Skocz do zawartości
IGNORED

Jazz i kontrabas - czego szukać?

xwx

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo początkujacym ignorantem w cudownej atmosferze jazzu i jego wszelkich odmian. W swych poszukiwaniach błądzę po różnych zakamarkach muzycznego światka i bardzo zależy mi na poradzie osób, które orientują się na jakim wydawnictwie płytowym, zagranicznym lub krajowym, niepodzielnie rządzi lub chociaż gra pierwsze skrzypce :) kontrabas, ze swym cudownym, ciepłym, czasami groźnym brzmieniem, które mnie osobiście bardzo przypadło do gustu. Proszę, poradźcie mi czego szukać, jaki wykonawca lub zespół na swojej płycie ma kontrabas za motyw przewodni, za soliste, za wokalistę nieomlaże. Czekam z niecierpliwością na jakiekolwiek informacje. Dziekuję i pozdrawiam wszystkich jazzofilów. Cieszę się, że dojrzałem do tej muzyki, mam nadzieję, że to rzeczywiście nie tylko chwilowa fascynacja.

https://www.audiostereo.pl/topic/6176-jazz-i-kontrabas-czego-szuka%C4%87/

Rzuć uchem na płyty Charlie Hadena np : Nocturne , lub Beyound the misoury sky ( w duecie z Pathem Metheny ).

Jest to porządne , spokojne granie .

Polecam ci tez płytę J. Loussier Trio plays Satie . Co prawda , kontrabas nie gra tam " pierwszych skrzypiec" ale pozwala sobie na sporo , a ponadto jest fenomenalnie nagrany (fortepian i perkusja zresztą też ;-)

zapomnialem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Wiecej tego samego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu są nawet dwa utwory w mp3 !

Ukryta Zawartość

a... jeszcze na zachętę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Vinyl_pl

Wreszczie normalne pytanie jakie trzeba bylo zadac ...

"Nocturne" Chadena nie polecam - bida straszna.

Jesli bas, piano i Haden to "None But the Lonely Heart"

Jak zawsze aTom ma racje :) - ale to moze byc dosc ciezka plyta.

Moze cos z Sam Jones - mam do niego slabosc. No i te lata, w ktorych nagrywal to sie wtedy robilo muzyke

... chyba zyjemy w zlych czasach :(

Do wczoraj byłem przekonany, ze tylko szarpany...wczoraj doznałem olśnienia, zauroczenia, emocjonalnego trzęsienia ziemi i wiem, ze szarpany czy smyczkowy, w rękach wirtuoza brzmienia, kontrabas jest zawsze piękny. Dzięki wczesniejszym radom z forum, udałem się na stronę diapazon.pl, zerknąłem w dział koncertów i okazało się, że wspomniane i polecane trio Oleś/Trzaska/Oleś ma koncertować akurat w sobote, czyli wczoraj !. Było cudownie, zaskakująco, momentami performance-owo;) Bałem się, że to może mnie pokonać, ze jak dla początkującego będzie to niestrawny zbitek dźwięków. Ale momenty dysharmonii, pozornego chaosu, zamknięte w lot przez tych trzech muzyków w niezaburzony sposób w klamrę powtarzalnego motywu, dały mi dużo przyjemności i powodów do pozytywnego niepokoju. Zero gwiazdorstwa, cudowny kontakt z publicznościa, "przeszkadzajki" perkusisty, jedność basisty z basem i barwa saksofonu podziałały. Muzycy zaczęli od nowych, bardzo oddalonych od bigbandowej estetyki, utworów, aby przechodząc przez utwory z "LA'SKETCH UP" zakończyć koncert kompozycjami starszymi - pomimo tego, ze nie znałem ich repertuaru, czułem się świetnie. Polecam. Pozostaje szukać płyty i rozkoszować się póki co mp3 z podanych przez Was linków.

Dziękuję za dotychczasowe rady, podejrzewam, że to nie moje ostatnie wypytywanie sie, ponieważ stało się - porwał mnie, na dobre chyba, jazzowy klimat. Mam nadzieję. Liczę na dalsze wskazówki, szczególnie dotyczące soczyście i głęboko brzmiących szarpanych strun kontrabasu.

Pozdrawiam i przepraszam za ten wywód.

Tu znajdziesz "kontrabas, ze swym cudownym, ciepłym, czasami groźnym brzmieniem" - cała płyta to konrabas w roli głównej - szarpany i ciągnęty smyczkiem. Wtórują mu (dość skąpo - płyta to duety i tria poza chyba 2-3 numerami) oud, gitara basowa, pianino,organy Hammonda i perkusja.

Do tego płyta nagrana z wybitną wręcz jakością dźwięku.

Artystów chyba nie trzeba przedstawiać, ale muzyka nie jest lekkostrawna.

[obrazekLUKASZ-88033_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze kilka płytek na których kontrabas brzmi soczyście, dynamicznie i ma pełne "okrągłe" wybrzmienie :) Do tego dochodzi jakość techniczna, przy której Telarc i Chesky mogą się schować - kto ma choć jedną płytę Label Bleu wie o czym mówię.

Kontrabas Texiera potrafi zejść tutaj przy pełnej kontroli poniżej 20Hz, przyprawiając o drżenie powietrza

[obrazekLUKASZ-88048_1.jpg] [obrazekLUKASZ-88048_2.jpg] [obrazekLUKASZ-88048_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1087-100006256 1170254841_thumb.jpg

post-1087-100006257 1170254839_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze L'Orchestre de Contrebasses

Troche można posłuchac na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukacie daleko.a pod nosem perelka - Dunczyk N.H. Ostred-Pedersen.Ponad 20 lat na topie europejskiego jazzu, kilkanascie wlasnych projektow i setki parycypacji.Najwieksze tuzy z USA przyjezdzajace na goscinne wystepy do Europy chca grac tylko z nim !.Tak w ogole, Skandywania obrodzila w znamienitych basisstow :)

Zapomnieli koledzy o basiście, który w ostatnich latach jest motorem największej chyba liczby projektów. Występowal z najróżniejszymi muzykami. Nagrał tysiąc płyt w najrózniejszych konstelacjach. Mowa o Williamie Parkerze. Jego nowa płyta ...and William Danced (Ayler Records) stoi sobie w empiku.

Pozdrawiam

no i oczywiście zapomniałem dodać o ebrhardzie weberze - jego bas brzmi jak cała orkiestra, używa przetworników, etc ale tworzy niesamowity klimat i chyba nikt nawet nie próbuje go naśladować.

do Zildjian - choć jestem miłośnikiem i johnsona i abercrombiego to niesłyszałem tej płyty. dopiero po Twoim wpisie posłuchałem fragmentów i cierpliwoe czekam na przesyłkę. POZDR

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.