Skocz do zawartości
IGNORED

Instrukcja gramofonu Daniel 1100 fs i przeróbka kabli sygnałowych

Elakustyk

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi na automatykę podnoszenia i opuszczania , wyboru formatu 33/12".45/12" ,7" nie ma możliwości ustawiania geometri ramienia ,i VTA.Jedynie wkąldka w koszyku można probowac coś zmienić.

Paski pasuja do G 601,fonomasteraw 610f plus jeden dodatkowy mały do napędu ramienia .Jest bez problemu na all..go,

conri, 27 Sty 2010, 20:28

Dziękuję serdecznie za poradę

Te paski mają jakieś numery katalogowe, czy symbole???

A jak wyregulować siłę docisku.

:)

Nr nie znam.Ale pod hasłem Fonica znajdziesz.O nacik na igłe chodzi.

To ramie doprowadzasz do równowagi przy opuszczonej windzie, i ustawiasz ciężar przeiwagi na 0 o znaczko czerowny pasek aby sie pokrywał z ta wartoscią , a następnie pokręcasz waga w lewo o tyle działek ile wymaga wkładka(igla).1 kreska to 0,5 g

Odnośnie kabli sygnałowych -najlepiej ominąć płytkę z tranzystorami odtykającymi sygnał i podlutować bezpośrednio do łączowki z okablowaniem ramienia,

conri, 27 Sty 2010, 21:02

>To ramie doprowadzasz do równowagi przy opuszczonej windzie, i ustawiasz ciężar przeiwagi na 0 o

Gdzie jest ten punkt 0??? Nie ma żadnych oznaczeń:(

>znaczko czerowny pasek aby sie pokrywał z ta wartoscią , a następnie pokręcasz waga w lewo o tyle

>działek ile wymaga wkładka(igla).1 kreska to 0,5 g

wkładka zwykła Mf-101 ile ona wymaga???

I jeszcze jedno: Czy im większy nacisk tym lepiej?

To ustwiasz czerwona kreskę w górze pokrętki z ciężarem p wagi ,a nacisk kręcąc razem .Wtedy całość się :doważa:Dla MF 101 jest1.5-2 g.czyli 3.5 dzialki.I wajhowy antyskating też ma 2 podcięciu na pręciku,

conri zrobiłem coś takiego:

1. Zdjąłem talerz.

2. Opuściłem windę.

3. Doprowadziłem do równowagi ramię (nie przechylało się do tyłu i nie dotykało do windy)

4. Pokręciłem przeciwwagą o 3,5 działki.

no i co... nie mogę sprawdzić, bo sąsiedzi śpią za ścianą :(

Mimo to dzięki wielkie. Bedzie śmigać ;)

Aha. Na antiskatingu mam trzy kreski / / o /

Ustawiony mam w miejscu litery "o".

Nie wiem od której strony liczyć wartości i jaka jest podziałka. Ile gramów oznacza jedna kreska?

Przesuń na 1/2 długości pręcika.Max na końcu to 3 g,

W Danielu jest antyskating na zasadzie wahadła.Na bolec z ramienia działa dźwignia osadzona na ośce,a odciąża ciężarek na pręciku z nacięciami.I jego ustawiasz na środkowym nacięciu

POwiedz mi, czy po ustawieniu docisku ramienia i antyskatingu, normalnym zjawiskiem jest przskakiwanie ścieżek przy lekkim ruszeniu gramofonu?

Mam problem z dodaniem obrazka do postu. NIe wiem co się dzieje.

MAM INSTRUKCJĘ !!! Ufff

Pierścień ze skalą jest podzielony na 8 części. Przesunięcie o jedną kreskę spowoduje docisk 0,25g.

Dzięki za pomoc.

POzdrawiam.

Daniela użytkuję od ok. 1,5 roku. Śruby transportowe uwalniające zawieszenie wykręciłem po 6 m-cach słuchania winyli. Wyraźny skok jakościowy porównywalny w moim przypadku do ustawienia kolumn na granitach okupuję słuchaniem muzyki w określonych porach dnia kiedy nikt z rodziny nie chodzi po pokoju. Drewniane stropy poniemieckiej kamienicy powodują skakanie igły po płycie. Myślę że miękie zawieszenie jest barierą dla innego typu drgań - ciągłych o bardzo małej energii - od silnika i fal akustycznych.

Mam do ciebie pytanie. Na początku wątku wspomniałeś o przewodach w ramieniu i ich bezpośrednim wyjściu na zewnątrz. Od jakiegoś czasu korci mnie pominięcie układu tłumienia wkładki(te tranzystory o których pisałeś). Chcę wstawić przewody Cardasa i zakończyć je bezpośrednio na gniazdach RCA. Czy nie będzie to skutkowało efektami ubocznymi.

Proponuję poczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; ja jestem b. zadowolony z efektów.

Pozdrawiam

Wojtek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wojtek

Dzięki, Fliwoj, polecona literatura rozwiała moje wątpliwości - układ tłumienia wkładki pominę. Mam jednak kolejne pytanie. Chcę zrezygnować z gniazd RCA łącząc kable sygnałowe bezpośrednio z kablami RCA. Kupiłem w tym celu (chyba trochę się pospieszyłem) Klotz LaGrange GY107 2x po 25cm. W międzyczasie wyczytałem w jednym z wątków Audiostereo że kable sygnałowe mają mieć jak najmniejszą pojemność. Mam teraz łączyć cieniutkiego cardasa z "grubym" Klotzem?. Czy są przewody RCA o małej pojemności specjalnie do gramofonu?

akus, ja po prostu przylutowałem kable sygnałowe do punktów gdzie jest przylutowany oryginalny kabel wyprowadzający sygnał; ten zaś skróciłem i zamiast wtyczki DIN założyłem odpowiednie końcówki RCA. Brzmienie jest OK. Wprawdzie nie mam specjalnie wyczulonego ucha i zestaw jest dość przeciętny ale myślę, że Daniel to nie jest aż tak wysoka półka żeby pakować w niego jakieś super komponenty.

Wojtek

Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.