Skocz do zawartości
IGNORED

Rezonans w głośnikach - pytanie

pingwing

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem od jakiegoś czasu problem z rezonansem występującym w głośniku średnio-niskotonowym w Tannoyach M2.

Pojawiał się głównie z dźwiękami gitary akustycznej, ale też w początku utworu "Right Here Right Now" Fatboyslima.

Przed chwilą odkręciłem głośnik, obróciłem o 180 stopni i wkręciłem ponownie, rezonans dalej występował, a na nieprzykręconym do kolumny głosniku nie było go słychać.

Okazało się, że przez zbyt silne dokręcenie śrób mocujących głosnik do kolumny plastikowy kosz głośnika ulegał naprężeniu i zaczynał wpadać w rezonans. Teraz już nie występuje, wystarczyło odkęcić jedną śróbę o 1/10 obrotu, sprawdziłem, nie świszczy powietrze.

Przy okazji tego zabiegu zacząłem się zastanawiać nad innym faktem. Głośniki są wykonane symetrycznie, dlatego nie ma chyba problemu z obracanie głośników w osi, a nawet może to zwiększać ich trwałość, gdyż inaczej pracują materiały na grawitacyjnym "dole" głośnika, a "górze", dlatego przekręcając głośniki raz na kilka lat doprowadzamy do ich równomiernego zużycia mechanicznego. Dobrze myślę?

Przy okazji tego zabiegu zacząłem się zastanawiać nad innym faktem. Głośniki są wykonane

>symetrycznie, dlatego nie ma chyba problemu z obracanie głośników w osi, a nawet może to zwiększać

>ich trwałość, gdyż inaczej pracują materiały na grawitacyjnym "dole" głośnika, a "górze", dlatego

>przekręcając głośniki raz na kilka lat doprowadzamy do ich równomiernego zużycia mechanicznego.

>Dobrze myślę?

A i coriolisa powinieneś wziąć pod uwagę i ciągłe przemieszczanie bieguna magnetycznego też!

Oczywiście żarty żartami ale ta nierównowaga ma tak nieduży wpływ iż możemy ją pominąć, dopóki nie straci swoich parametrów mechanicznych membrana.

Magnes już nie waży tak mało, a kosz musi go ciągle utrzymywać. Nie wiem dokładnie jak wygląda wytrzymałość plastiku na ściskanie / rozciąganie, nie wiem nawet jaki to materiał, pewnie PE HD, ale kto wie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.