Skocz do zawartości
IGNORED

Spendor s5e czy PMC GB1i - prośba o opinie

ervyll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dawno nie zaglądałem na forum, muzyki słuchałem więcej niż rzadko (głównie dzięki 2-letniej córce ;), no ale przyszedł czas na zmiany, spowodowane awarią CD-ka.

Rozglądając się za nowym przy okazji niejako zacząłem dojrzewać do decyzji o wymianie Audiowave'ów na coś innego.

Generalnie przyjąłem następujące założenia:

- małe podłogówki (pokój 17 m2),

- ładne wizualnie - to warunek żony,

- obudowa zamknięta lub linia transmisyjna,

- do cichego (ale bez przesady) słuchania w stereo,

- nadające się do kina domowego (w przyszłości ewentualna rozbudowa o głośnik centralny).

Wstępny wybór padł na Spendor S5e lub PMC FB1i/GB1i.

I teraz moje pytanie, czy wzmacniacz Exposure 2010R będzie się nadawał ?

Jakiego szukać CD-ka aby system zagrał - Arcama CD192 czy jakiegoś starszego FMJ-a, Cyrusa CD7/8, a może coś innego ?

Muzyka jakiej słucham/y (z żoną) to pop lat 80-90, rock, muzyka elektroniczna, ambient, new age, vocal trance.

do tych głośników to aż się prosi Cyrus... ja osobiście mam PMC GB1i. Spendowy miały dla mnei za bardzo wycofaną górę. PMC grają bardziej otwartym dźwiękiem. Najlepeij posłuchaj..

no na 100% za 4,5 tys. nie kupisz nowych PMC w Polsce..... co do SPENDORÓW to nie wiem... pewnie mówisz o tych z ebay:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja na Twoim miejscu posłuchał bym i Spendorów i PMC - to zupełnie różne konstrukcje...

namawiam do odłuchu z własnego doświadczenia... chciałem kupić Spendory ale posłuchałem PMC i zostały u mnie.... szkoda tylko że FB1i były za duże do mojego pomieszczenia...

Ukryta Zawartość

S5e to już pewnie nigdzie nie będę w stanie posłuchać, chyba że jako punkt odniesienia przyjmę A5.

Faktem jest, że różnica w cenie jest znaczna - 4,5 kzł z wliczoną w cenę przesyłką do Polski za S5e, a 6,4 kzł za GB1i. To daje dodatkowo prawie 2 kzł na CD-ka.

ja bym nie kupował kolumn bez słuchania ich..i to u siebie w domu...w pomieszczeniu w krórym mają grać...

Może zaczni od PMC ich możesz posłuchać bez problemu w Polsce, zabierz do domu na tydzień i potem ewentualnie szukaj dalej...

ale odradzam wydawnie takiej kwoty w ciemno. Pamiętaj że jak kupisz to już nei sprzedasz.... chyba że za pół ceny...a często nawet nie

No cóż, kupowanie w ciemno to jak gra na loterii, można trafić lub nie. Rozum podpowiada, żeby postąpić jak radzisz, ale mimo to pozostaje niedosyt, bo kolumny ładne i miłe dla ucha (podobno).

ervyll - spendory plus exposure 2010 to dobry wybór - te urządzenia "lubią" się razem - aczkolwiek zanim wydasz kaskę lepiej posłuchaj tego razem

co do cd to raczej w tym systemie bym widział meridiana - 506 lub lepiej (drożej) 508

A więcej informacji o spendorach znajdziesz tu

Ukryta Zawartość

popytaj chłopaków może ktoś w twojej okolicy ma akurat s5e i dałoby radę u niego posłuchać?

Ukryta Zawartość

Jeszcze a propos CD-ka, zastanawiam się nad zakupem Cyrusa CD8x za 449 euro (i ewentualnie PSX-R za 249 euro). Inna ewentualność, którą podpowiedział kolega Adam, to Meridian 506 (aukcja kończy się za 3 dni, cena pewnie będzie podobna do ceny CD8x). Jak gra Cyrus wiem, czy Meridian będzie lepszy ?

ervyll - jak cie stac to bierz 508.20 lub 508.24 - 506.20 czy 24 to tansza alternatywa ale jednak gorsza

co do cyrusa - nie znam go - ale orientujac sie mniej wiecej co do charakteru cyrusow - nie wiem czy to dobry pomysl do exposura - samo CD cyrusa ponoc jest bardzo zacne i opinie ma fantastyczne - jedyna rada odsluch

Spendor s5e słuchałem z cyrusem bardzo fajna synergia b fajne kolumienki ładny bas wszytko takie okrągłe fajnie się słucha ogólnie z cyrusem był to fajny zestaw ładnie ukrywał nie dociągnięcia na płytach warto posłuchać. Co do Spendor A5 to ma je i bradzo sobie chwale nie szkoda żadnej złotówki na te kolumny one są rewelacyjne w swojej cenie trzeb się pobawić w ich ustawianiu ale efekt super wymagają wydajnego pice

co do pokoju mam mały i jest ok

w razie pytań służę pomocą

punk

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Ha, nie miała baba problemu .... spojrzałem na forum cyrusa, a tam praktycznie w tej samej cenie co S5e ex-demo SA1 z oryginalnymi podstawkami. Teraz to dopiero mam zagwozdkę.

