Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera MAXI vs PRO-JECT USB BOX vs Audiotrak Dr. DAC nano

soulfly

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry ale jak ktoś reszty nie testował to opinia jest wyrwana z kontekstu o który Ci chodzi. A jest tyle czynników towarzyszących w kwestii doboru reszty toru że głowa mała. Więc na forum często można znaleźć różne opinie na temat tego samego sprzętu. Więc może uznaj, że ten sprzęt podobał się właścicielowi i nic ponadto.

Mniemam, że chcesz słuchać muzyki z komputera. Fajnie ja również słucham muzyki z komputera. Ale nie marnuj całego jego potencjału złączem usb. Sam komputer nie jest wdzięcznym sprzętem. Poszukaj wpisów "rochu" on bardzo konkretnie w tym temacie się wypowiadał (jeśli chodzi mnogość elementów które oddalają Cię od muzycznej nirwany). Jeśli masz kilkuletni komputer stacjonarny, to stawiam dolary do orzechów, że masz zintegrowaną kartę realteka. No i dobrze bo już wiadomo ,że od któregoś momentu jest ona bitperfect. Więc zainteresuj się czymś bez usb a co gra rozsądnie. Jak czytam zawsze było coś nie tak z usb i zawsze grało gorzej niż coax. No i jest już dostęp do utworów z pominięciem nośnika Cd i możesz kupić utwory w 24bit/192Khz. Gdzie słuchając tych plików większość "ugrzęźnie" na standardzie usb, który w większości przypadków nie jest wstanie tego przesłać bez resamplingu do 16/48.

Nie twierdzę że gęste formaty niosą ze sobą wielki skok jakości. Chcę po prostu zasugerować Ci byś szukał czegoś co da Ci dostęp do wszystkich możliwości na jak najwyższym poziomie. Tyle z mojej strony pozdrawiam

Wlasnie wiem, ze mogl sie podobac tylko wlascicielowi dlatego tez nie sugeruje sie jedynie opinia kolegi.

Aktualnie posiadam laptopa dosc nowego, i niestety nie ma w niej karty realtek :). Tylko jakas Ati HD audio device. Mialem wczesneij karte creativa zewnetrzna bodajze SB Connect ale po zainstalowaniu win 7 sa problemy bo nie ma sterownikow. Dlatego tez pomyslalem nad delikatynym ulepszeniem posiadanego wczesneij efektu. Nie zalezy mi az na takim suuuper dzwieku i dzwiekowej nirwany .. booo.. jak cos to od tego mam cd .. a po drugie musialbym wydac o wiele wiecej niz 400 zl. Zalezy mi na czystym ladnym brzmieniu bo z kompa slucham jedynie MP3 oraz niekiedy flacow.

wiec Arczi87 co sugerujesz dokladnie, jakie rozwiazanie ?

>rambo54

>Żebyś uruchomił w biosie spdif, kupił kabel optyczny lub coaxialny, i poszerzył horyzonty w

>poszukiwania daca bez usb. Na korzyść Ci to wyjdzie.

Dokładnie tak

>soulfly

Musisz sobie zadać jedno proste pytanie czego oczekujesz. Gotowego urządzenia, które podłączysz i po temacie. Wtedy wszystko jest ładne, świeci, ma gwarancję producenta ba nawet rękojmie. Czy chcesz sprzęt DIY bo to zupełnie dwie inne kategorie.

Powiem tak lampucera w wersji maxi oklepany temat. Dokładnie wiesz czego możesz się spodziewać i co Cię czeka. Jest to coś rozwojowego. Wymienisz sobie za jakiś czas kondensatory, pogrzebiesz w analogu a na koniec jak będzie Ci mało to sobie zrobisz lepszy analog. Ja osobiście czekam aż rozwinie się inny projekt dac'a.

