Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  258 członków

Technics Klub
IGNORED

Klub fanów firmy TECHNICS

Rekomendowane odpowiedzi

Sowawyborowa , a można wiedzieć gdzie kupiłeś laser , też mam zamiar kupić nowy na zapas do mojego SL-P990 .

Do SL-Z1000 kupiłem w Greckim sklepie :-) A.V.R. ( audio video repairs ), SOAD70A kupiłem od "supermanmeilu" - ten link, co podał kol. juras_h, ale nie podobał mi się ten laser. Tzn. działa, ale nie to opakowanie - porównałem z oryginalnym. Zostaje jeszcze yahoo jp. , ale tam laser potrafi kosztować ponad 300$. Ale za to 100% oryginał.

Heeeeeeee, fajnie jest być zakręconym. Dostałem dzisiaj w zaprzyjaźnionym serwisie Laser Disc Panasonic'a. Podobno nówka, postał trochę na wystawie. Jako, że w Polsce tego nie było, pracuje w NTSC. Trzeba zakupić jakiś koncert na ebay'u. Jeszcze się nie dobrałem do niego.post-32130-0-33997100-1347143849_thumb.jpgpost-32130-0-43878800-1347143874_thumb.jpg

SC-5, BB-5, 2 x SM-5, SA-1, DCD-SA1, B&W 802N

Tak, być zakręconym to wielka frajda i swoje zabawki trzeba mieć, niezależnie od wieku. Jak człowieka nic nie interesuje oprócz TV i ciepłych bamboszy to już chyba czas do piachu ;)

Tutaj ktoś wystawił ciekawe klocki:

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=17097063

Dla mnie deck i CD player bardzo interesujące, jednak ceny do niskich nie należą. W dodatku jeszcze fotki...

Heeeeeeee, to prawda, zabawki się należą. Właśnie już nowa do mnie zmierza - Transport SL-Z1000. No i koniec z CD-kami. Tylko trzy modele wyszły w drewnie i wszystkie będę miał :-) Teraz zapoluję na DATa SV-D900.

Laserdisc łyka też zwykłe CD i CD-Ry.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Tak, CD czyta, CD-Rów nie mam, nie nagrywam. No i LD były dwa rodzaje. Normalne, duże i coś jakby single ( taki kupiłem ), wielkości singla analoga.

Patrz też czy to PAL czy NTSC ;)

Fajnie by było porównać je do DVD średniej klasy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Witam! Trafił mi się CD SL-PJ 22 prawdopodobnie z 1987 roku. Gra, ale bardzo głośno przy każdej operacji przełącza przekaźnik umiejscowiony w pobliżu wyjść. Ma BB54HP na pokładzie. Czy warto go brać? Dzięki

Panowie, przepraszam, że tak jak Filip z konopi wyskakuję, ale mam pytanie natury ogólnej. Czy da się z nieco bardziej budżetowych (nie mam tu na myśli takich drewniano-złotych "perełek", jakie wyławiacie gdzieś na eBayu) klocków Technicsa złożyć zestaw (wzmacniacz + CD + tuner), który zagra ciepło, sympatycznie i z zacnym basem (muzyka od rapu i bluesa, przez Tracy Chapman i Erykę Badu, aż po Clannad i Djivana Gasparyana)? Budżet powiedzmy 1500-2000 zł. Obserwuję Allegro, jest tam mnóstwo takich klocków w bardzo dobrym, wydawałoby się stanie - zadbane, z pilotami, często nawet z oryginalnymi kartonami. Wizualnie też mi się podobają (duże, masywne, sporo różnych gałek i przycisków).

Na przykład: SU-A707/SU-A900 + SL-PS7/SL-PS900 + ST-GT650. A może jakiś amplituner - SA-AX7/SA-DA10/SA-DA8?

W tej chwili mam zestaw Pioneera: wzmacniacz A-550R, CD PD-9700 i tuner F-91. Do tego kolumny KEF XQ30. Chciałbym, żeby po ewentualnej zmianie zagrało to przynajmniej tak samo, jeśli nie lepiej. Wszystko musi być też "z jednej parafii" i dać się obsługiwać z pilota. Pobożne życzenia, czy jest to realne?

A707/900 to padaczki, amplitunery to samo. Technics jak wino, im starszy tym lepszy, zainteresuj się tymi modelami: 8088/8099K/8088K/V8/V900

A od dzielonych typo A909/1000/1010/800D trzymaj się jak najdalej ;)

Edytowane przez czolgista778

Na przykład: SU-A707/SU-A900 + SL-PS7/SL-PS900 + ST-GT650.

z Technicsa to bym brał pod uwagę A900MK2 ,SL-PS-840 i tuner ST-GT650.,lub coś z starszych modeli ,ale musisz się liczyć ze czym starsze tym awaryjność większa .

