Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Accuphase E303x i Pionner PD T09

markslav

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam ów leciwy lecz bardzo zacny w moim odczuciu sprzęt. Gra to w tej chwili z JBL xti 100 i wydaje mi się, że te JBL już lepiej nie zagrają a wiem, że trochę odstają od poziomu jaki serwuje Accu i Pionek. Jakie kolumny radzilibyście do tego zestawu aby wejść na poziom wyżej.

Warunki ograniczające:

Budżet: 4-6 tyś , używane. (może być też trochę więcej jeśli byłoby coś wartego dołożenia).

Pokój 20m2 (wysokość 2,5m)

Muzyka: metal oraz rock

Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Bez przesady do muzyki metal i rock potrzebujesz drogich kolumn? Tu ma być tylko adrenalina w odbiorze.W tej muzyce nie ma wysublimowanych dżwięków w które byś się wsłuchiwał i które by serce poruszały.Do tej muzyki jakiej słuchasz to właśnie JBL,Paradigmy z serii studio,może Dali.Wydaje mi się,że do "łojenia" nie ma co przewalać za dużo kasiory.Ale to moje zdanie.Jeśli Ciebie stać i masz nadmiar gotówki to można szaleć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolega poprzednik zdaje sie nie zdaje sobie sprawy ze nie ma tutaj do czynienia z budzetowymi gratami za grosze ale ze sprzetem z wyzszej polki ktory niezaleznie od tego jakiej muzyki slucha wlasciciel potrzebuje odpowiedniego towarzystwa zeby rozwinac skrzydla.

Hmmm, różnie jest ta muzyka nagrana to fakt. Jest na forum sporo opinii, że taka muzyka nie zagra dobrze, bo jest słabo zrealizowana w większości. Naczytałem się tego i miałem pewne obawy co do kupowania coraz to droższych klocków. Prawda jest jednak taka, że w końcu zagrało to przyjemnie, czytelnie, niemęcząco. Może nie jest to sprzęt jakiś hiend, ale do 89 roku nie było lepszego wzmaka Accuphase a ten Pioneer to ponoć też najlepszy cedek tej firmy. Okazało się jednak, że warto było.

W co się wsłuchuje? W wokal czysty, przestrzenny (gdy akurat nie ma darcia mordy;)) w szczegółowy bas, który nie dudni przed całą resztą ale jest masywny a zarazem punktowy. W przestrzenną perkusję z niewalącymi po uszach blachami. W tej muzyce jest dużo dzwięków, które tylko w odpowiedni sposób przekazane nie męczą a wręcz przeciwnie dają wiele przyjemności. Dopiero przy obecnym zestawie udało mi się doświadczyć tego, że gdy wchodzi coraz więcej dzwięków to nadal są czytelne, nie nachodzą na siebie, nie giną a zarazem brzmienie jest spójne.

Metal to nie tylko napieprzanie, nie musze chyba tego nikomu tłumaczyć;-) Jest wiele zespołów grających ze sporymi naleciałościami jazzu, sporo gęstych łamańców nie będę wymieniał czego słucham, ale ani na czarnej metallice się metal nie kończy ani na pierwszych demówkach sepultury;) Słucham również sporo klasycznego rocka. (cóż każdy się starzeje, a mi już bliżej 30tki niż matury;-)

Stać mnie żeby dołożyć te 2-3 tyś aby kolumny dorównały poziomem sprzętowi jeśli ma to zagrać lepiej. Właściwie nie słuchałem lepszych kolumn i nie wiem czego się spodziewać. Pomieszczenie nie ma zbyt dużej kubatury, chyba przydałby się trochę mniejsze paczki a bardziej dynamiczne natomiast bez uszczerbku na przestrzeni i basie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marek ale po co sie tlumaczysz? josef slucha metalu na koncowce mocy Krella (KSA 50 S) preampie BATa i kolumnach Dynaudio. Do tego DAC Thety ale nie wiem z jakim napedem obecnie. Dobry sprzet jest wazny bez wzgledu na rodzaj muzyki.

Ja wiem po co.. Niech będzie jakiś kolejny ślad, że do metalu to nie tylko piła się nadaje. Może ktoś się nie zniechęci. Prawdą jest, że trzeba powalczyć z tematem ale to chyba z każdą muzyką tak jest, że trzeba szukać optimum czy nawet po prostu dobrej synchronizacji. Ty odkryłeś Pioneer + Sansui i to z pewnością jest dobra ścieżka (niewiele brakowało a też bym ją przetestował) i dobry sposób na osiągnięcie dobrego brzmienia w cenie, w której nowy sprzęt nie ma zbyt wiele do zaoferowania.

Mocniejsza muzyka ma to do siebie, że na źle dobranym sprzęcie rzeczywiście niektórych nagrań odechciewa się słuchać.

Nie ma coś takiego jak za kiepskie kolumny do drogiej elektroniki....nawet sławny Elbi twierdzi, że tanie kolumny mogą grać pięknie z bardzo drogą elektroniką ;) Akurat XTI 100 grają całkiem sensownie i skoro wydają się autorowi wątku mało dynamiczne to coś może Accu przymula ;)

Witam

Posiadam kolumny JBL XTi80 graqją z Densenem DM 10.

Myslę kolego że, niedoceniasz tych kolumn.Przemyśl bo możesz się mocno rozczarować.

Na lepsze kolumny trzeba wydać dużo więcej niż zakładasz.

Przerabiałem już ten temat na własnej skórze jak chciałem zmienić swoje JBL na coś lepszgo i zostałem przy nich.

Jarek

Ciekawe co mówicie. Powiem szczerze, że jak podłączyłem ów zestaw (skompletowany niedawno) to też się zacząłem zastanawiać czy aby zmieniać kolumny. Zaczęło grać ewidentnie lepiej niż przedtem.

Accu nie muli - to dużo lepsza dynamika i w lepszym wydaniu (w przełożeniu na dżwięk) w porównaniu z tym co ostatnio ostatnio miałem lub gościłem (Sony Ta F870 es, Rotel 980bx, Marantz PM16, Yamaha AX 900, Yaqin Mc 10l)

Nie upieram się już tak bardzo do wymiany kolumn, chyba, że coś zagra lepiej i mam zamiar ewentualne typy sprawdzić przed kupnem.

Mam trochę problem z za małym pomieszczeniem, przy większej głośności jest za dużo basu - przyznam szczerze, że to była zawsze bolączka mojego systemu na tych kolumnach ale teraz i tak jest znaaaacznie lepiej niż było, nie ma typowego rozlazłego dudnienia jak było w innych konfiguracjach.

Myślałem więc o jakiejś konstrukcji z trochę mniejszym basem , może z refleksem z przodu (kolumnhy stoją max 50cm od ściany).

Tu też pojawia się problem, dużo kolumn, o których myślałem wymaga większych pomieszczeń lub może się pojawić problem z ich napędzeniem (a obecnie nie chce zmieniać sprzętu), dlatego szukam jakiś pomysłów wartych przetestowania. Na pewno nie pozbędę się tych JBL przed znalezieniem godnego następcy:-)

Planuję też wymienić IC - myślę o używkach za ok 1000zł, czego warto posłuchać w tym systemie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.