Niestety 2 wyscia jakie mam dostepne z mojego laptopa to albo jack - wykorzystujac karte dzwiekowa zintegrowana .. albo usb .. ktore umozliwi podlaczenie lepszej karty dzwiekowej do mojego komputera. nie mam zadnej opcji w biosie wlaczenia spdif ani pratycznie zadnej innej odnosnie dzwieku. dlatego neistety jestem zmuszony do podlaczenia m.in. tego czegos co jest tematem dyskusji

>soulfly

>nie mam zadnej opcji w biosie wlaczenia spdif ani pratycznie zadnej innej odnosnie dzwieku. dlatego

>neistety jestem zmuszony do podlaczenia m.in. tego czegos co jest tematem dyskusji

Może inaczej wyjście cyfrowe musisz mieć na 99% jeśli nie jest to netbook.

>albo usb .. ktore umozliwi podlaczenie lepszej karty dzwiekowej do mojego komputera.

Podłączanie czegoś na usb co wykorzystuję pcm2702 to nie jest coś co będzie grało o niebo lepiej. Bo sama kostka zapewne ma mniej możliwości niż zaimplementowana u Ciebie kość w karcie. Polecam Ci zorientowanie się w tematyce dac'ów.

>Niestety 2 wyscia jakie mam dostepne z mojego laptopa to albo jack - wykorzystujac karte dzwiekowa

>zintegrowana

Tobie nikt nie proponował wykorzystywania twojej karty dźwiękowej do uzyskania sygnału analogowego. Więc mówienie, że podłączenie czegoś na usb będzie dużo lepsze bo nie kożysta z twojej karty to przesada. My proponowaliśmy Ci zmianę sposobu połączenia dac'a z komputerem. Większość rzeczy które podłączysz na usb czy spdif powinny zagrać lepiej ale to nie z powodu tego czy korzystasz z spdif'a czy usb tylko z konstrukcji stopnia analogowego. A skoro masz w laptopie coś co daje Ci większe możliwości czyli s/pdif to proponujemy z tego skorzystać zamiast inwestować kasę w usb.

Tyle z mojej strony

arczi87, 13 Lut 2010, 13:49

>>soulfly

>>nie mam zadnej opcji w biosie wlaczenia spdif ani pratycznie zadnej innej odnosnie dzwieku.

>dlatego

>>neistety jestem zmuszony do podlaczenia m.in. tego czegos co jest tematem dyskusji

>

>Może inaczej wyjście cyfrowe musisz mieć na 99% jeśli nie jest to netbook.

Wiele notebookow nie posiafa wyjscia cyfrowego.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Hmm .. zapoznalem sie z preferencjami mojego komputera i doznalem zaskoczneia. Patrzac na wejscie SPDIF wydawalo mi sie ze jest to coaxialne albo tez optyczne wejscie. A tutaj opisane jest tak :

Porty pozostałe

1 x port IEEE 1394 (FireWire)

4 x USB 2.0

1 x RJ45

1 x HDMI

1 x VGA (D-Sub)

1 x eSATA

1 x Kensington Lock

1 x ExpressCard 34/54

1 x Wejście mikrofonu

1 x Wyjście słuchawkowe

1 x S/PDIF

zamieszcam w takim razie zdjecia zebyscie mi pokazali gdzie ono jest :)

mam jescze 1 wejscie mikrofonowe i 2 wejscia sluchawkowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21287-100002399 1266070657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

doskonałym i niezwykle tanim rozwiązaniem jest...

Apple Airport Express

Ukryta Zawartość

umożliwia przesył audio poprzez WiFi, dodatkowo ma wbudowane wyjście Spdif (optyczne)

można to umiejscowić blisko zestawu HiFi i podłączyć do DAC,

problem z kablami rozwiązany, problem z ograniczeniem 16bit rozwiązany

dodatkowo świetny punk dostępowy Wireless do zastosowań domowych, posiada także złącze USB

można podłączyć zwykłą drukarkę i cieszyć się rozwiązaniem sieciowym.

odnośnie wyjścia spdif w laptopie, najpewniej jest zrealizowane tak jak i w przypadku Airporta

wyjście sygnału lub słuchawkowe jest także wyjściem optycznym cyfrowego sygnału.

Aby zastosować kabelek optyczny potrzebny jest adaptor (ok 3 - 4 zł na allegro)

Pzdr

post-26044-100002394 1266071465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogólna instr. uruchamiania gniazda cyfrowego:

"Po pierwsze - wszystkie gniazda SPDIF współdzielone ze słuchawkowym są optyczne.

