Skocz do zawartości
IGNORED

Lepsze lampki do preampa McIntosh c2300

slvn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem uzytkownikiem preampu McIntosh C2300, na razie dziala na lampach zainstalowanych fabrycznie.

Z tego co sie orientuje sa tam jakies chinskie 12ax7, wykonane wpradzwie specjalnie w wersji dla Mcintosha,

ale z pewnoscia nie jest to szczyt mozliwosci ;)

Jakie lampy byscie polecili do sekcji liniowej - slyszalem duzo dobrego o NOSach Telefunkena (tanie nie sa ;),

ale tez RCA albo Amperexy ponoc nie sa zle. Kazde z pewnoscia zagraja nieco inaczej...

Ciekaw jestem czy ktos probowal zmieniac lampy w tym preampie (ew. w poprzedniku - modelu C2200)

pzdr

SLVN

Także swego czasu wymieniałem lampy w tym preampie i prawdą jest,że może grać o niebo lepiej.Poszukaj wątku o lampach 12ax7,w którymś powinno być o najlepszych.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

przejzalem wpisy, sporo jest o lampach 12ax7 ale w kontekscie Mac-a C2300 niewiele (czyli nic).a nie zawsze lampa, ktora spisuje sie swietnie w jednym klocku dziala tez swietnie w innym...

Jakie lampy dales do swego C2300, napisz cos wiecej jak mozesz.

pzdr

slvn

Ja sprawdziłem u siebie ze cztery różne komplety,z tego co pamiętam:CV4004 Brimar,Mullardy nie wspomnę dokładnego symbolu,Telefunkeny i Siemensy,wszystkie z lat 50 i 60-tych,wszystkie przynosiły zmianę na lepsze w porównaniu do "firmowych".Było to już jakiś czas temu więc pamięc się zatarła,ale na pewno Telefunkeny nie podeszły mi w wyjściu CD,i te wsadziłem do wyjścia phono,o ile pamiętam to były zbyt przejrzyste,i nie dawały zbyt wiele nasycenia w średnicy.Natomiast na wyjściu CD,najczęsciej grały Brimary,te pasowały mi najbardziej,tu już czuło się lekkie pogrzanie średnicy,bez utraty szczegółów i o dobrych skrajach pasma.Trochę czasu minęło więc moje spostrzeżenia mogą być obarczone jakimś błędem.

Dzieki za odpowiedź! Miałem na oku Telefunkeny, ale z tego co piszesz to z pewnoscią wypróbuję też inne lampy.

Widzę teraz u Ciebie Accu C2810 - bardzo zacny preamp. Rozumiem, że pogonił Maca C2300 ;)

Jak byś ocenił różnice soniczne miedzy nimi - przepaść, czy raczej kolejny krok naprzód bez rewolucji?

Ciekaw jestem Twojej opini w tej materii, jako ze nie wykluczam przesiadki w przyszłości na ten właśnie preamp (ewentualnie myślę tez o Macu C500 :)

pzdr

slvn

Wiesz co,najpierw zmieniłem 2300 na Accu 2410,i było to przejście w inna jakość,ale wielkiej rewolucji nie było,owszem bardziej mi się podobał Accu,ale bez przesady.Natomiast przejście na 2810 przy tej konfiguracji, w porównaniu do 2300 to jednak kosmos ;).

Dzieki za wpis! Raczej powinien byc kosmos zwazywszy cene C2810 :)

Jak patrze na Twoja elektronike to czy zastanawiales sie moze nad

zmiana kolumn, czy jednak uwazasz, ze Thiele (mimo ze wypadaja tanio ;)

to daja rade?

Ja caly czas probuje znalezc cos lepszego od Thieli 2.4, ale nie znalazlem

zadnej konstrukcji, ktora dawalaby wszystkie zalety 2.4, a jednoczesnie wynosila

dzwiek na jeszcze wyzszy poziom i niwelowala nieliczne wady 2.4.

pozdr.

slvn

To prawda,że w moim systemie Thiele są najtańszym elementem,i to zaskakująco tanim,mimo,że to wersja SE.Jest kilka powodów:żadne większe nie zmieszczą się dźwiękowo w tej chwili w moim pokoju,to po pierwsze,po drugie brzmienie Thieli (szczególnie właśnie 2.4),podoba mi się tak bardzo,że w tej chwili nie wiem jaki mógłby być następny ruch z kolumnami :).Do muzyki,którą słucham (jazz akustyczny,przede wszystkim wytwórnia ECM),nie wyobrażam sobie nic innego,tylko Thiel.W zestawieniu z Accu,plus odpowiednie okablowanie,powoduje,że z "wad" Thiela nie zostaje nic.U mnie podobno grają na 110% swoich możliwości,i z tego założenia wychodzę.Wolę mieć super elektronikę,która wydobędzie z głośników maksimum,niż kolumny z dużo wyższej półki,które zagrają na 60% swoich możliwości,bo będą ograniczane przez pomieszczenie czy sprzęt.Pozdrowionka Stefan.

Acha,co do kolumn to miałem m.in. do tej pory:Avalon Symbol,Sonus Faber Guarneri,Lipińskie,Audio Physic Avanti3,Virgo2,żeby wspomnieć tylko z ostatnich lat.Żadne mi się tak nie wpasowały w gust jak Thiele (na dzień dzisiejszy ;) )Następnym ruchem mogą być albo Thiel 3.7,albo Wilson Audio Sasha,ale tylko po zmianie lokum :).

"Wolę mieć super elektronikę,która wydobędzie z głośników maksimum,niż kolumny z dużo wyższej półki,które zagrają na 60% swoich możliwości..."

Tez obralem podobna taktyke ;) Od ponad 5 lat mam niezmiennie Thiele, wymieniam tylko elektronike na wyzsze modele i wciaz jest lepiej.

Teraz mysle albo o lepszym preampie, albo o przesiadce z P1000 na A65, aczkolwiek troche obawiam sie wysterowania Thieli (zwlaszcza na dole pasma) przez koncowke A-klasowa. Z drugiej strony 43kg zywej wagi dobrze wróży.

A tak generalnie, to gratuluję topowego setu Accuphase :)

pozdr

Maciej

A co wymiany na A-65,to moim zdaniem zbyt dużo trzeba by dołożyć,a za mały zysk ;),wolałbym dokupić drugą "tysiączkę",tak mi się przynajmniej wydaje na tą chwilę...

• 4 tygodnie później...

Panowie,

jako użytkownik Thiel 2.4 bardzo jestem ciekaw ile jeszcze z nich można wyciągnąć.

Podobnie jak Wy nie mam zamiaru zmieniać tych kolumn a ewentualnie upgrade'ować elektronikę.

Czy jesteście może z okolic Warszawy? Fajnie byłoby posłuchać tych samych kolumn z różną elektroniką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.