Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-1509/1610 czy YAMAHA RX-V463?

NPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie słucham i oglądam (właściwie częściej oglądam) na Onkyo TX-DS 555, Denon DCD-920, Pioneer DV585A, Tannoy FX5.1 i właściwie jestem z tego zestawu zadowolony jednak od pewnego czasu amplituner Onkyo trochę niedomaga (aby zaczął działać tuner sprzęt musi się ok. 30 minut rozgrzewać) i to może być pretekstem do pewnych zmian. Zastanawiam się nad wyborem jak w tytule. Zapoznałem się z opiniami na temat ww sprzętów jednak nie udało mi się jeszcze wyrobić zdania. Głównie chodzi o to jak te ampli będą współpracowały z moimi FX'ami. Może na forum są osoby, które mają/słyszały takie/podobne konfiguracje. Z moich, przyznam dość pobieżnych, "badań" odsłuchowych (MM, różne zestawy głośnikowe)) wynika że podoba mi się brzmienie Denona AVR-1509 jednak zniechęca mnie trochę jego niemiłosiernie plastikowy front. Yamaha wygląda trochę lepiej ale sparowana z jakimiś marketowymi głośnikami nie grała rewelacyjnie, ma za to port USB na froncie. Nie chciałbym kupować używek, ponieważ marzy mi się 3 lata względnego spokoju i myślę o zakupie PS3 (chyba wskazane hdmi). Co poradzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/61013-denon-avr-15091610-czy-yamaha-rx-v463/

Z tych trzech co podałeś wybrałbym Denon 1509. Najnowsza seria xx10 to cięcie kosztów (popatrz na wagę). Yamaha 463 to total low end (praktycznie to samo co 363+pare drobiazgów ... "jakość" ta sama).

Witaj. Ampli wybieralem chyba z pół roku . Porównywałem ampli i wzmaki yamahy, denona , onkyo nad, cambridge i kilka innych marek. Kupiłęm Denona 1509 z Jamo c405 i powiem ,ze brzmi swietnie. Gra jasno czytelnie. Wg. mnie najlepszy wybór w tej kwocie.

Ach nie ciagnie dzwieku po HDMI ale to nie problem :)

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za opinię.

Myślałem, czytałem i kupiłem używanego Pionnera VSX-916 S (750zł - stan idealny). Trochę w ciemno, ale bez dużego ryzyka bo zawsze można odsprzedać... Wrażenia: jak najbardziej pozytywne - w porównaniu do starszego Onkyo gra lepiej zwłaszcza SACD, DTSaudio i kinie. W stereo, wiadomo - nie spodziewałem się rewelacji ale źle jak na moje ucho wcale nie jest. Dostroiłem go z powodzeniem MCACC, jeszcze może coś poprawię i będzie chyba jeszcze lepiej...Może dzięki Wam uda mi się rozsupłać taką zagwozdkę: zestaw głośników tannoy fx5.1 przenosi na satelity od 120Hz - poniżej gra sub, natomiast w amplitunerze jest możliwość ustawienia odcięcia na 100-150-200Hz - I co tu wybrać?? Domyślne 100, czy wariant (wydaje mi się, że jest lepszy brzmieniowo) 150? Czy też wyłączyć tę opcję, bo przy takim zestawie i satelitkach (small) i tak amplituner wszystkie niskie dźwięki będzie kierował do suba? Przepraszam za OT. Może KtośKtoWie odpowie jednym zdaniem?

Pioneer 916 to najbardziej udany amplituner serii 9xx. Co do częstotliwości podziału - ja wybrałbym 100Hz bo często przy 125 Hz są rezonanse pokoju i lepiej mieć dolinkę która i tak się wyrówna. ... albo po prostu posłuchaj i wybierz jak Ci pasuje ;)

Witam! Pozwolę sobie na pytanie odnośnie np amplitunerów Yamahy względnie Denona, - czy obecne modele w całości "puszczają" sygnał z dekodera kablowej tv z programami kodowanymi przez hdmi? Pytam gdyż w tv jedynie jest jedno wejście a źródeł kilka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.