Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  258 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko posiadam cos takiego:

su-c1000

se-a1000

+

SBM500 MK2

wlasnie pokazalo sie ogloszenie su se 1000 na sprzedaz zastanawiam sie czy jest sens to kupic i uzyc se-a1000 po jednym na kanal ?

Co na takie rozwiazanie znawcy tematu?

http://www.avland.co.uk/technics/sbm500/

http://www.finn.no/finn/object?finnkode=36003755

Emil

Witam, czy ktoś zna końcówkę mocy SE-A7, taki płaski naleśnik.

http://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/se-a7-e.html

Czy ktoś może coć na temat brzmienia tego cacuszka napisać. Mam okazję kupić ten piecyk niedrogo tylko bez możliwości odsłuchu

Jak niedrogo to bierz, zawsze możesz odsprzedać za tyle samo albo nawet trochę zarobić. Sama końcówka wygląda super, to chyba pełne dual mono.

oh4f1i.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość partick

(Konto usunięte)

1. no niby dwa trafa są.

2. płytka popieprzona dokumentnie - nie widać tu żadnego podziału na kanały.

3. tranzystory mocy do drugiego kanału podłączone kablami...

tak trochę śmisznie to wygląda ;)

Edytowane przez partick

Jestes pewien że są podłączone kablami? Przecież to byłaby głupota, jeden kanał na PCB a drugi kablami, w dodatku oba kanaly brzmiałyby inaczej, moim zdaniem tam normanie idą ścieżki na PCB do obu kanałów. Przydałoby się zdjęcie od spodu.

Ale co najważniejsze...jest na normalnych transystorach a nie padaczkowatych SVI czy STK.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Szkoda, niemniej jeśli sprzedawca nie chce za niego zbyt wiele, to można spróbować.

Witam jestem nowy na forum i chciałem zapytać o funkcję Straight DC / via tone we wzmacniaczu SU-V8. Czy to normalne, że przy aktywnej funkcji via tone w kolumnach słyszalny jest lekki szum podczas gdy przełączenie na straighr DC wspomniany szum (szumik) praktycznie eliminuje?

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Tak, z wiekem elementy się starzeją i sekcja regulacji tonów zaczęła szumieć, Straight DC kompletnie ją omija, stąd brak szumu.

Tak, z wiekem elementy się starzeją i sekcja regulacji tonów zaczęła szumieć, Straight DC kompletnie ją omija, stąd brak szumu.

Dzięki za wyjaśnienie. Czy jest jakiś patent, żeby wspomniany szum wyeliminować? Jeśli tak to prośba o podpowiedź co dokładnie we wspomnianej sekcji regulacji tonów należałoby naprawić? Z góry dzięki. A tak na marginesie to po kilku dniach odsłuchu można wybaczyć SU-V8 te delikatne szumy - lepsze one niż "cisza" w poprzednikach, których słuchałem: SU-VX500 i SU-V460...Jakość dźwięku zupełnie nieporównywalna (albo mi się zdaje)...

Pozdrawiam

PubLo

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko posiadam cos takiego:

su-c1000

se-a1000

+

SBM500 MK2

wlasnie pokazalo sie ogloszenie su se 1000 na sprzedaz zastanawiam sie czy jest sens to kupic i uzyc se-a1000 po jednym na kanal

proponuję zamiast pchać się w drugą końcówkę to pomyśl o zainwestowaniu tych pieniędzy w inne kolumny ,sprzedaj te sbm-500 i za całość kwoty kup sobie inne paczki ,to na pewno poznasz znaczącą różnicę ,pamiętam jak sam je kupiłem do mojego technicsa su-900mk2 i to była zła decyzja ,przed nimi miałem 140 altusy ,i pamiętam jak wtedy je chciałem mieć z powrotem, te SBM-500 to porażka

zwłaszcza ten kluchowaty bas wspomagany biernymi membranami

Pozdrawiam

Tomasz

Dzięki za wyjaśnienie. Czy jest jakiś patent, żeby wspomniany szum wyeliminować? Jeśli tak to prośba o podpowiedź co dokładnie we wspomnianej sekcji regulacji tonów należałoby naprawić? Z góry dzięki. A tak na marginesie to po kilku dniach odsłuchu można wybaczyć SU-V8 te delikatne szumy - lepsze one niż "cisza" w poprzednikach, których słuchałem: SU-VX500 i SU-V460...Jakość dźwięku zupełnie nieporównywalna (albo mi się zdaje)...

