Skocz do zawartości
IGNORED

Kable kierunkowe - jaki efekt?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Skonstruowałem własnie interkonekt z kabli Klotza, ale moją uwagę w sklepie muzycznym zwrocily kable kierunkowe. Czy to jest dobry materiał na interkonekt? Czy w przypadku takich kabli montaż czincza powinien wyglądać inaczej?

W tym samym sklepie były kierunkowe kable głosnikowe jakiejś włoskiej firmy. Czy macie jakieś doświadczenie z głośnikowymi kablami głośnikowymi? Czy warto się tym zainteresowac? A przede wszystkim - jakie jest przełożenie tej kierunkowości na dźwięk?

https://www.audiostereo.pl/topic/6109-kable-kierunkowe-jaki-efekt/
  • Redaktorzy

Faktycznie, kierunkowość u kabli na szpuli jest dość dziwacznym pojęciem. Ale może niekoniecznie? Czy ktoś zetknął się z czymś takim? A może one są po prostu potencjalnie kierunkowe, tj. dopiero jak się przylutuje jednostronnie ekran, czy coś? A co na to sprzedawca w sklepie, pragnę zapytać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj jest cały artykuł o tym.

Ukryta Zawartość

Tamto to jest cześć II.

Link do I ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedawca opowiedział mi o nich jak o rurze do odkurzacza :)

A swoją drogą - jak się lutuje te kirunkowe kable - chodzi o interkonekty (jeśli one w ogóle moga być kierunkowe) i głośnikowe. Xajas - czy taki schemat równiez mozna znaleźć na Twojej www?:)

• Redaktorzy

Znam ten artykuł, jednak nie traktowałbym go aż tak poważnie. A jeśli już, to każdy z kabli we wspomnianym sklepie jest kierunkowy, co nie daje odpowiedzi na pytanie, co jest akurat szczególnie kierunkowego we wspomnianych kablach "włoskich ze szpuli".

Ja również zbytnio nim się nieprzejmuję. Gdyby było inaczej to już bym przerobił całą instalację w domu pod tym kątem :)))) Ten kabelek na lewo, a tamten na prawo, A tego rozpruć i przekręcić jedną żyłę :))))

Zakładając, że kierunkowośc przewodników rzeczywiście istnieje i można to udowodnić odsłuchem/ pomiarami, to i tak w "klockach" i głośnikach mamy dziesiątki różnych kabelków i drucików, które sa połączone (pod względem 'kierunkowości' oczywiście) w sposób zupełnie przypadkowy...

kierunkowosc samego kabla metalowego to juz totalna bzdura

ludzie nie dajcie sie zwariowac

rozumiem ze lutujac po jednej stronie ekran rzeczywiscie mozna dostac kierunkowosc

ale dla golego kawalka drutu to zapomnijcie

ktos kto mowi o takich rzeczach ma chyba mizerne pojecie o zjawiskach fizycznych w metalach

• Redaktorzy

Z cytowanego artykułu wynika że autor jest zdana że drut "wyciąga się" trzynając za jeden koniec, a z drugim gnając przed siebie, gdzie oczy poniosą. I wtedy zgodnie z kierunkiem biegu otrzymujemy właściwy "kierunek kabla", a przeciwnie - niewłaściwy (albo na odwrót, bo z tekstu nie wynika do końca). Zresztą z fizycznego punktu widzenia nie jest to już kierunek, lecz spin. ;-) W każdym razie wg. mnie taka wizja nie jest słuszna. Kierunek może być ewentualnie wzdłuż kryształów albo w poprzek (jeśli są podłużne), i tyle. A kto słucha druta w poprzek??

Choc sam jestem sceptykiem co do tego typu WooDoo ,to wcale nie jest to bzdura bo kazdy drut (część kabla) jest ciągniony/wyciągany w jednym kierunku.Powoduje to odpowiednie ułożenie kryształów,inne niz w kierunku przeciwnym.Czytałem nie raz właśnie naukowe wywody i tłumaczenia na ten temat.

Osobście nie wypowiadam sie bo nigdy takich testów nie robiłem.

... poza tym, jesli w kablu głośnikowym żyly + i - są ułożone w tym samym kierunku (wg strzałek), elektrony powinny przepływać w kierunku zgodnym z hipotetyczną kierunkowością tylko w jednej z nich...

Mam Siltecha 4 24 i wedlug producenta jest kierunkowy, choc zaoszczedzili na ekranie:)) Roznica na pograniczu autosugestii. Wydaje mi sie, ze lepiej mi sie slucha odwrotnie niz zalecal producent. Chociaz i tak mam go juz dosc...

• Redaktorzy

No dobra, są ciągnięte w jednym kierunku. Ale na czym polega różnica w ułożeniu kryształów? Skośnie się układają, czy jak? Czy do może kształt im się zmienia? To chyba raczej niezbyt możliwe?

obojetnie ile przykladow i teorii o rurach odkurzacza i zorientowanych krysztalach nam tacy fachowcy przytocza, odnosze wrazenie ze zapomnieli o jednym najbardziej elementarnym fakcie -> ze w sygnale audio mamy do czynienia z PRADEM ZMIENNYM czyli na chopski rozum plynacym RAZ DO PRZODU RAZ DO TYLU, RAZ DO PRZODU RAZ DO TYLU, RAZ DO.... czyli lepsze wlasciwosci przewodzenia DO PRZODU sa hamulcem dla przewodzenia DO TYLU.

To przerasta moj "chlopski rozum"

xajas

www.jaschiks.com

=>Bartek1

Dobrze mowisz ... blacha walcowana na zimno lub w temperaturze ponizej temp. rekrystalizacji ma wlasciwosci

inne niz taka sama stal. To bylo anizotropowe i izotropowe. Teraz trzeba jeszcze sie dowiedziec czy przy wyciaganiu przy ktorym dochodzi do umocnienia ... a tak - zmiejszaja sie wlasciwosci elektromagnetyczne.

Ktore powracaja po doprowadzeniu stali czy innych materialow do temp rekrystalizacji w ktorej budowa wewetrzna - sie "naprawia"

ale co z tego?

frycu dostajeszanizotropie wlasnosci mechanicznych a nie elektrycznych

zreszta naet gdyby byla roznica to nie moze ona byc dla przeciwnych kierunkow a jedynie dla np prostopadlych

a kabel juz tak ma ze jest dlugi i cienki wiec elektronowi z pewnoscia wszystko jedno leci w ta czy z powrotem

Ludzie, ale jednak poważne firmy pisza na swoich kablach zawiniętych na KIERUNKOWY, co więcej ozbaczaja ten kierunek symbolem >>>>>>>>>>:> I co ja, człowiek humanistycznie prosty mam z tego rozumieć. Proszę, wytężcie techniczną wiedzę i poradźcie.

Przybiła mnie ta kapitulacja xajasa ;(

Artukuł profesora Hawksforda o kierunkowości kabli, który był przywoływany we wspomianym wyżej MHF ukazał zdaje sie w Stereophile ( Pażdziernik 1995 Vol. 18, No. 10 ). Jesli ktoś z forumowiczów ma dostęp do tego numeru , to może by upublicznił ten artukuł albo dokonał streszczenia, dyskusja w temacie mogłaby sie stać cokolwiek bardziej merytoryczna ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.