Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood, seria L-1000, kto słuchał, widział, cokolwiek wie ?

turek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam preamp Kenwood L-1000C i końcówkę mocy L-1000M.Reszta systemu jak w "o mnie".Brzmienie jest bardzo dynamiczne, przejrzyste z "oddechem", dobrą rozdzielczością.Zero zamulenia i mocny, nisko schodzący bas.Przestrzeń ładnie wybudowana wszerz i w głąb.Jest też odrobina ciepła(to chyba dzięki przedwzmacniaczowi).Można nawet powiedzieć, że zestaw gra muzykalnie.

Jakiś czas temu, gdy słyszałem słowo "Kenwood" uśmiechałem się pobłażliwie.Przecież to firma, która robi dobre mikrofalówki a nie sprzęt audio.Ale pewnego dnia w internecie zobaczyłem takie oto obrazki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 1000C.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... 1000M.html

Przyjrzałem się jak te klocki są zbudowane i kupiłem w niedługim czasie.Musiałem zmienić zdanie o Kenwoodzie.

Może ktoś z Was słuchał jakiegoś elementu systemu L-1000 Kenwooda ? Jak to u Was grało i z czym ?A ile to wówczas kosztowało?Wiem tylko, że elementy tej serii były przez jakiś czas najlepszymi w katalogu (miałem go i wyrzuciłem,

czego teraz żałuję).Podobno konstruowaniem L-1000 zajmowali się inżynierowie działający później w Accuphase.Każda informacja będzie dla mnie cenna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponoć to ma tylko naklejkę Kenwood a bebechy zrobiło Accuphase, padam ze śmiechu jak widzę że ceny końcówki i pre wahają się od 1000 euro do aż 2750.Zresztą, mnie nazwa "Kenwood" jakoś odpycha, kojarzy mi się tylko z Car Audio.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Barni, używałem wyszukiwarki.Cd był krytykowany, bo ciemno gra, ale też ktoś napisał, że w nieodpowiednio dobranym systemie może on zagrać naprawdę dobrze i nie należy czegoś tak od razu krytykować.Ja nie znam tego odtwarzacza, więc nie będę się wypowiadał.

Czołgista778, a słuchałeś, że chce Ci się śmiać?Ja też się kiedyś śmiałem, jak to napisałem we wstępie.A kosztuje tyle( no może faktycznie trochę za dużo ), bo jest z najlepszych podzespołów zrobione i obudowy solidne ,sztywne, blachy grube jak w czołgu.Wiele dzisiejszych hi-endów ma w środku części jak w budżetówce a ceny znacznie wyższe.Ciekawe, czy po 10 latach będą jeszcze grały o trzymaniu parametrów tylko wspomnę.

Dziękuję Wam za wpisy i proszę o opinie tych, którzy mieli jednak jakieś doświadczenie ze sprzętem tej serii.

Ja się śmieję z tego jak to gra i że to kenwood tylko jak widzę takie rozpiętości ceny ! że jedni wołają 1000 a inni prawie 3 razy tyle, ni o to jak to gra, myślałem nad M1000 bo był kiedyś do sprzedania za 600 ojro, ale wziąłem JungSona.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Pre miał bardzo dobrą opinię w kilku krajach zachodnich końcówka ciut niżej.Kompakt grał trochę za dostojnie,mulowato?,Natomiast u mnie sprawdził sie bardzo zacnie w roli transportu z DAC stello DA-100 signature.Dźwięk przebił wiele renomowanych cedeków do 10-12 kzł.Seria L kenwooda trochę eksperymentalna miała kilka perełek np L01 cd fantastycznie grający.Trochę to przypomina egzotyczne wyroby Pioneera z serii exclusiv, czy topowe końcówki Luxmana i JVC do dostania wtedy praktycznie tylko w Japonii

Gość czubsi

(Konto usunięte)

O firmie Kenwood wiedza jest na forum żadna i najlepiej żeby się osoby nie mające konkretnych informacji nie odzywały ! Budowa wysokich modeli Kenwooda (CD 8020, 9010) jest wręcz wzorcowa.

