Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  258 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, bardzo dziękuję za wyrozumiałość i za wszystkie rzeczowe rady - właśnie na czymś takim mi zależało! A w dziale Stereo zdarza się, że zlatuje się stado audiofilskich kruków i wron, które na dźwięk słowa "Technics" dostają konwulsji i natychmiast plują jadem! Tu jest jakby trochę "przytulniej" :-)

W Waszych opiniach na temat SA-AX6 prawie zawsze przewija się pojęcie bi-amping. Mam w tej chwili kolumny (KEF XQ30) podłączone do wzmacniacza kablami Audionova Moonwalk bi-wire mk3 (http://www.audionova.pl/?29,moonwalk-bi-wire-mk-3). Same kolumny mają opinię takich, które lubią więcej "papu". Rozumiem, że w przypadku SA-AX6 nie będzie z tym problemu i takie połączenie jest jak najbardziej możliwe?

I jeszcze jedno: czy ktoś robił porównanie między SA-AX6 a SA-AX7? Czym się różnią i jak się mają te dwa amplitunery do siebie?

Edytowane przez Chattab

SA-AX7 to ulepszona wersja AX6, lepsze parametry, pętla magnetofonowa, ale Technics coś ulepszając potrafił to totalnie spier… Jednak nie słuchałem AX7, nie porównywałem, więc nie wiem.

AX6 ciągnie bez problemu B&W P5 a to dość trudne paczki do nakarmienia. W Audio piszą, że dawał radę z ESA Continuum SE i B&W CDM1 SE.

KEF QX30 nie miałem i nie wiem jak zagra.

Jak zdecydujesz się i kupisz, napisz proszę jak zagra u Ciebie? ;)

Do AX6 podłączysz te kable jak najbardziej, ale gołe. Banany raczej nie wepchasz bez przeróbek, ma zaciski laboratoryjne bez dziurek do bananów.

Jeszcze a propos kabli. Nie do końca się w tym wyznaję, ale czy w bi-amp nie powinno być w sumie 16 wtyków (po 8 na każdą kolumnę)? Tak to wygląda na zdjęciach SA-AX6 od tyłu. Tymczasem u mnie od strony kolumn są po 4 banany na kolumnę, ale od strony wzmacniacza już tylko po 2. Czy dobrze rozumiem, że musiałbym zdemontować te banany od strony amplitunera (skoro i tak się nie zmieszczą) i każdą żyłę wsadzić osobno?

Edytowane przez Chattab

.żadne PS900, czy PS 840, a właśnie PS 7

kolego 'zyzio

coś się tak napuszył jak paw .... wiadome ze każdy próbuje chwalić swoje , ja też miałem wcześniej SL-PS840 i wymieniłem ją na SL-PS770D ,bo wtedy chciałem iść z postępem Technicsa i jak się okazało to była jak dla mnie zła decyzja ,ta 840 grała lepiej ,taka jest moja opinia

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Martwię się trochę, tym co piszą o SA-AX6/SA-AX7 w sieci - że te amplitunery bardzo się grzeją i wyskakuje komunikat "Overload". Wprawdzie nie zamierzam robić w domu dyskoteki, ani też nie zależy mi na sprzęcie nieśmiertelnym, ale chciałbym, żeby te parę lat pograł.

Bardziej skłaniałbym się chyba jednak ku SA-AX7, bo ma możliwość podpięcia w przyszłości korektora i jeszcze większej ingerencji w barwę dźwięku, gdyby mnie naszła taka potrzeba.

Edytowane przez Chattab

kolego 'zyzio

coś się tak napuszył jak paw .... wiadome ze każdy próbuje chwalić swoje , ja też miałem wcześniej SL-PS840 i wymieniłem ją na SL-PS770D ,bo wtedy chciałem iść z postępem Technicsa i jak się okazało to była jak dla mnie zła decyzja ,ta 840 grała lepiej ,taka jest moja opinia

Nie puszę się, pisałem że moim zdaniem, poza tym dawno nie mam już PS7 :-)

Nie miałem potrzeby w ogóle korygować charakterystyki tonalnej w tamtym systemie. Korektor pogarsza zdecydowanie brzmienie. A już na pewno robi SH-GE90. Zresztą korektory przeważnie mają parę wejść i można tam podpiąć źródła.

