Skocz do zawartości
IGNORED

4-5tyś - zestaw używany od zera

arron696

Rekomendowane odpowiedzi

Co byście kupili przy takim budżecie.Chcę skompletować swój pierwszy zestaw z lampką do małego pomieszczenia (tylko do odsłuchów 14kwadratów).Słucham "niestety" wszystkiego po trochu z przewagą rocka (floyd itp)Od zestawu oczekuję aby przy dobrym oddaniu mocniejszych brzmień potrafił zagrać finezyjniej w małych składach, więc troszkę mięska ale i przestrzeni/oddechu i powietrza. Mam max 5tyś i z waszą pomocą chciałbym je najrozsądniej wydać.

polecam Ci wzmacniacz Yaqin MC10L sam taki posiadam to moja pierwsza lampa i ciesze sie ze kupilem tego taniego chinolka bo gra pieknie :) Mozesz duzo o nim tu na forum poczytac ;)

Na kolumnach i CD sie nie znam to nie doradze ale mysle ze za 5000 pln to bedzie Ci komplecik super gral ;)

Taka kwota że albo kupisz coś średniego, albo trzeba dozbierać do lepszego.

Może Y 100B + Usher X-718 + źródło za kilkaset złotych z allegro i zbieranie na lepsze.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

nie, no jak sam McG wychwala to cos w tym musi byc... ja tam mu wierze... a wiara czyni cuda...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Za 250zł kupić to nigdzie. Ale można samemu złożyć, części jakoś mniej więcej tyle wyjdą. I za takie pieniądze to jest hit bez dwóch zdań. Ale to nie znaczy że nie ma lepszych DACów. Są, ale za 250zł to się takich nie poskłada.

Widzę że przy tym budżecie zwycięża yaqin mc10L. Przyznam że też o nim myslałem choć mam troszkę lęków jak jest z ewentualnym serwisem. Studio 16hertz MIMO wydają mi się przy duże do 14 metrów choć mają wiele pochlebnych opini.

Hehe - zwycięża 10L bo nie został zaproponowany żaden inny :) (no, chyba ktos wspomniał o 100B)

zaproponowałbym Ci taki jak moj (6V6), ale w Polsce go nikt nie oferuje, chyba, że sam go sprowadzisz z Chin albo z King Kongu :) Niewielki, ładny inaczej :) ale o przepieknym brzmieniu.

Kolumny ze studia Hertz albo z Audio Academy albo z nad morza - do wyboru. Napewno nic od "renomowanych producentów", bo wywalisz kase i bedziesz smutny.

a CD... Oj troche tego jest. Allegro aż pęka w szwach. Oczywiście lekko używany wysoki model, bo sie w budżecie nie zmieścisz. A ludzie z emigracji różne rzeczy przywożą.

DAC... - ja jeszcze tego nie umiem, ale jak się znalazłaby dobra duszyczka, która by wskazała co i jak, to 250zyli mam i chetnie wydam. Tylko nie wiem gdzie i co kupić :(

Therion jeśli Ty tak na poważnie to:

Lampucerę lub Maxi Lampucerę, która wyjdzie trochę drożej. Sam złożysz , gdyż dadzą Ci instrukcję. A potem szerokie pole do popisów zmian itp. itd.

w razie gdybys nie chcial koniecznie chinola, polecam troche klasyki, np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na tym forum nie znajdziesz zbyt wiele o tego typu sprzecie ale uwierz mi jest to zacna alternatywa dl tak wychwalanych yaqinow etc (przeciw ktorym nie mam osobiscie nic). Ten leak to absolutny klasyk, szczegolnie na wyspach, w polsce raczej niestety ewenement...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do polskich konstrukcji to Mimo i Tethys2, na oko laika podobne konstrukcje na drewnianej vifie w cenie 4,5k i 6,5k. Nie lepiej cos z akustyka na revelatorze? np RX1? Te drewniane vify nie byly w jakis dali co kosztuja uzywane teraz kilka stowek? Pytam z ciekawosci.

nookie736, 19 Sty 2010, 17:54

>w razie gdybys nie chcial koniecznie chinola, polecam troche klasyki

o rzesz .... a ja myślalem, że to mój jest brzydki :)

Ale pewnie brzmi 1000razy lepiej niz wygląda.

Yaqin nie do końca ! to nie tak szybko. Najchętniej poszedł bym w jakiegoś amplifona ( sprawdzony/solidny/na miejscu/z dobrym serwisem )tylko budżecik troszku zbyt cienki.Musiał bym zakupy rozłożyc na etapy. Kupić wzmacniacz + żródło i "jakieś" kolumienki przejściowe a gdy dozbieram zmienić na coś lepszego. Albo iść w głośniki + żródło a yaqin ( dorażnie ) z założoną od razu ewentualą wymianą tego elementu. Od razu napisze że nie słyszałem żadnego zestawu z lampą więc moje rozważanie nad zakupem któregoś ze wzmacniaczy jest wyłącznie oparte na chęci poznania brzmienia lampowego i yaqin wydawał mi się najtańszą z możliwych dróg - co nie koniecznie równa się z najlepszą.

arron696, 19 Sty 2010, 23:06

Od razu napisze że nie słyszałem żadnego zestawu z lampą więc

>moje rozważanie nad zakupem któregoś ze wzmacniaczy jest wyłącznie oparte na chęci poznania

>brzmienia lampowego i yaqin wydawał mi się najtańszą z możliwych dróg - co nie koniecznie równa się

>z najlepszą.

Hehe... to sie Kolega zdziwi co te "kruszynki" potrafią.

Ja tam jestem żółtodziub jeszcze w tych sprawach, ale z tego co wiem (najwyżej koledzy poprawią) to jjest tylko kilka(naście) rozwiazań wz.lampowych i są one klepane w kółko tylko pod roznymi markami i z użyciem róznych - czasami szlachetnych a czasami nie - elementów. Jako, że cholernie trudno jest taki wzmacniacz sknocić, dlatego te chińskie tez nie są złe. Ba - są o wiele lepsze niż tranzystorowa budżetówka do dosyć pokaźnej kwoty.

Co do Amplifona, to sadzę że to baaardzo podobny dźwięk tylko że za znacznie wyższą cenę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.