Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra A 8450

mir29

Rekomendowane odpowiedzi

Ile można dać za wzmacniacz Onkyo Integra A 8450? Mam teraz Luxman L-190 ale zaczyna siadać potencjometr i tak sobie myślę czy warto go wymienić na tego Onkyo, jakie są jego plusy i minusy i ogólnie jaki charakter brzmienia prezentuje?

https://www.audiostereo.pl/topic/61571-onkyo-integra-a-8450/

jezeli nie jest uszkodzony/grzebany to stereofonia powinna byc ok.

co do metalu, to bardziej bym sie przejmowal kolumnami - nie wiem jakie posiadasz i jak radza sobie z tym gatunkiem, bo to jest spore wyzwanie.

ja mam w domu obecnie Onkyo Integra 8067 i slucham na nim najwiecej wlasnie pokrewnych metalu (glownie power, symfoniczny, gotyk) i nieco muzyki akustycznej. scena i selektywnosc instrumentow jest przyzwoita - ale tutaj duzo zalezy tez od poprawnego ustawienia kolumn.

ogolnie wzmaki Onkyo Integra 8X50 (czyli przykladowo 8450) i wyzej (np 8470), brzmia dobrze.

ja jestem bardzo zadowolony, tym bardziej ze jak dam naprawde glosno, to nie robi sie halas, tylko jest nadal bez znieksztalcen i rownomiernie.

dodam jeszcze ze te wzmaki praktycznie sie nie grzeja, wiec i kondensatory nie puchna od temperatury.

czasem w weekend potrafie posluchac kilka dobrych godzin pod rzad na galce przy 50%. wzmak po takiej sesji jest leciutko cieply. przykladowo mialem kiedys technicsa, przy ktorym powyzej 30% mozna bylo jajecznice smazyc juz po 15 minutach, i wcale nie bylo to zadne uszkodzenie. w dodatku dzwiek powyzej 30% byl halasem, a nie wyraznie grajaca muzyka. nie wspomne juz jak potrafil spilowac ucho wysokimi ;) i to nie z jednym technicsem takie rzeczy przerabialem.

wszystkie onkyo z serii integra 8X50 i wyzej jakie slyszalem, brzmialy poprawnie i byly bardzo wydajne (w tym dobrze chlodzone).

Mam co prawda Onkyo Integra A8670, ale czytałem opinie, że A8450 gra niemal identyczne, więc napiszę, że dźwięki tego wzmacniacza to po prostu przyjemność dla uszu, nie jest to na pewno wzmacniacz dla dźwiękowych purystów-malkontentów szukających brzmienia bliskiemu ideałowi, bo np. bas jest poluzowany zaś góra nieco wyostrzona - za to jest to propozycja w sam raz dla melomanów pragnących po prostu czerpać przyjemnośc ze słuchanej muzyki. Stereofonia jest wysokich lotów, także z wyjścia słuchawkowego. Jest to moim zdaniem wzmacniacz uniwersalny, poradzi sobie z każdym gatunkiem muzycznym.

<><

Bednaar, 9 Lut 2010, 14:18

>nie jest to na pewno

>wzmacniacz dla dźwiękowych purystów-malkontentów szukających brzmienia bliskiemu ideałowi, bo np.

>bas jest poluzowany zaś góra nieco wyostrzona

a jest jakis wzmacniacz bliski idealowi w cenie 300 pln?

moim zdaniem jest to wzmak calkiem neutralny (w stosunku do konkurencji w tej cenie), wydajny (brak znieksztalcen powyzej 50%), bardzo dobrze chlodzony i charakteryzujacy sie niskim wspolczynnikiem awaryjnosci.

Teraz to te Integry kosztują ok. 300 zł, ale np. A8690 w okresie, gdy był produkowany wg cen katalogowych wyceniony został na 850 USD. Bardzo lubię to Onkyo, bardziej niż mojego Rotela, ale jestem też świadom jego słabości - doradzając komus wybór trzeba też mówić o takowych. Na koniec może nieco górnolotne i patetyczne, ale prawdziwe stwierdzenie: ten wzmacniacz to po prostu kojący balsam dla moich uszu :)

<><

• 3 tygodnie później...

jestem wlascicielem Luxman l210 miedzy innymi,mam tez starego Rotela ra 714 i Fishera ca 2221. wczoraj odebralem Onkyo 8450. i bardzo polecam:) wzmacniacza wrecz trzeba glosno sluchac. faktycznie przy glosnym sluchaniu muzyka jest piekna i nadal czytelna ladnie podana. niesamowita moc, energia. przyjemny bas bardzo mocny mily dla ucha, naprawde az chce sie glosno sluchac za kazdym razem. i od razu gdy go wlaczylem uslyszalem jakosc dzwieku, naprawde na poziomie. lecz gdy sluchalem jazz rock gdzie jest duzo instrumentow energiczna nuta mialem wrazenie ze brakuje takiego twardego zywego kopniaka, ale to tylko jedno takie wrazenie trzeba jeszcze posluchac kilka plyt:) generalnie rewelacja mialem kupic Luxman l 430 ale nie zaluje zakupu Onkyo

Tak popatrzyłem na to co pisałem nieco ponad dwa tygodnie temu i cóz mogę powiedzieć - teraz od nieco ponad tygodnia wolę słuchać Rotela, niż Onkyo. I bądź tu człowieku mądry, tudzież obiektywny ;/

<><

• 2 tygodnie później...

noooo.. w Onkyo wydaje mi sie jest malo basu, co nie znaczy ze slucha sie zle bo gdy jest go dosyc to jest swietnie. w kazdym razie w innych wzmacniaczach moich basu dodaje troszke zwykle a w Onkyo czesto na full prawie. nie pokocham tego sprzetu. choc potrafi przyjemnie dac czadu.moje zdanie jest takie ze na Luxmany serii L nie ma mocnych w swojej klasie. choc mam tylko L 210. i predzej czy pozniej kupie L430. nie ma na nie mocnych i tyle:) a jesli sie myle to bede wdzieczny za sugestie.

A miał ktoś do czynienia z Onkyo A-9510? Jakby to zagrało z Magnat Quantum 605? Jazz, blues, mniej rocka, raczej nie za głośno a wyraźnie. Jak te omówione Onkyo sprawdziłyby się z Magnatami?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.