Mój SA-AX6 chodzi do dziś bezawaryjnie, nie raz głośno na nim grałem, znajomy to raczej lubi przywatować zdrowo szczególnie jak sobie chlapnie :D

Nie słyszałem, żeby te modele psuły się jakoś szczególnie. Jednak jakoś moralnie czuję, że nie powinienem Cię nakłaniać, bo a nuż kupisz i Ci padnie zaraz, różnie to bywa. Musisz sobie to sam przetrawić, w każdym razie daj znać jak kupisz, czy Ci przypasował. Pewnie jeszcze nie jednemu się przyda taka informacja ;)

Ja stosuje zasadę tanio kupić, tanio sprzedać i poluję na serwisach aukcyjnych na okazję, w sumie łowy to dla mnie też wielka frajda :)))

Nie czuję się "nakłaniany", tylko "doradzany" - i za to Ci chwała! Zresztą, nigdy nie obarczam nikogo winą za ewentualne niepowodzenia zakupowe. To nie w moim stylu.

Ostateczna "bitwa" rozegra się zapewne między Technicsem SA-AX7/SA-AX6 a Yamahą DSP-AX1/DSP-AX2. Może rzucę monetą? :-)

Yamaszka wygląda super zawodowo, szczególnie w wersji gold. Jeśli gra tak jak wygląda to pewnie łyknął bym Yamahę. Tylko cicho sza bo to wątek o Technicsach tylko ;)

Strzelam że AX1/AX2 rozjadą AX6 czy AX7 na całej linii :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Oj trudno wyczuć, nie słuchałem to się nie wypowiadam. AX6 jest bardzo niedocenianym klockiem, bo to Technics, bo tak wygląda jak wygląda, bo to amplituner kina domowego! Kiedyś AX6 plus SL-PS7 niejednego poważnego audiofila wprawiłem w zdziwienie. Stawał w szranki z NADami, Sony ESami, taki niepozorny a łobuz ;)

Jednak nie ma co czarować, Yamaha wygląda zacnie, trafo nie zabawkowe... no nieźle wygląda :)))

Tylko tunera nie ma - trzeba by osobno kupić... A propos radia w amplitunerze Technicsa, o którym mówimy: czy jest tam jakaś funkcja pokazująca siłę sygnału danej stacji - czy to w "słupkach" czy w "cyferkach"? Czy sam tuner jest w porządku (czuły)?

Edytowane przez Chattab

Tuner jest czuły i jest ok, u mnie grał na kawałku druta, ale nie ma wskaźnika sygnału. Niemniej to nie jest klasa ST-G90, co do samej jakości dźwięku oczywiście ;)

Dzień bez pytań o Technicsa dniem straconym :-)

1. Jaki magnetofon moglibyście polecić do SA-AX6/AX7 i PS-SL7/PS-SL840? Nie zależy mi na topowym sprzęcie - chciałbym tylko mieć możliwość nagrywania audycji z radia (koncerty na Dwójce/Trójce), żeby pasował wizualnie do reszty i żeby dało się nim sterować z pilota od ww. amplitunerów. Czy taki RS-BX747 by wystarczył (ma go na Allegro ten sam sprzedawca co amplituner i odtwarzacz, co teoretycznie daje podstawy do ewentualnych negocjacji)? Ewentualnie RS-AZ7 - tylko że jest już droższy.

2. Czy Technics "nie zdążył" wyprodukować żadnego sensownego odtwarzacza SACD/DVD-Audio? Przy amplitunerach chwalą się często takim sloganem: "DVD-Audio Ready" (sygnał-szum 110 dB), a odtwarzaczy jakoś nie uświadczyłem.

