Skocz do zawartości
IGNORED

TLC Classic 2

ralph

Rekomendowane odpowiedzi

>Jeden z niewielu watkow o kolumnach, w ktorym nie pojawil sie pan Szymon ;)

Tu akurat bylby bardzo na miejscu, choc moge przewidziec jego opinie - Classic'i graja rewelacyjnie w kazdym pokoju, z kazdym klockiem i kablami ;)

Niestety nie sluchalem.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86400

Temat jest drażliwy bo jest tu kilku maniaków którzy nigdy ich nie słuchali i uważają się za alfę i omegę. Kolmny posiadam od ponad roku. Sprawują się wyśmienicie. Bardzo solidnie wykonane w pięknym srebrnym lakierze. Świetna sprawa jeśli chodzi o czyszczenie. Nawet żonie się spodobały. Kolumny mają pochyloną przednią ściankę, zaokrąglone brzegi. Przedzielone są wewnątrz ukośną odgrodą. Niskotonowy 20cm z boku pracuje w większej bass-reflex a średniotonowy z korektorem i wysokotonowy w oddzielnej komorze. Całość wygląda jakby była wykonana z jednej bryły. Rzadnych łączeń czy tandetnych oklein. W komplecie otrzymałem gwarancję ładne stożkowe kolce i charakterystyki każdej kolumny. Do tego kupiłem je w świetnej cenie tj. 3kzł

Dźwięk, cóż mogę stwierdzić. Za te pieniądze REWELACJA to za słabe słowo. Mieszkam w domu jednorodzinnym i posiadam 2 systemy, stereo i KD. W dwudziestu kilku metrach 1 para radzi sobie jak ryba w wodzie. Świetnie można wyregulować bas. Ponieważ kolumny można ustawić niskotonowymi do wewnątrz lub na zewnątrz, odsunąć od tyły ściany lub przysunąć. Do tego w komplecie są piankowe zatyczki pozwalające okiełznać bas w bardzo trudnych ustawieniach gdzie inne kolumny sobie nie radzą. Opis zacznę od najniższych częstotliwości, bas potrafi zejść bardzo niziutko. Na początku byłem wręcz zaskoczony jakie ciśnienie potrafią wytworzyć Classic2 w najniższym rejestrze. Zresztą odsłuchiwałem ich u Pana Szymona który z chęcią pokaże Panu ich wszystkie własności soniczne. Od zakupu trzeba im dać 2-3 tygonie na wygrzanie i potem jest już tylko frajda. Mało tego, kolumny te idealnie nadają się do dalszej modernizacji. Wymieniając okablowanie czy kondensatory w zwrotnicy możemy wycisnąć jeszzce więcej z drzemiącego w nich potencjału. Góra jest taka jaką sobie życzyłem. Wreszcie mnie nie męczy. Dość miałem syków, metalicznych pogłosów czy ostrości jakie serwuje B&W czy Yamaha. Poszukiwałem dobrej angielskiej szkoły. Średnica cóż tu dużo pisać, piękna angielska, namacalna. Jeżeli dysponujemy sprzętem towarzyszącym na podobnym poziomie wyciśnie z nich samą słodycz. Jednym słowem wciągające, niemęczące brzmienie które docenią wszyscy audiofile. Im dłużej ich się słucha tym bardziej się podobają. Przed Classic2 miałem kilka różnych kolumn min. B&W seria 600, Phonary P30s, Yamaha NS300, Tannoye R3. Ale rzadne nie dały mi tyle satysfakcji co Classic2. Jestem dumny że posiadam tak wyśmienity produkt wyprodukowany w Polsce.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86413

>ralph

Nie sądzę, że się doczekasz. Może to taki chwyt marketingowy - reklamowanie produktu jeszcze niedostępnego* na rynku po to aby zwiększyć zainteresowanie potencjalnych nabywców.

*) produkt niedostępny - taki którego nie mogę obejrzeć i wypróbować w odpowiednich warunkach, w sklepie oddalonym max. 50 km od miejsca zamieszkania i czynnym przynajmniej przez 5 dni w tygodniu do 19:00 (ew. w sobotę rano)

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86425

audiofil - ok , jeżeli to twoja opinia , tak mi trochę zapachniało marketingiem.

Powiedz mi jeszcze odnośnie najwyższych rejestrów

czy nie są zbyt łagodne ( tzn. czy nie są zbyt ukryte ) z Tonsilem tak było albo metalik , albo zbyt tekstylnie.

Lubię więcej szczegółów a i stereofonia przy wyrazistrzej górze jest lepsza .

?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86426

Góra mi osobiście odpowiada. Tam gdzie trzeba potrafi wygenerpwać przestrzeń i powietrze. Poprostu czyni to inną drogą niż w/w przeze mnie produkty. Nie uwypukla pasma najwyższych częstotliwości a serwuje to co jest nagrane na płycie. Przetwarza pasmo dojrzale bez podbarwień. Po kilku godzinach słuchania będziesz wiedział o czym mówię. Zresztą bardzo wiele można uzyskać stosując różny sprzęt towarzyszący. Można przecież okablować się sreberkiem kupić cd sony z niższej serii, wzmacniacz strussa i będziemy mieli jaśniutko. Można też na odwrotnie. Harman + Cable Talk i będzie ciemniutko. Kwestia wyboru. Wiele zależy od pomieszczenia i kilku innych ważnych czynników. prosta rada posłuchaj - to nic nie kosztuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86434

Tak tylko celem wyjaśnienia, TLC Classic 1 czy 2 nie są już przez Tonsil produkowane i .... nigdy więcej nie będą. Ich czas minął. Zatem posądzanie o marketing możemy sobie darować.

