Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1500 zł z drugiej ręki

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 6002 i bardzo jestem zadowolony, aczkolwiek może w tej cenie jest cos co sprawi, że będe zadowolony jeszcze bardziej :) Trzeba spróbować. Szukam czegos co będzie rysowało ładniejsze plany i wiekszą ilość czegółów niż mój 6002. Ważne - musi mieć laser, który jeszcze da się jakoś zdobyć.

Moje typy:

Marantz CD 17

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub ten

Ukryta Zawartość

Pioneer PD 9700

Ukryta Zawartość

lub cos innego z tej listy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/61498-cd-do-1500-z%C5%82-z-drugiej-r%C4%99ki/

Ps. Chyba, że jest jakiś leader /legenda w tym segmencie (choc pewnie bym wiedział) na ktorego trzeba polować.

Chcialbym miec więcej szczegółów ale jednocześnie nie stracić charakteru brzmienia jakie mam (ciepło).

Witaj,

zainteresuj się tym Arcamem:

Ukryta Zawartość

Myślę że będzie Ci odpowiadał.

Pozdrawiam

Łukasz

Ukryta Zawartość

witam! mogę szczerze polecić Myryada MC 100 - dobra przestrzeń i szczegółowość w tej klasy sprzęcie. użytkowałem ok.dwa lata i mam do sprzedania(ale staram się w ocenie być obiektywny) pozdrawiam

W tej cenie masz taki CD. I na pewno jest on lepszy od wymienionych wyzej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewentualnie taki sprzęt. Ale to już jest smok:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Mam 6002 i bardzo jestem zadowolony, aczkolwiek może w tej cenie jest cos co sprawi, że będe

>zadowolony jeszcze bardziej :) Trzeba spróbować. Szukam czegos co będzie rysowało ładniejsze plany i

>wiekszą ilość czegółów niż mój 6002. Ważne - musi mieć laser, który jeszcze da się jakoś zdobyć.

>

Arcam Alfa 8SE

Nie wiem czy to można nazwać legendą ale zdecydowanie wart swej ceny i przez bardzo wielu chwalony.

Tu masz link do recenzji.

Ukryta Zawartość

Pzdr, Sandowall

Ukryta Zawartość

Dzieki za odpowiedzi, mam teraz o czym myśleć.

Innym wyjściem jest lampucera, którą niedawno nabyłem, ale nie wniosła do systemu oczekiwanych przeze mnie zmian. Hmmm....

Mówiłem Ci że surowa lampucera to w sporym stopniu powtórzenie toru audio umieszczonego u Marantza pod klapą, więc czego się tu spodziewać? Oba urządzenia, i lampucera i Marazm mają te same przypadłości - słabej jakości stopnie analogowe.

A czym sie rózni DAC?..wszczepiany np. w Onkyo 7511...ja tez borykam sie z myslami co robic..szukac żródła...czy wszczepić..DAc do Onkyo...System ..jak w opisie o mnie...Pozdrawiam McGyver

DAC na bazie lampucery? To czy będzie wszczepiony w brzuch jakiegoś odtwarzacza czy w oddzielnej obudowie jako wolnostojący, to jest rzecz drugorzędna. Jak już pisałem, w przypadku lampucery i pochodnych kluczową kwestią jest jakość stopnia analogowego. Ten oryginalny jest słaby.

Ludzie czy was i tych sprzedających pogięło?? W tych czasach używane CD w takich cenach??Przecież to powinno kilka stówek kosztować!! Nie atakujcie, ale jednak "komputeryzacja" wyparła mocno CD (audiofilsko porównania nie ma), jednak to fakt. Głównie z racji tego CD spadły na łeb na szyje w cenach (nie mówię tu o klasie A,B) oraz ze względu na kolejny fakt (może mit), że z używanym CD bywa różnie (zdolność lasera do czytania, odtwarzania).

Lasery do wielu cedeków są po 30-50zł a wymiana trwa 15 minut więc czym się tu przejmować?

Fakt, że ze względu na walory użytkowe taką np. lampucerę lepiej zaaplikować jako DAC zewnętrzny niż zaszywać ją w trzewiach odtwarzacza CD.

mcgyver

czy sluchales kiedys cd po pelnej modyfikacji neela[nie na audio show]-co o tym myslisz-

-mysle o hk 755 badz denonie 1450,1550-czy bylby to dobry wybor?? i material do moyfikacji?

Nie słuchałem żadnej modyfikacji Neel, ale oglądałem rozebrane zdjęcia i oglądałem cenniki. Zestawienie jednego z drugim jest...hm, mocno dyskusyjne.

Denon DCD1450AR faktycznie jest dobrym materiałem do modyfikacji ze względu na znakomite przetworniki PCM1702 na pokładzie. Przerobiłem kilka sztuk takich. Linki do fotek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Harmana 755, to umieszczonego w nim przetwornika PCM1732 nie cenię za wysoko, a poza tym design tego cedeka mi się nie podoba, więc się za niego nie brałem.

Jak dotąd najlepsze rezultaty soniczne uzyskałem z przetwornika Burr-Brown PCM1798, teraz jeszcze z ciekawości zakupiłem sobie Analog Devices AD1865 znanego z Wadii, Proceed i Audio Note, i bedę eksperymentował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 7 Lut 2010, 22:43

>Mówiłem Ci że surowa lampucera to w sporym stopniu powtórzenie toru audio umieszczonego u Marantza

>pod klapą, więc czego się tu spodziewać?