O tunerach to możnaby mówić do rana ... Wzmacniacze są osobnym tematem i myślę że nieco nieszczęśliwie potraktowanym ... Jak widać firma spod ogona krowie nie wypadła. Myślę, że trochę winy za niepowodzenia Kenwood zawdzięcza dziwnej polityce i naciskom na ściśle określony neutralny sposób prezentacji. podejrzewam, ze rynek nie był gotowy na takie rozwiązania a w ofercie Kenwood nie miał nic ciekawego grającego inaczej. W efekcie najwyżesze modele uznała garstka ludzi, w większości systemów totalnie nie rozwinęły skrzydeł ... Dobrze że jest taka opinia. sam chorowąłem i .... nadal choruję na dzielonego Kenwooda turka ... Nie zmienia też tego fakt, iż jestem bardzo zadowolony z posiadanego samuraja sansui AU-X911DG(mod) . Słyszałem Twój zestaw z CD Pioneera PD-S901, PD-8500 oraz Technicsem SL-P1200. Dane mi też było posłuchać napędu DP9010 z pzretwornikiem staxa bodajże i powiem Ci, że ten odsłuch jest dla mnie bardzo bardzo miłym wspomnieniem ! Rewelacyjnie zabrzmiał 9010 nieco zbyt dostojnie 1200 Pioneery były bardzo śpiewne i imponujące w barwie - jak dla mnie bardzo dzielony Kenwood to świetny sprzęt i wbrew pozorom wart cen zwłaszcza, ze jak sami widzicie trafiają się za bezcen (stąd ta rozpiętość ... ) ja swojego 8020 kupiłem z przesyłką za 430 zł; a po odsłuchach dawali mi już 1200 zł; i nikogo jakoś nie raziło że to Kenwood a jak widzieli stojące CD Pioneera PD-S901, Luxman D-105U (lampowy)i parę innych nikt nie śmiał podważyć dominacji Kenwooda ...

• 2 tygodnie później...

turek, 29 Sty 2010, 13:17

>Pajtek a co to za DAC, ten stello DA-100, Ile kosztuje i gdzie go można kupić ? Jest na forum artykuły opis dość dokładny.Ja ściągnąłem z Korei wyszło z cłem ok. 2,5 kzł moim zdaniem absolutnie warto.Porównywałem z dac MF,starszym apogee( b.dobry ale zbyt mocno używany), i benchmarkiem.Koniecznie model signature brać.Moim zdaniem stello bardzo dobrze się nadaje do systemów generalnie miękkich (lampa?) bo dźwięk żyleta w dobrym tego slowa znaczeniu.

Ja w temacie L1000D i DP-X9010, urządzenia jak pisze kolega czubsi są faktycznie zbudowane imponująco, bardzo imponująco. Są pięknie wykonane na zewnątrz jak i wewnątrz, użyte świetne mechanizmy, działające szybko i cicho, nawet mechanizm tacki sprawia że ładowanie płyty do otwarzacza to czysta przyjemność, płytki elektroniczne zamocowane na "miekko", fabrycznie wytłumione obudowy. Po prostu mistrzostwo świata. Ale... no właśnie zawsze musi być jakieś ale. W roli transportu DP-X9010 to poziom średniego denona np. 2560 (lol), podobnie L1000D a po analogu to kompletna tragedia (mdły, szary, bas nawet w jazzie się gubi jest tak niemiłosiernie powolny, całkowity brak góry, brak planów w głąb, mierna stereofonia, brak wybrzmień, pogłosu, itd). Myślę że ktoś próbował tam zrobić znakomity sprzęt i chwała im za to, ale jak by na to nie patrzeć to im nie wyszło. Mam tylko nadzieję że pre i power serii L będą lepsze na tle konkurencji bo CD realnie NIE jest w stanie rywalizować z czymkolwiek 4x tańszym (czyli okolice 500zł).

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Co gorsze L1000D jest w zasadzie nie do poprawienia ... Myślę, ze dużo spieprzył sam przetwornik. Nie wiem czemu nie zdecydowali się cgociażby na sprawdzony PCM 1701 tylko szarpali się na jakieś dziwne DAC-e Sony ??? dobrze ktoś stwierdził, ze Kenwood zatrzymał się na 8020 bo i 7090 podzielił los 1000 D ...

• 1 rok później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Odnośnie tematu wzmacniacza zapraszam na opinię porównawczą z modowanym Sansui AU-X911DG na 21 stronę wątku :

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-sansui_60891.html/page__pid__2229772__st__800#entry2229772

Porównywanie tego wzmacniacza do poziomu grania CD z tego kompletu jest jakimś nieporozumieniem ! Co do CD to jeszcze go nie słuchałem i negatywne opinie biorę jako wiarygodne tylko ze względu na wiarę w prawdziwość opinii kolegów! Negatywna ocena wzmacniacza z serii L1000 C/M jest objawem czystej ignorancji i dowodem na ssanie z palca mało wiarygodnych wywodów ...

Pozdrawiam kolegów !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.