A900MK2 ,SL-PS-840 i tuner ST-GT650 ten zestaw miałem długo i byłem w niebowziety

Pozdrawiam

Tomasz

A707/900 to padaczki, amplitunery to samo. Technics jak wino, im starszy tym lepszy, zainteresuj się tymi modelami: 8088/8099K/8088K/V8/V900

A od dzielonych typo A909/1000/1010/800D trzymaj się jak najdalej ;)

Niestety, pilot to konieczność ;-(

z Technicsa to bym brał pod uwagę A900MK2 ,SL-PS-840 i tuner ST-GT650.,lub coś z starszych modeli ,ale musisz się liczyć ze czym starsze tym awaryjność większa .

A900MK2 ,SL-PS-840 i tuner ST-GT650 ten zestaw miałem długo i byłem w niebowziety

Jesteś niezawodny :-) A jakieś inne (wyższe) modele Technicsa też przerabiałeś - czy po prostu miałeś ten i byłeś zadowolony? Chociaż, jak rozumiem, fakt że SL-PS7 lub SL-PS900 mają wyższe numerki lub "wyglądają" na wyższe nie oznacza wcale, że muszą być lepsze od SL-PS840.

Edytowane przez Chattab

A jakieś inne (wyższe) modele Technicsa też przerabiałeś - czy po prostu miałeś ten i byłeś zadowolony? Chociaż, jak rozumiem, fakt że SL-PS7 lub SL-PS900 mają wyższe numerki lub "wyglądają" na wyższe nie oznacza wcale, że muszą być lepsze od SL-PS840.

miałem trochę modeli Technicsa i po tym zestawie co tobie proponowałem miałem dzieloną SU-A900 i CD 770D i to były ostatnie moje klocki

Technicsa .

Dlatego ze jak to się mówi wymienił stryjek siekierkę na kijek ,to była zła zamiana te starsze co miałem były dużo lepsze :(

od SL-PS840.

ten model to chyba jeden z najlepszych jaki się udał zrobić firmie Technics ,oczywiście jakość do ceny,

SL-PS7 to przy nim badziewie

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Rozumiem. Tylko że laser chyba już niedostępny. A jeśli chodzi o wzmacniacze/amplitunery (z pilotem), jest jeszcze jakaś alternatywa?

Edytowane przez Chattab

W moim mniemaniu Twoje oczekiwania powinien spełnić CD SL-PS7, amplituner SA-AX6 (w trybie Bi Amp) magnetofon RS-BX828. Oddzielnego tunera jakoś z tych serii nie mogę polecić, ze starszych ST-G90 to już bardzo wysoka półka, jednak niekompatybilny w zdalnym sterowaniu z resztą polecanego systemu. Miałem to połączone z Castle Clyde (z przerobioną zwrotnicą na Bi Amp), Trylogy Prince i na końcu z B&W P5. W każdym połączeniu był to system zasługujący na miano audiofilskiego.

Nie mogę zgodzić się z Kolegą TomaszE, że SL-PS7 brzmi badziewie, może w jego konfiguracji źle się spisywał u mnie grał wyśmienicie i mam go do dziś!

Prędzej padnie Ci taki A900 niż stary 8080 czy 8099k, Technics z tamtych lat to była jakość, później było już tylko gorzej,

Amplitunery SA-DA8/10/15 były jeszcze w miarę dobre.

Z tunerów polecam GT650, bardzo dobry ale wybredny co do anteny.

SA-AX6 grał lepiej niż SA-DA8, choć wizualnie był bardziej plasticzany i nie posiadał pętli magnetofonowej. Dla mnie masakrujące były te niebieszczane diody żywcem jak z perfumerii, ale wystarczył zwykły czarny karton przycięty tak aby mieścił się pod szybką pleksi(wystarczy odkręcić dwie śrubki) . Zostawiłem tylko okienko na wyświetlacz tunera. AX6 grzał się strasznie, ale do dziś śmiga bezawaryjnie u kumpla ;)

Obiegowa opinia jest taka, że amplituner nie dorasta do pięt "tradycyjnemu" wzmacniaczowi i nie nadaje się do słuchania muzyki w stereo. Czy tak jest też w przypadku Technicsa (wymienione przeze mnie i przez Was modele)? Szczerze mówiąc, nie podejrzewałem, że ktokolwiek w tym wątku poleci mi amplituner.

Cytat z Audio 1/99 "w dziedzinie stereofonicznych możliwości, nowy Technics prezentuje walory praktycznie niespotykane we wzmacniaczach do 2000 zł (oczywiście mowa o trybie bi amp SA-AX6), a co dopiero w amplitunerach AV z tego zakresu cenowego." "doskonała jakość dźwięku stereo (bi amp)

Nie zawsze moje opinie pokrywały się z tymi zamieszczonymi w tej gazecie, jednak w wypadku SA-AX6 pokrywają się jak najbardziej.

