Skocz do zawartości
IGNORED

visaton dsm 25ffl na visaton KE 25 SC

tomal

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Czy mogę bez zmniany we zwrotnicy zaminić głośnik wysokotonowy visaton dsm 25ffl(kopułka tytan) na visaton KE 25 SC (kopułka ceramicza) głośniki 8ohm. W obecnym visatonie 25ffl denerwują mnie zapiszczenia-sybilanty. Chciałbym zamienić tymbardziej,że obecnie na KE 25 SC jest promocja w greltonie 372zł/szt.

moje kolumny to visaton

w 26s (bas)

dsm 50 ffl(mid)

dsm 25 ffl(high)

Obudowa zamknięta 50l.

https://www.audiostereo.pl/topic/61444-visaton-dsm-25ffl-na-visaton-ke-25-sc/

Dodam jeszcze schemat zwrotnicy może to pomoże w ocenie sytuacji.

Z góry dziękuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie znam tego ceramika ale patrząc na parametry powinien spełnić Twoje oczekiwania odnośnie neutralności i znacznie mniejszych sybilantów chociaż dla laika to tytanowy może być bardziej atrakcyjny :-) . Sam mam głośnik DIY z membraną ceramiczną i jego zaletą jest bardzo duża neutralność dźwięku, nie ma porównania do żadnych innych kopułek ( moze poza diamentem ;) ). W Twoim przypadku ceramik ma nieco mniejszą efektywność więc go możesz podgłośnić z 1-2dB, charakterystyka przy podziale podobna a impedancją jest linearyzowana i nieco nizsza od tytanowego ale obecność tłumika w torze wysokotonowym powoduje że różnica w impedancjach głośników ma marginalne znaczenie. Podmieniaj i przyjemnego odsłuchu, jakby nie było idealnie to najwyżej dołożysz ze 100-220nF równolegle do 2,2uF i odwiniesz zwój czy dwa cewki :-)

wielkie dzięki za pomoc,będę próbował z tymi ceramikami,ale czy mam je też podłączyć w przeciw fazie tak jak na schemacie z dsm 25 ffl czy normanie ++-- a może nie ma to większego znaczenia?

Mam tą wysokotonówkę DSM25FFL w takiej aplikacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z CBM130AW i jakoś nie wyczuwam zapiaszczeń-sybilantów.

Może to nie wina kopułki, a jeżeli tak jest, to jej wymiana będzie bezcelowa.

Ukryta Zawartość

Zmiana niskotonowca w moich kolumnach wymagała by zmiany całej zwrotnicy, może nawet obudowy to bez sensu, wymieniać tylko niskie,lepiej zbudować kolumny od nowa, poza tym wsp 26s to bardzo dobry głośnik świetnie się uzupełnia pod względem " barwy " z dsm 50ffl pod warunkiem że pracuje w obudowie zamkniętej bass nie jest w tedy rozlazły i gumowaty jest punktowy,szybki i przede wszystkim jest słyszalny(jeżeli słucha się w ustawieniach wzmacniacza na " 0" ) . Biorąc pod uwagę posty może faktycznie powodem zapiszczeń i sybilantow w moim przypadku jest głośnik średniotonowy był on naprawiany przeze mnie folią aluminiową po zniszczeniu kopułek przez dziecko(wiadomo to juz nie jest to samo przybywa masy, traci sztywnośc itd.)Zamówiłem dzisiaj nowe głośniki dsm 50ffl w grelton,wymienię i zobaczymy- może będzie lepiej.

tak na marginesie głośniki dsm 50ffl i dsm 25 ffl to bardzo zgrany duet. Bylem przeciwnikem kopółek z metalu, ale kiedy usłyszałem te głośniki byłem zaskoczony że potrafią brzmieć tak pięknie miękko, spójnie i dynamicznie. Teraz są u mnie, wykosiły wiele zestawów głośnikowych znanych, cenionych i uważanych za bardzo dobre.

Reasymując

Wysokotonowy narazie zostaje, wymieniam średnie i zobaczymy.

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC.

Tomal, może się tak zdarzyć że po wymianie średniotonowca sybilanty będą nadal obecne, wtedy trzeba będzie zmienić zwrotnicę, i albo trzeba zastosować filtr 18dB/ oktawę albo powiększyć cewkę do 1mH.

Generalnie podział w tych kolumnach jest bardzo wysoki i podejrzewam że dlatego tak się dzieje tym bardziej że średniotonowy jest tytanowy. (rezonans)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.