Edytowane przez Chattab

Technics audio video DVD-A10, ale nie czyta CD-R i super audio CD. To stary klocek, lecz ponoć dźwiękowo całkiem, całkiem.

Deck kasetowy to raczej RS-BX828 lub RS-BX727. Oba są kompatybilne ze zdalnym sterowaniem AX6/7 mają manualną kalibracje zapisu i grają przyzwoicie.

747 ponoć gra ostro a AZ7 nawet jest ok., ale ma bas słabiutki, zaznaczam, że tych dwóch nigdy dokładnie nie słuchałem.

• 3 tygodnie później...

http://allegro.pl/technics-rs-b-965-kassettendeck-i2663289744.html

Kto pamięta to cudo.Miałem, i do dziś dobrze wspominam.Ale cenę to trochę wywindowali??

Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

W ogóle ceny na starocie poszły w górę...czyżby zapasy były już na wyczerpaniu? Taki AZ7 spotkałem poniżej 100zł na Wolumenie (z 10 lat temu chyba), a widzę oferty po 300-600 zł, odtwarzacze CD również poszły w górę.

http://allegro.pl/technics-rs-b-965-kassettendeck-i2663289744.html

Kto pamięta to cudo.Miałem, i do dziś dobrze wspominam.Ale cenę to trochę wywindowali??

To sklep z Berlina i jak przejrzysz ich oferty na Allegro to zobaczysz, że mają wysokie ceny na sprzedawany przez siebie sprzęt.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

To sklep z Berlina i jak przejrzysz ich oferty na Allegro to zobaczysz, że mają wysokie ceny na sprzedawany przez siebie sprzęt.

Angela nie ma serca.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Szkoda ze jak na topowy model 965 jest tak słaby brzmieniowo :/

A ceny to fakt , ma z kosmosu .

Topowe modele Technics`a to RS-B100, RS-M95 no i jeszcze RS-B905 to modele z analogową duszą. RS-B965 i RS-BX828 to cyfrowe metaliczne roboty jeśli chodzi o brzmienie:)

.... cena adekwatna do zarobków naszych zachodnich sąsiadów :)

RS-B965 brzmi zupełnie inaczej niż RS-BX828. Kliniczno detaliczny... taki techniczny dźwięk ma 965. 828 jest raczej ocieplony, delikatny, misiowaty, pejoratywnie zamulony, ale miły do słuchania! Jeśli już coś w typie brzmienia jest podobne do 965 choć gorszego to 626/606.

RS-B905 brzmi faktycznie bardzo miło dla ucha ;)

SH-GE90 trzyma cenę, bo jest ładny wizualnie. Większość ludzi kupuję raczej na wzrok niż słuch ;) Może kiedyś też sobie kupię taki, żeby tylko mrugał, nie włączony w tor odsłuchu. Ogólnie Technics zawsze mi się podobał wizualnie, dźwiękowo to różnie ;)

Edytowane przez juras_h

Miałem M85 i tego nie można porównywać do ich późniejszych konstrukcji, te stare magnetofony Technicsa to klasa sama w sobie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

RS-B965 brzmi zupełnie inaczej niż RS-BX828.

W 965 dodano DBX a żeby go włączyć w tor dodano kupę układów przez które musi przejść sygnał co odbija się na brzmieniu.

SH-GE90 trzyma cenę, bo jest ładny wizualnie. Większość ludzi kupuję raczej na wzrok niż słuch ;) Może kiedyś też sobie kupię taki, żeby tylko mrugał, nie włączony w tor odsłuchu. Ogólnie Technics zawsze mi się podobał wizualnie, dźwiękowo to różnie ;)

Proponuję Pioneera GR 777 - Technics zarówno wizualnie jak i brzmieniowo się chowa .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.