Jeśli natomiast masz oddzielne gniazdo SPDIF - może być elektryczne.

Aby się upewnić uaktywnij wyjście cyfrowe - w panelu sterowania w opcjach dźwiękiu, w mikserze lub specjalnej sekcji karty dźwiękowej w panelu sterowania. Jeśli zaświeci - jest optyczne.

W niektórych laptopach aby gniazdo zaświeciło trzeba czasem pucić muzykę i zacząć wkładać wtyk (choćby słuchawkowy) - po częściowym włożeniu zaczyna świecić."

pzdr

ile kosztuje kabel jack - optical ? orientujecie sie ?

czyli w moim prostym rozumowaniu .. jak podlacze taki dac np alchemy .. poprzez wejscie s/pdif to pominieta zostanie moja karta dzwiekowa ? czy jak to sie bedzie dobywalo :) ?

nie ma takiego kabla jack>optical

należy zastosować zwykły optyczny przewód cyfrowy + reduktor do gniazda jack

Karta muzyczna nie zostaje pominięta, jedynie jej analogowa część.

pzdr

w przypadku zastosowania Airport Extreme oczywiście karta muzyczna zostanie pominięta,

a sam Airport podłączasz do DAC za pomocą takiego samego zestawu kabli (optical + adapter)

Pzdr

adapter wygląda tak

Ukryta Zawartość

zamieszczam link gdyż zdjęcie nie jest moje a pochodzi z aukcji.

pzdr

Ukryta Zawartość

czyli taki kabel s/pdif podlaczony coaxialem do np audio alchemy dac in the box zagra lepiej od lampucery maxi podlaczonej do usb ?

wiem ze opcji pierwszej mam wieksze pole rozbudowy ale razie w gre wchodzi kwota 400 zl za calosc. Kabel s/pdif dosztuje okolo 30 zl.

stereoMac

po przegladnieciu ustawien karty znalazlem cos takiego -- jak na screenie.

czyli potrzebuje takiego kabla ?

Ukryta Zawartość

a nie optycznego ?

post-21287-100002388 1266075174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> soulfly

"zamieszcam w takim razie zdjecia zebyscie mi pokazali gdzie ono jest :)"

-> piotr_37

"jedno z gniazd mini-jack 3,5mm robi również jako wyjście S/PDIF"

-> stereoMac

"odnośnie wyjścia spdif w laptopie, najpewniej jest zrealizowane tak jak i w przypadku Airporta"

Soulfly, posiadam HP Pavilion (czyli jeśli dobrze widzę, to podobnego lapka do Twojego). Też mam w sterownikach karty możliwość aktywowania wyjścia cyfrowego. Kombinowałem już z kablami coaxial i optycznymi, podłączanymi do obu wyjść słuchawkowych i niestety nie udało mi się nigdy uzyskać dźwięku. Czyli to "digital-out" może się odnosić do aktywacji dźwięku przez HDMI (nie mam TV ani amplitunera z HDMI, mam projektor, który nie jest w stanie odtworzyć dźwięku, więc nie mam jak tego sprawdzić).

Dodatkowo znalazłem wpis na jakimś forum, że "this laptop, I'm sure, does not have a mini toslink port. Both headphone outputs at the front at just plain old analog headphone outs. My older laptop has one port clearly marked SPDIF and when I shine a light into the port and look carefully, I can see that it's different on the inside."

A jak widzę u siebie i na Twoim zdjęciu, oba wyjścia słuchawkowe są podpisane jako "1" i "2", brakuje przy którymkolwiek napisu "SPDIF", co niejako może potwierdzać brak wyjścia cyfrowego w gniazdach słuchawkowych.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

jest i taka opcja aczkolwiek .. cos ten sterownik musi oznaczac ( ta 4 opcja u mnie na screenie), mozna testowac itp, wysyla jakis sygnal ale chyba potrzebuje stopnia analogowego zeby odtworzyc jakis dzwiek, bo przez sluchawki nie slychac. czytalem na ten temat i znalalzem taki wpis ..

