Skocz do zawartości
IGNORED

Pokruszone rdzenie ferrytowe, prosze o pomoc!

profaner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pierwszy moj samodzielny temat a ja od razu prosze o pomoc (no ale tak bywa).

Slyszalem wiele dobrego o tym jak to dzielni forowicze niosa pomoc wiec i ja sprobuje.

Swoj problem opisywalem juz na alektrodzie ale do rzeczy:

Mam tuner radiowy haran/kardon tu-909 ktory to udalo mi sie doprowadzic do jakiegos stanu uzywalnosci.

Niestety przy "dostarajaniu" w filtrze (chyba tak to trzeba nazwac - taka informacje znalazlem na stronie producenta)

ukryszyly mi sie rdzenie ferrytowe. Jest to filtr z dwoma ferrytowymi rdzeniami.

Dodam male zdjecie na ktorym mniej wiecej widac o co chodzi.

Pytan mam kilka:-)

Zalezy mi na tym zeby tuner wrocil do zywych, kupilem go za kilka zlotych wiec tez nie chce sprowadzac czesci z Japonii za dziliony dolarow:-)

Pytania sa nastepujace:

-Czy ma ktos moze podobna czesc lub wie czym ja zastopic?

Czesc jest opisana jako Sumida 5572 10201 H111

Na stronie Sumidy udalo mi sie znalezc cos podobnego opisane jako filtr sygnalowy nie znalazlem jednak zadnego szeregu produktow ani numeru seryjnego.

-Czy jest jakas szansa na dopasowanie rdzenia od innego filtra? Duzo tego do polskich sprzetow mozna to kupic na allegro.

Bede wdzieczny za jaka kolwiek pomoc ktora przyblizymnie do rozwiazania problemu.

Na stronie Sumidy znalazlem informacje ze podobne uklady sa montowane w roznego rodzaju sprzecie AV jako filtry sygnalu,

czy filtry audio moze ktos wie w jakim innym sprzecie.

Troche teoretyzuje ale nie wiem czego sie chwycic.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z podwójnym rdzeniem - to pewnie filtr dyskryminatora, który znajduje się blisko scalaka p.cz. (coś w rodzaju LA1266, ale nie wiem, co tam siedzi w TU909).

Wystarczy przełożyć filterek z dowolnego tunera zrobionego na tym samym scalaku.

Tanim dawcą dla tunera H/K może być Uher - kiedyś znalazłem identyczną głowicę w tanim Uherze, jak w H/K TU911.

Dzieki za pierwsza odpowiedz.

Dzisiaj w domu sprawdze na jakim ukladzie jest zbudowany tuner.

Oficjalnie w nomenklaturze sumidy czesc nazywa sie TFB-2

Niestety nie moge jej nigdzie znalezc co prawda nie mam jakiegos ogromnego doswiadczenia i nie wiem dokladnie w jakim sklepie z netu szukac.

W dalszym ciagu bede wdzieczny za kazda sugestie.

Powaznie zastanawiam sie czy nie sprobowac podmienic rdzeni na jakies z polskiego sprzetu bo

takich filtrow jest duzo na allegro.

kosc to LA1266

niestety podmiana rdzeni nie wchodzi w gre przy wylutowaniu elementy sie uszkodzily.

sa to 2 filtry kazdy ma 7 pinow, wiec moze uda mis ie je zastapic jakimis krajowymi???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.