewelacyjna, nagranie referencyjne,

chyba nawet lepsze, a napewno porownywalne z texierem label bleuem...

fajny wątek ale chciałbym zwrócić uwagę na sposób w jaki nagrywa się bas. prawie każdy muzyk (mówię o nowszych, tzn lata 80+) wypracował sobie swoje brzmienie i sposób nagrywania kontrabasu. w samym ECM prawie każdy wykonawca realizuje troche inaczej swoją koncepcję brzmienia.

ponieważ jesteśmy na audiofilskim forum pozwolę sobie zadać pytanie, który sposób realizacji nagrania jazzowego basu podoba Wam się najbardziej i czy mieliście okazje porównać go do występu na "żywca"?

pozdr

>parmenides ha i tutaj mozna byloby zamknac ten piekny watek, bo ja nie slyszalem jeszcze elektroniki, ktora

zagralaby kontrabas 1 do 1, tzn bez podkolorowan, z pelna plynnoscia, rozdzielczoscia i roznorodnoscia barwy

tego zakresu, a to dopiero jeden instrument, a co jak gra orkiestra zlozona z 40stu instrumentow

na zywo, niewazne juz czy graja na placu w ogrodzie czy super akustycznie sali, tego niestety nawet

system dcsa nie zagra na 60%, niestety...

ps

tzn dcs zagra to, ale glosniki spier... koncowke...

parmenides>

Który? William Parker dla AUM Fidelity, Dave Holland dla ECM (ale nie tylko), generalnie CIMP - bo tu przynajmniej słyszę, że nie tylko muzyk gra inaczej, ale także, że na zupełnie innym kontrabasie, Reginald Veil na płytach B.Marsalisa, Kent Kessler.... Marcin Oleś.

Różnych basistów słyszałem na żywo spośród tych, których mam płyty. Najlepsze jednak doświadczenie mam z Marcinem. Nie tylko dlatego, że słyszałem go w niezliczonych już wykonaniach, ale również dlatego, że raz przez przypadek udało mi się usłyszeć go zupełnie akustycznie. Zwykle Marcin grywa używając małego combo, zaś dźwięk z instrumentu jest zbierany przez mikrofon (nie pick-up, jak w większości). Podczas ostatnich koncertów w Alchemii, na swoim występie solowym zapomniał jednak włączyć piecyk i w ten sposób mogłem posluchać wersji zupełnie akustycznej, wersji z nagłośnieniem z combo, a także wersji w domu. O ile wersja z combo daje się porównać z wersją domową, tak wersja w 100% akustyczna nie jest porównywalna z niczym. I nie chodzi nawet o to, że ów piecyk jest jak na kontrabas stosunkowo mały (ale to świadomy wybór Marcina), ale, że to już nagłośnienie odbiera część "charakteru" kontrabasu. Akustycznie zabrzmiał on... hmm... po prostu szlachetniej.

A ja właśnie wracam z koncertu Stańki z Simple Acoustic Trio w małym klubie (siedziałem 3-5m od muzyków) - i po raz kolejny mam wrażenie, że na koncertach kontrabas jest nagłaśniany dość delikatnie - osobiście chciałbym więcej. Niestety, tak jak pisze pavbaranov, nawet słuchanie na żywo nie jest słuchaniem akustycznym ze względu na nagłośnienie.

D.

Jimmy Garrison- takie granie mniej w klimatach ECM,

brzmienie osiągane bardziej od wewnątrz muzyki

a klimaty ECM, kojarzą mi się z tym napisem nad klasą kontrabasu:

'Chcesz być szczęśliwy? Graj na kontrabasie!'

jak ktoś lubi takie klimaty to przeskoczę swobodnie

do puzonu wentylowego:Bob Brookmeyer

kiedyś była taka exstra winylka ze Stanem Getzem- zusamen

spokojne ciepło basu

W zasadzie to nie wiem, czy to jeszcze jazz, raczej nie, ale polecam radykalnym milosnikom kontrabasu przesluchanie plyty Joelle Leandre & William Parker "Contrabassess" (Leo) - dwa kontrabasy i nic wiecej, swietnie nagrane. Kontrabasy zupelnie inne - z jednej strony pulsujacy free jazzem i zakreconymi pochodami bas Parkera, z drugiej znacznie bardziej abstrakcyjny bas Leandre. Plyta ciezka, choc miejscami mocno liryczna, jak ktos naprawde lubi kontrabas - warto sprobowac.