"

Wracając do sprawy SPDIF, to już przyleciała do mnie karta Sweex 5.1 USB 2.0, no i na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się grać OK. Na początku (przy instalacji) zjadła mi ta karta kilka godzin, już pisałem do producenta i sewisu, ale cos mnie olśniło następnego dnia i już teraz wszystko działa. (mówie tu o SPDIF i Toslinku) Windows MP i QuickPlay wysyłają sygnał cyfrowy do amplitunera bez problemu. Problem pojawił się przy Corel WinDVD, ponieważ dźwięk zanikał po ok 1/2 sekundy. Pomogła ponowna instalacja Corela, ponieważ instalator sprawdza możliwości karty dźwiękowej. Na chwile obecną, to karta działa na DVD. Nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia na Blu Rayu, ale chyba nie powinno być problemów przy dźwięku DD 5.1."

caly temat mozesz znalesc tutaj :

Ukryta Zawartość

pisaliscie jescze ze usb ogranicza dzwiek do 16 bit i 44,1 khz .. ale to sie tyczy chyba usb 1.0

bo 2.0 ma wiele wieksza przepustowosc.

Ukryta Zawartość

zebys nie szukal to jego poprzedni wpis

"

Niestety,ale ten SPDIF cos nie dziala. Z tego co widze to jeszcze nikomu nie udalo sie go odpalic. Czy ktos z was dzwonil do HP. Bo moze musimy zaczac dzwonic. Bo co to za multimedialny laptop w ktorym brak spdif. Tymbardziej ze w opciach jest jak byk ze powinno dzialac. Pewnie stery niedopracowane.

pozdr

Witam,

dodam swoje 3 grosze do tematu SPDIF. No więc, jak tylko kupiłem mojego HP (dv5-1070ew) chciałem uruchomić SPDIF (elektryczne) to niestety, ale amplituner nie widział sygnału. Popisałem sobie na czacie z technikiem HP i powiedział mi, że środkowe gniazdo to SPDIF i powinno działać. Dał mi jeszcze link do najnowszych sterowników i ... NIC. Nie zadziałało. Oczywiście wszystko było ustawione na domyslne SPDIF i takie tam. No to ja znowu do tego samego gościa kilka dni później i... juz teraz mówi, że wyjścia SPDIF w tym modelu nie ma. Wydawało mi się, że w sprzęcie ENTERTAINMENT za 4k powinna byc taka opcja. No to ja znowu do HP (tym razem inny 'technik') dowiedziałem się , że SPDIF może być lub nie i najlepiej jak wysle laptopa do serwisu (w tym dniu uzytkowałem go już 12 dzień smile.gif ). No to w środę został wysłany, dzisiaj wrócił "po naprawie" z informacją, że został przetestowany i jest OK, ale wyjścia SPDIF - N I E M A !!!!! Na tym etapie powiedziałem sobie PASS, choć dziwne jest to, że sterowniki i aplikacja do sterowania dźwiękiem daje możliwość SPDIF, również konfigurator Windows Media Center coś próbuje ustawić, ale nic nie działa. Aktualnie poszukuje karty dźwiękowej na USB z wyjściem SPDIF (optycznym) bo tu przynajmiej widzę, że coś działa smile.gif . Typ padł na Sweex 5.1 (cena i SPDIF optyczny), spróbuje ją kupić na próbe w Vobisie (tam tez kupiłem lapka) i sprawdzić, czy zadziała i czy nie zadusi sie na DVD i Blu Ray'u.

"

tego mi sie wydaje ze nie swieci bo wejswcie jest raczej coaxialne, w srodku wejscia sluchawkowego widac ze jest identyczne jak inne wejscia wiec tam raczej na optyke nie ma miejsca.

choc pewny nie jestem, i boje sie wydawac kase na marne by sprawdzic ;/

-> soulfly

"pisaliscie jescze ze usb ogranicza dzwiek do 16 bit i 44,1 khz .. ale to sie tyczy chyba usb 1.0

bo 2.0 ma wiele wieksza przepustowosc."

Dokładnie. Mam kartę, która łączy się przez USB i obsługuje 24/96. Pewnie są też karty 24/192 (ale przy tak wysokiej częstotliwości próbkowania może być problem z przesłaniem takiego sygnału przez SPDIF i trzeba skorzystać z AES/EBU).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.