To co można kupić od Szymona to po prostu ostatnie egzemplarze, które nie trafiły do sklepów w UK. On miał okazję te kilka par kupić i teraz jest sprzedaje.

Cieszę się, że niejaki Audiofil z Krakowa tak pozytywnie ocenia te kolumny, one po prostu na taką ocenę zasługują. Osobiście nie byłem aż tak jak on zachwycony słuchając ich, ale o gustach się nie dyskutuje. Tak jak nie powinno się z góry negatywnie oceniać tych Classiców tylko za to, że zrobił je Tonsil.

To tyle, znikam bo jeszcze mnie o jakiś podły marketing oskarżycie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86653

Czy nie zauwazyliscie, ze Audiofil z Krakowa i Szymon to ta sama osoba lub koledzy ????

Ciekawe, ze jak ucichl Szymon pojawil sie Audiofil z Krakowa.....polecajacy Szymona. Pomijam, ze kulmny TLC graja ze wszystkim cudownie o co sie nie zapytacie, a przewyzszaja brzmeiniem wszystko co mielismy okazje sluchac i co bedziemy mieli okazje sluchac.

Pewnie za chwile pojawi sie jako BMW tiuning-men reklamujac niezmiennie swoje niesprzedawalne zestawy.

Nie mam nic przeciwko Tonsilom, nnie sluchalem ich TLC - to ze sie nie sprzedawaly w UK swiadczy o ich niklej rewelacyjnosci lub po prostu indolencji dzialu marketingu i/ lub kierownictwa Tonsilu a moze wszystkim razem do kupy wzietym.

Natomiast wk.....mnie ta niezmienna chec wcisniecia tych zestawow przez Szymona - Audiofila z Krakowa, czy jak sie tam przechrzcisz ludku na forum.

Widac posiadacze BMW tak maja, ze uwazaja innych za idiotow tylko zapomnieli sie w lustrze obejrzec.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86707

Witam

Są to kolumny "nie do usłysznia" (chyba że u Szymona). Pojawiły się na rynku jak meteory - w momencie gdy Tonsil zamknął większość autoryzowanych sklepów. Mało prawdopodobne żeby ktoś je słyszał.

Słyszałem Tango 200 czyli poprzedników TLC Classik 1. Brzmienie było spokojne ale nie buczące - co miały np. Bolero 200 (wszystkie są z obudową typu Filtr Akustyczny). Dół pasma podkrelony, barwa przyciemniona i uspokojonie w całym paśmie - na tym tle nadspodziewanie dobra wyrazistość średnich i wysokich. Góra pasma była znacznie lepsza od tonsilowskiego standardu. Sądząc po wprowadzonych zmianach - Classik1 powinny być bardziej wyrównane - sczuplejsze na basie i mocniej grać średnicą niż Tango200.

Z kolei Classik 2 to wersja rozwojowa Rapsodii 200 - które brzmiały jaśniej od Bolero 200 (ale od Bolero chyba wszystko grało wtedy jaśniej ;-) i potrafiły niekiedy przydudnić. Jeżeli zamysł konstruktorów był podobny, to również Classik 2 powinny być lepiej zrównoważone i mieć mocniej podkreśloną średnicę.

Głośniki wysokotonowe stosowane w TLC są jak dotąd najlepiej brzmiącymi wysokotonówkami Tonsila. Obie konstrukcje mają niskie zejście na basie (Classik 2 powinna mieć lepszą kontrolę niż 1).

No i wpis wyszedł mi techniczny, troche nie na temat. Ale po prostu nawet te najlepsze kolumny Tonsilu zawsze były sprzedawane "osobno" i nie okazji ich porównać do innych kolumn - najwyżej do innych kolumn Tonsilu.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86713
  • Redaktorzy

Tango 200 były testowane w MHF, i nie za dobrze wyszły. Uznano je tylko za najlepsze dotąd wyprodukowane kolumny Tonsila. Natomiast fotografie Classików 1 i 2 które widziałem sugerowały, że to jednak coś mocno innego. Gdyby Szymon nie był taki ograniczony w środkach wyrazu, to by po prostu trzasnął parę apetycznych fotek i dał na listę. I od dawna byłoby wiadomo, o czym mowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86719

W MHF wiele zaskakujących rzeczy wychodziło.

TLC raczej nie odeszły konstrukcyjnie daleko od Tango. Może "biją" je brzmieniem, ale raczej na punkty. W tym samym czasie słuchalem Jamo 707 i wrażenie odniosłem podobne. Jamo grały szczuplej na basie - nie narzucały się tak. Uspokojenie i przyciemnienie też wystapiło - grały nudnie. Myślę, że Classik 1 jeszcze bardziej przypominają Jamo 707 (bas z FA ze wszystkich ma podobną manierę, nawet z Cabasse Adriatis ;-)

Cały problem w tym, że tych kolumn nie było jak porównać - już prędzej Excellence pojawią się w audio salonach.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86740

>Szymon

Coś aukcja na allegro nie robi postępów...

W opisie do aukcji najbardziej podoba mi się to:

"Produkt niedostępny w Polsce. Na zachodzie sprzedawane w cenie ponad 6000zł. Za oceanem za ponad 10000zł!! "

Proponuję postawić je na Marsie. Gdy w końcu przylecą tam Nowi Rosjanie albo Chińczycy, z pewnością osiągną zawrotną cenę :-)

A tak poważniej - forma ich promocji, którą przyjąłeś na tym forum, raczej odstrasza niz przyciąga potencjalnych klientów. No może tych, co to kupują tylko polskie produkty. Tylko że oni przeważnie są bez kasy.

https://www.audiostereo.pl/topic/6106-tlc-classic-2/#findComment-86749
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.