Pozdrawiam

PubLo

Pozdrawiam

PubLo

Koleżanki & Koledzy - jakaś sugestia w temacie ww szumów? Podpowiedzcie co i jak naprawić?

Thx4U

Niestety ja się nie znam na samej elektronice, ale te wzmacniacze Technicsa jakie miałem posiadały marne regulację tonów. W zasadzie wszystko pogarszały.

Te klocuszki ktoś poznaję? :)

post-23877-0-74628100-1346905751_thumb.jpg

Zgadza się, SL-P990 i RS-B605, które kiedyś posiadałem. Niestety RS-B100 nie udało mi się dopaść, jak wiesz ceny na serwisach aukcyjnych za setkę są bardzo wysokie.

Teraz "idzie" do mnie SL-P999 do kompletu z RS-B965 i ST-90. Oj mają w sobie coś te stare klocuszki ;)

Juras, mógłbyś porównać P990 i 999, ew. jakieś fotki wnętrza?

To, że p990 jest bardziej rozbudowaną konstrukcją z dwoma trafami, super silnikiem i jeszcze trochę większym wyświetlaczem pewnie wiesz? 999 jest niby uboższy, ma te same PCM56 BB, ale ma gaszony wyświetlacz, ten 20 bitowy filtr i ... chyba brzmi przyjemniej. Chyba bo miałem go tylko chwilkę, zanim oddałem do naprawy, konkretnie wymiany silnika. Laser ponoć jeszcze daje rady. 990 już nie mam, ale kiedyś porównywałem z SL-PS7 i Marantzem CD60 Skorpion, to będzie jakiś punkt odniesienia. W każdym razie wpięte bezpośrednio do wyj. słuchawkowego 999 AKG K701 dało się słuchać, na 990 nie za bardzo mimo oddzielnego zasilania wzm. słuchawkowego brzmiał ostro i sucho jakoś. W opiniach jest moja ocena SL-P990.

Kaprycho może twój SL-P990 brzmi inaczej, to stare klocki i trudno orzec co się z nimi działo przez ponad dwadzieścia lat ;) Niemniej już Nadzorca w opiniach coś podobnego zauważył na temat 999.

Będę miał w domu to włączę do lepszego sprzętu i się wypowiem ;)

Juras , zmieniłem cd z Sl-670d na SL-P990 i różnica jest na plus , lepsza dynamika , więcej szczegółów .Mam wrażenie że poprzedni cd-ek mulił .Nie słucham przez wyjście słuchawkowe , może to wina wzmacniacza słuchawkowego że odniosłeś takie wrażenie.

Kaprycho, główne porównania robiłem na Luxmanie L530, Jamo Concert 8 i trochę na różnych innych klockach, które mam w opisie. Zgadzam się, że nie brzmi na pewno mulasto. Raczej szybko, przestrzennie z wyeksponowaną górą i ostrą, suchą średnicą. Mój dla mnie był dość męczący. Podkreślę jeszcze raz, że po tylu latach trudno orzec jak brzmiał nowy. Każdy ma swoją historię, w tym ktoś wymienił kondensatory, zegar inny może mieć już słabe kondensatory. Twój może brzmieć inaczej niż mój.

W dodatku każdy słyszy inaczej, to, co jednego zachwyca innego zamula. Ważne, żeby nam słuchanie sprawiało frajdę ;)

Do czego masz podpiętego SL-P990?

Witam, zakupiłem prawdopodobnie jeden z ostatnich, nowych laserów do transportu Technics SL-Z1000. Wszyscy sprzedający lasery SOAD70A podają, że pasuje on do rzeczonego modelu, a to nie prawda. Owszem, jest to SOAD70A, ale modyfikowany i wygląda inaczej, zwłaszcza podwójna taśma.

Teraz czas na zakup transportu :-)

post-32130-0-00952600-1347076189_thumb.jpg post-32130-0-61393200-1347076220_thumb.jpgpost-32130-0-61393200-1347076220_thumb.jpg

post-32130-0-35826700-1347076239_thumb.jpg

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.