• 2 tygodnie później...

Po zgłębieniu tematu odpuściłem Cyrusa CD8x. Tymczasem, szukając Meridiana w dobrej cenie, znalazłem 5-letniego Cairn Foga v2. Ciekawe czy zgrałby się z Exposure i Spendorami ?

Nie wiem jak S5e, ale ostatnio kupiłem u tego sprzedawcy S8e

i jak dla mnie rewelacja.

Gram na wzmacniaczu z lampami KT88 i w zupełności takie wzmocnienie

im wystarczy. Grają pełnym zakresem, przy każdej głośności, co

szczególnie jest dla mnie ważne wieczorem...

Adamo D ma rację - bardzo dobre kolumny, w moim zestawieniu świetnie

spisują się w muzyce rockowej i poważnej, ale w jazzie, disco, electronic

też świetnie grają ;)

Generalnie średnica piękna, bas głęboki, ale ze świetnie zaznaczonym

również wyższym zakresem co powoduje, że grają bardzo "plastycznie"

i nie powodują niedostatków również w gorzej zrealizowanych nagraniach.

dla przykładu powiem, że nawet da się słuchać ostatniej płyty Kultu ;)

alegz - cieszę się że ci się podobają - zresztą jak mogą się nie podobać (heheh)

Harbeth, Spendor czy ATC - to "normalne" kolumny - nie grają "wodotrysków" nie rzucają na kolana po 10 minutach odsłuchów - jak większość pseudo "audiofilskich" konstrukcji - tutaj po prostu jest muzyka... polecam je wszystkim szczerze

ervyll - CEC wydaje się dobrym wyborem - lecz nic więcej nie napiszę bo go nie znam - co do ceny też nie wiem po ile chodzą na rynku wtórnym modele XZ czy 3 tys to dobra cena...

alegz

mam A5 i popisuje sie pod wszystkim co napisałeś o spendorach :)

p.s

jak duży masz pokój??

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

> punk

Pokój ma 25 m. kw. i myślę, że A5 czy S5e spokojnie by też dały radę,

bo czasem jestem pod wrażeniem ilości basu z tak w sumie stosunkowo

niepozornych kolumn ;)

Choć oczywiście wszystko zależy od realizacji nagrania.

Cały czas nie mogę się nadziwić ich rozdzielczości - rewelacja.

Faktycznie grają wszystkie rodzaje muzyki bez zająknięcia.

A najlepsze, że po podpięciu do tunera TV SAT okazują się świetne

również w kinie domowym - bas "spektakularny". Szalenie uniwersalne.

Dość drogie, ale nie żałuję - opłacało się ;)

do 30 m2 to bym raczej myślał o S8e może nawet o S9e

A5 czy S5e czy też S6e lub A6 - to są stosunkowo "małe" głośniki

A jakie są różnice - szczerze mówiąc nie wiem - na pewno seria A nie ma gniazd bi-wire - to się rzuca w oczy, pewnie jakieś ładne okleiny etc... nie spodziewałbym się po spendorach żadnej rewolucji - są to raczej drobne zmiany - kosmetyczne - tak bardziej dla odświeżenia oferty... ale nie porównywałem więc tak tylko sobie gdybam

Panowie - proponuję przenieść dyskusję tutaj:

Ukryta Zawartość

do "klubu spendora"

Ukryta Zawartość

> ervyll, 4 Lut 2010, 20:12

Przesyłka doszła w ciągu kilku dni.

Kartony miały kilka uszkodzeń, ale nie wiem czy powstały one

jeszcze w Anglii czy już w Polsce.

Kolumny są zapakowane w oryginalne kartony - dość duże,

dzięki czemu było jakieś 10-15 cm przestrzeni pomiędzy nimi,

a kolumnami, dlatego musiałoby dojść do bardzo "głebokiego"

uderzenia, żeby dotarło do kolumny.

Choć mogliby dać dodatkowo jakieś pianki, czy styropian,

byłoby wtedy "superbezpiecznie" ;)

Ale do mnie dotarły bez problemu.

alegz

Moje A5 graj w 15 m2 i jest ok trochę się bałem ze będzie za małe pomieszczenie ale jest ok

pytałem bo to nie jest docelowe pomieszczeni może w przyszłości będę zmieniać ale chyba raczej tez na spendory jasiek większe może spendor st lub s9e ale to już jak będzie docelowe pomieszczenie większe na pewno

pozdro

BlueMax

A5 maja dziurę z tyłu taką mała ale mają s5e to obudowa zamknięta poza tym a5 pojedyncze gniazda s5e podwójne inna obudowa co do dźwięku to bez rewolucji A5 maja większy bas ale to tylko moje odczucie poza tym ta sama szkoła

• 1 miesiąc później...

Dziękuję wszystkim za opinie, koniec końców stanęło na Leema Xone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.