Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity Tempest (szukam)

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam wzmacniacza Musical Fidelity Tempest lub czegos podobnego. Ma to byc mala integra z lekka ocieplona barwa. Wazny dla mnie jest niski pobor pradu ze wzgledu na to iz mama chce mnie wrzucic z domu na obecna PM665 :D. Niestety wzmak idzie caly dzien praktycznie i na rachunku sie zbiera. Bedzie bujal male monitory Avant 902i wiec nie potrzebuje wielkiej mocy. Jak by ktos mial cos takiego badz doradzil czego warto jeszcze szukac poza tym to bede wdzieczny. Patrzac na allegro taki Tempest chodzil po 300+zł. Moge wydac 450max. Pozdrawiam

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/60976-musical-fidelity-tempest-szukam/

a może jakis mały cyfraczek? Jeśli zależy Ci na małym poborze energii nic lepszego nieznajdziesz, jak własnie mały cyfraczek klasy d lub T, tyle że za te pieniążki to trzeba by używki szukać, był kiedyś trends audio za 400 PLN na allegro, trzeba by zapolować, ewebtualnie DIY, wrzuć hasło tripath jets kilka układów świetne są kity 41Hz.com.

BTW tempest to świetny wzmacniacz.

Zgadza się - Tempest to zacna sztuka. U mnie wyparł go dopiero jego rodak - Audiolab 8000S.

Tempest do dziś gra u kumpla razem z AE100i (poszły razem z Tempestem) i czasami jak jestem u niego to zaczynam żałować, że nie zostawiłem sobie tego kompletu jako drugiego :)

Tutaj są wymienione razem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ulumulu1988

19 Sty 2010, 21:27

A B1 czym rozni sie od tempest?

Generalnie to bliźniak z tym że, wszystkie tranzystory są inne. Dodatkową różnicą tempest jest w stopniu końcowym para komplementarna a w B1 wszystko na tym samym 3055 tzn ujemna połówka inaczej sterowana.

Mimo że lubie musicala to dla mnie oba te modele są do d;py. To zasilanie opampow z lewego kanału i te osobne radiatory dla kazdego tranzystora ;p i ten elektrolit w filtrze dolnoprzepustowym przed opa. Same opampy TL72 fuj...

Jak bym miał wybierać to bym dołożył i kupił E10 albo E11 jeszcze lepiej A2.

Ostatnio widziałem E10 za 500. W nich też to i owo można poprawić ;p i do tego wygladaja duuużo lepiej.

Ja Tempesta nie analizowałem po kawałku, tylko słuchałem na nim muzyki. A gra zacnie. Nie słychać tam "zasilania opampow, radiatorów dla kazdego tranzystora i elektrolitu w filtrze ...". Za to słychać uniwersalne, przyjemne i dynamiczne granie (jak na tę moc i cenę oczywiście, bo późniejszy Audiolab to już zupełnie inna skala, ale też inna cena). Fakt, że wszystkie elektrolity wymieniłem wkrótce po zakupie, ale przy sprzęcie w tym wieku to norma.

Oczywiście można też oceniać sprzęt bez słuchania go ...

ulumulu1988, 20 Sty 2010, 17:57

>No tak ale E1 jest mlodszy i jak mam roznice w granicach 50zl to chyba lepiej wziasc E1?"

Jest młodszy, ale to nie znaczy, że będzie grał lepiej. E1 ma specyficzny charakter - wg mnie dalej od neutralności niż Tempest. Charakter brzmienia E1 określiłbym jako "delikatny i słodki". Zawsze jest miło i przyjemnie, ale np. w rock'u brak mu energii - masy i dynamiki. W spokojnym jazzie E1 może się sprawdzać lepiej. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Ja dla siebie z tych dwóch wybrałbym starszego Tempesta, Jest wg mne bardziej uniwersalny.

Zaznaczam, że E1 słuchałem tylko u kumpla razem z CD Musicala od kompletu. Głośniki były takie same jak moje - AE100i. Razem z kumplem doszlismy wtedy do wniosku, że Tempest "daje więcej czadu".

freepio

20 Sty 2010, 17:52

Oczywiście można też oceniać sprzęt bez słuchania go ...

co ty mi zarzucasz

Miałem tempesta przez pewien czas i uważam że to przyzwoity wzmak. Jednak wiek i pewne błędy konstrukcyjne (brak sprzężenia termicznego tranzystorów końcowych) sprawiają że trudno kupić te modele w naprawdę dobrym stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.