Pozdrawiam.

a tego pana już zapomnieliśmy

przecież to klasyk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

udzielał się też z Patem Metheny- jak ktoś lubi... :-)

no i oczywiście w rodzimym Weather Report

to lubię:

[obrazekLUKASZ-276030_1.jpg]

post-6725-100009272 1170265412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i_names>

No to z tej samej bajki trafiły do mnie ostatnio:

Peter Kowald - Duos (FMP); przy okazji jest też Duos II

Peter Kowald - Silence and Flies - Live at Nigglmühle (Free Elephant)

Peter Kowald/William Parker/Peter Jacquemyn - Deep Music (Free Elephant), przy czym są to 2 duety, a nie trio

Vinny Golia/Joelle Leandre/Ken Filiano - Haunting the spirits inside them... (Music & Arts) i jak na tę wytwórnię dość dobra jakość dźwięku

Piekielnie to dobra muzyka, choć wymagająca... I jak powiedział i_nemes - jeśli ktoś naprawdę lubi kontrabas - warto spróbować.

Swoją ścieżką a propos p. Joelle - ciekaw jestem ile kobiet grywa na tym zacnym instrumencie i kto je im nosi;-)

pavbaranov, 8 Mar 2005, 18:01

>markowski>

>Cóż, może nie zapomnieliśmy, a jedynie zauważamy, że ten Pan przeszedł do historii jako basista, ale

>grający na gitarze basowej, a nie kontrabasie....

wiem wiem

To ja sobie pozwolę dodać jeszcze jednego basistę;-)

Bertram Turetzky. Facet wprawdzie nie przynależy do grona jazzmanów, jednakże udzielił się na kilku jazzowych, czy prędzej okołojazzowych płytach. Turetzky jest wirtuozem kontrabasu, dla którego kompozytorzy muzyki współczesnej napisali kilka (może więcej) kompozycji, który jest nauczycielem wielu basistów, także jazzowych. Jazzopodobne jego nagrania dostępne są na Nine Winds (ale mi dostępność;-) - jedynie przez internet, sprawdzałem możliwości ściągnięcia z Europy, ale praktycznie nie istnieją:-(), na Music & Arts i... pewnie jeszcze na kilku (np. z Wadadą na Tzadiku). Często grywał z Vinny Golią.

Dodam:

Angelo Badalementi "Fire Walk With Me" (Twin Peaks 2)- wspaniały ciepły klimat - przewaga kontrabasu i fortepianu. Polecam!

ps. Tutaj znajdziesz fragmenty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Brian Bromberg - wczoraj przez przypadek odkryty. :) Mysle, ze warto sie zainteresowac i posluchac. Ja akurat posiadam plyte "WOOD". Wiecej pod tym linkiem:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Slav>

Obawiam się, że szlachetnego brzmienia kontrabasu u Bromberga (skądinąd technicznie świetnego muzyka) jak na lekarstwo. BB zwykle grywa na elektrycznej gitarze basowej;-)

Masz racje pavbaranov :), niemniej warto sie zainteresowac, chocby ta plyta, ktora posiadam i jedyna ktora znam i moge polecic. ;). Zanim "zostawilem" ow wpis, sprawdzilem w wyszukiwarce czy takie nazwisko sie pojawilo i ku zdziwieniu jednak nie, wiec moze ktos sie zainteresuje, bo Ci co siedza glebiej "w tym temacie" jak Ty napewno juz znaja tego basiste.

Pozdrawiam.

Slav>

Pewnie tak;-) Ja po prostu w kwestii "czystości" wątku, bo pytający szukał kontrabasu, który gra pierwsze skrzypce... (bas? pierwsze skrzypce?.... hmm... chyba przesada;-))

Dzisiaj w łapki znów mi wpadł Holland - jeszcze raz gorąco rekomenduję.

No tak, przyczepilem sie tego Gromberga tylko i wylacznie z tego powodu, ze plyta, ktora posiadam akurat miesci sie w "ramach" tego tematu. Wiec nie wprowadzam niepotrzebnego zametu. Polecam jednak przesluchac "WOOD". Dla zwolennikow malych skladow jak i utworow granych wylacznie na kontrabasie. Swietnie nagrana plyta.

Pozdrawiam.

albo cos przeoczylem, albo rzeczywiscie nikt nie wymienil plyty absolutnie wyjatkowej: december poems - peacock, garbarek, ecm, 1979. jesli ktos wymienil - czapka z glowy. jesli nikt - uczcie sie dalej, szukajcie i oszczedzajcie pieniadze, szanowni panstwo, na rzeczy, bez ktorych sie umiera niefajnie, znajac je tylko z opowiesci:-)

Odszedl NHOP w wieku 58 lat, o wiele za wczesnie.Tym wieksza strata ,ze w ostanich swoich plytach nie tyle popisywal sie wiruozeria solowek kontrabasowych, ile postawil na granie zespolowe ,co muzyce wyszlo tylko na dobre /vide: "This is all i ask for"- chyba taki tytul, pisze z pamieci/.Pozdr.

zaproponuję Charliego Hadena, tym razem z gitarzystą Christianem Escoude, na płycie Gitane. To wycieczka w rejony Django Reinhardta, ale kontrabas Hadena robi za cały Hot Club!

Polecam i pozdrawiam

muzyka łagodzi obyczaje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.