Nie mogę zgodzić się z Kolegą TomaszE, że SL-PS7 brzmi badziewie

Ja napisałem ze ten SL-PS7 w porównaniu do SL-PS840 to badziewie i to potwierdzam ,popacz jaką trzyma cenę 840 a jaką 7 i jeszcze to o ile jest starszy ten SL-PS840

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Zapomniałem jeszcze o jednym dość istotnym warunku. W przyszłości (raczej bliższej niż dalszej) będę chciał dokupić jeszcze gramofon. Jeżeli zdecyduję się na zestaw Technicsa, to będzie to na 99% nieśmiertelna "tysiąc dwusetka". I tu pytanie: czy wzmacniacze gramofonowe w amplitunerach Technicsa dadzą radę, czy konieczny będzie jednak zakup osobnego przedwzmacniacza gramofonowego? Może któryś ze wzmacniaczy/amplitunerów Technicsa był pod tym względem lepszy od innych? Na początek będzie to na pewno jakaś wkładka MM.

I jeszcze jedno: czy lasery w innych wyższych modelach odtwarzaczy Technicsa też są takie drogie i trudno dostępne (w polu magnetycznym), czy też zdarzają się takie Technicsy, do których laser można kupić w dowolnym warzywniaku lub kiosku Kolportera? ;-)

Edytowane przez Chattab

Prędzej padnie Ci taki A900 niż stary 8080 czy 8099k,

masz rację ze czym nowszej generacji były Technicsy ,to jakość wykonania i brzmienia była gorsza

Pozdrawiam

Tomasz

Nie mogę zgodzić się z Kolegą TomaszE, że SL-PS7 brzmi badziewie, może w jego konfiguracji źle się spisywał u mnie grał wyśmienicie i mam go do dziś!

PS 7, miałem i b. dobrze wspominam, moim zdaniem to najlepszy tani CD Technicsa jaki kiedykolwiek powstał.....żadne PS900, czy PS 840, a właśnie PS 7....jak widać opinie są różne ;-)

Edytowane przez zyzio

W SL-PS7, PS770A i PS77D jest CDM12,4 podrasowany przez Technicsa. Niezbyt szybki, ale precyzyjny i trwały. Łatwo i niedrogo można kupić laser.

SL-P999, SL-PS900 i SL-PS840 jest SOAD70A znakomity laser super szybki, precyzyjny i niezniszczalny jeszcze dostępny, ale bardzo drogi (pisaliśmy o tym wyżej)

SL-P990 ma SOAD60A super jak 70A i w tym modelu ze znakomitym silnikiem hallotronowym. Dostęp i cena jw.

SL-P720 - SOALP1200 podobnie jak 60A i 70A tylko jeszcze trudniej dostępny!

Miałem lub mam wszystkie oprócz SL-PS840 i dla mnie najlepszy brzmieniowo jest SL-PS7. Na tle pozostałych delikatny, subtelny z dobrym basem, na marnych elementach towarzyszących może zamulać. Wybija się od reszty średnicą, nie jest taka sucha, ostra jak w pozostałych, fortepian piękny.

SL-PS900 miałem parę dni i oddałem bo był totalnie zużyty, może kiedyś dorwę w lepszym stanie i zagra lepiej, coś w nim było fajnego.

SL-P999 słuchałem również dwie godziny i tylko na wyjściu słuchawkowym na AKG K701 i wcale nie grał źle, dla mnie lepiej niż dużo bardziej wypasiony SL-P990. Wypowiem się więcej jak do mnie wróci po wymianie silnika.

Oczywiście żaden z nich to nie jest Hi End, jak piszą czasami na allegro, choć lubię je wszystkie i czuję wielki sentyment. Może po modyfikacjach, z któregoś by był ;)

Ze wzmaków Technicsa od najlepszego na najgorszego długo miałem:

1.SA-AX6 dobry w każdym względzie (oczywiście w Bi Amp)

2.SA-AD8 już słabszy, bardziej szeleszczący, ale jeszcze ok. (w Bi Amp)

3. SU-V470 już dość mulasty choć starszy klocek.

4. SU-V85A z nim to dziwna sprawa, super przestrzeń, stereofonia, duża moc, bardzo szybki i totalnie nieprzyjemny w odsłuchu, wyeksponowana, jazgotliwa, rozdarta średnica jak wcześniej pisał Czołgista i Diabeł o większości Technicsów choć końcówka mocy na tranzystorach. Dla mnie krew z uszu :/

Znowu żaden z nich to nie Hi End, ale AX6 to bardzo udany, dobrej klasy wzmacniacz hi fi!

SU 8080 czy 8099K nie słyszałem, więc się nie wypowiadam. Pewnie kiedyś kupię z ciekawości ;)

W AX6 pre gramofonowe jest ok, choć wiadomo, że nie jest jakieś wybitne. Jak do AX6 podłączyłem pre amp Yamachy C4, to gramofon zabrzmiał jeszcze ciekawiej!

Edytowane przez juras_h
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.