Przed zakupem lampucery słyszałem od kogoś, że rozjedzie moje 6002 na płasko. Dlatego kupiłem. Nie żałuję bo mam o jedno doświadczenie więcej. Przerobienie tego na stopnie analogowe... Nie, odpuszczę sobie. Az tak mocno nie siedzę w DIY i nie bardzo mam na to czas. Poza tym efekt końcowy jest nieprzewidywalny, więc wolę poszukać gotowego urządzenia.

Juz wiem, że warunkiem będzie odsłuch, lub cena umożliwiajaca szybką odsprzedaż w przypadku braku satysfakcji.

Lampucera z samymi trafkami zamiast oryginalnego stopnia analogowego podłączona do Yaqina MS-6V6 powinna zamieść podłogę Marantzem, jednak nalezałoby sobie zadać pytanie czy w Twoich warunkach akustycznych i w Twoim systemie będzie to słyszalne? Na różne "cuda" już się natknąłem, i nic mnie nie zdziwi. Sam wiesz że są nawet tacy którzy twierdzą że wszystkie klocki grają tak samo. Ja rzecz jasna daleki jestem od takich sugestii, ale wiem, ze bywają sytuacje w których obiektywnie ewidentne różnice brzmieniowe pomiędzy klockami zacierają się do tego stopnia, że dla słuchacza stają się nierozpoznawalne. U Ciebie lampucera nie zagrała lepiej niż Marantz. Ale powinna zagrać choć trochę inaczej. Przyczyny ciężko dociec.

Ta modyfikacja Neela za taaaaaką kasę to jest śmiech na sali. PCM1732 to jest całkiem dobry DAC, ale oni poszli na ilość. Kilka rzeczy zrobiłbym tam inaczej (ale to już niech sobie Neel sam dojdzie co, jak i dlaczego), bo jak uważam, wiele modów zrobionych jest tam całkiem "na pałę" i "siłowo" - aby było więcej i drożej (niekoniecznie lepiej), bez wnikania w schemat. Generalnie wystarczy podstawowy tuning którego koszt będzie kilkukrotnie mniejszy. Poza tym rozumiem, że chodzi o odtwarzacz HD 750?

McGyver, 8 Lut 2010, 02:01

>Lampucera z samymi trafkami zamiast oryginalnego stopnia analogowego podłączona do Yaqina MS-6V6

>powinna zamieść podłogę Marantzem

Powiem Ci lepszą rzecz - przez przypadek mam w domu inne źródło. Sam laser w pudełku bez DAC. Specjalnie podlączylem go kablem, który zmulił 10L do swojej maxi a 6002 tradycyjnie do wzmacniacza :) i... nadal zero róznicy. Mam podpiete to pod dwa różne wejścia, pilotem steruję wybór źródel, przełączenie następuje w ułamku sekundy. Zapuszczam dokładnie tą samą płytę w obu i przełączam m.jednym źródłem a drugim. I zadnych zmian - ani w scenie ani w barwie brzmienia. Podejrzenie zatem pada na Yaqina i tajemne moce w nim zaklęte, które sa sprawcą tego zjawiska.

Bo inaczej tego nie pojmuję. Przynajmniej różnica wynikająca z kabli powinna być słyszalna a tu nic kompletnie. Taaa...

Hmm... dlatego zaczynam podejrzewać Yaqina o czarną magię. Odgrywa wszystkie utwory w podobny sposób - dokładnie taki jak lubię, źrodło dla niego nie robi róźnicy, kable specjalnie tez nie, ani wymiana lamp.... Ciekawe. W 10L wszystko było słychac natychmiast - kazda zmiana a tu nie

Szukałbym Rotel RCD-06 lub Rotel RCD-1070 ewentualnie coś z Arcam lub Creek lub Musical Fidelity.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Therion, 8 Lut 2010, 12:15

>McGyver, 8 Lut 2010, 02:01

>>Lampucera z samymi trafkami zamiast oryginalnego stopnia analogowego podłączona do Yaqina MS-6V6

>>powinna zamieść podłogę Marantzem

>

>Powiem Ci lepszą rzecz - przez przypadek mam w domu inne źródło. Sam laser w pudełku bez DAC.

>Specjalnie podlączylem go kablem, który zmulił 10L do swojej maxi a 6002 tradycyjnie do wzmacniacza

>:) i... nadal zero róznicy. Mam podpiete to pod dwa różne wejścia, pilotem steruję wybór źródel,

>przełączenie następuje w ułamku sekundy. Zapuszczam dokładnie tą samą płytę w obu i przełączam

>m.jednym źródłem a drugim. I zadnych zmian - ani w scenie ani w barwie brzmienia. Podejrzenie zatem

>pada na Yaqina i tajemne moce w nim zaklęte, które sa sprawcą tego zjawiska.

>Bo inaczej tego nie pojmuję. Przynajmniej różnica wynikająca z kabli powinna być słyszalna a tu nic

>kompletnie. Taaa...

>

>

>

>

>

>

>Hmm... dlatego zaczynam podejrzewać Yaqina o czarną magię. Odgrywa wszystkie utwory w podobny sposób

>- dokładnie taki jak lubię, źrodło dla niego nie robi róźnicy, kable specjalnie tez nie, ani wymiana

>lamp.... Ciekawe. W 10L wszystko było słychac natychmiast - kazda zmiana a tu nie

Widzę że kolega ma te same doświadczenia. Ostatnio testowałem CD audio aero na kabelkach srebnych z Sonus Oliva z DACiem Creative za 300zł na Allegro z kabelkami Prolinka za 20zł i różnic brak! Tak pozwoliłem sobie wtrącić!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.