Skocz do zawartości
IGNORED

ściszenie głośnika wysokotonowego w Focal C 600

Sentinel44

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Chciałbym nieco poeksperymentować z ilością wysokich tonów w moich kolumnach. Zrobione są na bazie kitów Focala C 600. Głośniki to tioxidowa 120tdx i 8 calowy polikewlarowy 8K011 z podwójną cewką. Mam z tym problem, bo na elektronice znam się tylko tyle co w technikum :( Wydaje mi się jednak, że kopułka jest tłumiona jedynie rezystorem o wartości 3 om. Czy zwiększając tą wartość głośnik będzie bardziej tłumiony, tzn. ciszej grał? Jakie wartości stosować i jakich marek rezystory? Czy zmiana tego rezystora wpłynie jakoś na strojenie zwrotnicy? Szereg pytań, ale liczę na Waszą pomoc.

Poniżej postaram się wkleić schemat, który uzyskałem dzięki jednemu z forumowiczów (jeszcze raz dzięki :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wartość tego rezystora jest uwzględniona w obliczeniach częstotliwości podziału. Jego zmiana zmieni głośność wysokotonowego, ale także częstotliwość podziału, więc żeby nie spartolić zwrotnicy, należy wstawić przed głośnikiem wysokotonowym dzielnik napięcia o tak dobranych wartościach, by zwrotnica "widziała" identyczną impedancję głośnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc.

Nie chciałbym nic zmieniać w parametrach zwrotnicy. Teraz nie rozumię, bo te dwa wpisy w części sobie przeczą. Najprościej byłoby wylutować rezystor R2, i wstawić nowy, o większej wartości, lecz jeśli miałoby to zmienić częstotliwość podziału, to chyba lepiej wstawić dzielnik. Z danych głośnika wynika, że jest on chyba 6 omowy ( jest napisane "Dc resistance 6 om" i "Rcc 6 om"-to chyba to).

I kolejny problem, bo nie ma takiej wartości w tabeli. Jak to rozwiązać?

>Po prostu zmieniaj ten rezystor na wejściu do części wysokotonowej,zwiększając go nie zmieniasz nic

>oprócz tłumienia tej części

BZDURA! Zmieni się częstotliwość podziału dla części wysokotonowej, co doprowadzi do zachwiania liniowości przetwarzania.

Przeliczając dzielnik, wartość R1 to 3ohmy + wartość R1 z tabeli.

Jak widać, wartości dla 8ohm są ok. 2x większe niż dla 4ohm (nie dokładnie, bo nie produkują wszystkich wartości). Po prostu wyciągnij sobie średnią:)

Sorry, nie przeczytałem dokładnie

>Z danych głośnika

>wynika, że jest on chyba 6 omowy ( jest napisane "Dc resistance 6 om"

Taką REZYSTANCJĘ (około) mają głośniki o IMPEDANCJI 8ohm. Dzielnik jest podany dla impedancji.

Nie trzeba więc nic przeliczać oprócz R1 faktycznego, czyli R1 z tabeli + 3ohmy (tabela dla 8ohm)

Czyli, jak dobrze rozumię, chcąc ściszyć głośnik o impedancji 8 om, czyli taki jak mój, o 1 decybelę mogę zastosować dzielnik z elementów R1 3,82 oma ( 3 omy z istniejącego plus 0,82 z tabeli) i taki wlutować w jego miejsce w zwrotnicy, oraz R2 o wartości 68 omów. Dobrze myślę?

Jeśli tak, to R2 mogę wlutować w kable wychodzące ze zwrotnicy do głośnika? To będzie działać?

Uważam, że to rozwiązanie jest lepsze:

Ukryta Zawartość

post-7066-100004360 1264369923_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zmienia. Rezystor w szeregu tylko obniży napięcie.

@benek1313

Ten Mills, to dobry wybór. Na Twoim miejscu jednak wstrzymałbym się z zakupem. Kupiłbym kilka rezystorów ceramicznych o mocy kilku watów, sprawdziłbym z jaką wartością dźwięk podoba mi się najbardziej i dopiero wtedy kupiłbym Millsa:)

dzięki bardzo za pomoc. Chyba zrobię w ten sposób, że najpierw pobawię się z wymianą rezystora R1 na o wyższej wartości, i wezmę to na słuch. O tego zacznę, bo będzie najprościej. Potem zobaczę, a raczej posłucham jaki jest rezultat, i gdyby było coś nie tak, będę kombinował z dzielnikiem.

Dziękuję jeszcze raz wszystkim.

kup regulowanego L-pada w Greltonie i będziesz miał sprawę z głowy. Może to nie jest audiofilskie rozwiązanie ale skuteczne, masz płynną regulację głośności i możesz dostosować brzmienie jak chcesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.